SiolNET. Sportal Zimski športi
8,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger
V Planici pripravljeni na nova zaletna mesta

Nori Kobajaši v Planici povzročil dodatno delo, a so našli rešitev

8,11

termometer

Rjoju Kobajaši
Rjoju Kobajaši je v četrtek skočil s 1. zaletnega mesta. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Vremenske razmere so bile v četrtek na Letalnici bratov Gorišek prave za dolge polete. Veter je nekoliko močneje pihal. In dobre razmere je izkoristil Japonec Rjoju Kobajaši, ki je moral nastop opraviti z najnižjega možnega zaletišča. In organizatorji so morali zaradi tega takoj začeti iskati rešitev za naslednje tri dni.

Rjoju Kobajaši in Markus Eisenbichler sta se lahko v četrtek pohvalila z najdaljšima daljavama na Letalnici bratov Gorišek v Planici. Oba sta doskočila pri 248 metrih, a je bil razlika v tem, da je Japonec svoj nastop opravil s prvega zaletenega mesta.

Timi Zajc Sportal Neverjetni Kobajaši, Zajc in Domen navduševala, starejši Prevc se je rešil padca

Prostora, da bi ga spustili z nižjega zaletnega mesta v četrtek ni bilo. Ob njegovem nastopu je pihal 1,61 m/s vzgonskega vetra. Le Piotr Zyla je imel še boljše razmere v zraku, a je pri 247,5 metra podrsal po tleh - skočil je s tretjega zaletnega mesta.

Od slovenskih skakalcev je najdaljši polet uspel Timiju Zajcu, ki se z 239 metri zdaj veseli novega osebnega rekorda.

Borut Pahor Sportal Predsednik se je poklonil Planici in sprostil, najboljšega ima Maribor

Našli rešitev za najbolj vroče, kot je Kobajaši

Glede na to, da je Kobajaši moral svoj nastop opraviti s prvega zaletnega mesta, se poraja vprašanje, kaj bodo organizatorji naredili, če bo veter v prihodnjih dneh še močnejši. "Našli smo rešitev. Pripravljena bo klopca dva metra nižje. To je začasna rešitev. Za prihodnje leto bomo naredili stalna zaletna mesta tudi nižje," je sporočil Jelko Gros, ki ima v Planici v tem koncu tedna vlogo vodje tekmovanja.

Z 248 metri je postavil osebni in japonski rekord. Z 248 metri je postavil osebni in japonski rekord. Foto: Vid Ponikvar V Innsbrucku na novoletni turneji so imeli organizatorji podobne preglavice, potem ko je prav tako Kobajaši nastopil z najnižjega možnega mesta.

"Vremenar je rekel, da imamo vsakih pet let takšno vreme. Vse bomo naredili, da ne bo težav," poudarja Gros.

Ob petkih je v Planici tekma v popldanskem času, ko veter po navadi začne pihati nekoliko v hrbet. A je bilo v četrtek popoldne še vedno vzgornik. V spodnjem delu letalnice je namreč pihalo 1,5 m/s, kar je za rekordne daljave pravšnje.

Upoštevati pa je treba, da so lahko razmere jutri popoldne nekoliko drugačne. Za razliko od noči na četrtek bo petkova nekoliko manj hladna, kar je za razvoj vetra spet druga zgodba, še dodaja Gros.

Planica 2018 Sportal Planiška lepotica že skoraj desetletje in pol čaka novega "čarovnika" Jurij Tepeš Sportal Jurij Tepeš preživlja nočno moro in razmišlja o koncu kariere

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin