Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
23. 3. 2019,
18.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

2

Natisni članek

Planica Planica Robert Kranjec Primož Roglič Primož Roglič

Sobota, 23. 3. 2019, 18.00

5 let, 1 mesec

Primož Roglič v Planici

Fenomen svetovnega športa razveselil svežega upokojenca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

2

Primož Roglič Planica | Primož Roglič, ki je lani opozoril nase s četrtim mestom na francoski pentlji, se je z veseljem udeležil sobotnega spektakla v Planici. | Foto Jaka Lopatič

Primož Roglič, ki je lani opozoril nase s četrtim mestom na francoski pentlji, se je z veseljem udeležil sobotnega spektakla v Planici.

Foto: Jaka Lopatič

Med športnimi junaki, ki so začinili slovesnost ob koncu kariere Roberta Kranjca, je izstopal Primož Roglič. Športni fenomen, kakršnemu v svetu vrhunskega športa ni para, je nekdanjemu kolegu iz reprezentance, ki ga zelo spoštuje, podaril kolesarski dres. Kranjcu bo prišel zelo prav, saj se bosta v ponedeljek s kolesoma odpravila na slovenske ceste.

Planica, ekipna tekma
Sportal Domen se po težavah že počuti dobro, slovo Kranjca, stopničke naših orlov

Slovenija ima ogromno športnih asov, ki pišejo izjemne zgodbe, kariera Primoža Rogliča pa spada v prav posebno kategorijo. Z neverjetno preobrazbo, ko se je iz vrhunskega smučarskega skakalca prelevil v enega najboljših kolesarjev na svetu, je očaral svet.

S skakalnice skočil na kolo

Primož Roglič bo kmalu nastopil na italijanski pentlji. | Foto: Reuters Primož Roglič bo kmalu nastopil na italijanski pentlji. Foto: Reuters Bil je svetovni mladinski prvak v smučarskih skokih, leta 2011 pa postavil smuči v kot. Izbral je kolo, začel vrteti pedala in se odpravil na povsem drugačno športno pot, na kateri pa je tako uspešen, da zdaj spada v elitno skupino najboljših kolesarjev na svetu in skrbi za evforijo ljubiteljev kolesarstva na sončni strani Alp.

Evforija spominja na tisto, ki jo v Planici po navadi sproščajo slovenski orli. Pred leti je bil eden izmed njih, lahko se pohvali tudi z naslovom ekipnega mladinskega svetovnega prvaka. A to so bili drugačni časi. Po letu 2011, ko se je poslovil od skakalnic in usmeril v svet kolesarskih pedal, je tako napredoval, da je leta 2017 osvojil srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu. Pred kratkim je spektakularno zmagal na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, kmalu pa ga čaka Giro d'Italia, na katerem bo prvič naskakoval najboljša mesta kot kapetan ekipe Lotto NL-Jumbo.

Poslovila se je legenda Planice

Slovo Roberta Kranjca je bilo zelo čustveno. | Foto: Vid Ponikvar Slovo Roberta Kranjca je bilo zelo čustveno. Foto: Vid Ponikvar V ponedeljek bo v klubskem dresu kapetan nekomu drugemu. V ponedeljek, dan po koncu sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih, se mu bo na cesti pridružil Robert Kranjec, s katerim ga veže dolgoletno prijateljstvo.

''Danes se je poslovila legenda smučarskih skokov. Zagotovo, kar se tiče Slovenije. Poslovila se je legenda Planice, saj je prihajalo veliko ljudi sem tudi zaradi Robija in njegovih dolgih poletov. Tu je doma. V posebno veselje mi je bilo, da sem lahko prišel sem in se poslovil od njega, hkrati pa mu predal kolesarski dres. Veselim se, da se bova skupaj zapeljala na kolesu,'' je dejal nekdanji Kranjčev sotrpin s treningov in tekem, kjer je brusil formo na skakalnicah.

V zadnjem nastopu v Planici je Kranjec poletel 213 metrov. | Foto: Vid Ponikvar V zadnjem nastopu v Planici je Kranjec poletel 213 metrov. Foto: Vid Ponikvar

Roglič v nasprotju z Letečim Kranjcem na letalnicah ni letel tako dolgo. Še najdlje ga je neslo v Oberstdorfu, ko je poletel 183 metrov, na Planici pa se mu je nastop leta 2007 tako ponesrečil, da je doživel grd padec. Več sreče, uspehov in varnosti je našel v kolesarstvu. Do četrtka ima prosto, tako jo bo s kolesom večkrat ucvrl na slovenske ceste. Ob začetku novega tedna bo imel posrečeno družbo, svežega športnega upokojenca Kranjca, ki je v soboto sklenil bogato kariero.

Robert Kranjec, Planica
Sportal Ljubljenec Planice prekinil mučenje in sporočil: Nikdar več na smuči #video

Naj raje skačejo profesionalci

Primož Roglič je v času skakalne kariere postal ekipni svetovni mladinski prvak. | Foto: Vid Ponikvar Primož Roglič je v času skakalne kariere postal ekipni svetovni mladinski prvak. Foto: Vid Ponikvar V soboto je bilo v dolini pod Poncami pestro, slovenskega asa v kolesarstvu pa je očaralo tudi sončno vreme, ki je mejilo na popoln spomladanski prizor. Je 29-letnega Kisovčana zaradi ugodnih razmer kaj zamikalo, da bi obul smučke in se še sam preizkusil pred več kot 20 tisoč navdušenimi gledalci?

''Ne,'' je sproščeno odvrnil Roglič in priznal, da je vreme zanj kot gledalca zelo udobno. ''Pustimo profesionalcem, naj delajo, kar delajo. V trenutku, ko nisi več 110-odstoten, je to lahko morebiti le želja. Nimam nobene posebne želje, da bi skočil. Tu sem navijač, je pa res, da vem o skokih malce več kot večina gledalcev.''

Strast do smučarskih skokov vseeno ni zamrla. Med sezono, kolikor mu to dopušča kolesarska kariera, spremlja razplet na tekmah najvišje ravni. ''Z vsemi fanti sem rasel skupaj. Imam ogromno prijateljev, poznam ogromno ljudi, ki so v skokih. Če mi le čas omogoča, spremljam in navijam za naše skakalce,'' je priznal.

Lora Klinc, srčna izbranka Primoža Rogliča, v pogovoru z življenjsko sopotnico Petra Prevca, Mino Lavtižar. | Foto: Maša Kraljič/Sportida Lora Klinc, srčna izbranka Primoža Rogliča, v pogovoru z življenjsko sopotnico Petra Prevca, Mino Lavtižar. Foto: Maša Kraljič/Sportida

V prihodnjih sezonah bo med letalci, ki po navadi pišejo zgodovino smučarskih poletov, pogrešal znan priimek. Ne bo več Kranjca, ki se podaja v drugačne vode. Za zdaj še ne ve, katere. Ve le, da ga v ponedeljek čaka nepozabno druženje z enim najbolj vročih kolesarjev na svetu.

Ne spreglejte