Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 2. 2022,
17.28

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

3

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc Zoran Zupančič Peter Prevc Peter Prevc Nika Križnar Nika Križnar Robert Hrgota Urša Bogataj Urša Bogataj zimske olimpijske igre smučarski skoki Peking 2022 Peking 2022

Ponedeljek, 7. 2. 2022, 17.28

2 leti, 2 meseca

Trenerski pogled po zlati olimpijski kolajni mešane ekipe

"Uprizorili smo šolo skokov"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

3

mešana ekipna tekma | "Mislim, da bi bilo tudi brez vseh diskvalifikacij popolnoma enako. Mi smo naredili tako prednost, uprizorili smo šolo skokov, če lahko tako rečem," je po zlatu slovenske mešane ekipe dejal trener ženskega dela Zoran Zupančič. | Foto Anže Malovrh/STA

"Mislim, da bi bilo tudi brez vseh diskvalifikacij popolnoma enako. Mi smo naredili tako prednost, uprizorili smo šolo skokov, če lahko tako rečem," je po zlatu slovenske mešane ekipe dejal trener ženskega dela Zoran Zupančič.

Foto: Anže Malovrh/STA

"Brez diskvalifikacij bi bilo popolnoma enako, saj smo imeli zelo veliko prednost, uprizorili smo šolo skokov," je v prvi izjavi po olimpijski zlati kolajni slovenske mešane ekipe za Televizijo Slovenija dejal trener ženskega skakalnega dela Zoran Zupančič, trener moške reprezentance Robert Hrgota pa je dodal: "Lahko smo samo ponosni, da imamo ekipo, ki nam jo vsi preostali zavidajo."

NIka Križnar Peter Prevc
Sportal "Že vse od leta 2013 smo favoriti na ekipnih tekmah, a tokrat nam je prvič uspelo"

Sedmi februar 2022 bo šel v zgodovino olimpijskih iger. Na srednji skakalnici v Džangdžjakovu so namreč izpeljali premierno tekmo mešanih ekip na ZOI, po kateri so se zlatega odličja razveselili Slovenci.

Urša Bogataj, Nika Križnar, Peter Prevc in Timi Zajc so na tekmi, ki so jo zaznamovale številne diskvalifikacije, zanesljivo opravili z nasprotniki. Drugo Rusijo so za seboj pustili za več kot 110 točk, tretjo Kanado, ki je izkoristila neustrezno opremo Norvežank, Nemke, Japonke in Avstrijke, pa za več kot 150 točk. Slovenci bi, tudi če ne bi bilo nobene diskvalifikacije v ekipah, ki so se uvrstile v finale, zmagali. V tem primeru bi na drugem mestu končala Japonska.

"Dvakrat, ne le enkrat zaslužena"

"Mislim, da bi bilo tudi brez vseh diskvalifikacij popolnoma enako. Mi smo naredili tako prednost, uprizorili smo šolo skokov, če lahko tako rečem. Prikazali so osem lepih skokov, zato tudi taka prednost. Na koncu je bila ta olimpijska kolajna dvakrat zaslužena, ne samo enkrat," se je nove zlate kolajne in še tretje na teh olimpijskih igrah (Urša Bogataj in Nika Križnar sta bili na posamični tekmi na srednji skakalnici 1. in 3.) razveselil glavni trener ženske reprezentance Zoran Zupančič.

"Na koncu je bila ta olimpijska kolajna dvakrat zaslužena, ne samo enkrat." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Na koncu je bila ta olimpijska kolajna dvakrat zaslužena, ne samo enkrat." Foto: Grega Valančič/Sportida

"Morda sem se pri sebi malo bal za Uršo, ker telo po takem vrhunskem dosežku, ki ga je dosegla pred dvema dnevoma, lahko drugače odreagira. A današnja dva skoka sta bila še bolj sproščena, res je bilo veselje gledati," je dodal Zupančič, ki se bo z varovankami v kratkem vrnil v domovino. Za skakalke je namreč tekmovalnega dela olimpijskih iger konec.

srebro Mastnak Peking
Sportal Čustva so zaigrala po izjemnem dosežku, Slovenija pridobiva veljavo

Peter Prevc je po bolečem četrtem mestu na posamični tekmi osvojil premierno olimpijsko zlato, s katerim je zaokrožil komplet olimpijskih odličij. | Foto: Anže Malovrh/STA Peter Prevc je po bolečem četrtem mestu na posamični tekmi osvojil premierno olimpijsko zlato, s katerim je zaokrožil komplet olimpijskih odličij. Foto: Anže Malovrh/STA

"Lahko smo samo ponosni, da imamo ekipo, ki nam jo vsi preostali zavidajo"

Na drugi strani moško falango čakata še dva boja za kolajne. A najprej se ustavimo pri današnji mešani ekipni tekmi.

Peter Prevc je z zlatom zaokrožil olimpijski komplet kolajn, Timi Zajc pa se veseli premiernega olimpijskega odličja.

"Zdi se mi, da je bilo po eni strani zelo sproščeno, ker sva zaupala fantoma in dekletoma, po drugi strani pa je najtežje biti v vlogi favorita. Če ne bi dobili zlate kolajne, bi bilo razočaranje. Biti v vlogi favorita je precej bolj stresno kot napadati iz ozadja. Predvsem sem vesel, da so zdržali ta stres in opravili osem dobrih skokov. Lahko smo samo ponosni, da imamo ekipo, ki nam jo vsi preostali zavidajo," je za Televizijo Slovenija povedal glavni trener moškega dela Robert Hrgota.

"Predvsem sem vesel, da so zdržali ta stres in opravili osem dobrih skokov. Lahko smo samo ponosni, da imamo ekipo, ki nam jo vsi preostali zavidajo," je dejal Robert Hrgota. | Foto: Anže Malovrh/STA "Predvsem sem vesel, da so zdržali ta stres in opravili osem dobrih skokov. Lahko smo samo ponosni, da imamo ekipo, ki nam jo vsi preostali zavidajo," je dejal Robert Hrgota. Foto: Anže Malovrh/STA

Upa, da je s kolajno z ramen padlo nekaj bremena

Ta bo kaj kmalu misli usmeril proti veliki skakalnici, na kateri skakalce čakata še posamična in ekipna tekma. "Jutri bosta fanta opravila manjši trening, da osvežita noge, preostali pa so že danes opravili glavni trening. Po takem dnevu je težko, a treba bo čim prej preklopiti. Imamo samo en prost dan, v sredo že začnemo na veliki skakalnici, kjer nas čaka nov neizprosen boj. Videli smo, da smo zelo močni. Upam in želim si, da je po teh kolajnah padlo nekaj bremena, da lahko fantje na veliki skakalnici pokažejo skoke, ki jih sami od sebe in tudi mi od njih pričakujemo," je dodal Hrgota.

Posamična tekma na veliki napravi bo v soboto, 12. februarja, ekipna pa v ponedeljek, 14. februarja.

Denise Herrmann
Sportal Nemka zlata na 15 km, soliden nastop Polone Klemenčič
Nika Križnar Urša Bogataj Peter Prevc Timi Zajc
Sportal Mazeja navdušena nad slovensko prelomnico, Pahor ponosen do neba
Bogataj Križnar Prevc Zajc
Sportal Slovenci do naslova olimpijskih prvakov, Hrovatova in Kline med deseterico
Ne spreglejte