Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
6. 1. 2018,
20.51

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

1

Natisni članek

novoletna turneja Kamil Stoch

Sobota, 6. 1. 2018, 20.51

6 let, 3 mesece

PORTRET KAMILA STOCHA, ZMAGOVALCA NOVOLETNE TURNEJE

Junak prestižne turneje bo Kranjsko Goro z razlogom nosil v srcu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

1

Kamil Stoch | Foto Sportida

Foto: Sportida

Zastor nad 66. novoletno skakalno turnejo je padel, osrednji junak pa je drugič zapored postal Poljak Kamil Stoch, ki je povrhu vsega prišel še do enega mejnika. Kot drugi v zgodovini je v eni sezoni zmagal na vseh štirih prizoriščih. Najboljši mož turneje ima posebno vez tudi s Slovenijo, ki je imela pomembno vlogo v njegovem življenju.

Bischofshofen | Foto: Kamil Stoch je že ob prihodu v Oberstdorf dal vedeti, da ga tudi v tej zimi zanima naslov najboljšega na prestižni novoletni turneji. Prevlado je nadaljeval nato v Garmisch-Partenkirchnu in Innsbrucku. Za konec je prišel na vrsto še Bischofshofen.

Že pred prihodom je bilo jasno, da bo krona pripadla njemu, saj je imel ogromen naskok pred najbližjim zasledovalcem, potem ko se je največji tekmec Richard Freitag v Innsbrucku po padcu znašel v snegu in končal turnejo.

Vprašanje je bilo le še, ali mu bo uspelo zmagati na vseh štirih tekmah, kar je pred 16 leti uspelo nemškemu skakalcu Svenu Hannawaldu.

V velikem slogu je zdržal tudi ta pritisk in tekmece pokoril tudi v Bischofshofnu.

"Dobrodošel v ekskluziven klub," je Stoch povedal, kaj mu je Hannawald dejal v izteku skakalnice, nato je dodal: "Zame je bil izjemen dan in izjemna turneja. Ne samo zame, ampak tudi za trenerje, ki so naredili tako veliko dela. Nam skakalcem so omogočili, da smo imeli misli usmerjene le na skoke."

Kako je bilo na tekmi v Oberstdorfu?
Kako je bilo na tekmi v Garmisch-Partenkirhchnu?
Kako je bilo na tekmi v Innsbrucku?
Kako je bilo na tekmi v Bischofshofnu?

Bo mozaik zapolnil čez 14 dni?

Sven Hannawald je dočakal naslednika, ki je osvojil vse štiri postojanke novoletne turneje. | Foto: Sportida Sven Hannawald je dočakal naslednika, ki je osvojil vse štiri postojanke novoletne turneje. Foto: Sportida Kamil je tako drugič zapored osvojil lovoriko, s katero se lahko pohvalijo le redki. Zlatega orla je lani osvojil prvič. Sicer pa je lovorike začel zbirati leta 2013, ko je na nordijskem svetovnem prvenstvu med drugim postal dobitnik zlate medalje. Leto dni pozneje je na olimpijskih igrah kar dvakrat stopil na vrh, v tisti sezoni osvojil tudi veliki kristalni globus v svetovnem pokalu. Do zlate medalje je skočil tudi pred letom dni skupaj z reprezentnačnimi kolegi na nordijskem svetovnem prvenstvu v Falunu. Zdaj je že drugič zapored postal kralj novoletne turneje.

Manjka mu le še medalja s svetovnega prvenstva v poletih. Za ta podvig bo imel prav kmalu priložnost, saj bo prvenstvo med 18. in 21. januarjem v Oberstdorfu.

Evforija na Poljskem je v tem trenutku na vrhuncu. Tako kot so pred leti po rokah nosili Adama Malysza, ki opravlja funkcijo direktorja reprezentance, je zdaj njihov ljubljenec Stoch.

Skakalci, ki so novoletno turnejo osvojili dvakrat zapored

Helmut Recknagel
Bjørn Wirkola (osvojil celo trikrat zapored)
Jochen Danneberg
Hubert Neuper
Jens Weißflog
Ernst Vettori
Janne Ahonen
Gregor Schlierenzauer
Kamil Stoch

Z Damjanom po Ljubljani, pohvali se lahko tudi z izobrazbo

Jernej Damjan in Kamil Stoch sta prijatelja, Jernej pa mu je pred leti nekoliko razkazal tudi Ljubljano. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jernej Damjan in Kamil Stoch sta prijatelja, Jernej pa mu je pred leti nekoliko razkazal tudi Ljubljano. Foto: Žiga Zupan/Sportida Vrhunski športniki prav veliko časa za druge dejavnosti zaradi treningov in tekmovanj pravzaprav nimajo. A to ni oviralo Stocha, da ne bi pred šestimi leti diplomiral na fakulteti za šport, kar ga dela še večjega. Študij in vrhunski šport je namreč težko uskladiti.

Zasluge za to, da Stochu spet uspeva, je treba zasluge poiskati pri avstrijskem strokovnjaku v poljski reprezentanci. Kamil je namreč večkrat poudaril pomoč trenerske službe, na čelu katere je Stefan Horngacher.

Uspehu poljskega skakalca so se priklonili tudi v slovenskem taboru. "Kamil je bil suveren. Iz srca sem mu privoščil," je dejal Jernej Damjan, ki je že v Innsbrucku dejal, da bo Stoch, s katerim sta prijatelja, osvojil turnejo. Eno leto po Planici je bil namreč celo pri njem na obisku in vez je trdna še danes. Z zdajšnjo ženo sta si ogledala Ljubljano, poseben spomin pa imata zlasti na Kranjsko Goro.

Kranjska Gora je zanj poseben kraj, saj je tam za roko zaprosil ženo Ewo

Kamil Stoch še drugič v karieri drži v rokah zlatega orla. | Foto: Sportida Kamil Stoch še drugič v karieri drži v rokah zlatega orla. Foto: Sportida Za oba je gorenjsko smučarsko središče s posebnimi črkami zapisano v njunih srcih. Prav v Sloveniji sta naredila poseben korak v življenju. Kamil je namreč v Kranjski Gori za roko zaprosil ženo Ewo.

"To je kraj, ki si ga bom za vedno zapomnil in kamor se rad vračam,'' je že pred časom za Sportal dejal Stoch, ki se je nato poročil na domačih tleh.

Z uspehom na turneji je Poljak postal nevaren v boju za skupno zmago v svetovnem pokalu, za odličja na svetovnem prvenstvu v poletih in zlasti na olimpijskih igrah v Pjongčangu. V Južni Koreji bo namreč branil dve zlati medalji iz Sočija. In s takšnim skakanjem si lahko obeta, da mu bodo okoli vratu nadeli še kakšno.

Dosežki Kamila Stocha

Olimpijske igre 
- zlata medalja na večji skakalnici (Soči 2014)
- zlata medalja na srednji skakalnici (Soči 2014)

Svetovno prvenstvo
- zlata medalja na večji skakalnici (Val di Fiemme 2013)
- zlata ekipna medalja (Falun 2017)
- bronasta ekipna medalja v Val di Fiemmeju (2013) in Falunu (2015)

Svetovni pokal
- veliki kristalni globus (2013/14)

Novoletna turneja
1. mesto (2016/17)
1. mesto (2017/18)

Ne spreglejte