Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2022,
20.37

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Nika Križnar Nika Križnar Urša Bogataj Urša Bogataj Ema Klinec Ema Klinec smučarski skoki

Sreda, 21. 12. 2022, 20.37

1 leto, 4 mesece

smučarski skoki (m in ž), državno prvenstvo, planica

Lanišek pometel s konkurenco, zasijala tudi Križnarjeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49
Anže Lanišek | Anže Lanišek je v Planici osvojil naslov državnega prvaka. | Foto Guliverimage

Anže Lanišek je v Planici osvojil naslov državnega prvaka.

Foto: Guliverimage

Smučarski skakalci in skakalke so se danes na veliki skakalnici v Planici pomerili za državne naslove, prvaka pa sta postala Nika Križnar (Žiri) in Anže Lanišek (Mengeš). Skakalci so se pomerili še na ekipni tekmi, naslov pa je ubranil kranjski Triglav. To pa so bile še zadnje tekme članov pred silvestrsko in novoletno turnejo, ki se bosta začeli prihodnji teden. 

Anže Lanišek
Sportal Izvrsten finalni skok Anžeta Laniška, ki je spet na zmagovalnem odru!
Anže Lanišek
Sportal Anže Lanišek v Švici ugnal vso konkurenco!

Že po prvi seriji je bil v prepričljivem vodstvu Anže Lanišek (SSK Mengeš), ki je skočil 138 metrov, zbral pa je 154,8 točk. Drugi je bil Lovro Kos (SSK Ilirija) s 130.5 metri in 137,8 točkami, tesno sta sledila Domen Prevc (SK Triglav Kranj) s 132 metri in 137,5 točkami ter Timi Zajc (SSK Ljubno ob Savinji BTC) s 129 metri in 137,1 točkami.

Žiga Jelar (SK Triglav Kranj) je bil peti s 127 metri in 131,5 točkami, do desetega mesta so sledili še Žak Mogel, Peter Prevc, Tilen Bartol, Mark Hafnar in Rok Masle.

V finalni seriji je Lanišek še enkrat odskočil od konkurence, pristal je pri 136 metrih, zbral pa je 294,6 točk. Srebro je na koncu osvojil Zajc s 134 metri v finalu in z 268,8 točkami, le 4 desetinke pa je zaostal Domen, ki je skočil 133 metrov, zbral pa je 268,4 točk. 265,1 točk je na četrtem mestu s 133,5 metri zbral Kos, peti je bil Jelar s 132 metri v finalu in z 260,1 točkami, Mogel je končal na šestem mestu s 129 metri ter 248,5 točkami, Peter je bil sedmi, Matija Vidic (SSK Ilirija) je napredoval na osmo mesto, Bartol je bil deveti in Hafnar deseti.

"Zelo sem zadovoljen s formo. Tudi, če so manjše napake, ni slabo, še vedno me odnaša. Isto je bilo v Engelbergu. Bila je groba napaka v prvi seriji, pa sem bil peti ali šesti. To je tisto, kar me veseli," je po tekmi povedal novi državni prvak Lanišek. 

Nika Križnar je v finalu še povečala prednost pred tekmicami. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nika Križnar je v finalu še povečala prednost pred tekmicami. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nika Križnar: Dva luštna, solidna skoka

Po prvi seriji tekme skakalk je vodila Nika Križnar (SSK Žiri) s 121 metri in 114,2 točkami, sledila je Urša Bogataj (SSK Ilirija) s 119,5 metri in 110,0 točkami, tretja je bila Ema Klinec (SSK Žiri) s 114 metri in 100,1 točkami. Sledile so Nika Prevc, Katra Komar in Ema Volavšek do šestega mesta. Križnarjeva je v finalu še povečala prednost pred tekmicami, skočila je 129 metrov in zbrala 243,3 točk. Srebro je osvojila Bogatajeva s 126 metri in 232,7 točkami, bron pa Klinčeva s 123,5 metri in 218,8 točkami. Prevčeva je bila četrta, sledili sta Komarjeva in Volavškova, ki je zasedla šesto mesto.

"Če sem iskrena, skoki niso čisto taki kot so na treningih. Manjka sproščenost, ne zadiham še, kot bi sama želela. Ne glede na to, sem zbrala dva luštna, solidna skoka in to me je pripeljalo do naslova državne prvakinje. Malokrat sem državna prvakinja in to si štejem v veliko čast. Vedno so borbe, vedno je ali Ema ali Urša boljša od mene. Vseeno sem pa zelo zadovoljna z današnjim izkupičkom," je izjavila Križnarjeva.

Na ekipni tekmi je bila najboljša prva ekipa SK Triglav Kranj (Jelar, Prevc D., Prevc P., Hafnar), srebro je osvojila SSK Ilirija I (Bartol, Masle, Vidic, Kos), bron pa SSK Ljubno ob Savinji BTC (Zajc, Mogel, Završnik, Presečnik).

Prihodnji teden začetek boja za zlato sovo in zlatega orla  Zlato sovo bo branila Marita Kramer. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zlato sovo bo branila Marita Kramer. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

To bo zadnji tekmovalni dan skakalcev in skakalk v članski konkurenci pred prvim mednarodnim vrhuncem sezone. Planica bo tako dala tudi nekatere odgovore o sestavi ekip za turneji.

Skakalke bodo začetek silvestrske turneje, ki bo premierno potekala na dveh prizoriščih v Beljaku in na Ljubnem ob Savinji, dočakale v torek, 27. decembra. Takrat bodo na Koroškem kvalifikacije za prvo od dveh posamičnih tekem v Beljaku, dogajanje se bo nato 30. decembra preselilo v Slovenijo, kjer bosta 31. decembra in 1. januarja prihodnje leto še dve posamični tekmi.

Zlato sovo brani Avstrijka Marita Kramer, ki je v lanski sezoni, ko sta bili le dve tekmi, za 4,2 točke prehitela Križnarjevo.

Ljubno četrtek
Sportal Na Ljubnem pričakujejo veliko navijačev, skakalke po stopničke

Zlati orel je lani pripadel Rjojuju Kobajašiju. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zlati orel je lani pripadel Rjojuju Kobajašiju. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Skakalci bodo tradicionalno novoletno turnejo, že 71., začeli dan pozneje v Oberstdorfu, vse skupaj pa se bo končalo 6. januarja v Bischofshofnu. Zlatega orla bo branil Japonec Rjoju Kobajaši.

Nika Križnar
Sportal Novoletne turneje za skakalke pred 2024/25 ne bo
Ljubno ob Savinji
Sportal Ljubno in Beljak tudi v naslednji sezoni z novoletno turnejo
Ne spreglejte