Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
25. 9. 2019,
11.40

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,56

2

Natisni članek

EuroVolley 2019 Alberto Giuliani

Sreda, 25. 9. 2019, 11.40

4 leta, 6 mesecev

Kdo je slovenski odbojkarski selektor Alberto Giuliani?

Sploh ni bil prva izbira, zdaj pa je novi ljubljenec slovenskega občinstva

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,56

2

Alberto Giuliani | Alberto Giuliani je na klopi Slovenije zamenjal Slobodana Kovača in podpisal dveletno pogodbo. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Alberto Giuliani je na klopi Slovenije zamenjal Slobodana Kovača in podpisal dveletno pogodbo.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V Sloveniji vlada prava odbojkarska evforija. Zanjo niso zaslužni le odbojkarji, pač pa tudi strokovno vodstvo na čelu s selektorjem Albertom Giulianijem. Izkušeni 54-letni italijanski strokovnjak je na začetku tega leta na slovenski klopi nadomestil srbskega strokovnjaka Slobodana Kovača.

Giuliani, oče Ludovica, ki je v pretekli sezoni kot prosti igralec igral za Verono, zdaj pa brani barve Corigliana, nikoli ni bil profesionalni odbojkarski igralec. Kot otrok je vozil motokros in tudi tekmoval, a ker je za ta šport potrebno veliko denarja, je na koncu pristal pri odbojki, ki je prav tako njegova velika strast. Ni lepšega, kot če svoj poklic opravljaš z veseljem in strastjo. Ko je tako, uspeh ne more izostati.

V žepu ima že tri naslove italijanskih prvakov

Strokovnjak iz kraja San Severino Marche je Macerati v oko padel po prvi osvojitvi italijanskega prvenstva s Cuneom. | Foto: Grega Valančič/Sportida Strokovnjak iz kraja San Severino Marche je Macerati v oko padel po prvi osvojitvi italijanskega prvenstva s Cuneom. Foto: Grega Valančič/Sportida

Trenerski poklic je pred več kot 20 leti začel pri lokalnem San Severinu, naprej ga je pot vodila k ekipi Osimo, nato pa je kar štiri leta (2002-2006) vlogo trenerja opravljal pri Loretu. Bil je tudi prvi trener pri Coringlianu in Veroni, nato pa se je izstrelil iz povprečja in se zapisal na zemljevid italijanskih trenerjev.

S Cuneom je v dveh sezonah osvojil italijanski državni naslov, italijanski pokal, superpokal in pokal CEV, kar je bil tudi glavni razlog, da ga je v svoje vrste zvabila slovita Macerata, kjer je nadaljeval svojo uspešno poslanstvo. Tam je služboval kar štiri sezone ter svojo zbirko lovorik dopolnil še z dvema naslovoma italijanskega prvaka in enim superpokalom.

Na Slovaškem je bil le nekaj mesecev

V obdobju 2015-2018 je vodil Piacenzo, za katero je igral tudi zamejski Slovenec Loris Mania, v zadnji klubski sezoni pa je sedel na klop Halkbanka, a zaradi nedoseženih ciljev po koncu sezone ostal brez službe. Na svoji trenerski poti je kratko obdobje vodil tudi slovaško izbrano vrsto, a po treh porazih in hitrem koncu na EP 2015 v Bolgariji in Italiji že nekaj mesecev kasneje odstopil s položaja selektorja.

Giulianijeve lovorike:

Klub Reprezentanca

Cuneo: 1-krat italijansko prvenstvo, 1-krat italijanski pokal, 1-krat italijanski superpokal, 1-krat pokal CEV

Slovaška: /
Macerata: 2-krat italijansko prvenstvo, 2-krat italijanski superpokal Slovenija: 1-krat pokal Challenger
Halkbank: 1-krat turški superpokal  

Slovenci ponovno želeli Italijana

Giuliani se je po slabi izkušnji na Slovaškem na novo reprezentančno pot podal v začetku tega leta. Postal je slovenski selektor, a brez zapletov ni šlo. Kaj se je pravzaprav dogajalo?

Predsednik OZS Metod Ropret in sodelavci so lovke sprva vrgli na Andreo Gardinija, ki jih je tik pred podpisom pogodbe zavrnil. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Predsednik OZS Metod Ropret in sodelavci so lovke sprva vrgli na Andreo Gardinija, ki jih je tik pred podpisom pogodbe zavrnil. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ko je po svetovnem prvenstvu v Italiji malce zaškripalo med selektorjem Kovačem in igralci, je bilo mogoče slutiti, da se srbski strokovnjak počasi poslavlja od slovenskega selektorskega stolčka. V začetku leta se je to tudi zgodilo, nato pa se je pred nadvse naporno in pomembno reprezentančno sezono začel lov na novega selektorja. Vodstvo Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) nikoli ni skrivalo tega, da si želi na klop vrniti Italijana, in ves čas verjelo, da se lahko ponovi čarobno leto 2015, ko so Slovenci v Sofiji klonili šele v finalu EP in osvojili srebrno odličje.

Na zvezi zagnali paniko, potem pa našli Giulianija

Alberto Giuliani | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Najprej se je v italijanskih medijih pojavilo ime Giampaolo Medei, nekaj dni kasneje pa Andrea Gardini, s katerim so se pri OZS že vse dogovorili, a jih je takrat še trener poljske ZAKSE - domnevno zaradi osebnih razlogov - zavrnil in vodilne može na slovenski zvezi postavil v težek položaj. "Vse skupaj nam je zelo pokvarilo načrte. Nisem jezen, le razočaran. Spet smo na začetku, ne preostane nam drugega, kot da začnemo znova," nam je v telefonskem pogovoru po Gardinijevi košarico dejal predsednik OZS Metod Ropret. Potrdil je, da kljub temu želijo na klop vrniti Italijana.

"Ta italijanski koncept nam je v preteklosti zelo ustrezal, zato mislim, da je prav, da ostanemo pri tem," je v tistem nič kaj prijetnem pogovoru dejal Ropret. Držal je obljubo in čez nekaj dni se je v medijih pojavilo ime Alberto Giuliani, ob začetku prodaje vstopnic za EuroVolley pa so ga na OZS tudi uradno potrdili.

Poudaril je, da je vesel, da je tukaj

Ob predstavitvi smo poskušali izvedeti, ali ga moti, da ni bil prva izbira, a je vprašanje izkušeno preslišal ali pa nanj taktično ni hotel odgovoriti. To zdaj niti ni pomembno. Izkazalo se je, da so imeli pri zvezi srečno roko. To dokazuje tudi trenutni rezultat na domačem EuroVolleyju, kjer se bodo v prihodnjih dneh slovenski odbojkarji borili za eno izmed odličij. 

"Veliko trenerjev prvi dan reče, da so počaščeni, da so tukaj in bla bla bla … A v tem primeru je to resnica. Res sem vesel, da sem tukaj. Spomnim se sporočila predsednika Ropreta pred tremi leti, bila sva zelo blizu tega, da začneva sodelovati. No, malce pozneje se je to res zgodilo," je povedal ob predstavitvi in dajal občutek, da verjame v kakovost slovenskih fantov, ki jih je večinoma poznal že od prej.

Alberto in slovenski odbojkarji so se v tem dolgem poletju močno povezali. | Foto: Aleš Oblak Alberto in slovenski odbojkarji so se v tem dolgem poletju močno povezali. Foto: Aleš Oblak

Ves čas je verjel v fante

To nadaljuje in dokazuje tudi na tem prvenstvu. Ves čas je poudarjal, da je Slovenija zelo močna ekipa, tudi po porazih proti Severni Makedoniji in Rusiji v skupinskem delu. Očitno je vedel, da čas za slovenske odbojkarje že prihaja. "Veselim se izločilnih bojev," je dejal pred tekmo z Bolgarijo in dodal: "Tukaj se prvenstvo začne zares, tukaj bodo fantje odmislili vse majhne poškodbe in težave, ki jih imajo, saj vedo, da ni več popravnega izpita." In kako prav je imel, Slovenci so v izločilnih bojih prestavili vsaj za eno, če ne kar dve prestavi višje in najprej pohrustali Bolgare, nato pa na senzacionalen način v domovino poslali še Ruse.

Slovenija Rusija odbojka
Sportal Slovenci ustavili ruski stroj, Francozi razbili Italijo, Srbi hodili po robu

Slovence popeljal v ligo narodov

EuroVolley je za četo Giulianija že tretja misija tega poletja. Najprej je v Stožicah osvojil pokal Challenger in slovenskim odbojkarjem končno zagotovil mesto v elitni ligi narodov. Sledile so olimpijske kvalifikacije na Poljskem, kjer so Slovenci ostali praznih rok, zaostali za Poljaki in Francozi, na domačem EuroVolleyju pa jim kaže izjemno. Že zdaj je jasno, da se bodo borili za eno izmed odličij.

Tudi po porazih je ostal zelo miren

V četrtek ob 20.30 Slovence čakajo še Poljaki, s katerimi se bodo udarili za vstop v veliki finale. "Veselimo se te zmage nad Rusi, a naredili nismo še nič. Vsakršno slavje je prepovedano, varčevati je treba z energijo, saj je turnir že zelo dolg. Naslednji tekmec so Poljaki, o katerih ni treba izgubljati besed. Nov tekmec svetovnega formata, a to ni težava, pripravljeni bomo," obljublja italijanski strokovnjak na klopi Slovenije, ki ne skriva, da si želi zlatega odličja. 

Giulianiju je Andrea Giani zelo pri srcu, a verjame, da ga lahko preseže.  | Foto: Giulianiju je Andrea Giani zelo pri srcu, a verjame, da ga lahko preseže.

S tem bi z vrha najuspešnejših slovenskih odbojkarskih selektorjev sklatil rojaka Andreo Gianija. "Gianija dobro poznam, vem, kaj pomeni Slovencem, a vseeno upam, da bom še uspešnejši kot on," je pred meseci v enem izmed intervjujev dejal novi ljubljenec slovenskega občinstva. Tudi mi upamo, da bo tako.

Preberite še:

Stožice
Sportal Znan odgovor na najbolj vroče vprašanje: na Petrolih bo velika gneča
Slovenija Srbija odbojka
Sportal Vsi rezultati EuroVolleyja 2019
Ne spreglejte