SiolNET. Sportal Zimski športi
3,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Intervju z Goranom Janusom po končani novoletni turneji

Janus nad enim delom razočaran in presenečen

3,55

termometer

Goran Janus
Foto: Bojan Puhek

Novoletna skakalna sezona se je v soboto končala v Bischofshofnu, kjer je imela Slovenija prvič v finalu šest skakalcev. Najvišjo uvrstitev v generalni razvrstitvi je z desetim mestom dosegel Jernej Damjan. A manjka presežek, česar se glavni trener Goran Janus zaveda. Spregovoril je tudi o prvokategornikih Robertu Kranjcu, Juriju Tepešu in Anžetu Lanišku, ki jim ne steče. Morda se zgodi, da ne bodo dočakali niti svetovnega prvenstva v poletih v Oberstdorfu, kar bi bil zlasti za prva dva, ki sta po duši letalca, udarec.

Zadnja postojanka novoletne turneje v Bishofshofnu je za vami. Kako ste zadovoljni z izkupičkom na zadnji tekmi in splošno gledano na turneji?
Čestitke Petru (Peter Prevc, op. a.) za deseterico v Bischofshofnu. Vseh šest fantov je bilo v finalu, kar je bilo prvič v zgodovini. Čestitke Jerneju (Jernej Damjan, op. a.). Prvič v karieri je zdržal v točkah na vseh tekmah in na koncu zasedel deseto mesto. Prav tako pohvale mladima dvema Timiju Zajcu in Žigi Jelarju, da sta zdržala vseh osem skokov. Kar se tega tiče, odlično.

Manjka pika na i? Stopničke …
Preprosto se ta trenutek vidi, da moraš za uvrstitev med najboljšo trojico opraviti dva vrhunska skoka. Glede na to, da so naleti nizki, veter rahlo v hrbet … Za zdaj še delamo napake in temu primerni so rezultati.

Letos si v nasprotju s prejšnjimi leti konkretnih ciljev za turnejo niste zadali. Kaj ste pri sebi pričakovali, da bi vendarle lahko dosegli?
V skokih stvari ne gredo hitro. Glede na to, kako smo začeli, je deseterica realen cilj. Predvsem pa sem vesel, da je mladina nastopila sproščeno, neobremenjeno.

"Na turneji se je pokazalo, da niso bili obremenjeni z rezultatom. Uživali so v tekmah. Takrat je lahko tudi nastopati in ne delaš napak. Takrat skačeš, kolikor si sposoben. Zelo sem bil vesel, da so bili mladi zraven." "Na turneji se je pokazalo, da niso bili obremenjeni z rezultatom. Uživali so v tekmah. Takrat je lahko tudi nastopati in ne delaš napak. Takrat skačeš, kolikor si sposoben. Zelo sem bil vesel, da so bili mladi zraven." Foto: Vid Ponikvar Kako gledate na njihov prihod v elito? Slovenski skoki v ozadju imajo bazo …
Na turneji se je pokazalo, da niso bili obremenjeni z rezultatom. Uživali so v tekmah. Takrat je lahko tudi nastopati in ne delaš napak. Takrat skačeš, kolikor si sposoben.

Kakšen material za prihodnosti so?
Ker so mladi, je pred njim še veliko stvari. Vemo, kako je v vrhunskem športu linija tanka. Ni nujno, da bo tudi naslednje leto tako. Pri skokih lahko hitro prideš noter in hitro tudi izpadeš.

Se generacija menja?
Zelo sem vesel, da so bili mladi zraven.

Sicer pa se sezona ni začela najbolje, ko A-reprezentantom ni šlo. Nato je prišel Jernej Damjan iz B-ekipe, zmagal, in še mladi iz mladinske reprezentance. Ste na začetku, ko prvokategornikom ni šlo, čutili kaj pritiska?
Vsi me to sprašujejo ... Vesel sem, da mladi prihajajo in se fantje izmenjujejo. Konkurenca je večja. S tem bo večja medsebojna borbenost. Ne smemo pozabiti, da je to individualen šport.

Ali je bil po slabšem začetku res kakšen sestanek s predsednikom zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubom Jasničem?
Na kavici sva bila in čestital mi je za zmago.

Mislil sem na obdobje pred Kuusamom, preden je Damjan zmagal. Takrat je dejal, da bo moral ukrepati, če se ne bo kaj spremenilo.
Ljubo je sam povedal in demantiral te stvari.

Janus o trojici Kranjec-Tepeš-Lanišek, ki je zunaj svetovnega pokala: "Preprosto v tem trenutku ne skačejo dobro. Drugi so napredovali. Robija razumem, ker je imel poškodbo. Tudi tehnika se spreminja iz sezone v sezono. Zaletna hitrost je nižja, in če niso vsi kamenčki pravilno postavljeni, te preprosto ni." Janus o trojici Kranjec-Tepeš-Lanišek, ki je zunaj svetovnega pokala: "Preprosto v tem trenutku ne skačejo dobro. Drugi so napredovali. Robija razumem, ker je imel poškodbo. Tudi tehnika se spreminja iz sezone v sezono. Zaletna hitrost je nižja, in če niso vsi kamenčki pravilno postavljeni, te preprosto ni." Foto: Vid Ponikvar Zdaj se karavana seli na letalnice. Prva prihaja na vrsto tista v Kulmu, nato takoj sledi svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu. Se veselite prehoda na večje naprave?
Zagotovo se na njih dobro počutimo. Glede na to, kako prva deseterica skače, bomo morali presneto dobro opraviti svojo nalogo.

Letalca Robert Kranjec in Jurij Tepeš zaradi slabe forme ne bosta odpotovala v Kulm. Kako gledate naprej za prvenstvo, če gledamo iz vidika dveh letalcev, kot sta onadva? Na tekmi ju ne boste videli na delu, prav tako ne doma na treningu …
Fantje se izmenjujejo. Čas je tudi za druge. Preprosto je treba preizkusiti. Vsi so dokazani letalci.

Ali to pomeni, da ne bosta niti videla svetovnega prvenstva v Oberstdorfu?
To bomo videli po Kulmu. Na ponedeljkovi novinarski konferenci bo vse znano.

Čutite ob pogovoru z njima kaj nervoze, ker jima ne steče?
Prav osebno ne. Ta trenutek se veliko nismo pogovarjali, ker nista zraven. Da bi osebno čutil, ne. Vedno se dela tako, da bi bilo najboljše.

Jurij Tepeš na Kulmu ne bo letel. Kaj pa na svetovnem prvenstvu v poletih? Jurij Tepeš na Kulmu ne bo letel. Kaj pa na svetovnem prvenstvu v poletih? Foto: Bojan Puhek Ali ste imeli z njima kot letalcema kakšen dogovor pred sezono, da bosta šla na svetovno prvenstvo v poletih?
Ne.

Torej po principu, kdor je dober, si zasluži mesto?
Tako.

Kaj se dejansko dogaja z njima in Anžetom Laniškom, ki so člani A-reprezentance, da jim ne gre tako, kot bi si vsi želeli?
Preprosto v tem trenutku ne skačejo dobro. Drugi so napredovali. Robija razumem, ker je imel poškodbo. Tudi tehnika se iz sezone v sezono spreminja. Zaletna hitrost je nižja, in če niso vsi kamenčki pravilno postavljeni, te preprosto ni.

Kako ti izkušenejši doma spremljajo vse skupaj? Zdaj ni več samoumevno, da prideš v ekipo v svetovni pokal, ker so zraven tudi mladi.
Prav zaradi tega smo šli načrtno v to, da smo postavili takšen sistem in z njim mlado A-reprezentanco. Iz tega se črpa. Vesel sem, da se je tako izšlo, ne glede na to, da tistih ni. Prihajajo drugi, in to je v športu dobrodošlo.

Ali ste presenečeni, da jim ne steče?
Seveda sem. Tudi razočaran, ampak v športu je tako. Ne gre vse, kot si zamisliš. Enako je kot v življenju. So valovi.

Lanišku je poleti super kazalo, bil je drugi skakalec grand prixa, nato ga je zmanjkalo …
Anže je imel dober le september, ko je dvakrat zmagal, naslednjo tekmo ni prišel med trideseterico. Veliko odtehta glava.

"V Bischofshofnu sem prvič nekoliko bolj zadovoljen s Petrom, a je videti, da to še vedno ni dovolj. Sem pa vesel, da je sam zadovoljen." "V Bischofshofnu sem prvič nekoliko bolj zadovoljen s Petrom, a je videti, da to še vedno ni dovolj. Sem pa vesel, da je sam zadovoljen." Foto: Vid Ponikvar Govorice so, da naj bi načrtno skrajšal smuči in posledično izgubil kilograme. Ali kaj od tega drži?
Vemo, da je olimpijska sezona. Tekmovalec naredi vse stvari. Tudi pri drugih nacijah so skrajšali smuči, kar ni nič takšnega. Je pa vprašanje, kakšne so želje. Če so želje top in telo ni pripravljeno, potem ne gre.

Bo dobrodošlo, da bodo indeks telesne teže po tej sezoni morda zvišali, da skakalci ne bodo šli tako ekstremno v hujšanje?
Pustimo letošnjo sezono. Za naslednje leto bomo videli.

Zato pa je lepo videti, da Peter Prevc zelo dobro sestavlja svoj mozaik in se dviguje. Kaj mu še manjka, da bo spet v družbi najboljših?
V Bischofshofnu sem prvič nekoliko bolj zadovoljen z njim, a je videti, da to še vedno ni dovolj. Sem pa vesel, da je sam zadovoljen.

Da prebije še zadnjo oviro, kar je sicer težko …
To ne gre tako hitro, ko enkrat nekoliko zapadeš. Potem loviš, nimaš občutkov. To je to.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 70
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin