Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 1. 2022,
11.35

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

3

Natisni članek

Metod Ropret Odbojkarska zveza Slovenije slovenska odbojkarska reprezentanca Alberto Giuliani Marco Bonitta

Ponedeljek, 17. 1. 2022, 11.35

1 leto, 2 meseca

eno selektorsko vprašanje razrešeno, drugo še ne

Slovensko reprezentanco bo vodil še en italijanski strokovnjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

3

Novi selektor slovenske ženske odbojkarske reprezentance je 58-letni italijanski strokovnjak Marco Bonitta, so danes potrdili pri Odbojkarski zvezi Slovenije, ki se je z Italijanom dogovorila za dvoletno sodelovanje. Kdo bo v prihodnje vodil moško odbojkarsko reprezentanco, pa bo jasno do sredine februarja.

Pri Odbojkarski zvezi Slovenije (OZS) so danes tudi uradno razrešili eno selektorsko vprašanje. Žensko reprezentanco bo znova vodil Italijan, in sicer odbojkarski strokovnjak Marco Bonitta. V preteklem letu je žensko izbrano vrsto najprej vodil Alessandro Chiappini, a se je moral po neuspešnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo posloviti. Začasno je kot selektor vskočil Gregor Rozman, ki je mlado ekipo vodil v srebrni ligi, v prihodnje pa bo nad žensko ekipo bdel 58-letni Italijan. Pogodbo so sklenili za dve leti, za čas trajanja reprezentančnih akcij.

Italijan velja za priznanega strokovnjaka. Lep čas je delal v ženski odbojki, tako z Italijankami kot Poljakinjami. Leta 2002 je italijansko žensko odbojkarsko reprezentanco popeljal na svetovni prestol, na kar nekaj večjih tekmovanjih so pod njegovim vodstvom osvojile odličje. Rojakinje je vodil tudi na olimpijskih igrah leta 2016. Vodil je tudi več moških italijanskih klubov. Nazadnje je bil trener moškega kolektiva v prvi poljski ligi, AZS Olsztyn, pri katerem je decembra izgubil službo.

V dveh obdobjih je vodil italijansko žensko odbojkarsko reprezentanco, v prvem do naslova svetovnih prvakinj, pa tudi do dveh evropskih srebrnih odličij. Leta 2016 so Italijanke pod njegovim vodstvom igrale na olimpijskih igrah. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V dveh obdobjih je vodil italijansko žensko odbojkarsko reprezentanco, v prvem do naslova svetovnih prvakinj, pa tudi do dveh evropskih srebrnih odličij. Leta 2016 so Italijanke pod njegovim vodstvom igrale na olimpijskih igrah. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Niso upali razmišljati o tako eminentnem imenu

"Pri iskanju smo meli izredno srečno roko. Ugled slovenske odbojke v svetu raste, tako da nam je bilo pri iskanju novega selektorja bistveno lažje. Nismo si upali razmišljati, da bomo dobili tako eminentno ime, kot je Marco Bonitta. V mojih očeh gre za izjemno osebo. Verjamem, da nam bo vsem v prihodnje to dokazal. Zdaj imamo možnost, da naredimo bistven preskok. Selektor si želi tudi, da bi se vključil v sodelovane s klubi, tudi v smislu trenažnega procesa, kar se mi zdi – glede na to, da imamo izjemno mlado generacijo talentiranih igralk – zelo pomembno," je ob imenovanju novega selektorja povedal predsednik OZS Metod Ropret.

"Upam, da bomo enkrat presegli obdobje, ko so bile edina stalnica spremembe. Marco je zelo pomembna motivacija, kar mi je zelo všeč. Verjamem, da mu bo iz izkušenih igralk in talentiranih mladih z vsemi svojimi sposobnostmi uspelo sestaviti homogeno celoto, kot je to uspelo Albertu Giulianiju pri moških. Verjamem, da ima Marco ta potencial. Ključni cilj je uvrstitev na evropsko prvenstvo," je Ropret prepričan, da bodo naredili korak naprej. Metod Ropret | Foto: Nebojša Tejić/STA Metod Ropret Foto: Nebojša Tejić/STA

Začutil strast in jasno ambicijo

"Zakaj Slovenija? Zame niso pomembne le kolajne, ampak predvsem to, kaj čutiš, ko delaš. Zame je delo z reprezentanco Slovenije velika motivacija. Ko mi je predsednik Ropret predlagal sodelovanje, sem takoj začutil pozitiven odnos. V njegovih besedah sem zaznal strast, hkrati pa tudi jasno ambicijo. Projekt me je pritegnil," je ob začetku sodelovanja z OZS dejal Bonitta.

Igralkam želi vcepiti zmagovalno miselnost

Pred njimsta s Slovenkami dva izziva, srebrna evropska liga in kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2023.

"Zame niso pomembne le zmage, pomembno je, da ekipi vcepim zmagovalno miselnost. Želim ekipo, ki se ne bo zadovoljila s tem, kar je dosegla, perfekcije ni, pač pa ekipo, ki bo lačna napredka, ki bo odgovorna in bo imela voljo. Obe tekmovanji sta pomembni, a bodo imele avgustovske kvalifikacije za evropsko prvenstvo le večjo težo. Srebrna evropska liga bo pomembna predvsem zato, da se bo pokazalo, čemu se moramo posvetiti bolj, da lahko avgusta izpolnimo pomemben cilj in se uvrstimo na evropsko prvenstvo. To prinaša dvojni izziv – tekmovati proti najboljšim evropskim reprezentancam in ob tem poskušati premagati katero od najboljših ekip," še pravi 58-letnik, ki pri svojem delu stavi na zavedanje in odgovornost.

Rezultatska cilja Slovenk sta preboj v zlato ligo in uvrstitev na evropsko prvenstvo. | Foto: Aleš Oblak Rezultatska cilja Slovenk sta preboj v zlato ligo in uvrstitev na evropsko prvenstvo. Foto: Aleš Oblak

"Odbojka se je v letih, odkar sem trener, precej spremenila. Ne le odbojka, tudi vse okrog nje. A nekaj, kar je izjemno pomembno, je ostalo enako – medsebojno zaupanje in iskrenost. Da delamo tisto, kar smo rekli, da bomo delali. Da ko se skupaj odločimo, da bomo nekaj naredili, vsi skupaj to tudi naredimo. To je vselej prvi korak v moji trenerski filozofiji. Ekipa mora zaupati vase in verjeti v to, da vanjo zaupam in verjamem tudi sam. Slovenska reprezentanca je kombinacija igralk z izkušnjami, torej igralk, ki so že izkusile visoko reprezentančno raven, ter skupino mladih in perspektivnih odbojkaric."

Za zdaj še ne ve, ali bo iz Italije pripeljal tudi svoje pomočnike, ali mu bodo pomagali domači strokovnjaki: "O tem še ne morem ničesar reči. O tem potekajo pogovori z zvezo, skupaj se bomo odločili."

Selektor moške reprezentance bo znan najpozneje v mesecu dni

Medtem ko je ženska odbojkarska reprezentanca dobila novega selektorja, pa ime selektorja moške odbojkarske reprezentance še ni znano. Albertu Giulianiju, ki je Slovence uspešno vodil med letoma 2019 in 2021, pod njegovo taktirko so dvakrat postali evropski podprvaki, ob debiju v ligi narodov pa prišli do zaključnega turnirja in končali kot četrti, se je pogodba po septembrskem evropskem prvenstvu iztekla. Giuliani se je moral decembra po slabših rezultatih posloviti od poljskega kluba Asseco Resovia, a hitro našel nov klubski izziv, postal je trener 30-kratnega grškega prvaka Olympiacosa.

Alberto Giuliani
Sportal Giuliani našel novo službo

Predsednik OZS Ropret je na spletni novinarski konferenci dejal, da bo selektorsko vprašanje razjasnjeno najpozneje do sredine februarja.

"Še vedno smo na vezi tudi z Giulianijem, končnih odločitev tako z njegove kot naše strani ni. Se je pa glas o tem, da se lahko Sloveniji zgodi menjava selektorja, dodobra razširil po preostalih trenerskih vodah, saj na zvezo stalno prihajajo ponudbe. Pred nami je relativno zahteven postopek, a nekaj takšnih smo že izpeljali. Končan bo, če ne do konca tega meseca, pa zagotovo do sredine februarja."

Slovensko moško odbojkarsko izbrano vrsto v tem letu čakata dve večji tekmovanji, junija in julija nov nastop v ligi narodov, konec avgusta pa svetovno prvenstvo.

Alberto Giuliani
Sportal Giuliani ni več trener poljskega kluba, potekla mu je tudi pogodba z OZS
slovenska odbojkarska reprezentanca 2019 Stožice evropsko prvenstvo
Sportal Slovenski odbojkarji bodo ligo narodov začeli v Braziliji
Ne spreglejte