Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 12. 2022,
16.50

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc Lovro Kos Peter Prevc Peter Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek smučarski skoki

Petek, 16. 12. 2022, 16.50

1 leto, 4 mesece

Smučarski skoki, kvalifikacije (m), Engelberg

Ne le Lanišku, odličen kvalifikacijski skok uspel tudi Jelarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49
Anže Lanišek | Anže Lanišek bo v Švici glavni slovenski adut. | Foto Guliverimage

Anže Lanišek bo v Švici glavni slovenski adut.

Foto: Guliverimage

V kvalifikacijah za sobotno tekmo smučarjev skakalcev v Engelbergu je bilo uspešnih vseh šest Slovencev. S četrtim in šestim mesto sta bila najuspešnejša Anže Lanišek (130,5 m) in Žiga Jelar (129 m).

Sportal Spremenil razmišljanje in začel uživati #video

Pred moško karavano v smučarskih skokih je četrta postaja svetovnega pokala in zadnja pred začetkom prvega vrhunca sezone, bitko za zlatega orla 71. novoletne skakalne turneje, ki se bo s kvalifikacijami v Oberstdorfu začela 28. decembra. Slovensko falango pred tem v sredo, 21. decembra, čaka še državno prvenstvo v Planici.

S skokom 136,5 metra je bil na petkovih kvalifikacijah prepričljivo najboljši Norvežan Halvor Egner Granerud, ki je imel pred drugouvrščenim Avstrijcem Stefanom Kraftom (132 m) več kot sedem točk porednosti. Tretji je bil vodilni v svetovnem pokalu Poljak David Kubacki (130,5 m). Kot vso sezono je bil najboljši Slovenec Anže Lanišek (129, 5 m), zasedel je četrto mesto. 

Le dve mesti za njim pa je bil Žiga Jelar (129 m), ki je veliko časa preživel na stolčku vodilnega. Z njega ga je izrinil šele olimpijski prvak Manuel Fettner, ki je skočil med zadnjimi. Lovro Kos je zasedel 14. (126 m), Timi Zajc 15. (124 m), Peter Prevc 24. (122 m), Domen Prevc pa 44. mesto (111 m).

Anže Lanišek
Sportal Nove stopničke za Anžeta Laniška! Tokrat zaostal le za res izjemnim Poljakom.

Lanišek na stopničkah na vseh postajah nove sezone

Za Laniškom je odličen začetek sezone, na zadnjem prizorišču v Titisee-Neustadtu je dosegel tretjo posamično zmago v karieri, na drugi tekmi pa zaostal le za Kubackim. Tudi v seštevku svetovnega pokala je na drugem mestu, pred njim je le Poljak. V Engelbergu je že stal na zmagovalnem odru, leta 2020 je bil tretji. 

"Engelberg je lep kraj, tudi skakalnica. Ko skačeš dobro, ko se počutiš dobro, je vseeno, kje tekmuješ, ali je to v Kranju, v Mislinji ali pa Engelbergu. Če točno veš, kaj moraš delati, in če so občutki dobri, je vse lažje," je pred odhodom v Švico dejal 26-letnik, ki je na vseh prizoriščih letošnje sezone stal na stopničkah (dve zmagi in dve drugi mesti).

Športnik leta 2022
Sportal Tisti večer v letu, ko športnike vidimo v drugačni luči #foto

Robert Hrgota ni spreminjal ekipe za Švico: ob Lanišku bodo skakali še Peter in Domen Prevc, Žiga Jelar, Timi Zajc in Lovro Kos. | Foto: Vid Ponikvar Robert Hrgota ni spreminjal ekipe za Švico: ob Lanišku bodo skakali še Peter in Domen Prevc, Žiga Jelar, Timi Zajc in Lovro Kos. Foto: Vid Ponikvar

Hrgota meni, da morda tudi oni preveč izsiljujejo stopničke

Med 20-erico v skupnem seštevku je le še Peter Prevc. Trener Robert Hrgota sicer pravi, da tudi "preostali fantje na treningih dobro skačejo, a morda tako kot dekleta preveč izsiljujemo te stopničke, kar nas na koncu stane boljši rezultat. Osnova je, da si osredotočen na izvedbo, ne pa na rezultat. Ko se še to poklopi, bomo tudi mi kot ekipa še močnejši. Vrh je širok, morda štirje fantje odstopajo, od petega do 30. mesta pa so majhne razlike, tako da si res ne smeš privoščiti napake, sicer si lahko hitro deset mest zadaj."

Sobotna tekma bo istočasno kot tekma svetovnega prvenstva v nogometu za tretje mesto med Hrvaško in Marokom ob 16. uri. Nedeljska preizkušnja se bo začela ob 12.30, pred tem bodo še kvalifikacije. 

Športnik leta 2022 Urša Bogataj
Sportal Darilo za garanje ob vračanju po poškodbi in poklon trdnosti v pravem trenutku
Ljubno ob Savinji
Sportal Ljubno in Beljak tudi v naslednji sezoni z novoletno turnejo
Nika Križnar
Sportal Novoletne turneje za skakalke pred 2024/25 ne bo
Ne spreglejte