Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 2. 2022,
21.02

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

3

Natisni članek

Urša Bogataj Urša Bogataj Nika Križnar Nika Križnar Špela Rogelj Ema Klinec Ema Klinec smučarski skoki Peking 2022 Peking 2022

Petek, 4. 2. 2022, 21.02

2 leti, 2 meseca

v soboto ob 11.45 edina ženska posamična tekma na ZOI

"Na takšni tekmi je veliko večja možnost, da te uniči pritisk, ki se zagotovo čuti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

3

smučarski skoki Peking | Skakalke se bodo v soboto ob 11.45 pomerile na edini posamični olimpijski tekmi. V ožjem krogu favoritinj za odličja so tudi Slovenke. Bomo videli 22. slovensko zimsko kolajno, prvo žensko skakalno? | Foto Anže Malovrh/STA

Skakalke se bodo v soboto ob 11.45 pomerile na edini posamični olimpijski tekmi. V ožjem krogu favoritinj za odličja so tudi Slovenke. Bomo videli 22. slovensko zimsko kolajno, prvo žensko skakalno?

Foto: Anže Malovrh/STA

Sobota prinaša prvi vrhunec za slovensko odpravo na olimpijskih igrah. Če se po treningih tekma pozna, bi se slovenske skakalke zgodaj popoldan lahko veselile premierne ženske olimpijske kolajne v skokih. Slovenke so se na treningih na srednji napravi izkazale, cilji in pričakovanja so visoki, z njimi pa prihaja tudi pritisk. Dobili bomo novo olimpijsko prvakinjo, saj zmagovalki iz Pjongčanga Maren Lundby in Sočija Carina Vogt v Džangdžjakovu ne bosta tekmovali. Na Kitajskem bo manjkala tudi vodilna tekmovalka zime Marita Kramer. Zares bo šlo ob 11.45.

Urša Bogataj
Sportal Izjemna napoved Slovenk pred bojem za odličja

Le dan po uradnem odprtju 24. zimskih olimpijskih iger se bodo smučarske skakalke borile za odličja na edini posamični tekmi na Kitajskem. Komplet odličij jim bodo podelili na srednji napravi v Džangdžjakovu, ki ima močan slovenski pridih. Pri gradnji skakalnega centra, ki po obliki spominja na kitajsko jušno žlico, po opremljenosti pa je trenutno tehnološko najbolj dovršen skakalni kompleks na svetu, so namreč sodelovali tudi Slovenci.

Glavni slovenski trener Zoran Zupančič je na Kitajsko odpeljal kvartet, ki je v svetovnem pokalu uvrščen najvišje. Urša Bogataj je v Azijo pripotovala kot tretja skakalka sezone, Ema Klinec kot četrta, Nika Križnar kot peta, Špela Rogelj pa kot 14. Prve tri so na 11 posamičnih tekmah poskrbele za prav toliko uvrstitev na zmagovalni oder, le na dveh tekmah Slovenke ni bilo na stopničkah. Podatek, ki zgovorno priča o moči slovenske zasedbe, ki upravičeno cilja na prvo olimpijsko skakalno kolajno. Najboljša uvrstitev do zdaj je šesto mesto Maje Vtič iz Sočija, kjer je za odličjem zaostala le dobre tri točke.

Slovenske športnice in športniki so na zimskih olimpijskih igrah osvojili 21 odličij.
slovenska olimpijska reprezentanca 2022
Sportal V Pekingu zagorel olimpijski ogenj, slovenski olimpijci pripravljeni #foto

Okronana bo nova olimpijska prvakinja Zadnje olimpijske prvakinje Maren Lundby v Pekingu ni, sta pa med favoritinjami srebrna Katharina Althaus in bronasta Sara Takanaši. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zadnje olimpijske prvakinje Maren Lundby v Pekingu ni, sta pa med favoritinjami srebrna Katharina Althaus in bronasta Sara Takanaši. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Olimpijske zmagovalke izpred štirih let Maren Lundby na Kitajskem ne bo, saj je zaradi težav s težo izpustila celotno sezono.

Prav tako ni premierne olimpijske prvakinje iz Sočija Carine Vogt, ki se po skromnejših rezultatih ni uvrstila v nemško ekipo.

Nika Križnar
Sportal Fantastično skakanje slovenskih deklet na olimpijskem prizorišču

Bogatajeva in Križnarjeva na štirih od petih treningov med prvo trojico

Slovenke so v petih serijah uradnih treningov dokazale, da spadajo v najožji krog favoritinj za odličja. Ob njih sta najresneje v igri še branilka srebra iz Pjongčanga Nemka Katharina Althaus in bronasta Japonka Sara Takanaši.

Urša Bogataj in Nika Križnar sta na skoraj vseh treningih končali med prvo trojico. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Urša Bogataj in Nika Križnar sta na skoraj vseh treningih končali med prvo trojico. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ena od glavnih favoritinj za zlato je bila še pred tednom dni vodilna v skupnem seštevku Marita Kramer. Avstrijka je v tej sezoni zmagala na več kot polovici tekem, a po zadnji zmagi v Willingenu prejela slabe novice. Na testiranju na koronavirus je bila pozitivna, tako da bo morala na olimpijski debi še počakati.

Najbolj domače se je od Zupančičevih varovank na manjši skakalnici počutila Bogatajeva, ki je bila v zadnji trening seriji prva, v treh druga, enkrat pa osma. Križnarjeva je enkrat vknjižila prvo mesto, enkrat drugo, dvakrat tretje in enkrat četrto. Klinčeva je bila enkrat četrta, enkrat peta, dvakrat šesta in enkrat sedma. Rogljeva, ki ima z OI največ izkušenj, to je njen tretji olimpijski nastop, je vknjižila dva četrta rezultata, sedmo, deveto in 14. mesto.

 

Uvrstitve Slovenk na srednji napravi na zadnjih OI: Nika Križnar je zasedla sedmo mesto, Ema Klinec 14., Špela Rogelj 22., Urša Bogataj 30.

"Poklopiti se ti morajo sreča, lep pristanek, dober skok," pravi Bogatajeva, ki se je v tej sezoni precej ukvarjala s pristankom. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Poklopiti se ti morajo sreča, lep pristanek, dober skok," pravi Bogatajeva, ki se je v tej sezoni precej ukvarjala s pristankom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pritisk je velik, a ...

"Vse se ti mora poklopiti, da je v redu. Danes mi je bila skakalnica zelo všeč, sreča je bila na moji strani, dobro sem odskakala. Za tekmo mora biti vse kar najbolje, da sploh kaj nastane. Poklopiti se ti morajo sreča, lep pristanek, dober skok. To je zelo težko dosegljivo, se pa nikoli ne ve. To je zgolj ena tekma, ena priložnost. Meni se zdi, da na takšni tekmi nimaš kaj drugega početi, je pa veliko večja možnost, da te uniči pritisk. Zagotovo se ta čuti, ampak to je normalno. Želim le uživati in izkoristiti dejstvo, da sem na olimpijskih igrah, za to sem hvaležna. Zdaj upam le na dobre skoke," je v pogovoru za STA dejala Bogatajeva, ki razume, da je pritisk javnosti glede na predstave slovenskih skakalk v zadnjih sezonah velik.

Šestindvajsetletnica je v tej sezoni svetovnega pokala petkrat skočila na stopničke, zmage še nima.

Anže Lanišek
Sportal Selektorjeva odločitev razburkala, Cene umiril žogico

Špela Rogelj nastopa na tretjih olimpijskih igrah, preostala dekleta pa na drugih. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Špela Rogelj nastopa na tretjih olimpijskih igrah, preostala dekleta pa na drugih. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Skakalke bodo na OI tekmovale na posamični tekmi na srednji skakalnici, dve pa bosta v ponedeljek tudi del mešane ekipne tekme na srednji napravi. Mešano ekipno tekmo bodo na olimpijskih igrah izvedli prvič. Ženske ekipne tekme ali pa ženske olimpijske tekme na veliki skakalnici (še) ni v olimpijskem programu.

Cilje je zgolj en: stopničke

Nika Križnar cilja – stopničk – ni skrivala že pred odhodom na tekmovanje petih krogov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nika Križnar cilja – stopničk – ni skrivala že pred odhodom na tekmovanje petih krogov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Vse gre nekako v pravo smer. Danes se je malce poznalo, da nisem dobro spala, da skoki še niso bili takšni kot včeraj, lepi in čisti. Ampak je daleč od nezadovoljstva. Zadovoljna sem z vsemi skoki in tem, kar sem prikazala. Pozitivno stremim k jutrišnji tekmi in se je veselim. V zraku se da narediti marsikaj. To me nekako vleče naprej, saj sem v Willingenu veliko delala na položaju v zraku, in to je prišlo zdaj na površje, vidi se, da delam na tem. Skakalnica je manjša, bolj se moraš odriniti z nogami in boke poslati 'nadstropje višje'. Potem pa samo leteti in uživati v zraku. Cilj je zgolj eden. Stopničke, to je to," je za STA odkrito dejala peta skakalka zime Križnarjeva, ki je v tej sezoni dvakrat že stala na vrhu zmagovalnega odra. Cilja ni skrivala že pred odhodom na Kitajsko.

Sportal Novica, ki jo je težko čakal: Žan Košir se seli v olimpijsko vas!

"Odločale bodo malenkosti, tako da bo treba biti zbran in narediti svoje," pravi aktualna svetovna prvakinja s srednje naprave Ema Klinec. | Foto: Anže Malovrh/STA "Odločale bodo malenkosti, tako da bo treba biti zbran in narediti svoje," pravi aktualna svetovna prvakinja s srednje naprave Ema Klinec. Foto: Anže Malovrh/STA

"Odločale bodo malenkosti"

Kako se zbrati za velike tekme, dobro ve tudi Ema Klinec, ki je lani prav na srednji napravi postala svetovna prvakinja. "Tukaj je treba pričakovati nepričakovano. S tem sem šla v Peking. Počutim se super, danes bomo naredili še nekaj aktivacije, jutri pa zadnja priprava. Odločale bodo malenkosti, tako da bo treba biti zbran in narediti svoje. Da sledim temu, kar sem si zadala, in opravim svojo nalogo. Sicer pa dva odlična skoka, to je moj cilj," je za STA pred sobotno tekmo dejala 23-letnica.

Edina ženska posamična tekma se bo začela ob 11.45, druga serija je predvidena ob 12.35 po slovenskem času.

Spored OI, smučarski skoki, ženske*

Sobota, 5. februar
10.45 poskusna serija za posamično tekmo na srednji skakalnici
11.45 posamična tekma na srednji skakalnici

*slovenski čas

Preberite še:

Peter Prevc olimpijske igre Peking
Sportal Peter Prevc na zadnjem treningu tretji, Kos tik za njim
slovenski olimpijci Peking
Sportal Dnevi, ki jih morate obkrožiti na koledarju, in vse preostalo
hokej ZDA Finska
Sportal Zaplet: že so si podale roke, nato pa morale še enkrat odigrati zadnji minuti
Eric Frenzel
Sportal Konec upanja za trikratnega olimpijskega prvaka
Sofia Goggia
Sportal Olajšanje za Italijo: Goggia bo branila zlato iz Pjongčanga!
Peking, biatlonski center
Sportal Jakov Fak kljub brutalnim razmeram ne bo izpustil tekme mešanih štafet
 
Ne spreglejte