Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 2. 2022,
15.21

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

1

Natisni članek

zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022

Petek, 4. 2. 2022, 15.21

8 mesecev, 3 tedne

Slavnostno odprtje 24. zimskih olimpijskih iger

V Pekingu zagorel olimpijski ogenj, slovenski olimpijci pripravljeni #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

1

slovenska olimpijska reprezentanca 2022 | 24. zimske olimpijske igre so odprte! V mimohodu na kultnem stadionu Ptičje gnezdo se je sprehodila tudi slovenska olimpijska reprezentanca, ki sta jo kot nosilca slovenske trobojnice vodila alpska smučarka Ilka Štuhec in deskar Rok Marguč. | Foto Guliverimage

24. zimske olimpijske igre so odprte! V mimohodu na kultnem stadionu Ptičje gnezdo se je sprehodila tudi slovenska olimpijska reprezentanca, ki sta jo kot nosilca slovenske trobojnice vodila alpska smučarka Ilka Štuhec in deskar Rok Marguč.

Foto: Guliverimage

S slavnostno prireditvijo na znamenitem stadionu Ptičje gnezdo so se tudi uradno začele zimske olimpijske igre v Pekingu. Slovenska reprezentanca se je v slavnostnem mimohodu sprehodila kot 70. po vrsti. Slovensko trobojnico sta vihtela alpska smučarka Ilka Štuhec in deskar Rok Marguč, ki je v tej vlogi nadomestil Žana Koširja, ki se je danes vrnil iz izolacije.

09:56

Test

14:10

Mimohod Slovencev

13:22

Slavnostni mimohod

13:19

Vizualni spektakel

12:59

100 minut

12:42

Slovenci že na prizorišču

  • 09:56

    Test

  • 09:56

    Test

  • 15:20

    Ogenj

    Na osrednjem stadionu v Pekingu je zagorel olimpijski ogenj, igre se lahko začnejo! 

  • 14:10

    Mimohod Slovencev

    Malo po 14. uri so na stadion Ptičje gnezdo zakorakali tudi slovenski olimpijci. Častna vloga zastavonoše je pripadla alpski smučarki Ilki Štuhec in deskarju Roku Marguču.

     

  • 13:22

    Slavnostni mimohod

    V slavnostnem mimohodu se bo sprehodilo 91 reprezentanc, Haiti in Savdska Arabija se predstavljata prvič.

    Slovenski olimpijci se bodo za nosilcema slovenske trobojnice Ilko Štuhec in Rokom Margučem sprehodila 70. po vrsti. Vrstni red je določen na podlagi kitajske abecede. 

  • 13:19

    Vizualni spektakel

    Na slavnostni otvoritvi bodo pozornost namenili tudi boju proti covidu-19, saj svet potrebuje novo močno vizijo, in novemu letu, ki so ga na Kitajskem in v številnih azijskih državah praznovali 1. februarja. Odprtje je pravi vizualni spektakel.

    odprtje Peking 2022 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

  • 12:59

    100 minut

    Zaradi epidemiološke situacije bo prireditev trajala le nekaj več kot uro in pol (pred 14 leti kar štiri ure), nastopilo pa bo okoli tri tisoč sodelujočih, od tega približno 90 odstotkov študentov.

    Za režijo je tudi tokrat poskrbel najbolj znani kitajski filmski režiser, 71-letni Džang Jimou, ki je obljubil popolnoma inovativno odprtje. 

    Po navedbah portala Parismatch, režiser napoveduje, da bodo olimpijski ogenj prižgali na način, ki mu v več kot stoletni zgodovini iger še nismo bili priča.

  • 12:42

    Slovenci že na prizorišču

    Na prizorišče odprtja letošnjih olimpijskih iger so prispeli tudi slovenski olimpijci, ki se bodo v mimohodu držav sprehodili kot 70. po vrsti. 

Z otvoritveno slovesnostjo so se v Pekingu na Kitajskem tako tudi uradno začele zimske igre 24. olimpijade. Do 20. februarja se bo za rekordnih 109 kompletov medalj borilo okoli 3000 športnikov iz 91 držav. Slovence sta pod slovensko zastavo na stadion pripeljala smučarka Ilka Štuhec in deskar Rok Marguč.

Fotogalerija z odprtja zimskih olimpijskih iger (foto: Guliverimages)
Fotogalerija
1 / 26

Odprtje, ki ga je režiral najbolj znani kitajski filmski režiser, 71-letni Zhang Yimou, je trajalo dobri dve uri. Odprtje je bilo zelo tehnološko obarvano s številnimi vizualni presežki, poroča STA.

Rdeča nit slovesnosti so bile snežinke. Po tradicionalnem mimohodu držav so se namreč snežinke z imeni držav združile v eno veliko snežinko, znotraj katere je ob koncu zagorel tudi olimpijski ogenj.

Mimohod olimpijskih reprezentanc (foto: Guliveimages)

Fotogalerija
1 / 13

Tradicionalni mimohod držav so spremljale svetovno znane melodije klasične glasbe. Kot prva je tradicionalno vstopila Grčija, Slovenija, ki jo bo na igrah zastopalo 42 športnikov, je na stadion vkorakala v zadnji tretjini, zadnja pa je na stadion prišla gostiteljica iger Kitajska.

Slavnostna govora sta imela predsednik organizacijskega odbora iger Cai Qi in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach. Igre pa je za odprte razglasil kitajski predsednik Xi Jinping.

Olimpijsko zaprisego sta v imenu športnikov prebrala smučarski tekač Wang Qiang in deskarka Liu Jiayu, še poroča STA.

Olimpijski ogenj bo v Pekingu, prvem mestu, ki bo gostil tako poletne kot zimske olimpijske igre, ugasnil na zaključni slovesnosti iger 20. februarja.

Na prireditvi bo nastopalo okoli 3000 nastopajočih, od tega je 90 odstotkov študentov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na prireditvi bo nastopalo okoli 3000 nastopajočih, od tega je 90 odstotkov študentov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

 

Ne spreglejte