Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
22. 3. 2019,
17.10

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21

Natisni članek

skoki Planica Planica Janez Gorišek

Petek, 22. 3. 2019, 17.10

5 let, 1 mesec

Jubilej Letalnice bratov Gorišek

Slovenska lepotica, ki meša glavo neustrašnim junakom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21
Planica Janez Gorišek | Janez Gorišek je slovesnost ob 50. rojstnem dnevu letalnice spremljal v družbi nekdanjega svetovnega rekorderja Jožeta Šlibarja. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Janez Gorišek je slovesnost ob 50. rojstnem dnevu letalnice spremljal v družbi nekdanjega svetovnega rekorderja Jožeta Šlibarja.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Vse najboljše, planiška lepotica! Letalnica bratov Gorišek, eden najprepoznavnejših slovenskih športnih objektov v svetu, ki ljubiteljem smučarskih poletov zagotavlja prvovrsten spektakel, na njem pa je padlo že 28 svetovnih rekordov, praznuje častitljivih 50 let. ''Slovenija je majhna država. Po zaslugi planiške letalnice je postala tudi velika," je na slovesnosti v Kranjski Gori dejal Janez Gorišek, z bratom Ladom zaslužen, da se lahko Slovenija pohvali z najbolj priljubljeno letalnico na svetu.

Janez Gorišek
Sportal Sedel s Titom in občudoval družinski projekt, s katerim se bohoti Slovenija

Planiška pravljica o letalnici, kjer se je pisala zgodovina smučarskih poletov in se po zaslugi temeljite prenove še vedno piše, se je začela davnega leta 1969. Kaj se je takrat dogajalo v športnem svetu?

Pestro leto 1969

Janez Gorišek, ki je z bratom Vladom (Ladom) zaslužen za ponosno pridobitev v dolini pod Poncami, si želi, da bi se v Planico vrnil svetovni rekord. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Janez Gorišek, ki je z bratom Vladom (Ladom) zaslužen za ponosno pridobitev v dolini pod Poncami, si želi, da bi se v Planico vrnil svetovni rekord. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V smučarskih skokih sploh še ni bilo tekem za svetovni pokal, evropski nogometni prvak je postal AC Milan, v ligi NBA so bili najboljši Boston Celtics, na kolesarskem vrhuncu Tour de France je bil najhitrejši Belgijec Eddy Merckx, v formuli 1 Britanec Jackie Stewart, v tenisu je Avstralec Rod Laver osvojil vse štiri največje turnirje grand slam, v ligi NHL so bili prvaki hokejisti Montreal Canadiens, po porazu Hondurasa proti Salvadorju se je v kvalifikacijah za SP 1970 med sosedskima državama razvnela krvava vojna ...

Tako je bilo v športu. Tistega leta so Beatles še zadnjič nastopili v javnosti, v Woodstocku so izvedli legendarni glasbeni festival, Richard Nixon je postal predsednik ZDA, v Vietnamu je še naprej divjala vojna, v Libiji pa je po državnem udaru prevzel oblast Moamer El Gadafi

Timi Zajc
Sportal Vroči Timi se ne ustavlja, črta znamke in se spogleduje z ekstremno daljavo

Z Libijo pa je povezana tudi usoda Planice. Še kako. Takrat je v tej državi, ki leži na severu Alžirije, kot potresni inženir deloval Janez Gorišek in bedel nad gradnjo novih objektov. Skupaj z bratom pa je snoval še en objekt, letalnico v Planici, kjer bi lahko smučarski skakalci leteli za tiste čase nepredstavljivih 200 metrov daleč.

Letalnica bratov Gorišek navdušuje ljubitelje smučarskih poletov že 50 let. Prihodnje leto bo gostila svetovno prvenstvo v poletih. | Foto: Vid Ponikvar Letalnica bratov Gorišek navdušuje ljubitelje smučarskih poletov že 50 let. Prihodnje leto bo gostila svetovno prvenstvo v poletih. Foto: Vid Ponikvar

Eksplozija svetovnih rekordov že prvo leto

Jože Šlibar je osem let pred odprtjem planiške letalnice postavil svetovni rekord v Oberstdorfu. Skočil je 141 metrov. "Takrat je bil zaradi mene tisti dan Kongresni trg v Ljubljani poln navijačev," je zaupal 84-letni Gorenjec. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jože Šlibar je osem let pred odprtjem planiške letalnice postavil svetovni rekord v Oberstdorfu. Skočil je 141 metrov. "Takrat je bil zaradi mene tisti dan Kongresni trg v Ljubljani poln navijačev," je zaupal 84-letni Gorenjec. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Brata Gorišek, nekdanja športnika Janez in Vlado (Lado), sta bila prava vizionarja. Uresničila sta sanje ljubiteljev smučarskih poletov. V Sloveniji je zrasel objekt, na katerem so si lahko smučarski skakalci dali duška in iz leta v leto podirali nove mejnike. Primarno pa ni šlo le za željo po rekordnih daljavah, ampak predvsem to, da so skakalci, ki so imeli takrat neprimerno manj kakovostno in preprosto skakalno opremo, varno pristali in uživali v dolgih skokih. Takrat se je prenehalo govoriti o skokih, začelo se je obdobje neustrašnih letalcev, ki so skoraj vsako leto poskrbeli za nov svetovni rekord.

Že leta 1969, ko je pod Poncami potekala prva tekma, jih je padlo kar pet. Pred rojstvom Letalnice bratov Gorišek je bil rekorder Avstrijec Reinhold Bachler, ki je leta 1967 v Vikersundu ''skočil'' 154 metrov. Dve leti pozneje je bilo v Planici kar pet izboljšav, Vzhodni Nemec Manfred Wolf pa je kot zadnji popravil najboljšo daljavo na 165 metrov in poskrbel za evforijo, ki so jo prek radijskih prenosov širili poročevalci športnega uredništva Radia Slovenije, ki letos praznuje okroglih 70 let.

Planica 2018
Sportal Planiški rekordi

Se bo rekord vrnil v Slovenijo?

Na slovesnosti sta bila voditelja Anja Hlača Ferjančič in nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih Franci Petek, zdajšnji direktor Smučarske zveze Slovenije. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Na slovesnosti sta bila voditelja Anja Hlača Ferjančič in nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih Franci Petek, zdajšnji direktor Smučarske zveze Slovenije. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Najbolj plodno obdobje rekordnih daljav je bilo v Planici med letoma 1987 in 2005, ko se je svetovni rekord popravljal kar 18-krat zapored, prvič pa je bila preskočena čarobna meja 200 metrov. Nato pa se je ustavilo.

Zadnji svetovni rekord, dosežen na Letalnici bratov Gorišek, je bil postavljen leta 2005. Primat na seznamu letalnic, kjer se dosegajo rekordne daljave, je prevzel norveški Vikersund. Aktualni rekorder je Avstrijec Stefan Kraft, ki je v Skandinaviji poletel 253,5 metra.

V dolini pod Poncami čakajo na junaka, ki bi svetovni rekord ob ugodnih vremenskih razmerah lahko vrnil v Slovenijo.

Da se je zbralo dovolj denarja za postavitev letalnice, je pomagal tudi Tone Fornezzi Tof, ki je pomagal organizirati koncert Ansambla bratov Avsenik. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Da se je zbralo dovolj denarja za postavitev letalnice, je pomagal tudi Tone Fornezzi Tof, ki je pomagal organizirati koncert Ansambla bratov Avsenik. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Morda se jim želja, ki je ne skriva niti Janez Gorišek (njegov brat Vlado je preminil leta 1997), s sinom Sebastjanom je nadaljeval poslanstvo konstruiranja skakalnic in letalnic po svetu, uresniči že ta konec tedna. Ali pa morda prihodnje leto, ko bo Planica gostila svetovno prvenstvo v smučarskih poletih.

Organizirati najboljše svetovno prvenstvo v zgodovini

Bo pa Planica v kratkem gostila še en vrhunec. Leta 2023 bo pod Poncami prvič v zgodovini potekalo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

''Pred nami je zahtevna naloga, ki se je bomo lotili z zagonom in jasnim ciljem organizirati najboljše svetovno prvenstvo v zgodovini in ponesti ime Slovenije v svet,'' je poudaril predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar in se zahvalil bratoma Gorišek za pridobitev letalnice, o kateri z občudovanjem ne govori le Slovenija, ampak ves svet.

Timi Zajc
Sportal Neverjetni Kobajaši, Zajc in Domen navduševala, starejši Prevc se je rešil padca
Jurij Tepeš
Sportal Jurij Tepeš preživlja nočno moro in razmišlja o koncu kariere
Borut Pahor
Sportal Predsednik se je poklonil Planici in sprostil, najboljšega ima Maribor
Peter Prevc
Sportal Peter se bo zakopal v delo, o trenerju v neposrednem odgovoru
kranjec
Trendi Norvežanka, ki je ovekovečila slovenske orle: V očeh imajo nekaj posebnega #foto
Planica 2019
Sportal Da v Planici ne bo slabe volje

 

Ne spreglejte