Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2019,
21.30

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

1

Natisni članek

Robert Kranjec skoki Jani Grilc Planica Planica

Sreda, 20. 3. 2019, 21.30

5 let, 1 mesec

Jani Grilc

"Spoštovanje ikoni, ob koncu kariere katere bo nastala praznina" #intervju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

1

Robert Kranjec | Robert Kranjec bo po dveh debelih desetletjih od debija v svetovnem pokalu v soboto končal bogato kariero. | Foto Matic Ritonja/Sportida

Robert Kranjec bo po dveh debelih desetletjih od debija v svetovnem pokalu v soboto končal bogato kariero.

Foto: Matic Ritonja/Sportida

"Z njegovim koncem kariere bo nastala praznina. Je le ikona tega športa. Ne poznam človeka, ki je v šport vložil toliko kot Robi in ki bi se ob vseh padcih znal tolikokrat vrniti ter se povzpeti na svetovni vrh. Lahko mu izrečem le vse spoštovanje," ob koncu kariere Roberta Kranjca sporoča trener Jani Grilc, ki je 37-letnega športnika spoznal že v mlajših letih.

Robert Kranjec
Sportal Robert Kranjec se je odločil: Konec je! #video

Eden tistih, ki ima prste vmes pri številnih uspehih slovenskih skakalcev, a ni (pretirano) v ospredju, je trener Jani Grilc. Na dolgi poti profesionalizma je spremljal tudi Roberta Kranjca, ki je sredi tedna napovedal, da končuje kariero. "Izjemno uspešna, dolga, a hkrati turbulentna in težka." To so pridevniki, ki jih je uporabil ob opisovanju športne poti letečega Kranjčana. Treniral ga je v zgodnjih najstniških letih, v klubu, pa tudi pozneje v članskem reprezentančnem obdobju. Kot pravi, je iz drobcenega fanta, ki so ga vrstniki v začetku prehitevali, zrasel v odličnega letalca. Do uspehov sta skakalca z največ poleti čez 200 metrov, nekdanjega svetovnega prvaka v poletih in dobitnika olimpijskega brona pripeljala trdo delo in velika vztrajnost. Ob zadnjem poskusu Kranjčeve vrnitve po poškodbi križne vezi Grilcu ni bilo lahko, Kranjcu izreka vse spoštovanje in si želi, da bi ostal v poslu, ki ga obvlada.


"Robi je imel zelo uspešno, a hkrati turbulentno in težko kariero, tako da mu lahko izrečem le spoštovanje," ob koncu kariere 37-letnega Kranjčana pravi trener Jani Grilc. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Robi je imel zelo uspešno, a hkrati turbulentno in težko kariero, tako da mu lahko izrečem le spoštovanje," ob koncu kariere 37-letnega Kranjčana pravi trener Jani Grilc. Foto: Grega Valančič/Sportida

Robert Kranjec je sredi tedna napovedal konec bogate kariere. Vi ste ga dobro poznali, trenirali v različnih obdobjih njegove športne poti. Kako bi jo opisali?
Treniral sem ga še kot najstnika, ko je bil star tam med 12 in 15 leti, pa potem pozneje tudi v B- in A-reprezentanci. Lahko rečem, da skoraj ne poznam človeka, ki je v šport vložil toliko kot Robi in ki bi se ob vseh padcih, ki jih je imel, znal vrniti ter se povzpeti na svetovni vrh. In to ne le enkrat, ampak večkrat. On je vzorčen primer vztrajnega športnika, tega, kako se pobrati iz kriz, kako vztrajati, da prideš do zastavljenega cilja. Njegova pot je bila zelo razgibana, v karieri pa je imel veliko vrhuncev.

Grilc v družbi Kranjca, ki je leta 2012 na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu postal svetovni prvak, z ekipo pa osvojil bronasto kolajno. | Foto: Vid Ponikvar Grilc v družbi Kranjca, ki je leta 2012 na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu postal svetovni prvak, z ekipo pa osvojil bronasto kolajno. Foto: Vid Ponikvar Eden je prišel že na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002, ko je na ekipni tekmi osvojil bronasto odličje.
Eden od vrhuncev na začetku je bil zagotovo omenjeni Salt Lake City, k olimpijski kolajni je prispeval velik delež. Doživel je tako padce v formi kot tudi hud padec v Planici, ki je zaznamoval njegovo kariero, a tudi po tem se je vrnil na vrh.

Eden od štirih, petih vrhov njegove kariere je tudi prva zmaga, ki jo je dosegel na Finskem. Bil je uspešen na novoletni turneji, se prek B-ekipe vrnil nazaj v glavno ekipo za svetovni pokal, pa tudi v olimpijsko ekipo. Nastopil je tudi na olimpijskih igrah v Kanadi, kjer je bil šesti in deveti. Postal je svetovni prvak v poletih, velika stvar sta tudi osvojena globusa v poletih.

Veliko vrhov, a tudi kriznih obdobij je doživel. Spremljale so ga poškodbe, od čeljusti, komolca do križne vezi … Robi je imel zelo uspešno, a hkrati turbulentno in težko kariero, tako da mu lahko izrečem le spoštovanje. Vedno se je vrnil, vztrajal, tako da je res lahko zgled, predvsem mladim športnikom, da vidijo, da se ne sme obupati, da je treba vztrajati. Tudi ob poškodbah.

Robert Kranjec
Sportal Kranjcu bo pred zadnjim poletom z zastavico pomahala posebna oseba

Trenirali ste ga tudi v zgodnjih najstniških letih. Kakšen je bil, preden je spoznal najvišjo raven skokov?
Bil je manjši, bolj drobcen od večine. V mlajših kategorijah ni imel toliko moči, tako da ga je kar veliko vrstnikov preskakovalo na manjših skakalnicah. Bil je v ospredju, a ne povsem med najboljšimi, je pa že takrat kazal veliko spretnosti. Videlo se je, da večja ko je skakalnica, bolj mu ustreza. Zelo dovzeten je bil za tehniko. V vseh športih, ne le v skokih.

Videlo se je, da ima talent, ki ga je treba razvijati. Prihajal je zelo počasi. Skakalcev okoli letnika 1981 je bilo precej, bili so kar uspešna generacija. V nekem obdobju jih je bilo kar nekaj, ki so šli pred Robijem v določena tekmovanja, a jih je Robi s svojo voljo pozneje ujel in prehitel. Šel je postopno naprej.

"Drznost. To je bila ena od njegovih lastnosti na velikankah. " | Foto: Vid Ponikvar "Drznost. To je bila ena od njegovih lastnosti na velikankah. " Foto: Vid Ponikvar

Tudi pozneje je najbolj zacvetel na letalnicah. Nekdanji selektor Matjaž Zupan je dejal, da so se trenerji pogosto spraševali, kako mu ob prehodu na letalnico uspejo takšni poleti, nekaj dni pred tem pa se na skakalnici ni uvrstil niti med dobitnike točk.
Drznost. To je bila ena od njegovih lastnosti na velikankah. Bil je pravi letalec. Tako ne čudi, da ima največ poletov čez 200 metrov med vsemi skakalci na svetu. Ta podatek govori tudi o tem, da je res dolgo zdržal v športu. Bil je zraven takrat, ko se je začelo leteti čez 200 metrov, pa vse do danes, ko se skače čez 250 metrov, ki se jim je tudi sam približal.

Dobrih 21 let mineva od njegovega debija v svetovnem pokalu.
Dolga doba. Z njegovim slovesom bo nastala praznina. Je le ikona tega športa, tako kot je bil prej tudi Primož (Peterka, op. a.). Takih, ki vztrajajo tako dolgo in imajo toliko rezultatov, ni veliko.

Robert Kranjec
Sportal Ob kariernem slovesu letečega Kranjca: Nič mu ni bilo dano, ni bilo bližnjic

"Po svoje mi je bilo težko, ker sem vedel, koliko vlaga v skoke in kako si želi vrnitve. Ni lahko, ko vidiš, kako je skakal včasih, pa tega gibanja na skakalnici ni več, in da se človek bori sam s seboj, s tehniko, z rezultati," o zadnjem Kranjčevem obdobju razmišlja Grilc. | Foto: Tamino Petelinšek/STA "Po svoje mi je bilo težko, ker sem vedel, koliko vlaga v skoke in kako si želi vrnitve. Ni lahko, ko vidiš, kako je skakal včasih, pa tega gibanja na skakalnici ni več, in da se človek bori sam s seboj, s tehniko, z rezultati," o zadnjem Kranjčevem obdobju razmišlja Grilc. Foto: Tamino Petelinšek/STA Kako težko vam ga je bilo spremljati zadnja leta, ko se je poskušal vrniti po poškodbi?
Zelo. Težko sem gledal vse skupaj. V zadnjem obdobju ga sicer nisem toliko spremljal, nisem sledil, kako in kaj trenira, saj sem delal z mlado A-ekipo. Ne moreš se ravno vtikati v druge ekipe, saj ima vsaka svoj pristop, svoj princip treninga, tako da ne moreš posegati v njeno delo.

Sem ga pa nekoliko opazoval. Videl sem, da ima težave v tehniki. Po svoje mi je bilo težko, ker sem vedel, koliko vlaga v skoke in kako si želi vrnitve. Ni lahko, ko vidiš, kako je skakal včasih, pa tega gibanja na skakalnici ni več, in da se človek bori sam s seboj, s tehniko, z rezultati. Da, bilo je kar težko obdobje. Morda bi moral imeti okoli sebe več podpore, glede na to, koliko je dal skokom.

Menite, da bi bilo drugače, če bi imel več podpore? Tudi sam je v preteklosti spregovoril o tem, da v težkih trenutkih ni bilo prave pomoči.
To je težko vedeti. Morda bi o tem znali povedati več ljudje na smučarski zvezi, a moram reči, da je v zadnjih osmih, desetih letih zelo poskrbela za vse te stvari. Ko tekmovalec izpade v nižjo ekipo, ima toliko, kolikor je za tisto ekipo predvideno.

Smo se pa ravno letos pogovarjali, da bi se moralo za tiste, ki so najbolj motivirani in bi radi še kaj naredili, morda še več vložiti. Morda pa bi vendarle moralo biti pri starejših res še bolje urejeno, v smislu podpore, fizioterapije, regeneracije … A poudarjam, da je bilo za te stvari kar dobro poskrbljeno.

Janez Gorišek
Sportal Sedel s Titom in občudoval družinski projekt, s katerim se bohoti Slovenija

Grilc upa, da bo Kranjec vztrajal v skokih. Ali kot trener ali pri opremi. Kot pravi, ima odličen občutek za drese. | Foto: Vid Ponikvar Grilc upa, da bo Kranjec vztrajal v skokih. Ali kot trener ali pri opremi. Kot pravi, ima odličen občutek za drese. Foto: Vid Ponikvar

Kaj želite Robertu Kranjcu ob prehodu v drugo kariero?
Predvsem to, da bo delal nekaj takega, kar bo rad počel, da bi ostal v športu. Menim, da bi lahko vztrajal v skokih. Ali kot trener ali pri opremi, saj ima zelo dober občutek. Sploh za skakalne drese.

Glede na njegove izkušnje, na njegovo znanje bi ga morali vključiti v to. Vem, da je perfekcionist, da je zelo umetniški tip, da zna zelo spremljati razvoj dresov. Od krojev do najmanjših poudarkov na dresih. Menim, da bi v tem lahko vrhunsko sodeloval, saj ima zelo dober občutek. Želim mu, da bi delal stvari, ki jih ima rad in ki jih obvlada.

Kakšne so želje slovenskih skakalcev pred Planico?

V četrtek ob 21. uri bodo v oddaji Argument na Planetu med drugim govorili tudi o 50. obletnici planiške letalnice. Videli boste zanimivo zakulisje priprav na največje ljudsko rajanje pod Poncami.
 

Preberite še:

Planica, preizkus letalnice
Sportal Na preizkusu letalnice izpolnil cilj, nato pa izjavil: Zdaj lahko smuči postavim v kot #video
Robert Kranjec Jurij Tepeš
Sportal Kranjec in Tepeš spet v igri
Adam Malysz
Sportal Poljaki na trnih, Planica vse bliže, odločitve še ni

 

Ne spreglejte