SiolNET. Sportal Zimski športi
5,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Športni fenomen Noriaki Kasai

Japonec, ki ga je Slovenija vzela za svojega, napovedal podvig vseh podvigov

5,09

termometer

Noriaki Kasai
Noriaki Kasai je zelo priljubljen pri slovenskih ljubiteljih skokov. Foto: Vid Ponikvar

''To je mož, ki je zmagal v Planici že takrat, ko sploh še ni bilo mobitelov,'' je navdušeno pojasnjeval uradni napovedovalec planiškega spektakla, ko je japonski veteran Noriaki Kasai v četrtek na drugem treningu poletel 234 metrov in prejel bučen aplavz. Pri 46 letih še drži stik s svetovno elito, temu primeren je tudi njegov status v srcih slovenskih ljubiteljev smučarskih poletov.

Timi Zajc Sportal Neverjetni Kobajaši, Zajc in Domen navduševala, starejši Prevc se je rešil padca

Ljubezen med Slovenijo in Noriakijem Kasaiem še zdaleč ni enostranska. Japonski skakalec z značilnim nasmehom in ponižnostjo v izklesanem telesu mladeniča pooseblja neverjetno energijo, s katero še vedno nastopa med svetovno karavano, čeprav je že krepko zakorakal v peto desetletje. Vsako novo sezono poruši kar nekaj starostnih rekordov.

Vsako leto se razveseli, ko napoči čas za Planico

Neuničljivi Japonec je v kvalifikacijah osvojil 37. mesto. Neuničljivi Japonec je v kvalifikacijah osvojil 37. mesto. Foto: Matic Ritonja/Sportida Na sklepnem dejanju sezone v smučarskih skokih v Planici ni nič drugače. Čeprav bo v začetku junija dopolnil 47 let, si je v kvalifikacijah zagotovil nastop na petkovi tekmi. Najbolj je blestel na drugem treningu, ko je poletel kar 234 metrov in dokazal, da še zdaleč ne spada med staro šaro. Čeprav s sezono, v kateri ni osvajal vidnejših mest, ne more biti povsem zadovoljen, ostaja optimist. In se ne misli predati.

Japonska prav po njegovi zaslugi nosi v srcih slovenskih ljubiteljev smučarskih skokov posebno mesto. Njegov rojak Rjoju Kobajaši, ki bo v nedeljo prejel veliki kristalni globus, predstavlja le še dodatno piko na i japonski priljubljenosti v Planici.

''Slovenija me obožuje, tudi sam jo ljubim. Vsako leto se veselim, da pridem v Planico. Upam, da bo tako tudi prihodnje leto. Družina me pri tem podpira, sam pa nameravam skakati vsaj še tri leta. Zakaj pa ne?'' je odločen japonski veteran, ki se v Sloveniji počuti zelo domače, zato ne čudi, da se v dolino pod Poncami vedno odpravi s posebnim zadovoljstvom in užitkom. Čeprav ni v tako prepričljivi formi, kot bi si želel v tej sezoni.

Vztrajati želi vsaj do olimpijskih iger v Pekingu

V dolini pod Poncami vedno rad nastopa. Tu je pred natanko 20 leti tudi dobil tekmo za svetovni pokal. V dolini pod Poncami vedno rad nastopa. Tu je pred natanko 20 leti tudi dobil tekmo za svetovni pokal. Foto: Peter Podobnik/Sportida Njegovi odgovori v angleškem jeziku so kratki, a srčni. Spremlja jih nasmeh, iz katerega se da hitro razbrati, kako lepo mu je v Planici, ko se vsako leto poslavlja od svetovnega pokala. A ne za dolgo. Jeseni se želi ponovno priključiti bojem za točke svetovnega pokala. In tako naprej, vse do 50. leta. Na to smo ga opozorili, ko smo ga povprašali, ali je njegova številka v kvalifikacijah namerna. Nosil je namreč številko 49.

Japonec se je zasmejal in dejal, da se sploh ne počuti toliko starega. ''Rad bi skakal do olimpijskih iger v Pekingu. To je moj veliki cilj,'' je razkril načrte za prihodnost. Če se mu bodo posrečili in bo svoj veliki olimpijski rekord še popravil, za zdaj je edini Zemljan, ki je nastopil na osmih zaporednih zimskih olimpijskih igrah, bo skakal do okroglega 50. leta. To pa je dosežek, ki si zasluži posebno mesto na lestvici športnih podvigov, saj njegov krstni nastop na tekmi svetovnega pokala sega v daljno leto 1988.

V Planici zmagal, ko se slovenska asa sploh še nista rodila

Kasai je v Planici zmagal že takrat, ko se Timi Zajc in Domen Prevc sploh še nista rodila. Kasai je v Planici zmagal že takrat, ko se Timi Zajc in Domen Prevc sploh še nista rodila. Foto: Vid Ponikvar Vprašanja o starosti bi mu lahko že presedala, a daje vtis, da ga sploh ne motijo. Še več. Kasai je po svoje zadovoljen, da se v Planici druži s ''kolegico'', ki je še starejša od njega. To je namreč Letalnica bratov Gorišek, ki je letos srečala Abrahama. Od Kasaia, ki je v kvalifikacijah skočil 185,5 metra in si zagotovil nastop na petkovi tekmi, je štiri leta starejša.

Zanimivo je, da je Kasai edino zmago v Planici dosegel pred 20 natanko leti, saj je bil najboljši 21. marca 1999. Takrat, ko se Timi Zajc in Domen Prevc, najmočnejši slovenski orožji na letošnjih poletih v Planici, sploh še nista rodila!

Napovedovalec ga je predstavil kot fenomen prav posebne vrste, saj je dobil tekmo za svetovni pokal v Sloveniji še v času, ko gledalci sploh še niso uporabljali mobilnih telefonov. Zdaj so postali vsakodnevna nuja, kar so gledalci v prvih vrstah s pridom izkoriščali, ko so naprošali Japonca za spominske fotografije. Kasai jim je ugodil.

Jurij Tepeš Sportal Jurij Tepeš preživlja nočno moro in razmišlja o koncu kariere

Občuduje najboljšega skakalca na svetu

Zdaj, ko se je njegov rojak Kobajaši, od četrtka dalje tudi novi japonski rekorder, saj je v Planici poletel 248 metrov, povzpel na svetovni prestol, mu je lažje. ''Zasluženo je najboljši. Občudujem ga,'' je vesel, da najboljši skakalec na svetu prihaja iz ''njegove'' ekipe.

Na sončni strani Alp zanj stiska pesti tudi triletna hčerka Rino. Na sončni strani Alp zanj stiska pesti tudi triletna hčerka Rino. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Zato bo še toliko bolj vesel, če bo lahko v soboto pomagal domovini na ekipni tekmi in se ponovno predstavil občinstvu v Planici. To bi mu veliko pomenilo, prav tako njegovi ženi in triletni hčerki Rino, ki ga tudi letos spremljata v Sloveniji. Če bo šlo tako, kot si je zamislil, bodo vsi skupaj Planico obiskali vsaj še trikrat.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin