Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 9. 2023,
17.00

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Alberto Giuliani Alen Pajenk Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley2023

Petek, 8. 9. 2023, 17.00

7 mesecev, 3 tedne

Slovenci v soboto ob 16.30 po četrtfinale proti Turkom

Brez velikih skrivnosti: to bo tudi malo osebna tekma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
slovenska odbojkarska reprezentanca : Hrvaška, evropsko prvenstvo | Slovenski odbojkarji bodo četrtfinale lovili v soboto ob 16.30 proti Turčiji. | Foto CEV

Slovenski odbojkarji bodo četrtfinale lovili v soboto ob 16.30 proti Turčiji.

Foto: CEV

"Dobro jih poznamo, pa tudi oni nas, tako da velikih skrivnosti ne bo. Bo pa treba biti zbran, igrati svojo igro. Turkom ne smemo dovoliti, da bi bili oni tisti, ki bodo narekovali potek tekme. Malo bo tudi osebno, saj sva z Albertom (Giulianijem, op. a.) veliko časa delovala skupaj," pred sobotno tekmo osmine finala evropskega prvenstva s Turčijo pravi najstarejši slovenski reprezentant Alen Pajenk.

Jasmin Čuturić
Sportal Jasmin Čuturić: Turčija še ni pokazala, česa je sposobna, a pričakujem le zmago Slovencev

Slovenski odbojkarji so imeli po torkovem zmagovitem zaključku skupinskega dela evropskega prvenstva, v katerem so s 3:0 premagali Bolgarijo, prosto sredo, v četrtek pa se je začela priprava na nadaljevanje misije Varna/Rim. Naslednja slovenska ovira na poti do končnega cilja bo v soboto ob 16.30 Turčija.

Če so Slovenci skupinski del opravili z odliko, s petimi zmagami in le enim izgubljenim nizom, pa so bili Turki v predtekmovanju neprepričljivi. Trepetali so vse do konca. Napredovanje so si zagotovili šele po zadnjem obračunu, ko so po zmagi nad Izraelom zasedli četrto mesto.

Tonček Štern
Sportal Tonček Štern v nepoznanem položaju: Delam vse, da se bom vrnil še močnejši #video

Alen Pajenk pred tekmo s Turki (vir: OZS):

"Osredotočiti se nase"

Selektorsko taktirko Turkov vihti dobri znanec Slovencev Alberto Giuliani. Med letoma 2019 in 2021 je kot selektor vodil prav slovensko reprezentanco, ki je pod njegovim vodstvom med drugim dvakrat zaigrala v finalu evropskega prvenstva in osvojila dve srebrni odličji.

Prizor z EuroVolleyja 2019. Alen Pajenk in nekdanji selektor Slovencev, zdaj Turkov, Alberto Giuliani nista sodelovala zgolj v reprezentanci, v zadnji sezoni sta moči združila tudi v klubu. | Foto: Grega Valančič / Sportida Prizor z EuroVolleyja 2019. Alen Pajenk in nekdanji selektor Slovencev, zdaj Turkov, Alberto Giuliani nista sodelovala zgolj v reprezentanci, v zadnji sezoni sta moči združila tudi v klubu. Foto: Grega Valančič / Sportida Večino Slovencev dobro pozna, še najbolj sveže spomine ima na izkušenega srednjega blokerja Alena Pajenka, s katerim sta v zadnji sezoni uspešno sodelovala tudi na klubski ravni pri Olympiakosu. Barve tega brani tudi Tonček Štern, ki pa zaradi poškodbe in operacije trenutno ne more pomagati rojakom. Pred tem je pri Asseco Resovia treniral Klemna Čebulja in Jana Kozamernika.

"Dobro jih poznamo, pa tudi oni nas, Alberto je bil naš trener, mislim, da ne bo nekih velikih skrivnosti. Bo pa treba biti zbran, igrati svojo igro, se osredotočiti nase. Nikakor Turkom ne smemo dovoliti, da bi bili oni tisti, ki bodo narekovali potek tekme. To bo tudi malo osebna tekma, saj sva z Albertom preživela veliko časa skupaj. Tako kot na igralce se osredotočam tudi nanj, da ga premagamo. Treba bo iti na vso moč, na zmago," je v izjavi za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejal 37-letni Pajenk.

romunska odbojkarska reprezentanca
Sportal Huda bitka med Romuni in Hrvati, Francozi zanesljivo odpravili Bolgare

Žiga Štern pred srečanjem s Turki (vir: OZS):

"Če 'ustavimo' Lagumdžijo, smo naredili že veliko"

Turki so v tej reprezentančni sezoni osvojili evropsko ligo, ko so v finalu premagali Ukrajince, nato pa v finalu Challenger Cup še Katar in si zagotovili nastopanje v ligi narodov v prihodnji sezoni. Vloga papirnatega favorita je v rokah Slovencev, ki so ligo narodov letos končali s sedmim mestom.

"Mislim, da bo jutri zelo težka tekma, Turki spadajo v vrh evropske odbojke. Imajo nekatere zelo dobre igralce. Med temi lahko izpostavimo korektorja Lagumdžijo, ki je zagotovo eden najboljših na svetu. Če 'ustavimo' njega, smo naredili že veliko," s prstom na Adisa Lagumdžijo kaže prosti igralec Jani Kovačič. Slovenci opozarjajo predvsem na korektorsko orožje Adisa Lagumdžijo. Član Cucine Lube Civitanova je v lanski osmini finala svetovnega prvenstva preglavice že povzročal Američanom. | Foto: Guliverimage Slovenci opozarjajo predvsem na korektorsko orožje Adisa Lagumdžijo. Član Cucine Lube Civitanova je v lanski osmini finala svetovnega prvenstva preglavice že povzročal Američanom. Foto: Guliverimage

Turški korektor je na lanskem svetovnem prvenstvu v osmini finala povzročal nemalo preglavic favoriziranim Američanom, ustavil se je pri 31 točkah, na koncu pa z rojaki klonil po hudem boju in petih nizih. Na letošnjem EP je dosegel 83 točk (4,37 na niz), s čimer je peti najboljši posameznik dozdajšnjega dela prvenstva.

Zmagovalec slovensko-turškega dvoboja se bo v ponedeljkovem četrtfinalu v Varni pomeril z zmagovalcem tekme med Portugalsko in Ukrajino. Polfinala in tekmi za odličje bodo 14. in 16. v Rimu.

Evropsko prvenstvo v odbojki (28. avgust–16. september 2023)

Osmina finala

Petek, 8. september

Sobota, 9. september

Nedelja, 10. september

 

Četrtfinale v Bariju

Torek, 12. september
zmagovalec Italija – Češka/Severna Makedonija (Bari) – zmagovalec Nizozemska – Nemčija 
zmagovalec Poljska – Belgija – zmagovalec Srbija – Češka/Severna Makedonija 

Polfinale in tekmi za odličja bodo v Rimu 14. in 16. septembra. 

Preberite še:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Bolgarija, evropsko prvenstvo
Sportal Slovenci po četrtfinale v soboto ob 16.30: Razmišljati, kaj še lahko storimo boljše
Wilfredo Leon
Sportal Kakšna bomba in nov rekord! #video

 

 

Ne spreglejte