Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
9. 1. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

Natisni članek

Anže Lanišek Anže Lanišek Robert Kranjec Jurij Tepeš Jani Grilc Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc #zanaše #zanase

Torek, 9. 1. 2018, 4.00

6 let, 3 mesece

Odkrito o težavah Tepeša, Kranjca in Laniška

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25
Anže Lanišek, Jurij Tepeš, Robert Kranjec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V karavani smučarskih skokov marsikdo pogreša trojico Robert Kranjec, Jurij Tepeš in Anže Lanišek. Jani Grilc, ki opravlja vlogo pomočnika Goranu Janusu, je podrobneje razkril, katere težave pestijo prvokategornike.

Slovensko A-reprezentanco, ki naj bi imela najboljši program, v tej sezoni sestavljajo Peter Prevc, Anže Semenič, Robert Kranjec, Jurij Tepeš in Anže Lanišek. Zadnji trije so v sezono vstopili pod pričakovanji.

Namesto njih so tako mesto v ekipi za svetovni pokal dobili mladi Timi Zajc (17 let), Tilen Bartol (20), Žiga Jelar (20) in v tej sezoni najboljši slovenski skakalec Jernej Damjan, ki je sicer član B-reprezentance.

Da so nadarjene mlade v pripravljalnem obdobju ločili od starejših, je bilo načrtno določeno, saj je delo z njimi, ki se telesno še razvijajo, in starejšimi drugačno. Pristop je drugačen.

"Kranjcu zaradi pridobljene mišične mase primanjkuje prožnosti"

Robert Kranjec je po operaciji kolenskih križnih vezi veliko postoril, vendar še išče priključek k najboljšim. | Foto: Bojan Puhek Robert Kranjec je po operaciji kolenskih križnih vezi veliko postoril, vendar še išče priključek k najboljšim. Foto: Bojan Puhek Zato pa se slovenska javnost sprašuje, kaj se s prej omenjeno trojico dogaja.

Pri najizkušenejšem v slovenski reprezentanci Kranjcu je objektivno, zakaj mu letos ne steče. Vendarle se vrača po operaciji kolenskih križnih vezi.

"Robi je moral zaradi tovrstne poškodbe precej okrepiti mišice. Iz vidika varnosti. To pomeni, da je pridobil nekaj mišične mase. Zato ne deluje, kot bi moral. To se je videlo že jeseni. Manjka mu prožnosti. Če nisi prožen, kakor tudi ne elastičen in gibljiv, imaš težave z vsem. Pri starejših je zelo pomembna tudi regeneracija. Zahtevno je vse skupaj držati, zelo hitro se zgodi. da si tam, kjer nočeš biti," je o Kranjčevem primeru razložil Jani Grilc.

Največja bolečina pri Kranjcu je zagotovo, da ne bo videl poletov na Kulmu, ni pa izključeno niti to, da bo morda ostal brez nastopa na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu – začne se prihodnji teden.

"Tepeš je zelo težko vodljiv"

Jurij Tepeš je že nakazal, da bo spet našel prostor pod soncem, vendar se mu je spet zalomilo. Ostal je celo brez poletov na Kulmu. | Foto: Bojan Puhek Jurij Tepeš je že nakazal, da bo spet našel prostor pod soncem, vendar se mu je spet zalomilo. Ostal je celo brez poletov na Kulmu. Foto: Bojan Puhek Tako kot Kranjec tudi Tepeš zaradi slabše forme ne bo nastopil na Kulmu. Prav od letalnic si je pred sezono veliko obetal.

"Škoda mi je za Jurija, ker je pred zimo dobro kazalo. Z nizkih zaletov je tehnično dobro skakal. Moram reči, da je zelo težko vodljiv. Velikokrat smo se umaknili. To se je pokazalo že lani. Škoda je, ker prihajajo na vrsto velikanke. Kolikor gledam, se podobne stvari dogajajo preostalim ekipam. Zato je težko biti pameten, kaj je bilo, kaj ne. Poskrbljeno je bilo. Težko je komentirati, če kdo ni verjel v tisto, kar smo delali," pravi pomočnik Gorana Janusa.

Pri Juriju je videl napredek, ko je skakal na tekmah celinskega pokala v Kuusamu in tam tudi zmagal, a se je kmalu obranilo v drugo smer: "Če s tem nisi zadovoljen in želiš nekaj spremeniti, gre hitro v obratno smer. Takrat sem bil prepričan, da bo vse izpeljal. Ni slabo pripravljen. A če glava ne sledi …"

Anžetu tega ne bi bilo treba narediti

Posebna zgodba naj bi bila tudi pri Lanišku, ki se je odločil za drastične spremembe v opremi. Ko smo Grilca povprašali, ali je res skrajšal smuči in zato shujšal, je odgovoril: "Tega mu ni treba narediti. Ne vem, zakaj se je odločil za to. Ko si pod spodnjo mejo s kilogrami, je težava. Potem se porušijo refleksi, občutki … Ne deluješ, kot želiš. To smo izvedeli konec jeseni. Ne vem, kdo mu je dal to idejo. Morda smo premalo strogi in je preveč popuščanja." Anže Lanišek je bil poleti drugi najboljši skakalec grand prixa. Tudi sam je pričakoval napredek v zimi, a se mu met ni posrečil. | Foto: Vid Ponikvar Anže Lanišek je bil poleti drugi najboljši skakalec grand prixa. Tudi sam je pričakoval napredek v zimi, a se mu met ni posrečil. Foto: Vid Ponikvar

Ker se Lanišek ni uvrščal na tekme svetovnega pokala, je bolj ali manj treniral s klubskim trenerjem Alešem Selakom, ki je nekoč popeljal Roka Benkoviča do naslova svetovnega prvaka.

Izkušeni Grilc je opozoril tudi na spreminjanje trenda v skokih. Tekmovalci skačejo z nižjih zaletnih mest, razlika med svetovnim in celinskim pokalom pa je očitna: "Hitrosti postajajo ekstremno nizke, zato je med elito in celinskim pokalom razkorak še večji. Preprosto se vidi, da so morfološko še bolj natrenirani. Smolo imajo fantje z več mišične mase. Tisti najboljši so ošiljeni, hitri. Če temu ne slediš, pri nizki hitrosti ne moreš narediti dobre izvedbe skoka. Tega ni težko ugotoviti, a ni lahko priti na takšno raven. Vem, da bi Jurij in Anže lahko prišla zraven. Če v stvari ne verjameš ali jim ne slediš, se hitro odvije v drugo smer. Linija med top kakovostjo in povprečnostjo je zelo tanka. Hitro si zunaj. To smo videli na turneji, saj so nekateri odlični skakalci ostali brez ene uvrstitve na štirih tekmah. Če glava ne zdrži in ne sestaviš nazaj teh občutkov ter psihično nisi trden in umirjen, je težko priti zraven. Na silo ne moreš. Največ je v glavah."

"Peter Prevc je razumen. Pri športu moraš razumeti, kje si."

Peter Prevc je potrpežljiv, Jani Grilc pa vidi, da je na pravi poti. | Foto: Sportida Peter Prevc je potrpežljiv, Jani Grilc pa vidi, da je na pravi poti. Foto: Sportida Zato pa je videti bistveno bolj potrpežljiv Peter Prevc. Po izjemni sezoni 2015/16 se mu je lani svet povem podrl. Lovil se je in ni prihajal do mest, ki si jih je želel oziroma do katerih je bil navajen skakati. Letos prav tako še ne more pregrizniti stopničk, a dela postopno. Tako se zdaj njegovi skoki dvigujejo, prav tako rezultati, čeprav je še oddaljen od tistih najboljših.

"Peter je razumen. Pri športu moraš razumeti, kje si. Vsakemu vrhunskemu športniku se lahko zgodi kaj takšnega. Zlasti pri skokih, ki so ekstremen šport. Če tega ne razumeš in ne predelaš stvari ter na kateri točki si, potem je težje. Tisti, ki razume in verjame, je na pravi poti. Če ne sodeluješ, je pot težja. Fantje so veliko delali. V tem ni težava. Težava je, če delaš preveč. Pri Petru je pomembno, da je zdaj naredil napredek na tekmah. Da skače v odskok iz prožnosti. Da ne gre na silo. In prožnost prinaša pri nizkih zaletnih mestih metre. Njemu bo steklo, mu je že," je spregovoril o najstarejšem od bratov Prevc.

"Pri Domnu se telesni razvoj končuje. Pridobil je nekaj mišične mase."

Domen Prevc se je telesno razvil, pridobil mišično maso, kar mu je ponagajalo pri skokih. | Foto: Sportida Domen Prevc se je telesno razvil, pridobil mišično maso, kar mu je ponagajalo pri skokih. Foto: Sportida Zdaj je pod okrilje A-reprezentance prišel tudi mlajši brat Domen, ki je izpustil uvod v svetovni pokal. Pred novoletno turnejo je bil v Engelbergu dvakrat med dobitniki točk. Na turneji se mu je v Garmisch Partenkrichnu in Innsbrucku zalomilo, v Bischofshofnu je bil 29. A bi bil višje, če se v drugo ne bi ponesrečilo.

"Domen je naredil napredek. Vemo, da lani v drugem delu sezone ni šlo. Začel je zelo padati. Pri njem se telesni razvoj končuje. Pridobil je nekaj mišične mase. Zdaj se mu mora razložiti, kakšne so vaje in kako se spraviti na pravo morfološko raven. A to ni preprosto in hitro. Je dolgoročno. Domen je mlad in perspektiven, kar je že dokazal. Zato ne smemo obupati. Vsako stvar mu moramo razložiti, zakaj se je zgodila," je sprva dejal Grilc.

Mlajšim skakalcem se v fazi telesnega razvoja ni treba toliko bati in ukvarjati s telesno težo. Ko enkrat telesno dozorijo, pa se pojavijo številni stranski učinki: "To je odvisno od posameznika do posameznika. Odvisno od tega, kakšno strukturo mišic imaš. Eni imajo zaradi tega težave. To je narava. Vsak posameznik je drugačen in pri teh stvareh je treba paziti na pravilno prehrano, trening in regeneracijo. Domen tehnično skače zelo blizu. Pri tem nima težav. Vendar moraš biti morfološko pripravljen, da lahko delaš skoke, kot smo jih videli lani na začetku sezone. Hitro se zgodi kalvarija. Pri takšnih stvareh moraš biti močan in dosleden."

Ne spreglejte