Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 2. 2023,
16.20

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

1

Natisni članek

Thomas Thurnbichler Planica 2023 Dawid Kubacki

Četrtek, 23. 2. 2023, 16.20

1 leto, 2 meseca

dawid kubacki je izpustil četrtkov trening, bo nastopil v petek?

Preplah pri Poljakih: prvi mož v boju s časom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

1

Dawid Kubacki | Dawid Kubacki je zaradi težav s hrbtom - čuti bolečine v ledvenem delu - izpustil četrtkov trenig. Ali bo nastopil v petkovih kvalifikacijah, bo jasno v petek zjutraj. Če ne bo zmogel, ga bo zamenjal Kacper Juroszek. | Foto Guliverimage

Dawid Kubacki je zaradi težav s hrbtom - čuti bolečine v ledvenem delu - izpustil četrtkov trenig. Ali bo nastopil v petkovih kvalifikacijah, bo jasno v petek zjutraj. Če ne bo zmogel, ga bo zamenjal Kacper Juroszek.

Foto: Guliverimage

Četrtkov trening na srednji skakalnici na 43. nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici je minil brez drugega skakalca svetovnega pokala Dawida Kubackega. Poljski zvezdnik zaradi težav s hrbtom ni skakal, kot je pojasnil glavni trener poljske reprezentance Thomas Thurnbichler po treningu, se bodo o njegovem morebitnem nastopu odločili do petka zjutraj. Če Kubacki ne bo pripravljen na petkove kvalifikacije, ga bo zamenjal Kacper Juroszek. Odločitev morajo sprejeti do 9. ure v petek. Ker naslov prvaka brani Piotry Zyla, imajo pravico nastopanja s petimi skakalci, preostali z največ štirimi.

Anže Lanišek
Sportal Slovenci blesteli, brata Prevc ostala zunaj ekipe

"Takšen alarm je zadnje, kar so v rdeče-belem taboru pričakovali," so dopoldne zapisali pri poljski TVP Sport in objasnili, da njihov najbolj vroči adut sezone Dawid Kubacki na četrtkovem treningu ne skače zaradi težav s hrbtom.

Bolečine v ledvenem delu

O teh smo po treningu povprašali glavnega trenerja Thomasa Thurnbichlerja. "Dawid je v sredo opravil zelo dober trening, opravili smo kondicijski test, njegovi rezultati so bili odlični, nekateri najboljši to sezono. Ta odmor brez smučarskih skokov mu je očitno zelo dobro del. Proti večeru, po vseh treningih, je začutil bolečino v ledvenem delu hrbtenice. Kot kaže, ne gre za poškodbo, temveč za močan mišični krč v ledvenem delu," nam je o stanju varovanca povedal Avstrijec na poljski trenerski klopi.

Thurnbichler verjame, da bo Kubacki na prvenstvu tekmoval. Je pa vprašanje, kdaj. | Foto: Sportida Thurnbichler verjame, da bo Kubacki na prvenstvu tekmoval. Je pa vprašanje, kdaj. Foto: Sportida

"Optimističen, da bomo Dawida na tem SP videli"

Kot je pojasnil, ima zdravniška služba precej dela, a sam verjame, da bomo 32-letnega poljskega skakalnega asa na tem prvenstvu videli tekmovati.  "Danes nikakor ni mogel skakati, prejema najboljšo mogočo zdravniško oskrbo, kar jo lahko. Morali bomo iti dan za dnem. A ker ne gre za poškodbo, sem precej optimističen, da bomo Dawida na tem prvenstvu še videli skakati."

Kaj to pomeni za njegov nastop na individualni tekmi na srednji skakalnici? V petek sledijo kvalifikacije, v soboto posamična tekma. "Do 9. ure zjutraj v petek imamo rok, da sporočimo, ali bo Dawid skakal. Če ne bo, bo prišla rezerva, in sicer Kacper Juroszek."

Zyla se je dobro spoprijateljil s skakalnico

Poljaki imajo na srednji napravi, tekma bo v soboto ob 17. uri, pravico nastopanja s petimi skakalci, saj naslov iz Oberstdorfa brani Piotr Zyla. Ta je bil na današnjem treningu najbolje razpoloženi poljski tekmovalec, vknjižil je 3., 9. in 4. mesto.

Peti skakalec svetovnega pokala Piotr Zyla in drugi Dawid Kubacki sta v odlični formi. Branilec naslova s srednje naprave Zyla je bil na četrtkovem treningu med najboljšimi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Peti skakalec svetovnega pokala Piotr Zyla in drugi Dawid Kubacki sta v odlični formi. Branilec naslova s srednje naprave Zyla je bil na četrtkovem treningu med najboljšimi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Precej zadovoljen sem s predstavami fantov. Danes ni bilo lahko skakati, ker smo imeli trening ravno v času, ko so, kar zadeva veter, precej nestabilne razmere. Kot kaže, se je Piotr res dobro spoprijateljil s to skakalnico. Počuti se sproščeno na njej. Vse skupaj je bilo solidno, tako da lahko začnemo prvenstvo," je oceno treningov podal 33-letnik.

Vnesel drugačno skakalno filozofijo in se vrnil k temeljem

Ta je selektorsko taktirko prevzel po lanski klavrni sezoni, v kateri je bil najvišje uvrščeni Poljak v skupnem seštevku Zyla šele na 14. mestu. Trenutno sta tako Kubacki kot Zyla med prvo peterico.

Avstrijec je preporodil poljsko skakalno reprezentanco. Kot pravi, je vnesel drugačno skakalno filozofijo in se s skakalci vrnil k osnovam. | Foto: Sportida Avstrijec je preporodil poljsko skakalno reprezentanco. Kot pravi, je vnesel drugačno skakalno filozofijo in se s skakalci vrnil k osnovam. Foto: Sportida

Vprašali smo ga, kaj je bil recept, da je oživil Poljake. "Menim, da sem vnesel nekoliko drugačno skakalno filozofijo, letos pa smo se precej ukvarjali s temelji. Šli smo k osnovam tako pri tehniki kot na kondicijskih treningih. Mislim, da se je vse to obrestovalo, da imamo precej stabilne predstave. Verjamem pa, da lahko v prihodnjih letih naredimo še korak naprej," je optimistično sklenil Thurnbichler.

Njegovo falango kvalifikacije na srednji napravi čakajo v petek ob 17.45.

Anže Lanišek
Sportal Raje bi kakšno dodal kot razmišljal o stari
Planica 2023, srednja skakalnica, kvalifikacije, Ema Klinec
Sportal Ema Klinec v boj v posebni opravi: V izjemno čast mi je
Katharina Althaus, Planica 2023
Sportal Ema Klinec naslov predala Nemki, Slovenke razočarale
Maja Vtič
Sportal Slovenska veteranka: Vmes sem se izgubila, nato pa znova našla pravo tekmovalnost
Gašper Brecl
Sportal Na treningu najboljša Yammamoto in Riiber, Slovencev ni bilo v ospredju
Ne spreglejte