Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2019,
10.00

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

5

Natisni članek

Vital Heynen slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley 2019 evropsko prvenstvo

Četrtek, 26. 9. 2019, 10.00

4 leta, 6 mesecev

Vital Heynen pred polfinalom s Slovenijo

Selektor Poljakov: Ne vem, ali je Slovenija ekipa za finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

5

Vital Heynen | Selektor Poljakov Vital Heynen pričakuje precej izenačen obračun. | Foto CEV

Selektor Poljakov Vital Heynen pričakuje precej izenačen obračun.

Foto: CEV

"Med turnirjem smo napredovali, a na pravo bitko še čakamo. Do zdaj smo igrali kar dobro, a naša pot je bila lažja kot slovenska, morda celo prelahka. Slovenija si je zaslužila polfinale, je ekipa za polfinale. Ali je ekipa za finale, pa ne vem," pred večernim polfinalom evropskega prvenstva v odbojki med Slovenijo in Poljsko pravi selektor slednje, Belgijec Vital Heynen.

EuroVolley 2019: Slovenija - Bolgarija
Sportal Kot iz topa: Tudi Poljakom bomo pokazali, da smo v Stožicah mi gospodar

Nabito polne Stožice bodo zvečer priča polfinalu evropskega prvenstva med Slovenijo in svetovno prvakinjo Poljsko, ki v Ljubljano prihaja kot favorit. Četa belgijskega trenerja Vitala Heynena, okrepljena z enim najboljših odbojkarjev na svetu Kubancem Wilfredom Leónom, je na letošnjem prvenstvu zmagala na vseh sedmih tekmah, še več, izgubila je le en niz, in sicer na prvi tekmi proti Estoniji, ko se je šele začela ogrevati.

"Da, nismo igrali tako slabo (smeh, op. a.). Opravili smo svoje delo, bili smo boljši od ekip, proti katerim smo igrali. Sodelovalo jih je 24, zdaj smo v polfinalu. V prvih tekmah smo igrali stabilno, verjamem pa, da lahko fantje igrajo še bolje. Veseli smo, da smo v polfinalu," je na druženju s sedmo silo po zadnjem treningu pred polfinalom dejali Heynen in priznal, da so imeli Slovenci precej težjo pot od njegove ekipe.

Alberto Giuliani
Sportal Sploh ni bil prva izbira, zdaj pa je novi ljubljenec slovenskega občinstva

"Do zdaj smo igrali kar dobro, a naša pot je bila lažja kot slovenska, morda celo prelahka. Slovenci so imeli težje tekme, dvakrat z Rusi, z Bolgari …" | Foto: CEV "Do zdaj smo igrali kar dobro, a naša pot je bila lažja kot slovenska, morda celo prelahka. Slovenci so imeli težje tekme, dvakrat z Rusi, z Bolgari …" Foto: CEV Čakajo na prvo pravo bitko tega EP

Poljaki so tako v osmini finala izločili Špance, v četrtfinalu pa Nemce, na drugi strani so Slovenci ugnali Bolgare in branilce evropskega naslova Ruse. "Mentalno rastemo, vsaj upam, da je tako. Menim, da smo med turnirjem napredovali, a na pravo bitko še čakamo. Do zdaj smo igrali kar dobro, a naša pot je bila lažja kot slovenska, morda celo prelahka. Slovenci so imeli težje tekme, dvakrat z Rusi, z Bolgari …," pravi 50-letnik, ki napoveduje precej izenačeno srečanje.

Petrol gneča nakup vstopnic polfinale EP
Sportal Vstopnic za odbojkarski spektakel zmanjkalo v manj kot dveh minutah! #foto #video

Na vprašanje, kaj meni o slovenski ekipi, je razmišljal takole: "Slovenska ekipa nima veliko širine, ne morejo izbirati med 25 odbojkarji. Omejeni so morda na sedem, devet, deset igralcev, zato že dolgo igrajo v podobni šesterici. To je lahko prednost, lahko pa tudi slabost. Če enemu ali dvema ne gre najbolje, lahko hitro izgubiš na kakovosti. Na klopi nimajo povsem ustreznih menjav. A na tem prvenstvu jim je uspelo dokazati, da spadajo v evropski vrh. Zaslužili so si polfinale, so ekipa za polfinale. Ali so ekipa za finale, pa ne vem."

v
Novice Črni trg zaživel: za vstopnico želijo tudi 350 evrov

Na zadnjih dveh EP so jih zaustavili prav Slovenci

Slovenci so na zadnjih dveh EP vselej izločili Poljake. Belgijec na njihovi klopi se ne želi ukvarjati z zgodovino. | Foto: Sportida Slovenci so na zadnjih dveh EP vselej izločili Poljake. Belgijec na njihovi klopi se ne želi ukvarjati z zgodovino. Foto: Sportida

Reprezentanci sta se na zadnjih dveh evropskih prvenstvih srečali trikrat. Enkrat v skupinskem delu (poraz Slovenije z 1:3), dvakrat v izločilnih bojih, ko je bila obakrat uspešna Slovenija. Leta 2015 so jih Slovenci s 3:2 v nizih zaustavili v četrtfinalu, bolj boleč poraz pa so jim zadali leta 2017 v Krakowu, ko so jih brez izgubljenega niza izločili v boju za četrtfinale.

Heynen takrat še ni bil del poljske zgodbe. Priključil se ji je februarja 2018 in od takrat Poljake proti Slovencem vodil na enem srečanju, in sicer to poletje, ko sta se reprezentanci udarili za olimpijsko vozovnico. Poljaki so takrat slavili s 3:1, a kdo ve, kako bi se tekma razpletla, če Slovenci ne bi imeli v mislih, da jim le zmaga s 3:0 prinaša olimpijsko vstopnico. 

"Enkrat sem igral proti Sloveniji in takrat smo zmagali. Ne želim se ukvarjati z zgodovino. Veste, Poljaki so večkrat rekli, da ne morejo premagati ZDA, pa so premagali Američane, da ne morejo prek Slovenije, pa so jo premagali letos … Nismo niti razmišljali, da bomo v polfinalu, pa smo tu. Preteklost moramo pustiti za seboj in misliti na prihodnost," opozarja Belgijec.

Slovenija Rusija četrtfinale EP odbojka
Sportal Se sprašujete, zakaj niso vsi enako oblečeni? Tukaj je odgovor. #video

Če kdo, znajo Poljaki igrati odlično pred množico, ki jim ni naklonjena

Stožice bodo, podobno kot proti Rusom, pokale po šivih. Preostanek vstopnic so v sredo prodali v minuti in 58 sekundah. Poljaki so vajeni odličnega vzdušja, saj so nori na odbojko, a tokrat ne bodo v večini. Heynen se s tem ne obremenjuje in pravi, da če je kdo sposoben igrati pred občinstvom, ki je proti njemu, so to Poljaki.

Verjame, da se bodo njegovi varovanci dobro znašli pred množičnim občinstvom, v katerem bo precej Poljakov. | Foto: CEV Verjame, da se bodo njegovi varovanci dobro znašli pred množičnim občinstvom, v katerem bo precej Poljakov. Foto: CEV

"Vedno sem rad igral pred polnimi tribunami. Tudi lani smo v Italiji igrali pred 20 tisoč gledalci, ki so bili proti nam, pa smo odlično odigrali. Poljakom je všeč, da je na obračunih veliko ljudi. Seveda bi raje imel osem tisoč Poljakov na tekmi, kot je bilo na Nizozemskem. Je pa to vse skupaj dobro za odbojko. Veseli me, da so tudi Slovenci tako navdušeni nad tem športom."

Obračun med Slovenijo in Poljsko se bo v razprodanih Stožicah začel ob 20.30. Ne glede na razplet srečanja se bosta obe ekipi odpravili v Pariz in se tam borili za kolajno. Zmagovalec v nedeljo za zlato odličje, poraženec v soboto za bron.

Slovenija Rusija četrtfinale EP odbojka
Sportal Kaj svetovni prvaki sporočajo našim odbojkarjem? #video

Preberite še:

Slovenija Srbija odbojka
Sportal Vsi rezultati EuroVolleyja 2019
Mihal Kubiak
Sportal Po kaosu izkušeni poljski odbojkar umirja žogo
Slovenija Rusija odbojka
Sportal Slovenci ustavili ruski stroj, Francozi razbili Italijo, Srbi hodili po robu
Ne spreglejte