Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2023,
4.00

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Oberstdorf Stefan Kraft Domen Prevc Lovro Kos Anže Lanišek Anže Lanišek Peter Prevc Peter Prevc Timi Zajc Timi Zajc novoletna turneja smučarski skoki

Četrtek, 28. 12. 2023, 4.00

4 mesece, 1 teden

72. novoletna turneja

Čas je za prvi vrhunec sezone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Zlati orel novoletna turneja | Začenja se 72. novoletna turneja v smučarskih skokih. | Foto Sportida

Začenja se 72. novoletna turneja v smučarskih skokih.

Foto: Sportida

S kvalifikacijami v Oberstdorfu se začenja 72. novoletna turneja v smučarskih skokih, ki se bo končala 6. januarja v Bischofshofnu, kjer so imeli v zadnjih dneh težave zaradi plazu, a zagotavljajo, da bo prizorišče nared za zaključek prvega vrhunca sezone. Zlatega orla brani Norvežan Halvor Egner Granerud, na stavnicah najvišje kotira vodilni skakalec sezone Stefan Kraft, Slovenci pa se v boj odpravljajo s petimi skakalci in napadajo prve stopničke sezone. Anže Lanišek je lansko turnejo končal na tretjem mestu. Kako bo tokrat?

Timi Zajc
Sportal Zajc ostaja optimističen

Čas je za prvi vrhunec sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. Moška karavana začenja že 72. tradicionalno novoletno turnejo štirih skakalnic, sestavljeno iz nemškega in avstrijskega dela. Skakalci boj za zlatega orla in denarno nagrado začenjajo v Oberstdorfu, nato sledi selitev v Garmisch-Partenkirchen, kjer bo tekma na prvi dan leta 2024, od tam se bodo preselili v Innsbruck, zadnje dejanje pa bo na sporedu 6. januarja v Bischofshofnu.

Stefan Kraft je glavni favorit za končno zmago. | Foto: Reuters Stefan Kraft je glavni favorit za končno zmago. Foto: Reuters

Kraft kotira najvišje

Med 58 prijavljenimi na današnje kvalifikacije je šest skakalcev, ki se že lahko pohvalijo z zlatim orlom: Stefan Kraft (2015), Peter Prevc (2016), Kamil Stoch (2017, 2018, 2021), Rjoju Kobajaši (2019, 2022), Dawid Kubacki (2020) in Halvor Egner Granerud (2023).

Prav vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, zmagovalec petih od osmih tekem sezone Kraft, je glavni pretendent za končno zmago na turneji. Na stavnicah mu sledita Kobajaši in Karl Geiger. Na splošno so sezono najbolje začeli Avstrijci in Nemci, ki v skupnem seštevku zasedajo prvih pet mest - Andreas Wellinger je drugi, Pius Paschke tretji, Geiger četrti, Jan Hörl pa peti.

Zmagovalec zadnje izvedbe Halvor Egner Granerud | Foto: Reuters Zmagovalec zadnje izvedbe Halvor Egner Granerud Foto: Reuters

Anže Lanišek
Sportal Prazna glava in napad Slovencev

Največ zmag na novoletni turneji  pet  je zbral Janne Ahonen.

Peterica Slovencev

Slovenski tabor bo lahko računal na pet tekmovalcev. Glavni trener Robert Hrgota je v Nemčijo odpeljal Anžeta Laniška, Lovra Kosa, Timija Zajca in Petra ter Domna Prevca. Najvišje v svetovnem pokalu je Lanišek na sedmem mestu. Anže Lanišek je lansko novoletno turnejo končal na tretjem mestu. | Foto: Guliverimage Anže Lanišek je lansko novoletno turnejo končal na tretjem mestu. Foto: Guliverimage

Slovenci na osmih tekmah sezone še niso skočili na zmagovalni oder, sta mu pa bila s četrtim mestom zelo blizu Lanišek in novi zimski državni prvak Kos.

Na zadnji izvedbi novoletne turneje je od Slovencev najvišje končal Lanišek na tretjem mestu, drugi je bil Kubacki.

Stefan Kraft
Sportal Razgrnili so karte

Z grand slamom oziroma zmagami na vseh štirih postajah ene izvedbe novoletne turneje se lahko pohvalijo trije skakalci. Kot prvemu je to uspelo Svenu Hannawaldu (2001/02), nato Kamilu Stochu (2017/18), kot zadnjemu pa še Kobajašiju (2018/19).

Želi si udarnega starta

"Rezultatsko je lani Anže vlekel voz in zamaskiral rezultate drugih fantov. Letos imamo dobre tudi druge fante, a nimamo zmagovalnega odra in je to izpostavljeno. Pričakovanja so visoka, kar je razumljivo. Če bi bil Lovro v Engelbergu na stopničkah, bi bilo videti drugače. Če smo Engelberg zapustili nezadovoljni in smo imeli sedmega in devetega skakalca, je raven skakanja visoka. Krivulja gre navzgor, kar je pomembno. Želim, da bi fantom na novoletni turneji uspel udaren start," je pred odhodom v Nemčijo dejal Hrgota.

Kot prvi od Slovencev je skupno zmago slavil Primož Peterka,(1996/97).
Primož Peterka je leta 1997 pri zgolj 17 letih postal prvi Slovenec s skupno zmago na novoletni turneji.

 | Foto: Guliverimage Primož Peterka je leta 1997 pri zgolj 17 letih postal prvi Slovenec s skupno zmago na novoletni turneji. Foto: Guliverimage

Kvalifikacije v Oberstdorfu so predvidene za 16.30. Na petkovo tekmo se bo uvrstilo 50 skakalcev, ki bodo v prvi seriji skakali v parih - zmagovalec kvalifikacij s 50., drugi z 49. ... V finale bo napredovalo 25 zmagovalcev parov in pet najboljših srečnih poražencev. 

Zmagovalec turneje bo tisti, ki bo zbral največ točk v seštevku osmih skokov. 

Spored 72. novoletne turneje

Oberstdorf

Četrtek, 28. december
16.30 kvalifikacije

Petek, 29. december
17.15 posamična tekma

Garmisch-Partenkirchen

Nedelja, 31. december
13.45 kvalifikacije

Ponedeljek, 1. december
14.00 posamična tekma

Innsbruck

Torek, 2. december
13.30 kvalifikacije

Sreda, 3. december
13.30 posamična tekma

Bischofshofen

Petek, 5. december
16.30 kvalifikacije

Sobota, 6. december
16.30 posamična tekma

Goran Janus
Sportal Veter samozavesti v jadra pred nemško novostjo
kolaž fair play
Sportal Športne poteze, ki odmevajo onkraj športnih rezultatov #video
Thomas Thurnbichler
Sportal Poljaki počakali do božiča
smučarski skoki, Zoran Zupančič
Sportal "Kot jaz poznam punce, so tukaj tri, ki bodo štartale na zmago"
Anders Haare
Sportal Zmaga Norvežanu, grd padec njegovega rojaka, Slovenci niso bili v ospredju
 
Ne spreglejte