SiolNET. Sportal Zimski športi
0,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger
PRED 57. ZLATO LISICO

Lisičke pri Gorenjcih na varnem, v prihodnje pa ...

0,89

termometer

Tina Robnik
Tino Robnik in pet Slovenk bo v Podkorenu pričakala vrhunsko pripravljena proga. Foto: Guliverimage

Mariborski smučarski delavci v Podkorenu, kjer pripravljajo progo za 57. Zlato lisico, niso deležni le tradicionalne pomoči kranjskogorskih organizatorjev, temveč tudi velike naklonjenosti vremena.

Za združeno 65-člansko gorenjsko-štajersko smučarsko ekipo je več dni trdega dela na podkorenskem tekmovalnem poligonu, ki bo ob koncu tedna in hkrati dva meseca pred pokalom Vitranc gostil tudi ženski veleslalomski tekmi svetovnega pokala za zlato lisico. Dvomov o tem pravzaprav ni več. Enormne količine vode, ki so jih organizatorji polili po progi, so dodobra spremenile snežno strukturo. Če je bila ta še pred tednom zelo "zračna" in tudi zato, ker smučišče za rekreativne smučarje ne deluje, premehka, je zdaj njena čvrstost primerna za tekmo svetovnega pokala.

Zimske razmere v Podkorenu Zimske razmere v Podkorenu Foto: Damjan Medica

Mariborsko-kranjskogorski smučarski koaliciji gredo na roko zelo nizke nočne in dnevne temperature, zelo ugodna pa je tudi vremenska napoved za preostanek tedna, vključno s tekmovalnima dnevoma. Obeta se namreč mrzel in večinoma sončen konec tedna. Zaradi tega so se danes organizatorji že brezskrbno lotili priprav ciljnega dela in postavljanja zaščitnih ograj ob progi.

Tudi v bližnji Kranjski Gori večjih težav pri zagotavljanju vsega potrebnega za selitev Zlate lisice ni. Sreča v nesreči za organizatorje je dejstvo, da namestitvene zmogljivosti v tem turističnem zgornjesavskem središču zaradi zaprtih hotelov tokrat niso zasedene, tako da smučarskih gostov ne bo treba razseliti vse tja do Bleda. Mariborčani so se s Kranjskogorčani dogovorili za odprtje hotelov Kompas, Ramada, Skipass in Lek.

Dvomov o tem, da bo že 55. Zlata lisica v 57-letni zgodovini tega tekmovanja izvedena, torej ni. A ker se tekmi še tretjič v zadnjih štirih letih in petič v zadnjem desetletju selita v Kranjsko Goro, se težko izognemo vprašanju o prihodnosti na Pohorju. V Mariboru razmišljajo o alternativnih rešitvah, ki bi pohorski tekmi znova pomaknile v bolj zanesljivo in varno območje.

Utrip v Mariboru v prispevku Planet TV:

Smiselnosti ali kar nujnost kovanja novih načrtov izpostavlja tudi starosta slovenskega alpskega smučanja in eden najbolj znanih Mariborčanov Tone Vogrinec, ki  meni, da organizatorje Zlate lisice v očeh FIS zdaj še rešuje gorenjski načrt B. "Toda Maribor izgublja kontinuiteto tekem in promocijo, ki se pojavlja prek TV-ekranov," pravi nekdanji šef jugoslovanskega in slovenskega alpskega smučanja.

Kot alternativno rešitev ponuja pripravo nove oziroma obuditev stare proge Jonatan. Ta rešitev sicer vključuje tudi dodatne posege, a prinaša možnost homologirane proge s ciljem na višji nadmorski višini. "Z relativno majhno investicijo bi na ta način dobili rezervno progo," pravi Vogrinec.

57. Zlata lisica

Sobota, 16. 1. 2021
11.00 - prva vožnja veleslaloma
14.00 - druga vožnja veleslaloma

Nedelja, 17. 1. 2021 
9.15 - prva vožnja veleslaloma
12.15 - druga vožnja veleslaloma

Slovenke na štartu: Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik, Neja Dvornik, Andreja Slokar in Ilka Štuhec.
Nataša Bokal Sportal Konec nekega obdobja Andreja Slokar Sportal Primorsko odkritje smučarske sezone Meta Hrovat Sportal Z Zlato lisico se iz Maribora na Gorenjsko seli tudi Ilka Štuhec

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin