Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
22. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

1

Natisni članek

skoki Peter Prevc Peter Prevc Gorazd Bertoncelj Planica Planica

Petek, 22. 3. 2019, 4.00

5 let

Peter se bo zakopal v delo, o trenerju v neposrednem odgovoru

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

1

Peter Prevc | Foto Sportida

Foto: Sportida

Za Petrom Prevcem je težka sezona. Operacija gležnja in daljša rehabilitacija sta mu prekrižali visokoleteče načrte. Ogrel se je šele proti koncu zime, zato komaj čaka, da bo na polno začel delati v pripravljalnem obdobju za prihodnjo sezono. Z nepričakovano neposrednim odgovorom pa je postregel ob vprašanju, ali je trener Gorazd Bertoncelj pridobil njegovo zaupanje.

Po vsem, kar se je Petru Prevcu zapletalo v pripravljalnem obdobju z gležnjem, sta bila tretje mesto na posamični tekmi v Oslu in zmaga na ekipni preizkušnji na letalnici v Vikersundu pravi balzam.

"Sploh nisem bil presenečen zaradi stopničk. Bila je malo vetrovna tekma, kot je v Oslu vedno. Bil sem na dobri strani vetra. Nekaj skakalcev je dobilo slabe razmere, nekaj jih je 'kiksnilo'. Naredil sem dva dobra skoka. Številke so se zelo dobro ujele," se je spomnil nedavnih  dogodkov na znamenitem Holmenkollnu.

Planica 2018
Sportal Planiški rekordi

Za Domna so imeli skoraj pripravljeno puščico

"Zelo sem bil vesel, ko sem lahko dvignil Domna v izteku."  | Foto: Matic Ritonja/Sportida "Zelo sem bil vesel, ko sem lahko dvignil Domna v izteku." Foto: Matic Ritonja/Sportida Prav tako je bil vidno vesel bratovega uspeha na Norveškem, kjer je ta v nedeljo na letalnici Vikersundbakken pokoril vso konkurenco, zmago pa je proslavljal prav na Petrovih ramenih.

"Zelo sem bil vesel, ko sem lahko dvignil Domna v izteku. Nekaj časa mu ni šlo. Zelo se je mučil, ampak je pravzaprav prišel na norveško turnejo dobro pripravljen. Dobro je začel. V Trondheimu je imel res smolo. V Vikersundu pa smo imeli skoraj pripravljeno puščico, da ga poberemo dol, če se bo kje zataknil," je dejal Peter.

Timi Zajc
Sportal Neverjetni Kobajaši, Zajc in Domen navduševala, starejši Prevc se je rešil padca

Planica se je začela strahovito, a se je vse takoj začelo postavljati na svoje mesto

"Težak dan je bil. Prvi skok je bil boj za preživetje. Nisem pričakoval takšnega začetka."  | Foto: Matic Ritonja/Sportida "Težak dan je bil. Prvi skok je bil boj za preživetje. Nisem pričakoval takšnega začetka." Foto: Matic Ritonja/Sportida Sam se na norveški letalnici ni znašel, kot si je povsem želel, prav tako pa je imel težave ob prihodu na Letalnico bratov Gorišek. Ni veliko manjkalo, da bi se pri prvem stiku z letalnico zgodil najbolj črn scenarij. Spretno se je rešil padca, nato pa začel stopnjevati svoje skoke.

"Težak dan je bil. Prvi skok je bil boj za preživetje. Nisem pričakoval takšnega začetka. Drugega sem moral varno skočiti, pa tudi ni najbolje uspelo. Pri tretjem sem približno naravnost, vzporedno skočil. Pri prehodu v mizo mi počepa ne uspe zadržati. Potem sem preveč agresiven, ko želim priti čez smuči," je obrazložil, kaj mu je v četrtek ponagajalo.

Njegova sezona se je zaradi operacije in zapleta pri rehabilitaciji gležnje začela bistveno pozneje. Izpustil je skoraj vse pripravljalno obdobje in bil v primerjavi s konkurenco v velikem zaostanku. Ne razmišlja pa o tem, da se sezona zanj prekmalu končuje: "Nič ne morem narediti, kar zadeva to. Delal bom vse, da bom čim boljši. Vse bom dal od sebe, kar bom lahko."

Jurij Tepeš
Sportal Jurij Tepeš preživlja nočno moro in razmišlja o koncu kariere

Jeseni sem pri sebi razčistil, za kaj delam

 "Jeseni sem pri sebi razčistil, za kaj delam."  | Foto: Sportida "Jeseni sem pri sebi razčistil, za kaj delam." Foto: Sportida Čeprav je imel tudi on veliko kriznih trenutkov, pa ne le v tej sezoni, je dobrodošlo, da ni nikdar podvomil o sebi. Za to sezono je tako ali tako vedel, da se bo težko kosal z najboljšimi, saj mu je manjkalo treningov: "Jeseni sem pri sebi razčistil, za kaj delam. In da veš, da si moraš najprej sam pomagati oziroma dovoliti, da ti drugi pomagajo. Da med tistimi, ki so poleg tebe v ekipi – sotekmovalci in strokovni štab –, ni nobenega, da bi bil tebi v škodo."

Konca sezone se ne veseli, saj je šele ob koncu začel stopnjevati svoje skoke. Zato pa se veseli novega pripravljalnega obdobja, saj bo v primerjavi z lani lahko delal s polno paro od samega začetka.

Operirani gleženj sicer še ni povsem takšen kot drugi, vendar sta se navadila, kot pravi najstarejši od bratov Prevc: "Vem, kakšne so omejitve, koliko potrebujem, da ga spravim do maksimuma. In kje je meja, da ga moram nehati obremenjevati, sicer se mi maščuje. Sicer pa je šla rehabilitacija počasi. Pri takšni brazgotini traja eno leto, da se vse prek kanalov prečisti in odvede iz telesa. Kirurg je decembra rekel, da tako dobrega gležnja po dveh operacijah še ni videl."

kranjec
Trendi Norvežanka, ki je ovekovečila slovenske orle: V očeh imajo nekaj posebnega #foto

Ali je Gorazd Bertoncelj pridobil zaupanje v kratkem času? "Malo je mešano."

Peter Prevc in trener Gorazd Bertoncelj se bosta po sezoni zagotovo pogovorila. | Foto: Vid Ponikvar Peter Prevc in trener Gorazd Bertoncelj se bosta po sezoni zagotovo pogovorila. Foto: Vid Ponikvar Zaradi operacije gležnja in rehabilitacije je prave treninge začel opravljati šele ob koncu poletja oziroma v začetku jeseni. Zato je delal tudi z Janijem Grilcem, s katerim sta sodelovala že v času, ko je reprezentanci poveljeval Goran Janus.

Na vprašanje, ali je novi trener Gorazd Bertoncelj v kratkem času, ko sta delala skupaj, pridobil njegovo zaupanje, pa je postregel z nepričakovanim, a neposrednim odgovorom: "Malce je mešano." A o podrobnostih slovenski skakalni šampion ni želel govoriti. Zato pa lahko pričakujemo, da se bosta osrednja akterja slovenskega skakanja po sezoni zagotovo pogovorila in potegnila črto pod sezono in oblikovala smernice za prihodnjo.

Domen Prevc
Sportal "Ne vem. Nekako še nisem zrel ali kako bi rekel."
Robert Kranjec
Sportal "Spoštovanje ikoni, ob koncu kariere katere bo nastala praznina" #intervju
Robert Kranjec
Sportal Kranjcu bo pred zadnjim poletom z zastavico pomahala posebna oseba
Ne spreglejte