Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2023,
20.22

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc Planica 2023 Anže Lanišek Anže Lanišek

Petek, 24. 2. 2023, 20.22

1 leto, 2 meseca

anže lanišek in timi zajc po kvalifikacijah

Širok nasmeh v slovenskem taboru, a: Ničesar ne bom prehiteval

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

smučarski skoki | Anže Lanišek je zmagovalec kvalifikacij. | Foto Anže Malovrh/STA

Anže Lanišek je zmagovalec kvalifikacij.

Foto: Anže Malovrh/STA

Najboljši slovenski skakalec te zime Anže Lanišek je bil tudi po kvalifikacijah na srednji skakalnici v Planici za sobotno individualno tekmo svetovnega prvenstva lahko še kako prešerne volje. Končal jih je na prvem mestu, po skoku pa je povedal, da želi le še naprej tako uživati, kot uživa trenutno, pri tem pa z napovedmi ne želi prehitevati dogodkov. Zadovoljen s prikazanim je bil tudi tretji Timi Zajc.

Anže Lanišek, Planica 2023
Sportal Lanišek kralj kvalifikacij, izvrsten Zajc, Jelarja zapeklo v kolenu

Če je bil pogled na število gledalcev ob izteku skakalnice med kvalifikacijami smučarskih skakalcev na srednji napravi žalosten, pa je bil razveseljujoč pogled na vrstni red ob koncu kvalifikacij. Anže Lanišek, ki je že dan prej na treningu kazal stalne skoke, in Timi Zajc sta končala na prvem in tretjem mestu. Za Laniškom je končal Stefan Kraft, ki je zaostal 4,2 točke, Zajc pa na tretjem 4,5.

"Najpomembnejše je, da trenutno zelo uživam, in želim še naprej tako dobro in toliko uživati, kot sem do zdaj. Skoka (še poskusni, v katerem je bil drugi, op. a.) sta bila lepa," je bil po kvalifikacijah zadovoljen 26-letnik, ki je pred kamerami in mikrofoni danes preživel največ časa. 

Zoran Zupančič
Sportal "Psihološko stanje v ekipi je načeto"

"Favoritov je tukaj toliko, da ne moreš s prstom pokazati na enega. Vsi začenjamo z ničle, vsi imamo enake možnosti, bomo videli. Treningi dajejo določeno samozavest, a jaz raje ne prehitevam dogodkov." | Foto: Sportida "Favoritov je tukaj toliko, da ne moreš s prstom pokazati na enega. Vsi začenjamo z ničle, vsi imamo enake možnosti, bomo videli. Treningi dajejo določeno samozavest, a jaz raje ne prehitevam dogodkov." Foto: Sportida

"Dokazal sem, da znam skakati v dobrih in slabih pogojih"

Konstantni skoki –  v Planici v štirih serijah ni bil slabši kot drugi – mu dajejo prepotrebno samozavest in mirnost. "Ne želim se obremenjevati, tudi če se prikrade kakšna manjša napaka, ne kompliciram več, naprej grem z rahlimi korekcijami. Tako v slabih kot dobrih pogojih sem dokazal, da znam skakati ... Samozavest je ob konstantnih skokih prisotna," pravi Lanišek. Na vprašanje o favoritih pa je odvrnil: "Favoritov je tukaj toliko, da ne moreš s prstom pokazati na enega. Vsi začenjamo z ničle, vsi imamo enake možnosti, bomo videli. Treningi pomenijo določeno samozavest, a jaz raje ne prehitevam dogodkov."

"Če za teboj znižajo zalet, se zagotovo pozna"

Vedrega obraza je pred novinarje stopil tudi Timi Zajc, ki je z desetega zaletnega mesta skočil 99 metrov. Le še Rjoju Kobajaši za njim je skočil z istega zaleta, pristal pri daljavi kvalifikacij (101), nato pa so zaletno mesto znižali za eno, kar je zadnji šesterici prineslo skoraj pet dodatnih točk.

Timi Zajc  | Foto: Anže Malovrh/STA Timi Zajc Foto: Anže Malovrh/STA

"Prvi skok je bil takšen, kot sem ga hotel narediti. Drugi je bil z napako, ampak sem bil zraven, kar pomeni, da forma je. Nisem opravil ravno popolnega skoka. Zaletno mesto, če ga znižajo za tabo, se zagotovo zelo pozna. Fantje na koncu štartnega seznama so v formi, tisto znižanje rampe jim ne more odvzeti toliko metrov, dobijo pa kar nekaj točk. Tudi iz tega vidika bo jutri taktično," je po kvalifikacijah dejal Zajc, ki se z glavnim trenerjem Robertom Hrgoto o morebitnem znižanju zaleta za sobotno tekmo ni še pogovarjal, sta pa o tej temi veliko govorila na Kulmu.

Timi Zajc | Foto: Sportida Foto: Sportida

Zajca je v poskusni seriji odneslo do 104,5 metra. "Če bi bile dobre razmere, bi bilo mogoče še malo čez to. Če bi jutri dosegel rekord, bi bil zelo vesel. Lep občutek je, da te odpelje. Dobiš zadovoljstvo, uživaš. A  vemo, da je na tekmi boljše skočiti nekoliko manj, z nižje rampe in boljšimi ocenami. Pomemben bo doskok. Če želiš imeti kolajno, veš, da moraš narediti dobrega," je še dodal 22-letnik, ki sebe kljub zadnjim predstavam ne vidi med favoriti za zlato odličje: "Mislim, da sta favorita Granerud in Lanišek."

Pritiska domače tekme ne čuti. "Jaz lahko normalno spim. Sem na neki ravni. Če mi bo jutri namenjeno, se mi bo zgodilo, sicer ne," je sklenil Zajc, ki se nadeja, da bo na sobotni tekmi več slovenskih navijačev.

Tekma se bo v soboto začela ob 17. uri.

Ema Klinec
Sportal "Razočaranje je, a svet se ne bo podrl"
Nika Križnar
Sportal Zgrnili so se črni oblaki
Bruna Moura
Sportal Neverjetna zgodba: voznik taksija umrl, ona pa s hudimi poškodbami
Anže Lanišek
Sportal Dva skoka sta bila dovolj: Nekaj energije bi rad prihranil
Dawid Kubacki
Sportal Dawid Kubacki bo nastopil v kvalifikacijah
Ema Volavšek, Planica 2023
Sportal Ema Volavšek s počenim vretencem do 12. mesta, a si je želela več
Sara Takanaši
Sportal Grd padec Japonke Sare Takanaši v Planici
Simen Hegstad Krüger, Planica 2023
Sportal V Planici pravo norveško državno prvenstvo, Slovenci v ozadju
Jožef Ograjenšek
Sportal Za Planico dajo srce, dušo, denar in dopust

 

 

Ne spreglejte