Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 2. 2023,
15.10

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,32

2

Natisni članek

Lovro Kos Žiga Jeglič Timi Zajc Timi Zajc Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek nordijsko svetovno prvenstvo Planica 2023

Četrtek, 23. 2. 2023, 15.10

1 leto, 2 meseca

SP v Planici, smučarski skoki, trening (m)

Slovenci blesteli, brata Prevc ostala zunaj ekipe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,32

2

Anže Lanišek | Anže Lanišek je bil zelo razpoložen na treningu. Pri prvem je imel najboljši dosežek, pri drugem drugega, tretjega je pa izpustil. | Foto Sportida

Anže Lanišek je bil zelo razpoložen na treningu. Pri prvem je imel najboljši dosežek, pri drugem drugega, tretjega je pa izpustil.

Foto: Sportida

Na nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici je napočil čas tudi za smučarske skakalce. Danes so opravili tri skoke za trening na srednji skakalnici. Prvi trening je pripadel Anžetu Lanišku, drugi Timiju Zajcu, ki je s 103,5 metra postavil daljavo dneva. Na tretjem treningu je bil Zajc tretji. Slovenske barve lahko v petek brani le četverica, brez mesta v kvalifikacijah sta ostala brata Prevc, Peter in Domen.

Skakalci so danes prvič preizkusili srednjo skakalnico, na kateri so opravili tri trening skoke, ki so bili v marsikateri reprezentanci poligon za izbiro četverice za kvalifikacije. Le Poljaki bodo lahko nastopili s petimi tekmovalci, saj imajo v svojih vrstah Piotra Zylo, ki je bil pred dvema letoma zlat v Oberstdorfu.

Hrgota črtal brata Prevc

"Ni lahka odločitev. Najtežja do zdaj, ker je raven skakanja fantov na visoki ravni. Timi in Anže na prvih mestih, Lovro na vseh skokih med šesterico, tudi Žiga s svojimi skoki med osmerico. In pa Peter blizu deseterice. Pet fantov. Pred štartom smo določili, da imajo trije prednost, četrti je kot Lovro Kos. Žal je bila zelo težka odločitev. Petra je bilo treba odrezati za jutri," je glavni trener Robert Hrgota obrazložil imena štirih skakalcev, ki bodo nastopili v petkovih kvalifikacijah in na sobotni posamični tekmi.

Na srednji skakalnici se je takrat bronastega odličja veselil Anže Lanišek. Na prvenstvo je prišel kot najboljši slovenski skakalec. V tej sezoni je že velikokrat razveselil slovenske privržence smučarskih skokov. Povrhu vsega je tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Na prvem treningu je bil z 98 metri najboljši med vsemi. Med deseterico so bili uvrščeni še Lovro Kos (6.), Timi Zajc (7.) in Peter Prevc (8.). Žiga Jelar je imel 16., Domen Prevc 23. dosežek. Najdaljši skok je uspel Poljaku Kamilu Stoch, ki je bil z 99,5 metra na sedmem mestu. Veliko presenečenje je bil zimzeleni Švicar Simon Ammann na četrtem mestu. Drugi dosežek je imel najboljši v svetovnem pokalu Halvor Egner Granerud, tretji pa je bil aktualni prvak Zyla. Dawid Kubacki zaradi bolečin v hrbtu ni nastopil. Bolečine je začutil v sredo popoldne, v četrtek je dobil prost dan.

Peter Prevc ostal brez tekme na srednji skakalnici. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Peter Prevc ostal brez tekme na srednji skakalnici. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tudi pri drugem skoku so slovenski orli široko razprli krila. Najbolj Zajc, ki je s 103,5 metra postavil daljavo dneva in imel najboljši rezultat. Odlično formo kaže Lanišek, ki je bil s 100 metri drugi. Jelar je bil osmi, Kos deseti, Peter Prevc 13., mlajši Domen pa 48. Tretji rezultat drugega treninga, v katerem je veter dodobra spreminjal smer, je pripadel Granerudu, četrti pa je bil Nemec Andreas Wellinger.

Zajc presenečen

Na tretjem je Zajc skočil 99 metrov, kar je bil tretji dosežek serije, Kos je bil s 95 metri šesti, Peter Prevc (94,5 m) 14., Domen Prevc (93,5 m) 29. in Jelar (91 m) 33. Lanišek je tretji trening skok izpustil. Najboljši je bil Norvežan Granerud s 100,5 metra.

Timi Zajc je v drugo skočil 103,5 metra. | Foto: Sportida Timi Zajc je v drugo skočil 103,5 metra. Foto: Sportida

"Danes je bilo super. Bil sem povem sproščen, dober dan je bil danes. Zelo vesel sem, da sem opravil tako, kot sem. Po dveh skokih sem se odločil, da je dovolj za danes, malo energije bi rad privarčeval še za naslednje dni," je bil po dveh trening skokih lahko zadovoljen tretji skakalec svetovnega pokala Lanišek. Zelo nasmejan je pred novinarje stopil Zajc: "Malo sem se lovil, ker sem bil ves teden brez skokov, ker sem si vzel malo prosto, da ne bi preveč razmišljal o skokih, tako da me je danes malo presenetilo. Nisem imel najboljšega občutka, a metri so bili. Opravil sem tri solidne skoke, bomo videli, kako bo v soboto."

Dawid Kubacki
Sportal Preplah pri Poljakih: prvi mož v boju s časom

Trening skakalcev

 
Trening skoke je opravilo 73 skakalcev iz 20 držav, v petkovih kvalifikacijah pa bo nato mesto za 62 tekmovalcev. Jasno je, da bomo dobili novega rekorderja skakalnice, saj na srednji skakalnici še ni bilo moške tekme pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (FIS). Pri dekletih ima s 102,5 metra ta rekord Daniela Iraschko-Stolz iz leta 2014, ko je bila tam tekma za svetovni pokal. Enako dolžino je dosegla tudi japonska skakalna kraljica Sara Takanaši.

 

Peter Prevc
Sportal Peter Prevc ne bo vzel prevelike zajemalke za juho
Anže Lanišek
Sportal Prišel je njihov čas
Planica 2023
Sportal Besede, ki bodo marsikoga osrečile in pomirile
Gašper Brecl Ema Volavšek Silva Verbič
Sportal Športna družinica, ki (še) ni vajena medijskih žarometov, tokrat nekoliko drugače
Planica 2023 otvoritev
Sportal Prevc ponosno s slovensko zastavo, prvenstvo je odprto
Zoran Zupančič
Sportal Zoran Zupančič: Če Nika ne bo zmogla, bo prišla mlada Ajda Košnjek
Ne spreglejte