Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
12. 1. 2021,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

Martin Čater Mateja Svet Bojan Križaj Tina Maze Zlata lisica svetovni pokal Nataša Bokal

Torek, 12. 1. 2021, 4.00

3 leta, 3 mesece

30 LET OD ZADNJE SLOVENSKE SMUČARSKE ZMAGE ZA JUGOSLAVIJO

Konec nekega obdobja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08
Nataša Bokal | Nataša Bokal: zadnja Slovenka, ki je zmagala pod jugoslovansko zastavo. Na današnji dan leta 1991. | Foto Guliver Image

Nataša Bokal: zadnja Slovenka, ki je zmagala pod jugoslovansko zastavo. Na današnji dan leta 1991.

Foto: Guliver Image

Pred natančno 30 leti je Nataša Bokal dobila slalomsko preizkušnjo svetovnega pokala v Kranjski Gori in tako zaključila obdobje slovenskih smučarskih zmag pod zastavo nekdanje Jugoslavije. Do danes so sicer slovenski smučarji slavili 85 zmag, od tega kar 61 pod samostojno zastavo.

Andreja Slokar
Sportal Primorsko odkritje smučarske sezone

Ko je pred enim mesecem Martin Čater v Val d'Iseru presenetil smukaško elito, je s tem slovenskemu alpskemu smučanju priboril že 85. zmago v zgodovini. Posebnost te zbirke pa je, da so smučarji zmage osvajali za dve različni državi. Do preloma je prišlo prav na današnji dan pred 30 leti. Slalomska zmaga Nataše Bokal v Podkorenu je bila namreč zadnja za Jugoslavijo. Dobrih pet mesecev pred osamosvojitvijo in deset pred ekspresnim sprejetjem pod okrilje Mednarodne smučarske zveze, s čimer je ta prehitela celo osrednji val mednarodnih priznanj. Z uspehom Škofjeločanke se je končalo posebno poglavje v zgodovini slovenskega športa. Poglavje, v katero sta veliko prispevala tudi Bojan Križaj in Mateja Svet

Bojan Križaj in Mateja Svet sta se v zgodovino zapisala kot prva slovenska zmagovalca smučarskih tekem svetovnega pokala. | Foto: Elan Bojan Križaj in Mateja Svet sta se v zgodovino zapisala kot prva slovenska zmagovalca smučarskih tekem svetovnega pokala. Foto: Elan Več zmag za Slovenijo

Do prve slovenske zmage je bilo sicer treba čakati kar dolgo, do decembra leta 1993. Tedaj pa je sledil kar niz štirih zmag v roku enega meseca. Kmalu po zgodovinski zmagi Jureta Koširja na slalomu v Madonni di Campiglio (20. 12. 1993) so se namreč na najvišjo stopničko zavihtele še vražje Slovenke Katja Koren, Alenka Dovžan in Urška Hrovat.

Do danes so slovenski smučarji pod samostojno zastavo vknjižili 61 zmag, od katerih jih je več kot 42 odstotkov prispevala absolutna rekorderka Tina Maze (26 zmag). To sta tudi dve zmagi več od vseh zmag Križaja in ostalih še v času nekdanje Jugoslavije. Himna Hej Slovani je namreč ob slovenskih zmagah na smučarskih tekmah zadonela 24-krat.

Smučarske zmage za Jugoslavijo

Bojan Križaj: 8      
Mateja Svet: 7      
Rok Petrovič: 5     
Veronika Šarec, Nataša Bokal, Boris Strel in Grega Benedik: 1      
Tina Maze | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Smučarske zmage za Slovenijo

Tina Maze: 26       
Ilka Štuhec: 9                
Špela Pretnar: 6    
Urška Hrovat: 5              
Jure Košir: 3
Žan Kranjec in Andrej Jerman: 2
Mitja Kunc, Katja Koren, Boštjan Kline, Mojca Suhadolc, Matjaž Vrhovnik, Alenka Dovžan, Andrej Miklavc in Martin Čater: 1

Na današnji dan leta 1991 …

Dobra dva tedna po razglasitvi rezultatov plebiscita, ko je bilo jasno, da so slovenskim časom v jugoslovanskih okvirih šteti meseci, je Kranjska Gora v drugem januarskem koncu tedna leta 1991 petič prevzela Zlato lisico. Le leto po tem, ko je Mateja Svet obnorela 20 tisoč navijačev na Pohorju. Ker je Svetova pred tem presenetila s smučarskim umikom, se je zdelo, da se tudi zlati časi poslavljajo. Vrzel po menjavi rodov se je še posebej poznala v moški konkurenci. Bolj napredna je bila ženska reprezentanca, a je bil razplet tiste Zlate lisice vendarle prijetno presenečenje.

Kmalu po zlati Zlati lisici je Nataša Bokal prišla še do srebra na SP. | Foto: AP / Guliverimage Kmalu po zlati Zlati lisici je Nataša Bokal prišla še do srebra na SP. Foto: AP / Guliverimage

Začelo se je že z veleslalomsko preizkušnjo, ki jo je Nataša Bokal končala na drugem mestu. Kot bi ji uspeh dal dodatna krila, je naslednji dan še siloviteje udarila v slalomu. Zavihtela se je na najvišjo stopničko, na odru za zmagovalke pa sta ji družbo delali še Avstrijka Monika Meierhofer in rojakinja Veronika Šarec. Slovenski oziroma tedaj še jugoslovanski uspeh je z enajstim mestom dopolnila še Katjuša Pušnik.   

Nataša Bokal | Foto: Reuters Foto: Reuters Kje je junakinja danes?

Dvajset dni pozneje je Bokalova Jugoslaviji priborila tudi zadnjo smučarsko kolajno na svetovnih prvenstvih. V slalomu v Saalbachu jo je ugnala le legendarna Švicarka Vreni Schneider. Leto pozneje ni prav dosti manjkalo, pa bi Škofjeločanka v Albertvillu prišla tudi do prve olimpijske kolajne za Slovenijo.

"Deset količkov pred ciljem sem pristala v snegu. Vse je šlo po zlu. Nemo sem zrla. Naj jočem, ali se spustim v dolino, sem se spraševala, hkrati pa zmotno razmišljala, da se bo podobna priložnost še kdaj vrnila. No, ni se. Morda še do danes nisem povsem predelala tiste tekme," nam je edino stvar, ki jo iz tekmovalnih časov resnično obžaluje še danes, pred kratkim opisala 53-letna Bokalova. Bo pa zato v zgodovino zapisana kot edina smučarka, ki je na tekmi svetovnega pokala na stopničkah za zmagovalke stala tako ob slovenski kot tudi jugoslovanski zastavi.

Kariero je po treh uvrstitvah na stopničke, naslovu svetovne podprvakinje, nastopu na treh olimpijskih igrah in kar štirinajstih operacijah zaključila pred 17 leti. S smučanjem je ostala povezana kot trenerka. Sprva je delovala na Reki, nato na Golteh ustalila pa se je v zagrebškem klubu Končar. Tam skrbi za generacijo smučarjev U-14 in U-16. Pred epidemijo je na snegu letno preživela več kot 200 dni.
Meta Hrovat
Sportal Z Zlato lisico se iz Maribora na Gorenjsko seli tudi Ilka Štuhec
Pohorje
Sportal Maribor znova brez Zlate lisice
Nataša Bokal
Sportal Slovenska smučarska junakinja v čvrstem hrvaškem primežu
Ne spreglejte