Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
21. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

1

Natisni članek

Planica Planica skoki Domen Prevc

Četrtek, 21. 3. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

Domen Prevc je postal vroč ob koncu sezone

"Ne vem. Nekako še nisem zrel ali kako bi rekel."

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

1

Domen Prevc | Domen Prevc upa, da bo v Planici užival in da bo tudi na Letalnici bratov Gorišek letel daleč kot v Vikersundu. | Foto Matic Ritonja/Sportida

Domen Prevc upa, da bo v Planici užival in da bo tudi na Letalnici bratov Gorišek letel daleč kot v Vikersundu.

Foto: Matic Ritonja/Sportida

Na zadnji postojanki svetovnega pokala, na poletih v Vikersudnu, je bilo vse v znamenju Domna Prevca, ki je na norveški letalnici blestel. Zdaj prihaja na vrsto Planica in z njo Letalnica bratov Gorišek, na kateri je v preteklih letih blestel predvsem na ekipnih tekmah. Ob tem je pogled usmeril v prihodnost. Zaveda se, da bo moral biti skokom predan 24 ur na dan, da ne bo takšnih nihanj, kot se mu dogajajo.

"Končno konec tedna, ko so se mi stvari izšle, za kar sem delal vse leto. Moram reči, da mi ta zmaga pomeni veliko več kot tista v Kuusamu. Doživel sem jo tudi bolj čustveno. Bolj se me je dotaknila," se je Domen Prevc spomnil nedeljskega uspeha v Vikersundu, kjer je za vsega desetinko točke slavil zmago pred Rjojujem Kobajašijem, bil pa je tudi ključni mož Slovenije, ki je v soboto zmagala na ekipni tekmi.

Robert Kranjec
Sportal "Spoštovanje ikoni, ob koncu kariere katere bo nastala praznina" #intervju

Glede na to, da je Kobajaši redkobeseden, je sedmo silo zanimalo, o čem se je pogovarjal z Japoncem, ko sta bila osrednja junaka posamične preizkušnje v Vikersundu. "Vprašal sem ga, kaj bo naredil z denarjem, pa je odgovoril, da nič, ker mu ga bodo tako ali tako davki vsega pobrali. To mi je ostalo v glavi. Sicer pa nič. Rekel je še, da je tudi on letos nekajkrat zmagal z minimalno razliko. Zdaj imaš pa ti srečo, je dejal. Mlajši ko si, več sreče imaš, je še pripomnil. Nekaj v tem stilu. Ni bilo sicer veliko časa, da bi se pogovarjala," je povedal Domen.

"Sezono sem prepozno začel, ni je prehitro konec"

Zmaga na Norveškem je bila njegova peta v karieri. Slovenski ljubitelji skokov in poletov od njega veliko pričakujejo tudi na zaključku svetovnega pokala na Letalnici bratov Gorišek, na kateri se je do zdaj bolje počutil na ekipnih tekmah. Lani se mu ni uspelo uvrstiti skozi kvalifikacije, saj je imel veliko smole, letos pa upa, da bo drugače: "Upam, da bom užival. Potem bodo rezultati že sami prišli."

Robert Kranjec
Sportal Kranjcu bo pred zadnjim poletom z zastavico pomahala posebna oseba

Glede na to, da je prišel v formo šele ob koncu sezone, bi si želel, da bi bila po Planici še kakšna postojanka svetovnega pokala: "Rad bi videl, da bi bila sezona daljša in da bi bilo še kup letalnic, a moramo biti realni. Jaz sem sezono prepozno začel, ni je prehitro konec."

Tudi v tej zimi pri njem ni šlo brez nihanj. Potem ko je v Ruki ob prihodu v svetovni pokal dvakrat osvojil četrto mesto in nakazal, da je dobro pripravljen, je padel v krizo in po nemškem delu celo zapustil novoletno turnejo.

Robert Kranjec
Sportal Ob kariernem slovesu letečega Kranjca: Nič mu ni bilo dano, ni bilo bližnjic

Še zdaj niso ugotovili, kaj se je zgodilo na novoletni turneji

Na letalnici v Vikersundu se za zdaj počuti bolj domače kot na planiški. | Foto: Reuters Na letalnici v Vikersundu se za zdaj počuti bolj domače kot na planiški. Foto: Reuters "Še zdaj je zame uganka, kje na novoletni turneji se mi je zalomilo. Preprosto sem prišel tja in nisem znal več skakati, če povem po domače. Ne vem, kje se je zgodil tisti preklop v napačno smer. Pogovarjali smo se, a še zdaj ne vemo, kaj je bil vzrok," poudarja Domen, ki bo junija dopolnil 20 let.

Tuji strokovnjaki se čudijo njegovim sposobnostim in sprašujejo, zakaj ne more zadržati konstantne forme. Trenerji so večkrat poudarili, da bo moral biti vseskozi predan skokom, kar je vse bolj jasno tudi njemu. Misli mu sicer še ne uspe povsem usmeriti v šport, s katerim se zelo rad ukvarja.

Planica, preizkus letalnice
Sportal Na preizkusu letalnice izpolnil cilj, nato pa izjavil: Zdaj lahko smuči postavim v kot #video

Zaveda se, da ne ohranja fokusa 24 ur na dan

Zaveda se, da bo moral biti še bolj osredotočen na skoke. | Foto: Vid Ponikvar Zaveda se, da bo moral biti še bolj osredotočen na skoke. Foto: Vid Ponikvar "Ne vem. Nekako še nisem zrel ali kako bi rekel. Ne ohranjam fokusa 24 ur na dan, sedem dni v tednu, vso sezono. Kakšne druge stvari me povlečejo. Kakšen slab konec tedna in vse mi malce pade dol. To se nekako zavrti in forma gre gor in dol. Potem se to pozna na rezultatih," je dejal najmlajši od bratov Prevc.

A vsako leto je nihanj manj, opaža sam pri sebi: "Prej sem imel še večja nihanja. Moram reči, da bi šel lahko letos na tekme, tudi ko sem slabo skakal, vendar me ne zanima 30. mesto kot na primer v Willingenu. Tam se mi ni izšlo in sem bil celo zunaj 30. Vsako leto se posvečam temu."

Če bo Domnu uspel ta miselni preskok, bo Slovenija ob že uveljavljenem Petru Prevcu in rastočem Timiju Zajcu, ki je v tej zimi kazal konstantno formo, dobila še enega skakalca za najvišje domete v daljšem časovnem obdobju.

Robert Kranjec
Sportal Robert Kranjec se je odločil: Konec je! #video
Janez Gorišek
Sportal Sedel s Titom in občudoval družinski projekt, s katerim se bohoti Slovenija
Ne spreglejte