Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
24. 3. 2019,
11.43

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,85

1

Natisni članek

Rjoju Kobajaši Anže Lanišek Anže Lanišek Anže Semenič Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Timi Zajc Timi Zajc Planica Planica skoki

Nedelja, 24. 3. 2019, 11.43

5 let, 1 mesec

Planica, tretji dan tekmovanja (posamična tekma)

Kakšen zaključek Planice: Kobajaši postavil nov rekord, Domen izvrsten drugi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,85

1

Domen Prevc | Domen Prevc je za konec osvojil drugo mesto. | Foto Vid Ponikvar

Domen Prevc je za konec osvojil drugo mesto.

Foto: Vid Ponikvar

Zaključek sezone svetovnega pokala je bil, tako kot je bila vsa sezona, v znamenju japonskega skakalca Rjojuja Kobajašija. Z zmago in rekordno znamko na Letalnici bratov Gorišek je osvojil tudi mali kristalni globus v razvrstitvi poletov ter bil zmagovalec Planice 7. Izvrstno formo je z drugim mestom kronal Domen Prevc. Med prvimi desetimi sta bila še prvi slovenski mož zime Timi Zajc in Anže Semenič.

Prejšnji rekord na Letalnici bratov Gorišek je znašal 251,5 metra, leta 2017 pa ga je postavil Kamil Stoch. Mnogi so se takrat zgražali, ker so mu ga priznali, saj se je na njegovi zadnji plati videlo, da je podrsal po tleh.

Je bila pa zato rekordna znamka Japonca Rjojuja Kobajašija v prvi seriji nedeljske tekme čista kot solza. Že po odskoku z mize je bilo videti, da ga bo neslo daleč, saj je bil visoko nad hrbtiščem. Bolj ko se je približeval dnu Letalnice bratov Gorišek, vse bolj so bili nestrpni tudi gledalci. Doskočil je pri 252 metrih, kar je nov planiški rekord.

Do svetovnega rekorda, ki ga ima še vedno v lasti VIkersund, kjer je Avstrijec Stefan Kraft leta 2017 poletel 253,5 metra, mu torej ni zmanjkalo veliko.

Rjoju Kobajaši je pristal pri 252 metrih in se veselil 13. zmage v sezoni, v kateri je praktično ves čas blestel. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Rjoju Kobajaši je pristal pri 252 metrih in se veselil 13. zmage v sezoni, v kateri je praktično ves čas blestel. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Japonec si je pokoril skoraj vse

Japonec je postavil tudi nov osebni rekord in državni japonski rekord ter v drugi seriji z zmago - 13. v sezoni in karieri - na najlepši mogoč način kronal sanjsko sezono. V tej je kot prvi Japonec osvojil veliki kristalni globus v svetovnem pokalu, prestižno novoletno turnejo, mali kristalni globus v razvrstitvi poletov, norveško turnejo Raw Air, prav tako pa je bil najboljši v razvrstitvi Planica 7. Sezona, ki se bo za vedno zapisala zapisala v zgodovino. Če bi osvojil posamično medaljo še na nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu, bi bilo vse že preveč kičasto. Na skakalnici v Innsbrucku je sicer dobil medaljo na ekipni preizkušnji, na kateri so bili Japonci bronasti.

Njegova sezona tako spominja na tisto iz leta 2015/16, v kateri je blestel slovenski šampion Peter Prevc.

Slovenski skakalci Poskusna serija 1. serija 2. serija
Anže Lanišek 192,5 m 195,5 m 201,5 m
Peter Prevc 220 m 221,5 m 204,5 m
Anže Semenič 215,5 m 241 m 224 m
Domen Prevc 230,5 m 239,5 m 222,5 m
Timi Zajc 212 m  231,5 m 229,5 m

Od četrtka do nedelje se je v Planici zbralo 62 tisoč gledalcev.

Zaključek kot spodbuda za prihodnjo zimo

V Planici so v vsem koncu tedna na svoj račun prišli tako skakalci kakor tudi gledalci. Slovenski orli so imeli prav tako razlog za zadovoljstvo. Dolge polete je prikazal tudi Domen Prevc, ki je imel v soboto nekaj zdravstvenih težav, a je bil že zvečer pravi in pripravljen za zadnjo preizkušnjo.

Domen Prevc je v zaključku sezone razprl krila. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Domen Prevc je v zaključku sezone razprl krila. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Ko je v prvi seriji poletel 239,5 metra, je slovenska množica ponorela, saj je z velikansko prednostjo prevzel vodstvo. Pred drugo serijo je imel odlično izhodišče in na koncu zadržal drugo mesto, kar je odličen dosežek in spodbuda za prihodnjo sezono.

"Prečudovito se počutim. Ko sem pristal, sem začel gledati številke in upal, da se bo morda le izšlo. Ko se je in sem zagledal številko 1 pri svojem imenu, sem bil zelo vesel. Lepo je za konec stati na odru za zmagovalce," je bil vesel najmlajši od bratov Prevc, ki je za točko in pol prehitel Nemca Markusa Eisenbichlerja.

"Izjemen konec sezone"

Sicer je najdaljši polet od slovenskih skakalcev uspel Anžetu Semeniču, ki je skočil z višjega zaletnega mesta. Z 241 metri se je razveselil osebnega rekorda, na koncu pa devetega mesta na tekmi, kar je njegov najboljši dosežek v sezoni.

"Nekako sem srečen, da je konec vsega skupaj, sem pa zadovoljen z deseterico in osebnim rekordom," je ob tem dejal Semenič.

Timi Zajc je bil za konec peti. Od vseh slovenskih skakalcev ima največ razlogov za veselje. | Foto: Vid Ponikvar Timi Zajc je bil za konec peti. Od vseh slovenskih skakalcev ima največ razlogov za veselje. Foto: Vid Ponikvar

Naš najboljši skakalec celotne zime Timi Zajc je še enkrat dokazal, da je bil prvi mož naše reprezentance. Konstantno je skakal tudi v Planici in bil za konec odličen peti, v skupnem seštevku pa kot naš najboljši deveti, kar je dober obet za prihodnjo sezono, v kateri bo skakal pri vsega 19 letih: "Vesel sem, da sem bil tudi za konec med deseterico, kar mi je velikokrat uspelo med sezono. Ta je bila zame zelo uspešna, čeprav je bila zelo zahtevna, saj sem vseskozi z nekaterimi izjemami skakal konstantno."

Prihodnje leto bo v Planici zaključek s pridihom boja za medalje

"Domen je čutil velik pritisk, v težkem položaju je bil. V obeh serijah je pokazal dobra poleta in ohranil drugo mesto. V tem trenutku je v izjemni formi. Tudi Timi in Anže sta naredila prava poleta. Moram povedati, da se je sezona končala izjemno. S tem smo zadovoljni, čeprav je bila zima turbulenta - od vzponov do padcev," je po koncu zadnje tekme v sezoni povedal glavni trener Gorazd Bertoncelj.

Glavni trener Gorazd Bertoncelj je vesel takšnega konca. | Foto: Vid Ponikvar Glavni trener Gorazd Bertoncelj je vesel takšnega konca. Foto: Vid Ponikvar

Med dobitnike točk sta se uvrstila še Peter Prevc (19.) in Anže Lanišek (28.). Omenjena peterica je bila prav tako najboljša od slovenskih skakalcev v svetovnem pokalu.

Sezona se je, kot je že tradicija, po Planici končala. Zdaj si bodo skakalci vzeli čas za zaslužen počitek, a lahko že kmalu pričakujemo, da bodo zavihali rokave in se začeli pripravljati na novo zimo, v kateri bo eden izmed ciljev tudi svetovno prvenstvo v poletih. In to prav na Letalnici bratov Gorišek, ki je letos praznovala 50. obletnico.  

Posamična tekma, nedelja, foto: Vid Ponikvar, Peter Podobnik/Sportida:

Fotogalerija
1 / 86

 

Planica, posamična tekma, 2. serija:

 

Rezultati 1. serije:

 
Svetovni pokal, skupno (29):
1. Rjoju Kobajaši (Jap) 2085
2. Stefan Kraft (Avt) 1349
3. Kamil Stoch (Pol) 1288
4. Piotr Žyla (Pol) 1131
5. Dawid Kubacki (Pol) 988
6. Robert Johansson (Nor) 974
7. Markus Eisenbichler (Nem) 937
8. Johann Andre Forfang (Nor) 892
9. Timi Zajc (Slo) 833
10. Karl Geiger (Nem) 765
...
13. Domen Prevc (Slo) 542
28. Anže Semenič (Slo) 203
29. Peter Prevc (Slo) 179
30. Anže Lanišek (Slo) 177
46. Jernej Damjan (Slo) 40
51. Žak Mogel (Slo) 18
54. Žiga Jelar (Slo) 17
59. Jurij Tepeš (Slo) 10
61. Tilen Bartol (Slo) 9
64. Bor Pavlovčič (Slo) 8


Seštevek poletov (6):
1. Rjoju Kobajaši (Jap) 407
2. Markus Eisenbichler (Nem) 371
3. Piotr Žyla (Pol) 289
4. Domen Prevc (Slo) 271
5. Dawid Kubacki (Pol) 251
6. Timi Zajc (Slo) 250
7. Kamil Stoch (Pol) 244
8. Stefan Kraft (Avt) 228
9. Johann Andre Forfang (Nor) 200
10. Jevgenij Klimov (Rus) 258
...

Preberite še:

Primož Roglič Planica
Sportal Fenomen svetovnega športa razveselil svežega upokojenca
Juliane Seyfarth
Sportal Dvojna nemška zmaga v Čajkovskem, dve Slovenki med deset
Robert Kranjec, Planica
Sportal Ljubljenec Planice prekinil mučenje in sporočil: Nikdar več na smuči #video
Planica, ekipna tekma
Sportal Domen se po težavah že počuti dobro, slovo Kranjca, stopničke naših orlov
Gorazd Bertoncelj
Sportal "Spremeniti je treba miselnost"
Markus Eisenbichler
Sportal Nemški junak navdušen in ljubosumen na Planico
Timi Zajc
Sportal Vroči Timi se ne ustavlja, črta znamke in se spogleduje z ekstremno daljavo
Planica Janez Gorišek
Sportal Slovenska lepotica, ki meša glavo neustrašnim junakom
Ne spreglejte