Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2019,
17.30

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,38

1

Natisni članek

Jaka Hvala Jurij Tepeš Žiga Jelar Tilen Bartol Bor Pavlovčič Anže Semenič Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Timi Zajc Timi Zajc Planica Planica skoki

Petek, 22. 3. 2019, 17.30

5 let, 1 mesec

Planica, prvi dan tekmovanja

Vroči Timi se ne ustavlja, črta znamke in se spogleduje z ekstremno daljavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,38

1

Timi Zajc | Timi Zajc je petkovo planiško tekmo končal tik pod odrom za zmagovalce. Z 240 metri ima nov osebni rekord. | Foto Vid Ponikvar

Timi Zajc je petkovo planiško tekmo končal tik pod odrom za zmagovalce. Z 240 metri ima nov osebni rekord.

Foto: Vid Ponikvar

Trije slovenski skakalci so se v petek na posamični preizkušnji na Letalnici bratov Gorišek uvrstili med elitno deseterico. Timi Zajc, ki ima nov osebni rekord, in Domen Prevc sta bila tik pod odrom za zmagovalce. S takšnimi skoki bodo slovenski orli v soboto kandidati za zmago na ekipni tekmi. Krstne zmage v svetovnem pokalu se je veselil Nemec Markus Eisenbichler.

Kar devet slovenskih skakalcev je nastopilo na petkovi popoldanski posamični tekmi v Planici, pet pa se jih je uvrstilo med dobitnike točk. Večina navijačev, zbralo se jih je 13.500, je upala na stopničke katerega od slovenskih skakalcev.

Razveselil jih je že prvi polet najmlajšega Timija Zajca. Še vedno 19-letni nadarjeni slovenski skakalec je z 240 metri za en meter izboljšal osebni rekord in bil ob uradnem zapisu znamke izredno vesel. Nemudoma je na smučki prečrtal staro številko in napisal 240.

"Da, skok mi je zelo dobro uspel. Tudi razmere so bile še kar v redu, res nekaj neverjetnega. Zadnjo rdečo črto sem zdaj dosegel, do 250 metrov pa je še kar nekaj prostora. Mogoče mi bo tudi to uspelo. Ta konec tedna imam pred očmi bolj, kako daleč bom letel, kot pa to, kateri bom," je dejal član SSK Ljubno BTC.

Vsakič imam novo motivacijo, da poletim še dlje

Ali je lov na daljave otroška norost? "Saj to je čar letalnice, da kod poletiš. Magična meja 250 metrov je še kar daleč, pa tudi razmere se ti morajo sestaviti. Če narediš pravi skok, je tudi to mogoče. Komaj čakam jutri, ko bo tekma zjutraj in bo malo več sonca, spet bo zame nor dan. Neke prave želje po 250 metrih nimam, ampak vsakič, ko dosežeš rekord, imaš novo motivacijo, da poletiš še dlje," je z nasmehom odgovoril Zajc.

Po prvi seriji je bil četrti, mesto pa je zadržal tudi po drugi: "Res sem zelo zadovoljen. Ne glede na vse na koncu ni bilo stopničk. Če bi me že včeraj kdo vprašal, niti najmanj nisem pomislil na stopničke. Dokler bom letel tako daleč, da bom sam sebe presenečal, bo vse popolno."

Brata Prevc zadovoljna

Domen Prevc je bil po prvi seriji šesti, v drugo pa se povzpel za eno mesto in bil tik za mlajšim kolegom Zajcem: "Sem zelo zadovoljen. Naredil sem dva lepa soka. Seveda je mogoče še bolje, ampak sem tudi s tem zadovoljen."

Domen Prevc je bil zadovoljen s skokoma in petim mestom. | Foto: Vid Ponikvar Domen Prevc je bil zadovoljen s skokoma in petim mestom. Foto: Vid Ponikvar

Vidno vesel desetega mesta je bil Peter Prevc. Potem ko je imel še v četrtek nekaj težav pri prvem poletu, je svoje nastope lepo stopnjeval: "Če se ti zgodi, kar se je meni včeraj, te je strah, da se ti ne bi ponovilo. Izgubljaš skoke. Namesto da bi začel na neki dobri ravni in stopnjeval, začneš povsem z ničle. Potrebuješ nekaj skokov, da se spet ujameš, dobiš zaupanje vase. Konec koncev na velikanki skočiš v prazno. Danes je bilo zaupanje. Zelo sem zadovoljen z današnjim dosežkom. Prav veliko napak ni bilo, ampak je to največ, kar sem bil danes sposoben. Da bi popravil, bi potreboval še približno dva meseca tekem, da bi lahko izboljšal."

Fotogalerija s prvega tekmovalnega dneva (Foto: Vid Ponikvar, Peter Podobnik, Matic Ritonja):
Fotogalerija
1 / 60

Enaka zasedba kot prejšnji teden, ko je slavila zmago. V petek boljši le Poljaki.

Med dobitnike točk sta se uvrstila še Anže Semenič in Bor Pavlovčič. Po tekmi je nemudoma postalo jasno, da bo Slovenija na sobotni ekipni tekmi (ob 10. uri) nastopila v identični postavi kot v Vikersundu pretekli konec tedna, ko je poletela do zmage. Torej Semenič, Peter Prevc, Domen Prevc in Zajc.

Rjoju Kobajaši je po prvi seriji vodil, nato pa v finalu zmago prepustil nemškemu kolegu. | Foto: Vid Ponikvar Rjoju Kobajaši je po prvi seriji vodil, nato pa v finalu zmago prepustil nemškemu kolegu. Foto: Vid Ponikvar Če bi gledali dosežke posameznikov na petkovi tekmi, so imeli Poljaki malenkostno boljši ekipni dosežek kot Slovenci, a bodo naši orli v soboto pred polnim avditorijem v Planici naskakovali drugo zmago v sezoni.

"Timi in Domen sta bila odlična, Peter tudi. Semenič je bil soliden, čeprav ima še precej več v nogah. Čestitke Boru za točke. Grenkega priokusa, ker ni bilo stopničk, ni bilo. Prvi trije so bili suvereno najboljši. V prvi seriji jim je nekoliko pomagalo nižje zaletno mesto, saj so dobili več dodatnih točk. Timi je imel po koncu enak zaostanek kot po prvi seriji," je bil zadovoljen glavni trener Gorazd Bertoncelj.

Poleg ekipnega uspeha še zadnji polet Robert Kranjca

Največ veselja pa je imel v petek Nemec Markus Eisenbichler. Po prvi seriji je še kazalo, da bo suvereno zmagajo vroči Rjoju Kobajaši, a je v drugo naredil napako in prepustil prvo mesto nemškemu skakalcu. Zanj je to prva zmaga v svetovnem pokalu, v tej zimi pa se je veselil kar treh zlatih medalj na nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu (Innsbruck).

Peter Prevc
Sportal Peter se bo zakopal v delo, o trenerju v neposrednem odgovoru

Najboljši mož svetovnega pokala je osvojil drugo mesto, družbo na odru za zmagovalce jima je delal Poljak Piotr Zyla, ki se je v Planici spet prebudil.

Robert Kranjec se bo v soboto poslovil od aktivne kariere. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Robert Kranjec se bo v soboto poslovil od aktivne kariere. Foto: Matic Ritonja/Sportida

V soboto bo torej predzadnji dan te sezone, slovenski navijači pa upajo na stopničke in morebitno zmago slovenskih skakalcev. Med obema serija se bo poslovil Robert Kranjec, kar bo še dodalo piko na i sobotnemu dnevu v dolini pod Poncami. Danes je kot poskusni skakalec pristal pri 212 in 200,5 metra. 

Brez finala so ostali Tilen Bartol, Jaka Hvala, Žiga Jelar in Jurij Tepeš, ki niso preleteli 200-metrske znamke. Bartol je bil 31., Jelar 37., Hvala 38. in Tepeš 39.

Smo videli zadnji skok Jurija Tepeša?

"Nisem imel sreče z razmerami. V slogu sezone. Upal sem, da bom prišel do točk, a žal ni uspelo. Ali je to konec ali ne, ne morem reči danes, ker je glava še polna. Pogovoril se bom z ljudmi na zvezi, da vidim, kaj je mogoče narediti,” je razočarano dejal Tepeš, ki je v razcepu, ali končati kariero ali ne.

Planiški rekord je v lasti Poljaka Kamila Stocha, ki je leta 2017 pristal pri 251,5 metra.
Slovenski skakalci poskusna serija 1. serija 2. serija
Jaka Hvala 210,5 m 192,5 m /
Bor Pavlovčič 234,5 m 201,5 m 211,0 m
Žiga Jelar 207,5 m 191,0 m /
Tilen Bartol 233,0 m 199,0 m /
Jurij Tepeš 193,0 m 183,0 m /
Peter Prevc 218,0 m 225,5 m 226,5 m
Anže Semenič 217,5 m 219,0 m 217,5 m
Domen Prevc 225,0 m 233,5 m 224,0 m
Timi Zajc 233,0 m 240,0 m 228,5 m
 

 

Rjoju Kobajaši
Sportal Nori Kobajaši v Planici povzročil dodatno delo, a so našli rešitev
Noriaki Kasai
Sportal Japonec, ki ga je Slovenija vzela za svojega, napovedal podvig vseh podvigov
Planica 2019
Sportal Da v Planici ne bo slabe volje
Ne spreglejte