Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
8. 1. 2017,
12.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

12

Natisni članek

Tina Maze St. Moritz 2017

Nedelja, 8. 1. 2017, 12.10

6 let, 6 mesecev

Ob koncu kareire

Tina Maze od A do Ž

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

12

S svetovno in olimpijsko prvakinjo Tino Maze, zdaj že nekdanjo slovensko alpsko smučarko, je mogoče zapolniti tudi abecedo.

Tina Maze: čas za slovo

Tina Maze Zlata Lisica | Foto: Marko Vanovšek/Sportida Foto: Marko Vanovšek/Sportida

A – Andrea Massi

Goriški strokovnjak za telesno pripravo velja za idejnega očeta samostojne poti in posledično smučarske preobrazbe Tine Maze, ki je postregla z nizom najboljših sezon, v katerih je dosegla vse svoje največje uspehe.

B – Bloudkova nagrada

Mazejeva spada med tiste športnike, ki so za svoje delo prejeli tudi Bloudkovo nagrado kot največje uradno državno priznanje na področju športa. To se je zgodilo po olimpijski sezoni 2009/10, v kateri je Črnjanka osvojila dve srebrni kolajni.

C – cicibani

"Izstopala je že med cicibani," odločno zatrjujejo nekdanji trenerji najboljše slovenske alpske smučarke in poudarjajo, da se je takrat že videl njen tekmovalni duh. Obenem se je takrat začelo tudi rivalstvo s Hrvatico Janico Kostelić, prvo veliko tekmico.

Č – Črna na Koroškem Tina Maze - vse zmage | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kraj, iz katerega izhajajo številno znani športniki in olimpijci (Aleš Gorza, Nataša Lačen, Katjuša Pušnik, brata Pudgar, Mitja Kunc …), je tudi domači kraj Tine Maze. Vanj se je z veseljem vračala po vseh uspešnih sezonah.

D – diploma

Spada tudi med tiste športnike, ki so znali združevati tekmovalne in šolske oziroma študijske urnike. Lanskega maja je končala študij na mariborski pedagoški fakulteti ter poleg olimpijske in svetovne prvakinje postala še diplomirana profesorica razrednega pouka.

E – enainosemdeset

Kar 81 uvrstitev na stopničke za zmagovalke je v 401 nastopu v svetovnem pokalu zbrala Tina. V tej ugledni zbirki je tudi 26 prvih mest. Toliko ji ni zbral še noben slovenski alpski smučar. Še več, toliko so jih skupaj dosegli Bojan Križaj, Mateja Svet, Špela Pretnar in Rok Petrovič kot najbližji zasledovalci.

F – Ferdo in Sonja Maze

Starša, ki sta pri treh letih svojo prvorojenko (v družini je še mlajša sestra Maja) prvič postavila na smuči. Kmalu sta jo vpisala še v Smučarski klub Črna. Do konca kariere sta bila njena najzvestejša navijača.

 | Foto: MaPa Foto: MaPa

G – globus

"Sveti gral je v mojih rokah," je 17. 3. 2013, ko je visoko v zrak dvignila veliki kristalni globus, dejala Tina, edina slovenska alpska smučarka s to laskavo lovoriko. Veliki kristalni globus so v slovenskem športu prejeli le še skakalca Primož Peterka (2) in Peter Prevc ter deskar na snegu Žan Košir.

H – hitrostna kraljica

Čeprav je navduševala kot vsestranska smučarka, njena najuspešnejša disciplina v celotni karieri pa je bil veleslalom, je v zadnjih dveh sezonah z zlatima kolajnama v smuku na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu postala hitrostna kraljica. "In to dekle iz države, ki nima niti ene prave smukaške proge," je ob tem pripomnil Massi.

I - idol

"Tina je bila moj idol, ko sem bila majhna. Vesela sem, da sem nato smučala v njeni družbi," je pred časom dejala Mikaela Shiffrin, z naskokom najboljša slalomistka zadnjih let in favoritinja za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Tina Maze Zlata Lisica | Foto: Marko Vanovšek/Sportida Foto: Marko Vanovšek/Sportida

J – Jelen

Čeprav ni skrivnost, da je imel na Tino v zadnjih letih največji vpliv Andrea Massi, ob njem pa še trenerji Livio Magoni, Mauro Pinni in Valerio Ghirardi, Črnjanka ne pozablja izpostaviti niti svojega klubskega trenerja. To je bil pri SK Črna Blaž Jelen.

K – kriza za nov začetek

Javna skrivnost je, da je bila leta 2008 Tina na pragu konca kariere. A na najnižji točki krize je skupaj z Andreo Massijem našla nov začetek, po katerem je nanizala vse svoje največje uspehe, vključno z velikim globusom in kolajnami na največjih tekmovanjih.

L – Lenzerheide Tina Maze | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sanjska sezona 2012/13, ki jo je končala s kar 2.414 točkami, velikim in dvema malima globusoma, se je končala s finalom svetovnega pokala v Lenzerheideju. Gre za švicarsko smučarsko središče, kjer je tedaj napadala še dva globusa. Smukaškega je "izgubila" v megli, slalomskega pa ji je izmaknila Mikaela Shiffrin.

M – Meribel

Čeprav se je Mazejeva od tekmovalnega smučanja poslovila v Mariboru, bo kot prizorišče njene zadnje prave tekme zapisan Meribel. Savojsko smučišče je v sezoni 2014/15 gostilo finale svetovnega pokala, v katerem je Tina izgubila bitko z Anno Fenninger (danes Veith).

N – Nežka Poljanšek

Fizioterapevtka Nežka Poljanšek je bila v zadnjih sezonah nepogrešljivi del ekipe Team to aMaze. Na tekmovanjih je kot senca sledila Črnjanki, zato se je v tej vlogi predstavila tudi ob slovesu v Mariboru.

O – olimpijska prvakinja

Le ena slovenska športnica se lahko pohvali z zlato kolajno na zimskih olimpijskih igrah. Tina Maze je (kar dvakratna) olimpijska prvakinja postala na svojih četrtih olimpijskih igrah. Leta 2014 je bila v Sočiju prva v smuku in veleslalomu.

Nežka Poljanšek in Tina Maze | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

P – policija

Črnjanka je bila vključena tudi v sistem zaposlovanja vrhunskih športnikov v javni upravi. Kot policistka je bila zaposlena na notranjem ministrstvu, zato se je večkrat predstavila tudi v policijski uniformi.

R – rekord

V bogati karieri je Tina podrla kar nekaj slovenskih in tudi mednarodnih smučarskih rekordov. Izstopa število točk v eni sezoni. 2.414 jih je osvojila v sezoni 2012/13. Pred tem je rekord držal Hermann Maier z 2.000 točkami.

S – Stöckli

Mazejeva je sprva tekmovala na smučeh znamk Mizuno in Rossignol. Leta 2008  je prestopila  k Stöckliju. Na švicarskih smučeh je vztrajala vse do konca kariere.

Š –štart   | Foto: MaPa Foto: MaPa

Tina je tudi absolutna slovenska rekorderka po številu štartov na tekmah svetovnega pokala. Zbrala je kar 401. Kar 81 tekem je končala na odru za zmagovalke, od tega 26 na najvišji stopnički.

T – Team to aMaze

Poseben pečat njeni karieri je dal tudi njen spremljevalni štab. Svojo ekipo je poimenovala Team to aMaze. V njej se je zamenjalo več serviserjev in trenerjev, zvezda stalnica pa je bil ob Tini Andrea Massi.

U – umetnica

"Tina je umetnica," je za svojo smučarsko varovanko večkrat dejal Andrea Massi ter pri tem meril na drzno iskanje hitrih linij in vrhunsko prilagajanje terenu.

V – Vancouver

Olimpijske igre 2010, ki jih je gostil Vancouver, bodo imele v Tininih športnih spominih vedno posebno mesto. Ne le zaradi dveh srebrnih kolajn (superveleslalom in veleslalom), temveč tudi zaradi uvodne slovesnosti, na kateri je ob mimohodu držav udeleženk vihtela slovensko zastavo.

Tina maze slovo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Z – Zlata lisica

Z mariborskimi tekmami svetovnega pokala se je začela Tinina kariera na največjem smučarskem odru. Zdaj se je tam tudi končala. Poleg tega je Zlato lisico zaznamovala z dvema zmagama v veleslalomu in eno v slalomu.

Ž – žetev

Ob koncu kariere še enkrat preglejmo Tinino tekmovalno žetev: zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala, dva mala globusa, 26 posamičnih zmag v svetovnem pokalu, razporejenih na vse discipline, štiri olimpijske kolajne, med katerimi sta tudi dve zlati, štirje naslovi svetovne prvakinje in še pet srebrnih kolajn s svetovnih prvenstev.

Ne spreglejte