Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
7. 1. 2018,
13.23

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Natisni članek

novoletna turneja Peter Prevc Peter Prevc

Nedelja, 7. 1. 2018, 13.23

6 let, 3 mesece

Peter Prevc poudarja, da je šlo letos v ekstreme

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90
Peter Prevc | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenski skakalni šampion Peter Prevc je res dosegel najslabšo skupno uvrstitev na novoletni turneji, a je spodbuden podatek, da smo videli bistveno več njegovih boljših skokov, kar je dober obet za nadaljevanje sezone. V karavani smučarskih skokov smo lahko med turnejo videli tudi nekaj novosti pri opremi, Peter pa je ob tem spregovoril še o kilogramih, ki so v tej zimi spet aktualni.

Bischofshofen | Foto: "Rezultatsko sem z zadnjo tekmo v Bischofshofnu zadovoljen. Mislil sem, da bom po pristanku druge serije uvrščen bolj zadaj, vendar so bili metri še kar spodbudni. Me je pa nekoliko zabolelo, ker sem bil pri drugem skoku nekoliko pozen in me ni odneslo. Nisem pokazal takšnega kot v prvi seriji," je po osvojenem osmem mestu dejal Peter Prevc.

S tem dosežkom je izenačil najboljšo uvrstitev v tej sezoni, potem ko je bil osmi tudi v Garmisch-Partenkirchnu. Deseterico je zdaj dvakrat že prebil, želi pa si, da bi ga poneslo še dlje oziroma višje po lestvici: "Ne bomo prezgodaj govorili o deseterici. Zdaj vem, kako se lotiti skoka, da pridem čez smuči in ne obstanem."

"Upam, da mi bodo ostali v glavi in celotnem telesu"

Peter se najbolje počuti, ko pride čez smuči. | Foto: Sportida Peter se najbolje počuti, ko pride čez smuči. Foto: Sportida Čeprav je na tej turneji dosegel najslabšo uvrstitev (21. mesto), potem ko se mu je tekma v Oberstdorfu ponesrečila in se ni uvrstil v drugo serijo, ima razlog za optimizem: "Kljub temu sem v Slovenijo odpotoval boljše volje kot lani. Nekoliko ironije je v tem … Prikazal sem namreč kar nekaj skokov, s katerimi sem lahko zelo zadovoljen. Upam, da mi bodo ostali v glavi in celotnem telesu."

Novoletna turneja je za skakalce naporna, a Petru ni vzela veliko moči. Pravi, da ima baterije napolnjene, kar je posledica dobre pripravljenosti in tudi dejstva, da ni bil med najboljšimi, zato okoli njega ni bilo takšnega vrveža kot v preteklosti.

"Meni se je izmuznilo, za Kamila sem vesel"

Kamil Stoch | Foto: Sportida Foto: Sportida Letošnji junak turneje štirih skakalnic je drugič zapored postal Poljak Kamil Stoch, ki je zmagal na vseh štirih tekmah. Po Svenu Hannawaldu je postal drugi v zgodovini, ki mu je uspel ta podvig. Tudi Peter je bil pred dvema letoma zelo blizu temu dosežku, a mu jo je v Oberstdorfu zagodel veter. Na koncu se je ob zlatem orlu pohvalil s tremi zmagami.

"Kamil je bil zunajserijski. Dolgo se je pripravljala ponovitev dosežka Hannawalda. Meni se je izmuznilo, sem bil pa vesel, da je bil Kamil tako suveren. Da je odskakal od prvega do zadnjega dne. Nič ga ni zmotilo," je Prevc pohvalil Poljaka.

"Ne vem, kaj je namen te čelade"

Andreas Wellinger in še nekateri nemški skakalci so skakali z dodatki na čeladi. | Foto: Sportida Andreas Wellinger in še nekateri nemški skakalci so skakali z dodatki na čeladi. Foto: Sportida Na turneji smo lahko videli tudi nekaj novosti, kar zadeva opremo pri skakalcih. Vendarle je olimpijska sezona in posamezniki iščejo malenkosti, s katerimi bi lahko prišli do prednosti. Tako so imeli Nemci pri čeladah poseben dodatek, ki jim je pokril lica, Simon Ammann pa je preizkušal nove čevlje.

"Ne vem, kaj je namen te čelade. Želijo zbegati nasprotnike ali je res nekaj boljšega? Za Ammanna se že ve, da pred olimpijskimi igrami preseneti s čim novim. Te čevlje je kongres potrdil že pred dvema letoma. Veliko me ne preseneča," o tej temi pravi Prevc.

Nekateri skakalci imajo štiri kilograme manj, pa že prej niso bili debeli ...

Počasi in potrpežljivo se vzpenja navzgor. | Foto: Sportida Počasi in potrpežljivo se vzpenja navzgor. Foto: Sportida V karavani smučarskih skokov se veliko govori tudi o podhranjenosti nekaterih skakalcev. Nekateri so pred sezono načrtno vzeli krajše smuči in posledično izgubili kilograme, kar pa za zdravje ni dobro. Po koncu sezone naj bi vendarle povečali indeks telesne mase, da bi se izognili podhranjenosti.

"Mislim, da je šlo letos v ekstreme. Nekateri skakalci imajo tudi od 10 do 15 centimetrov krajše smuči, kar pomeni štiri kilograme manj. Pa že prej niso bili debeli," poudarja Prevc.

Misli ima usmerjene v nadaljevanje sezone, ki prinaša še dva vrhunca. Prvi bo že čez dobrih deset dni, ko bo v Oberstdorfu svetovno prvenstvo v poletih. Kmalu bodo sledile olimpijske igre v Pjongčangu. Po naporni turneji ima Peter današnji dan prost, nato pa bo misli usmeril proti poletom, saj bo prihodnji konec tedna zanimivo na letalnici na Kulmu.

"S takšnimi skoki, kot so bili poskusni v Bischofshofnu, tisti v prvi seriji in drugi na treningu, se poletov zelo veselim," je Peter pogledal proti naslednjemu prizorišču svetovnega pokala.

Ne spreglejte