Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
22. 3. 2019,
19.32

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

Natisni članek

Markus Eisenbichler Planica Planica skoki Rjoju Kobajaši Piotr Zyla

Petek, 22. 3. 2019, 19.32

5 let, 1 mesec

Markus Eisenbichler po zmagi v Planici

Nemški junak navdušen in ljubosumen na Planico

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12
Markus Eisenbichler | Markus Eisenbichler je dočakal prvo zmago na tekmah za svetovni pokal in desete stopničke. | Foto Vid Ponikvar

Markus Eisenbichler je dočakal prvo zmago na tekmah za svetovni pokal in desete stopničke.

Foto: Vid Ponikvar

Petkovo posamično tekmo v smučarskih poletih v Planici je dobil Nemec Markus Eisenbichler. Trikratni letošnji svetovni prvak je v drugi seriji čudežno nadoknadil ogromen zaostanek za Japoncem Rjojujem Kobajašijem in se veselil zgodovinskega uspeha. Prvič v karieri je zmagal na tekmi za svetovni pokal, njegova sreča pa je bila še toliko večja, ker je to storil v Planici, ki jo naravnost obožuje.

Timi Zajc
Sportal Vroči Timi se ne ustavlja, črta znamke in se spogleduje z ekstremno daljavo

V petek, ko se je v dolini pod Poncami zbralo 13.500 gledalcev, se je najbolj smejalo Nemcu. Markus Eisenbichler je uresničil otroške sanje in dobil tekmo za svetovni pokal. Pred tem je že devetkrat stal na stopničkah, tokrat pa je premagal vso konkurenco in izjemno leto, v katerem je na svetovnem prvenstvu v Seefeldu osvojil kar tri zlate medalje (na veliki skakalnici posamično, ekipno in mešano), kronal z novim presežkom.

Fotogalerija s prvega tekmovalnega dneva (Foto: Vid Ponikvar, Peter Podobnik, Matic Ritonja):
Fotogalerija
1 / 60

Šel bo na kavo ali pa pivo

Prvo zmago v karieri na tekmi za svetovni pokal je dosegel s številko 39. | Foto: Vid Ponikvar Prvo zmago v karieri na tekmi za svetovni pokal je dosegel s številko 39. Foto: Vid Ponikvar ''Zelo sem vesel prve zmage, ki mi bo za vedno ostala v spominu. Kako jo bom proslavil? Ne smem pozabiti, da še ni konec sezone in da me v soboto in nedeljo čakata nova izziva, zato si ne bom privoščil kakšnega divjega proslavljanja. S prijatelji bom v Kranjski Gori odšel na pijačo. Na kavo ali pa pivo, nato pa si bom poskušal obnoviti moči, saj bi želel končati sezono na najlepši mogoč način in še naprej uživati v poletih,'' je zaupal 27-letni Bavarec.

V četrtek je v Planici poletel kar 248 metrov, kar je njegov osebni rekord, dan pozneje pa sta poleta, dolga 238,5 metra in 233 metrov zadoščala za težko pričakovan prvenec, po katerem se je pridružil seznamu zmagovalcev na tekmah za svetovni pokal.

Upa, da bodo svojo "Planico" dobili tudi Nemci

V Planici preživi tudi veliko poletnih dni, ko se pripravlja na novo sezono. | Foto: Vid Ponikvar V Planici preživi tudi veliko poletnih dni, ko se pripravlja na novo sezono. Foto: Vid Ponikvar Smučarski letalci v Planici izžarevajo ljubezen do letalnice bratov Gorišek. Izjema ni niti Eisenbichler, ki je pojasnil, kaj mu je v slovenski zibelki smučarskih poletov najbolj všeč.

''Tukaj je prekrasno. V poletnih mesecih tu preživim veliko dni, saj omogoča Planica pogoje za popoln trening, Odličen center je. Rad bi videl, da bi podobnega v nekaj letih dobili tudi v Nemčiji, to bi bilo zelo lepo,'' je Nemec izpovedal željo, da bi lahko v bližnji prihodnosti na podobne pogoje, kot jih ponuja Planica, računal tudi v Nemčiji, nato pa se dotaknil vzdušja na tekmah v dolini pod Poncami.

''Fantastično, kaj drugega lahko rečem? Ko pred nastopom pogledaš dol, vidiš veliko navijačev in slišiš, kako vpijejo. To je velika zabava, v kateri vsi uživamo. Vedno sem srečen, ko se odpravil v Planico. Pa ne zaradi nemških zastav, ki jih vidim med občinstvom, ampak najbolj nad tem, da ljudje uživajo v tem, kar mi delamo in jim ponudimo. To me zelo veseli,'' je navedel pozitivno energijo, ki te dni vlada v Planici in njeni okolici.

V Planici bi lahko padel svetovni rekord

Veselje v nemškem taboru po prvi zmagi Eisenbichlerja so ovekovečili tudi s spominsko fotografijo. | Foto: Vid Ponikvar Veselje v nemškem taboru po prvi zmagi Eisenbichlerja so ovekovečili tudi s spominsko fotografijo. Foto: Vid Ponikvar Čeprav je Nemec, ni pretiran ljubitelj nogometa. Bolj so mu všeč zimski športi, rad tudi smuča, priznal pa je tudi, da uživa tudi v prostem plezanju po skalah v naravi. Stik z naravo mu je zelo pomemben, rad ima odkrivanje novih mejnikov. V Planici se, še bolj zaradi 50. rojstnega dneva letalnice bratov Gorišek, govori o novem svetovnem rekordu.

Bi lahko kateri izmed tekmovalcev v Planici letos skočil dlje od 253,5 metra, kot znaša aktualni svetovni rekord? ''Težko je reči, ali bo dosežen, je pa vsekakor mogoče. Možnost obstaja, a bi potrebovali popolne razmere. Morda pa pade v soboto, kdo bi vedel,'' ni izključil možnosti, da bi Planica v soboto, ko se obeta velik obisk ljubiteljev smučarskih poletov, videla najdaljši polet v zgodovini človeštva.

Niti ni verjel, da ga še lahko prehiti

Po prvi seriji je za vodilnim Japoncem zaostajal več kot deset točk, a je na koncu le stopil na najvišjo stopničko. | Foto: Vid Ponikvar Po prvi seriji je za vodilnim Japoncem zaostajal več kot deset točk, a je na koncu le stopil na najvišjo stopničko. Foto: Vid Ponikvar Pred Eisenbichlerjem sta pomembni nalogi, saj je po petkovi zmagi prevzel vodstvo v dveh seštevkih. Vodi v točkovanju za Planica7, pa tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala v smučarskih poletih, tako da se bo v nedeljo potegoval za mali kristalni globus. Njegov največji tekmec bo Japonec Rjoju Kobajaši, ki mu je prekrižal načrte že na novoletni turneji. Dolgo časa je kazalo, da bo pred njim tudi na petkovi tekmi, saj je imel po prvi seriji 11 točk prednosti, a je Bavarec v drugo izkoristil nekoliko slabši polet v tej sezoni izjemnega Azijca.

''Po prvem poletu, ko sem za njim zaostajal 11 točk, nisem pretirano verjel, da bi lahko prehitel. Sam pri sebi sem mislil, da bi bilo dobro, da bi zadržal drugo mesto. Ni slabo biti niti drugi na svetu, a je nato Rjoju dokazal, da je tudi on le človek, da je iz mesa in krvi, da lahko tudi on stori napako. Tako se je tudi zgodilo,'' je priznal, da ga je presenetil malce slabši nastop Japonca, dobitnika velikega kristalnega globusa v drugi seriji, po kateri se je moral zadovoljiti z drugim mestom.

Da Markus rad zmaguje, pove že ime njegovega rojstnega kraja, Siegsdorf. ''Komaj čakam, da se v ponedeljek vrnem domov. Zagotovo sem prejel veliko čestitk, a si jih na telefonu še nisem ogledal. Za to bo čas pozneje,'' je povedal presrečni zmagovalec po novinarski konferenci. Siegsdorf oziroma ''zmagovalna vas'' na Bavarskem šteje okrog devet tisoč prebivalcev, svetovno slavo pa sta požela dva. To sta smučarski skakalec Eisenbichler, ki v tej sezoni nastopa v življenjski formi in spada med najboljše na svetu, žal pa tudi nemški prevarant in morilec Christian Gerhartsreiter, ki se je v ZDA pod lažnimi imeni pretvarjal za več oseb, zaradi umora pa bo sedel v kehi v Kaliforniji vsaj še 21 let.

Planica Janez Gorišek
Sportal Slovenska lepotica, ki meša glavo neustrašnim junakom
  

Japonec prvič v Planici in že očaran

Kaj pa sta po tekmi povedala drugouvrščeni Japonec in tretjeuvrščeni Poljak?

''V prvi seriji sem skočil zelo dobro, v drugo pa se mi je primerila manjša težava. A ko potegnem črto, lahko sklenem, da sem zelo zadovoljen s skoki. Letos se prvič udeležujem poletov v Planici. Všeč mi je, da je na tekmah veliko ljudi in da bučno podpirajo nastopajoče. To je res krasno,'' je Rjoju Kobajaši pohvalil navijaško ozračje na tekmah v Planici, podobnega mnenja pa je tudi Piotr Zyla.

Rjoju Kobajaši (levo) in Piotr Zyla (desno) sta osvojila drugo oziroma tretje mesto. | Foto: Vid Ponikvar Rjoju Kobajaši (levo) in Piotr Zyla (desno) sta osvojila drugo oziroma tretje mesto. Foto: Vid Ponikvar

''Užival sem. Vesel sem, da sem lahko osrečil navijače. V Planici je vedno posebna energija. Ponosen sem, da sem se uvrstil na zmagovalni oder. Vedno je lepo biti na stopničkah. Obožujem Planico, to je čaroben kraj za letalce. Uživamo v poletih, radi bi leteli čim dlje,'' je zaupal izkušeni Poljak, ki ga v Sloveniji spremlja na delu ogromno navijačev.

 

kranjec
Trendi Norvežanka, ki je ovekovečila slovenske orle: V očeh imajo nekaj posebnega #foto
Oddaja Argument.
Sportal Planica - zgodba o športni ljubezni in ponosu #Argument #video
Trojane
Novice Konec tedna naval na Planico, Dars pa zapira štajerko. Res ne gre drugače?
Noriaki Kasai
Sportal Japonec, ki ga je Slovenija vzela za svojega, napovedal podvig vseh podvigov
Planica Navijači 2019 Transparenti
Sportal Blagor tistim, ki imajo take navijače #foto
Rjoju Kobajaši
Sportal Nori Kobajaši v Planici povzročil dodatno delo, a so našli rešitev
Planica 2019
Sportal Da v Planici ne bo slabe volje
Peter Prevc
Sportal Peter se bo zakopal v delo, o trenerju v neposrednem odgovoru
Ne spreglejte