Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2022,
17.41

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85

9

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Lovro Kos Domen Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Žiga Jelar Engelberg skoki

Sobota, 17. 12. 2022, 17.41

1 leto, 4 mesece

SMUČARSKI SKOKI, posamična preizkušnja (M), ENGELBERG

Anže Lanišek v Švici ugnal vso konkurenco!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85

9

Anže Lanišek | Anže Lanišek nadaljuje odlične predstave, v Engelbergu je vknjižil tretjo zmago sezone, sicer pa četrto posamično v karieri. | Foto Guliverimage

Anže Lanišek nadaljuje odlične predstave, v Engelbergu je vknjižil tretjo zmago sezone, sicer pa četrto posamično v karieri.

Foto: Guliverimage

Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek slavi še tretjo zmago sezone, četrto v karieri. V Engelbergu, kjer je za slog finalnega skoka, dolgega 142 metrov, kot prvi v sezoni prejel dve 20, se mu je še najbolj približal vodilni mož zime Dawid Kubacki (zaostal je 3,3 točke), tretji je bil še en Poljak Piotr Zyla. Slovenci so poskrbeli za lep ekipni uspeh, štirje so bili med 16, prav vseh šest je dobilo točke. V nedeljo bo ob 12.30 še zadnja tekma svetovnega pokala pred 71. novoletno turnejo, ki se bo začela 28. decembra.

Najboljši slovenski smučarski skakalec te sezone in eden najboljših v svetovnem pokalu Anže Lanišek je v Engelberg pripotoval na krilih zmage in drugega mesta na tekmi v Titisee-Neustadtu v Nemčiji, v Švici pa nadaljeval z izjemnimi predstavami. 

Da bo še na četrtem zaporednem prizorišču v boju za zmago, je bilo jasno že po prvi seriji, v kateri je pristal pri 139,5 metra, kar je zadostovalo za drugo mesto. Za vodilnim Dawidom Kubackim, ki je zmogel pol metra manj, je zaostajal le pol točke. Na tretjem mestu pa je bil še en Poljak Piotr Zyla, ki se je podpisal pod najdaljši skok prve serije (141), a je skakal z enega zaletnega mesta višje. Zyla za vodilnim rojakom zaostaja 8,2 točke. Najboljša trojica | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Najboljša trojica Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Trojica je ostala na prvih treh mestih tudi po finalnem skoku, a se nekoliko premešala. Zyla je pristal pri 139 metrih in si zagotovil stopničke. Takoj za njim je do 142 metrov zajadral Lanišek, znova prejel izjemno lepe ocene, kot prvi v sezoni je prejel dve 20, in tako naredil velik korak k novi zmagi. Finalnih 140 metrov Kubackega je bilo premalo za zmago, Poljak je tokrat za 3,3 točke zaostal za 26-letnim skakalcem iz Mengša, ki se je Kubackemu v skupnem seštevku približal na 34 točk.

26-letnik je drugi skakalec svetovnega pokala, za Kubackim zaostaja le še 34 točk. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko 26-letnik je drugi skakalec svetovnega pokala, za Kubackim zaostaja le še 34 točk. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ne želi prehitevati: O novoletni turneji bomo govorili, ko bo čas

"Prikazal sem dva odlična skoka. Hvaležen sem za vso podporo, ki jo dobivam, tako v ekipi kot od doma. Zdaj bo nekaj malega časa za regeneracijo, jutri pa še ena tekma. Nadejamo se novega dobrega rezultata," je po četrti zmagi v karieri v prvi izjavi za Eurosport dejal Lanišek. O novoletni turneji še ni želel razpredati. "Najprej jutri tekma, nato imamo še državno prvenstvo, potem pa bomo govorili o novoletni turneji," je dodal.

Anže Lanišek | Foto: Smučarska zveza Slovenije Foto: Smučarska zveza Slovenije Nasmejan je bil v prvi izjavi tudi glavni trener Robert Hrgota. "Kakšna je bila razlika med Anžetom in Dawidom? 3,3 točke (smeh, op. a.). Anže je naredil vrhunska skoka. Včeraj smo imeli v kvalifikacijah kot ekipa morda malo težav, a smo vse skupaj prespali, danes je bil odličen dan za nas, sploh za Anžeta. Vrh svetovnega pokala je širok. Ne smeš si privoščiti prevelike napake, saj lahko precej zdrsneš, izven deseterice. Obeta se zelo zanimiva novoletna turneja."

V mikrofon Smučarske zveze Slovenije pa dodal: "Želim si samo, da nadaljujemo v tem ritmu, da se res osredotočimo samo na izvedbo skokov, ker to prinaša rezultate. Čestitke fantom, predvsem pa Anžetu za res vrhunsko 'oddelan' dan. Se že veselimo jutrišnjega."

Lep ekipni uspeh Slovencev

Ne le Lanišek, izkazali so se tudi drugi varovanci Hrgote. Timi Zajc je v finalu pridobil eno mesto in z devetim mestom vknjižil najboljši rezultat sezone. Tudi Žiga Jelar je skočil do svoje najboljše uvrstitve tekmovalnega obdobja, zasedel je 12. mesto. Tudi 16. Domen Prevc tako visoko v tej sezoni še ni bil. Lovro Kos je s finalnim skokom napredoval z 21. na 19. mesto, Peter Prevc pa je bil 26.

Timi Zajc je z devetim mestom vknjižil svojo najboljšo uvrstitev sezone. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Timi Zajc je z devetim mestom vknjižil svojo najboljšo uvrstitev sezone. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zajcu odleglo, da ni več toliko negodovanja

"Kar vesel sem, da sem končno prišel do solidnega rezultata. Malo mi je odleglo, da ni več toliko negodovanja in mučenja. Nekako zdaj lahko na tem dosežku gradim naprej," je za Smučarsko zvezo Slovenije dejal Zajc, Jelar pa dodal: "Z današnjim dnem sem super zadovoljen. Dvanajsto mesto je trenutno moja najboljša uvrstitev v sezoni. Vidi se, da iz konca tedna v nov konec tedna napredujem. Mogoče so še rezerve, a ne bi rad prehiteval. Rad bi le užival in stopnjeval formo, kot sem jo do zdaj. Upam, da povsem do vrha."

Kubacki ima le še 34 točk prednosti

Kubacki ima po sedmih tekmah 550 točk, 34 manj jih ima drugi Lanišek (516), na tretjem mestu je Stefan Kraft (427).

Zajc (106) je 19., Peter Prevc (88) 22., Žiga Jelar (55) 27., Lovro Kos (53) 29., Domen Prevc (38) pa 31.

V nedeljo generalka pred novoletno turnejo

V nedeljo v Švici sledi še ena posamična tekma. Začela se bo ob 12.30, ob 11. uri bodo kvalifikacije. To bo zadnja tekma svetovnega pokala pred začetkom prvega vrhunca sezone, 71. novoletne turneje, ki se bo 28. decembra v Oberstdorfu. Slovenske skakalce prihodnjo sredo čaka še državno prvenstvo v Planici.

87. zmaga za Slovenijo  Lanišek je z današnjim slavjem v Engelbergu osvojil skupno 87. zmago za Slovenijo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Lanišek je z današnjim slavjem v Engelbergu osvojil skupno 87. zmago za Slovenijo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Lanišek je z današnjim slavjem v Engelbergu osvojil skupno 87. zmago za Slovenijo, zadnje tri je v zbir prispeval prav on. Slovenci so doslej zbrali 75 posamičnih ter 12 ekipnih zmag v svetovnem pokalu.

Lanišek je danes obenem prišel do 18. posamičnih stopničk svetovnega pokala, od tega ima štiri zmage.

Z naskokom najboljši med Slovenci je s 23 posamičnimi zmagami Peter Prevc, ki je kot edini sodeloval tudi pri vseh 12 slovenskih ekipnih uspehih, Jurij Tepeš je z ekipo zmagal devetkrat, Robert Kranjec pa osemkrat.

Vir: STA

 

Izidi, Engelberg:

 1. Anže Lanišek (Slo)          320,3 točke (139,5/142 m)
 2. Dawid Kubacki (Pol)         317 (139/140)
 3. Piotr Žyla (Pol)            312,3 (141/139)
 4. Stefan Kraft (Avt)          307,4 (136,5/138)
 5. Halvor Egner Granerud (Nor) 300,6 (134,5/141,0)
...
 9. Timi Zajc (Slo)             286,8 (131;5/133,5)
12. Žiga Jelar (Slo)            278,9 (136/132)
16. Domen Prevc (Slo)           274,8 (135/132,5)
19. Lovro Kos (Slo)             273,1 (133/131,5)
26. Peter Prevc (Slo)           258,3 (124/124)

Svetovni pokal, skupno (7/32):

 1. Dawid Kubacki (Pol)           550 točk
 2. Anže Lanišek (Slo)            516
 3. Stefan Kraft (Avt)            427
...
19. Timi Zajc (Slo)               106
22. Peter Prevc (Slo)              88
27. Žiga Jelar (Slo)               55
29. Lovro Kos (Slo)                53
31. Domen Prevc (Slo)              38

...

Pokal narodov:

 1. Avstrija                     1.272
 2. Poljska                      1.152
 3. Norveška                     1.111
 4. Slovenija                     981
...

 

Engelberg, posamična tekma:

Zajc najdaljši v poskusni seriji

S poskusnim skokom je najbolje opravil Norvežan Halvor Egner Granerud, ki je za las prehitel Avstrijca Manuela Fettnerja, za tri točke je zaostal Poljak Piotr Zyla. Vodilni v skupnem seštevku Dawid Kubacki je bil peti, tik za njim pa z najdaljšim skokom poskusne serija - 138 metrov - Timi Zajc. Po njegovem skoku so znižali zaletišče za eno mesto. Lanišek je bil 9., Domen Prevc 15., Jelar 19., Peter Prevc 22., Kos pa 47.

Preberite še:

Anže Lanišek
Sportal Ne le Lanišku, odličen kvalifikacijski skok uspel tudi Jelarju
Športnik leta 2022
Sportal Tisti večer v letu, ko športnike vidimo v drugačni luči #foto
Sportal Spremenil razmišljanje in začel uživati #video
Sportal Ste tudi vi opazili, da je slovenski skakalec na tekmi nosil žalni trak?
Anže Lanišek
Sportal Nove stopničke za Anžeta Laniška! Tokrat zaostal le za res izjemnim Poljakom.
Anže Lanišek
Sportal Razpoloženi Anže Lanišek premalo za slovenski skok na stopničke
Ne spreglejte