Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2019,
7.51

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

9

Natisni članek

preprodaja vstopnic odbojka Poljska Stožice EuroVolley 2019

Četrtek, 26. 9. 2019, 7.51

4 leta, 6 mesecev

Črni trg zaživel: za vstopnico želijo tudi 350 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

9

v

Potem ko so včeraj vstopnice za polfinale v odbojki med Slovenijo in Poljsko pošle v manj kot dveh minutah, se je danes na spletu pojavilo več kot sto vstopnic. Zanje prodajalci želijo od 50 do 350 evrov.

Zvečer se bo v Stožicah slovenska odbojkarska ekipa pomerila s svetovnimi prvaki Poljaki. Slovenijo je zajela prava odbojkarska evforija, povpraševanje po vstopnicah pa je zelo veliko. Posamezniki so za vstopnice klicali celo same reprezentante.

Uradno prodajo vstopnic so v ponedeljek zvečer zaustavili, saj so zaznali veliko povpraševanje poljskih navijačev, ki so po zmagi nad Nemčijo že pred koncem tekme Slovenija : Rusija vedeli, da jih čaka pot v Ljubljano. Vstopnice so ponovno začeli prodajati v sredo ob 17. uri, a so jih razprodali v pičli minuti in 58 sekundah.

Čeprav so nekateri več ur čakali v vrsti za vstopnico, je velika večina ostala praznih rok:

200 evrov za vstopnico

Danes se je več kot sto vstopnic pojavilo na spletu. Na spletni strani Bolha.com je tako za vstopnico treba odšteti od 50 do 350 evrov, večina oglasov pa se giba okoli 200 evrov za vstopnico. Nekaj vstopnic je na prodaj tudi na spletni strani Viagogo.com, tam so malo cenejše. Cene so se pri uradnem prodajalcu sicer gibale od 18 do 30 evrov in 70 evrov za VIP-ložo.

Petrol gneča nakup vstopnic polfinale EP
Sportal Vstopnic za odbojkarski spektakel zmanjkalo v manj kot dveh minutah! #foto #video

Preprodajalcem grozi do sedem tisoč evrov globe

Sama preprodaja vstopnic ni kaznivo dejanje, preprodajalci lahko kršijo le davčne predpise. Kot nam je sporočil Stojan Glavač iz Finančne uprave RS (Furs), je preprodaja dovoljena, če fizična oseba kupi vstopnico z namenom ogleda tekme, potem pa to vstopnico proda naprej zato, ker si tekme ne more ogledati.

"Če pa fizična oseba nakupi vstopnice z namenom preprodaje oziroma zaslužka, potem pa je zadeva z davčnega vidika vsekakor sporna," pravi Glavač. Če posameznik kupi več vstopnic z namenom preprodaje in ustvarjanja dobička, gre za opravljanje dejavnosti. Če dejavnosti nima registrirane, opravlja delo na črno, pravi Glavač. Globa je v tem primeru od tisoč do sedem tisoč evrov, še dodaja.

Oglobljen je lahko tudi kupec vstopnice, če ve, da gre za preprodajo, saj s tem preprodajalcu omogoča delo na črno, kar je prav tako prepovedano.

Že v torek smo pisali o oglasu, v katerem je prodajalec prodajal kar 18 kart, zanje pa je želel pet tisoč evrov. Portal Bolha.com je oglas še isti dan umaknil, ker so ocenili, da gre za prepovedano preprodajo.

Slovenija Rusija četrtfinale EP odbojka
Novice Preprodaja vstopnic: 18 jih je prodajal za pet tisoč evrov

Črni trg zacveti ob večjih dogodkih

Preprodaja vstopnic se vedno pojavi ob večjih dogodkih, ko so tekme razprodane. Takšno je bilo na primer evropsko prvenstvo v košarki, ki je leta 2013 potekalo v Sloveniji, in pa tekme lige prvakov v nogometu pred leti, ko so v tem tekmovanju igrali nogometaši Maribora.

V preteklosti so se v Sloveniji občasno pojavile tudi ponarejene vstopnice. V tem primeru gre za kaznivo dejanje goljufije, za katero je predvidena denarna kazen ali zapor do enega leta.

Ne spreglejte