Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
14. 1. 2021,
20.00

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

1

Natisni članek

Ana Drev Meta Hrovat Urška Hrovat Katja Koren Špela Pretnar Nataša Bokal Mateja Svet Tina Maze Anja Zavadlav Kranjska Gora Maribor top 10 Zlata lisica

Četrtek, 14. 1. 2021, 20.00

3 leta, 2 meseca

TOP 10

Velike dame, ki so blestele tudi doma

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

1

Tina Maze | Foto Sportida

Foto: Sportida

Devet slovenskih alpskih smučark je na domačih tekmah svetovnega pokala stalo na stopničkah za zmagovalke.  V pregledu domačih junakinj Zlate lisice pa jim v redni rubriki TOP 10 dodajamo še tisto, ki je pred 42 leti kot prva Slovenka osvojila točke svetovnega pokala.

Ana Bucik
Sportal Na (ne)domačem terenu: samostojne podjetnice v večini

V Kranjski Gori oziroma Podkorenu je vse pripravljeno na 57. Zlato lisico. Podobno velja za šestčlansko slovensko ekipo, ki tokrat ne bo mogla računati na podporo navijačev. Tudi veleslalomski dvojček v Sloveniji bo namreč potekal brez prisotnosti gledalcev.  Prav slednji so v preteklosti lisičjim tekmam dali poseben ton. Predvsem v Mariboru, kjer je tekmovanje v resnici doma. Ta veter so v preteklosti v svojih jadrih Slovenke znale izkoristiti.

Zlata lisica - Maribor | Foto: Sportida Foto: Sportida

Zlata lisica je namreč trenutke velikega veselja prinesla praktično vsem najboljšim v zgodovini slovenskega alpskega smučanja. Edina izjema je pravzaprav tista, ki bi si teh trenutkov najbolj želela. To je Mariborčanka Ilka Štuhec. A ker je njena kariera zavila v hitrostne vode, je na domačih tekmah vesela že priložnosti in kakšne točke. Povsem drugače pa je s tistimi, ki so kariero gradile predvsem ali pa tudi na osnovi tehničnih disciplin.

Anja Zavadlav: znanilka novih časov

Anja Zavadlav | Foto: Marjan Ciglič, hrani MNZS Foto: Marjan Ciglič, hrani MNZS
Leta 1978 se je Zlata lisica prvič spustila do Snežnega štadiona. Leto pozneje pa so tam s prvimi točkami svetovnega pokala v zgodovini slovenskega smučanja poskrbela tudi domača dekleta. Kar tri so prišla do točk. Ob zmagi Hanni Wenzel so se namreč Anja Zavadlav, Metka Jerman in Bojana Dornig zvrstile na 22., 23. in 25. mesto. "Prve točke so pomenile nekakšen preboj. To so bili namreč začetki našega alpskega smučanja," se spominja Zavadlavova, ki resda nikoli v karieri ni stala na odru za zmagovalke, a je kot svojevrstna pionirka utrla pot novim rodovom na čelu z Matejo Svet.
Anja Zavadlav
Sportal Iz oči v oči s smučarko iz črno-belih časov, ki je pisala zgodovino

Mateja Svet: prva prava smučarska zvezdnica

Mateja Svet | Foto: Nace Bizilj, hrani: MNZS Foto: Nace Bizilj, hrani: MNZS

Mateja Svet je dolgo veljala za sinonim smučarske uspešnosti. Velika dama slovenskega smučanja in edina, ki je zmagala tako v Mariboru kot v Kranjski Gori. Leta 1988 se ji je ob selitvi na Gorenjsko posrečil celo zlati lisičji dvojček. Tako v slalomu kot veleslalomu je premagala veliko tekmico Vreni Schneider, kar je bila tedaj sanjska popotnica pred olimpijskimi igrali v Calgaryju. Dve leti pozneje je v sezoni, za katero se je nato izkazalo, da je bila njena poslovilna, pred več kot 20 tisoč navijači dobila še veleslalom v Mariboru.
Mateja Svet
Sportal Abraham legendarne smučarke in večne skrivnostne mladenke

Veronika Šarec: v 24 urah dvakrat na stopničkah

Veronika Šarec | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Prav na današnji dan leta 1990 je Veronika Šarec v Hausu slavila svojo edino zmago v svetovnem pokalu. Takrat tudi pred rojakinjo Matejo Svet. Leto pozneje je Ljubljančanka blestela še v Kranjski Gori, kamor se je tedaj selila obogatena Zlata lisica. Pod Vitrancem sta namreč ob veleslalomu potekala dva slaloma. Šarčeva je bila na obeh tretja. Na prvem ob zmagi Nataše Bokal, na drugem za avstrijsko dvojico Kronberger-Salvenmoser.

Nataša Bokal: zadnja slovenska zmagovalka v Kranjski Gori

Nataša Bokal | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage
Prav ta teden smo se razpisali o zadnji smučarski zmagovalki pod jugoslovansko zastavo. V torek je namreč minilo 30 let od zmage Nataše Bokal v Podkorenu. To je bila njena edina zmaga v karieri in zadnja, ki so jo slovenski smučarji dosegli za nekdanjo skupno državo. Na stopničkah ji je družbo delala tudi rojakinja Veronika Šarec. Dan pred tem je bila Škofjeločanka druga v veleslalomu.
Nataša Bokal
Sportal Slovenska smučarska junakinja v čvrstem hrvaškem primežu

Katja Koren: prava domača junakinja

Katja Koren | Foto: Sportida Foto: Sportida

Edina Mariborčanka, ki je stopila na mariborske stopničke. Zgodilo se je 26. februarja 1995, v obdobju, ko so smučarski svet navduševale vražje Slovenke. Med njimi je bila tudi Katja Koren. Dan po veleslalomskih stopničkah Pretnarjeve je bronasta olimpijka zaznamovala slalomsko tekmo. Ta se je končala s tremi Slovenkami v deseterici. Z drugim mestom je bila najboljša Korenova. Premoč je morala priznati le železni Švicarki Vreni Schneider.

Urška Hrovat: prva, druga, tretja

Urška Hrovat | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Edina Slovenka, ki je stala na vseh treh mariborskih stopničkah. Svojo trilogijo je začela s slalomsko zmago 22. januarja 1994. Ker je takrat Maribor gostil dva slaloma, je lahko na krilih uspeha napadala tudi naslednji dan in tekmo končala na tretjem mestu. Na oder za zmagovalke pa se je ena najboljših slovenskih slalomistk vseh časov vrnila še leta 1997, ko jo je v slalomu prehitela le izjemna Švedinja Pernilla Viberg.
Janica Kostelić in Urška Hrovat
Sportal Zlata Urška iz rodu "vražjih Slovenk" na novem življenjskem slalomu

Špela Pretnar: mariborski kristal za mali kristalni globus

Špela Pretnar | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Ob koncu tedna bo v Kranjsko Goro pripotovala kot predstavnica za stike z javnostmi slovenske reprezentance, pred več kot 20 leti, ko tega položaja še ni bilo, pa je bila tudi sama ena od junakinj Zlate lisice. Prvič v veleslalomu leta 1995, ko jo zaostala le za Martino Ertl. 6. januarja 2000 pa je Pretnarjevo na Pohorju prehitela le Norvežanka Trine Bakke. Mariborski uspeh je blejski smučarki dal zagon, saj je nato v nadaljevanju sezone nanizala tri zmage in prišla tudi do malega kristalnega globusa.
Sportal Kar jo je med kariero teplo, jo zdaj osrečuje

Tina Maze: večna zlata lisica

Tina Maze | Foto: Sportida Foto: Sportida

Ne le najbolj uspešna slovenska alpska smučarka vseh časov, temveč tudi najboljša domača "lisička". Kar šestkrat je namreč skočila na stopničke. Vselej v Mariboru. Prvič 2002, ko je bila druga v veleslalomu, kar so bile njene prve stopničke. Tri leta pozneje je prvič zmagala. Še bolj čustvena je bila njena zmaga leta 2009, ko je po odcepitvi od reprezentance in slabšem začetku sezone prav na Pohorju napovedala veliki vzpon. Leta 2013 je v svoji sanjski sezoni slavila slalomsko zmago. Takrat je bila druga v veleslalomu, leta 2010 pa je na drugo stopničko stopila še v slalomu. V Mariboru je leta 1999 debitirala v svetovnem pokalu, leta 2017 pa mu je prav tam tudi pomahala v slovo.
Sportal Tina Maze od A do Ž

 
 

Ana Drev: pika na i

Ana drev | Foto: Sportida Foto: Sportida

Zadnja Slovenka, ki se je med najboljše tri zavihtela v Mariboru. Trinajst dni pred tem je v Flachauu prvič v karieri stopila na stopničke. In kot bi nato želela na domači tekmo pokazati, da se bodo slovenski navijači lahko veselili tudi po umiku Mazejeve, je udarila še na Pohorju. Na progi, ki ji sicer ni najbolj pisana na kožo, saj v manjši meri nagrajuje tehnično podkovanost, jo je prehitela le Viktoria Rebensburg.   
Ana Drev
Sportal Ana Drev je potegnila črto

Meta Hrovat: iz domače hiše na stopničke

Meta Hrovat | Foto: Matic Ritonja/Sportida Foto: Matic Ritonja/Sportida

Kar je bila Katja Koren za Maribor, je Meta Hrovat za Podkoren. Domačinka v pravem pomenu besede. Zato je bila v zadnji izvedbi Zlate lisice še toliko bolj vesela, da se je prav na domačem hribu drugič v karieri zavihtela med najboljšo trojico. Ob zmagi Alice Robinson in drugem mestu Petre Vlhove si je Hrovatova 15. 2. 2020 tretjo stopničko razdelila z Wendy Holdener. Zdaj se vrača domov. Resda z ne najboljšo popotnico predhodnih tekem, a vendarle z jasnim ciljem, da v dvojnem veleslalomskem programu izkoristi prednost domačega terena.
Meta Hrovat
Sportal Odkrito o težavah Mete Hrovat
Meta Hrovat
Sportal Z Zlato lisico se iz Maribora na Gorenjsko seli tudi Ilka Štuhec

57. Zlata lisica

Sobota, 16. 1. 2021
11.00 - prva vožnja veleslaloma
14.00 - druga vožnja veleslaloma

Nedelja, 17. 1. 2021 
9.15 - prva vožnja veleslaloma
12.15 - druga vožnja veleslaloma

Slovenke na štartu: Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik, Neja Dvornik, Andreja Slokar in Ilka Štuhec.
Andreja Slokar
Sportal Primorsko odkritje smučarske sezone
Nataša Bokal
Sportal Konec nekega obdobja
Tina Robnik
Sportal Lisičke pri Gorenjcih na varnem, v prihodnje pa ...
Ne spreglejte