Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
8. 1. 2018,
14.05

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

1

Natisni članek

Jernej Damjan Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Timi Zajc Timi Zajc Žiga Jelar Tilen Bartol Anže Semenič Robert Kranjec Jurij Tepeš Anže Lanišek Anže Lanišek novoletna turneja

Ponedeljek, 8. 1. 2018, 14.05

6 let, 3 mesece

Komentar po koncu turneje

Dobrodošle spremembe v slovenskih skokih, manjka pa pika na i

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

1

Peter Prevc | Foto Sportida

Foto: Sportida

Prestižna novoletna turneja je v slovenske skoke prinesla svež veter. Med najboljšo trideseterico smo lahko videli po pet, na zadnji postojanki v Bischofshofnu celo šest skakalcev. Manjka pa tisto, po čemer vsi hrepenijo: odločnejši pogled proti odru za zmagovalce.

Pred začetkom sezone je glavni trener Goran Janus največ stavil na peterico skakalcev, ki so priprave opravili pod njegovim vodstvom. Peter Prevc, Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Anže Lanišek in Anže Semenič so bili po njegovem mnenju najboljša ekipa do zdaj. A se je njihovo zastopstvo v svetovnem pokalu kmalu ob vstopu v zimo skrčilo na vsega dva skakalca.

Timi Zajc je bil odličen 16. v skupnem seštevku, tudi sam pa je potarnal, da je za višji domet preveč nihal. | Foto: Vid Ponikvar Timi Zajc je bil odličen 16. v skupnem seštevku, tudi sam pa je potarnal, da je za višji domet preveč nihal. Foto: Vid Ponikvar Prevcu in Semeniču so se priključili Jernej Damjan iz B-ekipe in takoj zmagal v Kuusamu, ter mlada Timi Zajc (17 let) in Tilen Bartol, ki trenirata pod taktirko Gorazda Bertonclja v mladi A-reprezentanci. Na novoletni turneji je za novo poživitev v slovenski reprezentanci poskrbel Žiga Jelar, ki je tako kot Bartol dopolnil 20 let in je prav tako član mlade A-reprezentance.

Če Semenič ne bi izpustil Innsbrucka, bi lahko imeli na koncu turneje celo šest skakalcev med najboljšo trideseterico. Najvišje je bil uvrščen Damjan na desetem mestu, najlepše presenečenje pa so bili naši najmlajši. Zajc in Jelar sta se lahko pohvalila celo z osmimi skoki in bila venomer uvrščena med dobitnike točk, kar je dober kapital za njuno nadaljnjo kariero.

Končne uvrstitve Slovencev na novoletni turneji

10. Jernej Damjan
16. Timi Zajc
17. Žiga Jelar
21. Peter Prevc
28. Tilen Bartol
34. Anže Semenič (skakal tri tekme)
37. Domen Prevc (skakal tri tekme)
53. Nejc Dežman (skakal eno tekmo)

Prevc naredil preskok, preskočiti mora še zadnjo pregrado

Peter Prevc je naredil napredek, ne pa še povsem takšnega, kot si želi. | Foto: Sportida Peter Prevc je naredil napredek, ne pa še povsem takšnega, kot si želi. Foto: Sportida Do polovice turneje je najbolje kazalo Bartolu, ki je bil celo deveti, nato pa najverjetneje v preveliki želji naredil napaki v Innsbrucku in Bischofshofnu, ki sta ga stali uvrstitev med najboljšimi.

Najstarejši od bratov Prevc je turnejo začel slabše, potem ko se v Oberstdorfu sploh ni uvrstil v drugo serijo, a v nadaljevanju, zlasti v Garmisch Partenkirchnu in Bischofshofnu, dal signale, da se njegova forma in skoki vendarle premikajo v pravo smer. Smer, ki si jo tudi sam želi. Deseterico je zdaj pregrizel, v nadaljevanju pa se od njega pričakuje, da bo spet kandidat tudi za stopničke. Morda mu bodo poleti na Kulmu dali dodatna krila, da bo nevaren za odličja na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu in na olimpijskih igrah v Pjongčangu.

Domen se je telesno razvil, zdaj pa bo najpomembneje, da bo potrpežljiv

Domen bo moral biti tako kot brat Peter potrpežljiv. | Foto: Vid Ponikvar Domen bo moral biti tako kot brat Peter potrpežljiv. Foto: Vid Ponikvar Tudi njegov brat Domen je na turneji naredil preskok. Pri njem se vidi, da je z rastjo pridobil nekaj fizične mase, zaradi česar še išče tiste prave občutke. Zanj bo ključno, da bo potrpežljivo delal, vzgled pa lahko najde kar pri Petru.

Prav stopničke pa so tiste, ki jih v tej sezoni od slovenskih skakalcev pogrešamo. Le Damjan se lahko pohvali s tem podvigom. Z njimi se je za novega leta dan spogledoval tudi Bartol. Po prvi seriji je bil drugi, pred drugim skokom pa dalj časa čakal na svoj nastop, potem ko vetrovne razmere niso bile prave. Padel je tri mesta navzdol, a se je kljub temu veselil uspeha kariere.

Prvokategorniki Kranjec, Tepeš in Lanišek na stranskem tiru

Anže Lanišek se išče. | Foto: Vid Ponikvar Anže Lanišek se išče. Foto: Vid Ponikvar Upamo, da naporna turneja mladim skakalcem ni pobrala preveč moči in da bodo lahko tudi v nadaljevanju uspešno skakali v svetovnem pokalu. Zato pa nas lahko skrbi za Kranjca, Tepeša in Laniška. Zaradi slabe forme bodo izpustili polete na Kulmu. Morda se celo zgodi, da ne bodo videli niti svetovnega prvenstva v poletih v Oberstdorfu, kar bi bil velik udarec zlasti za Kranjca in Tepeša, ki sta po duši letalca.

Pri Kranjcu je razlog za slabšo formo treba iskati v tem, da se vrača po operaciji kolena. Pri Tepešu in Lanišku je od daleč videti, da sta zavila v napačno ulico, saj sta bila jeseni še dobro pripravljena, zdaj pa jima celinski pokal povzroča preglavice.

Zato pa so izjemno močne tri nacije, Norveška, Poljska in Nemčija, ki imajo širok spekter skakalcev za najvišje domete. Pravi kralj začetka sezone je Kamil Stoch, ki je še drugič zapored osvojil novoletno turnejo. Tokrat celo na poseben način, potem ko je drugi v zgodovini zmagal na vseh štirih prizoriščih. A smo lahko skoraj prepričani, da še ni rekel zadnje besede. Večkrat je že dokazal, da je mož za velika tekmovanja.

Ne spreglejte