SiolNET. Sportal Zimski športi
0,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ena uspešno okreva, druga že konec maja na sneg

Kaj se dogaja s Tino Robnik in Andrejo Slokar?

0,74

termometer

Andreja Slokar | Andreja Slokar se bo na sneg vrnila že konec maja. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Andreja Slokar se bo na sneg vrnila že konec maja. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Andreja Slokar in Tina Robnik, poškodovani članici slovenske ženske ekipe za svetovni pokal alpskih smučark, uspešno okrevata po poškodbah, ki sta grobo zarezali v njune načrte v sezoni 2022/23. Slokar se namerava konec meja podati na sneg, Robnik pa čaka na še tretjo operacijo noge.

Andreja Slokar, ki je v sezoni 2021/22 navdušila z dvema zmagama v svetovnem pokalu, je po poškodbi kolena na oktobrskih pripravah na ledeniku Schnalstal ostala brez celotne sezone in nastopa na svetovnem prvenstvu v Meribelu, na katerem je imela velika pričakovanja v slalomu, veleslalomu in paralelnem veleslalomu.

Zlata lisica 2023 Tina Robnik Sportal "Eno nogo sem imela še v mavcu, z drugo sem že trenirala" #video

"Na sneg bo šla, kot je bilo načrtovano"

"Njeno okrevanje poteka normalno, v torek je imela manjši poseg na desnem gležnju, ko so ji odstranili 'burzo' (sluzno vrečo, ki se nahaja med tkivi, op. STA). Na sneg bo šla, kot je bilo načrtovano, konec meseca maja. Trenutno je v Italiji na krajšem oddihu," je za STA sporočila Špela Pretnar, predstavnica 25-letne Ajdovke.

Sredi postopka rehabilitacije po poškodbi je druga poškodovanka Tina Robnik, ki se je v začetku februarja huje poškodovala med pripravami v Kranjski Gori.

Za 31-letno veleslalomistko sta dve operaciji desne noge. Med prvim posegom so ji naravnali golenico in fiksirali koleno z zunanjim fiksatorjem.

"Vezi mi bodo lahko fiksirali na kost šele, ko se bo kost zacelila"

Robnikova si je lani septembra ob padcu na treningu v Saas Feeju poškodovala desno koleno in izpahnila ramo. Nato se je vrnila na tekmovalne proge ter je osvojila dve točki z 29. mestom na drugem veleslalomu v Kranjski Gori. A jo je nova poškodba znova oddaljila od tekmovanj.

Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Meribelu bi morala Slovenijo zastopati v veleslalomu ter na ekipni in posamični paralelni tekmi.

Tino Robnik sredi avgusta čaka operacija križnih vezi. | Foto: Vid Ponikvar Tino Robnik sredi avgusta čaka operacija križnih vezi. Foto: Vid Ponikvar

Teden po prvi operaciji je sledila nova. "Ko se je koleno umirilo, so lahko odprli koleno in na njem opravili poseg, ko so mi z vijaki ploščico fiksirali na kost," je v izjavi za STA povedala Robnik, ki trenutno okreva doma.

Kot je pojasnila, poškodovanih križnih vezi takrat niso mogli operirati. "Kost je bila zlomljena, vezi pa mi bodo lahko fiksirali na kost šele, ko se bo kost zacelila, približno šest mesecev po operaciji," je pojasnila.

Operacija križnih kolenskih vezi jo čaka sredi avgusta, ko ji bodo pobrali ven tudi ploščice in vijake.

Zlata lisica 2023 Tina Robnik Sportal Olajšanje za slovensko osmoljenko. Stanje kolena boljše od pričakovanj, a jo čaka še dolg počitek.

Posledice bi bile lahko precej hujše

"Trenutno sem še na berglah. Ko bo minilo osem tednov od druge operacije, bom lahko začela postopno rahlo obremenjevati nogo in stopati nanjo. Trenutno lahko nogo samo polagam na tla, a ne smem še stopati nanjo," je povedala.

"Bilo je kar hudo. Šlo je za tako hud izpah, da je bila velika sreča v nesreči, da se niso poškodovali živci in žile, ker potem bi lahko bile posledice dosti hujše," je dejala.

"Poškodba bi bila lahko še hujša, če bi bila slabo fizično pripravljena, tako da so bili zdravniki pozitivno presenečeni, ker ni bilo še hujše, ampak vseeno je poškodba kar zalogaj." | Foto: Vid Ponikvar "Poškodba bi bila lahko še hujša, če bi bila slabo fizično pripravljena, tako da so bili zdravniki pozitivno presenečeni, ker ni bilo še hujše, ampak vseeno je poškodba kar zalogaj." Foto: Vid Ponikvar

"Sem doma, bolečine so še prisotne, predvsem ponoči, čez dan pa je že kar v redu, poškodbo čutim pri vajah, ki jih lahko delam, in po terapijah kot 'reakcijo'," je okrevanje opisala Robnik.

Smučarka je zlomila isto nogo, ki jo je že zlomila štiri mesece pred tem. "Kost, ki sem jo takrat zlomila, je ostala cela. Mi je res grdo zasukalo nogo, tudi če ne bi imela že takrat poškodovanega kolena, bi se mi ob takem padcu zgodilo isto. Poškodba bi bila lahko še hujša, če bi bila slabo fizično pripravljena, tako da so bili zdravniki pozitivno presenečeni, ker ni bilo še hujše, ampak vseeno je poškodba kar zalogaj."

Tina Robnik se je v svetovnem pokalu na šestih tekmah uvrstila v najboljšo deseterico, štirikrat na veleslalomih, dvakrat na paralelnih tekmah. Najvišje je posegla na veleslalomu v Kranjski Gori leta 2020, ko je bila šesta.

Preberite še:

Tessa Worley Sportal Poslovila se je druga najuspešnejša francoska smučarka Ilka Štuhec Sportal Ilka Štuhec obžaluje le eno stvar #video Vincent Kriechmayr Sportal Avstrijski smučarji tako "slabi" niso bili že skoraj 40 let Darja Črnko Sportal Izpoved matere Ilke Štuhec: Čutila sem, kako mi lomi nogo Mikaela Shiffrin Sportal Mikaela Shiffrin spomnila na posebno sporočilo na svoji čeladi #video Ilka Štuhec Sportal Na vrhu največjih zaslužkarjev brez presenečenj, kaj pa Slovenci?
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin