Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 9. 2023,
9.12

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

Natisni članek

Gheorghe Cretu Dejan Vinčić Gregor Ropret slovenska odbojkarska reprezentanca

Sobota, 23. 9. 2023, 9.12

7 mesecev, 1 teden

slovenci v tokio brez pomembnega člana

Poškodba je prehuda: Slovenci po uresničitev olimpijskih sanj brez Gregorja Ropreta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62
Gregor Ropret | Prvi podajalec reprezentance na preteklem evropskem prvenstvu Gregor Ropret zaradi poškodbe gležnja ne bo mogel pomagati na olimpijskih kvalifikacijah. | Foto CEV

Prvi podajalec reprezentance na preteklem evropskem prvenstvu Gregor Ropret zaradi poškodbe gležnja ne bo mogel pomagati na olimpijskih kvalifikacijah.

Foto: CEV

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo v nedeljo odpotovala proti Tokiu, kjer jo prihodnji konec tedna čaka začetek kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah Pariz 2024. V Azijo bo izbrana vrsta odpotovala brez podajalca Gregorja Ropreta, ki mu hud zvin gležnja s polfinalne tekme evropskega prvenstva onemogoča normalno treniranje, so sporočili iz Odbojkarske zveze Slovenije.

Tine Urnaut
Sportal Kapetan slovenskih junakov bi rad izpolnil otroške sanje
slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Bron na varnem, glavni cilj pa pred vrati: Vemo, za kaj smo garali vse poletje

Slovenski odbojkarji bodo v nedeljo odpotovali na prizorišče vrhunca reprezentančne sezone, olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Tokiu. Na letalu ne bo prvega podajalca nedavno končanega evropskega prvenstva, na katerem so osvojili bron, Gregorja Ropreta. Ta se je poškodoval na polfinalni tekmi s Poljsko in prvenstvo nato spremljal v vlogi gledalca. Na tekmi za bron ga je uspešno zamenjal Dejan Vinčić.

"Zdravje igralca je na prvem mestu"

Slovenski tabor je upal, da bo Ropret nared za napore zahtevnih olimpijskih kvalifikacij – sedem tekem v devetih dneh –, a so nadaljnji zdravniški pregledi pokazali, da pomemben člen ne bo mogel pomagati. 

"Dodatne preiskave so pokazale, da je Gregor utrpel hud zvin gležnja. Poškodba mu trenutno onemogoča poskoke in s tem normalno treniranje. Ker je zdravje igralca na prvem mestu, smo se odločili, da bo ostal v Sloveniji in tukaj nadaljeval fizioterapije," je o zdravstvenem stanju 34-letnika za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejal reprezentančni zdravnik Mile Majstorović.

Glavno breme organizacije igre v Tokiu bo tako padlo na Dejana Vinčića. | Foto: CEV Glavno breme organizacije igre v Tokiu bo tako padlo na Dejana Vinčića. Foto: CEV

Glavno breme organizacije igre v Tokiu bo tako padlo na Vinčića, ob katerem bo še podajalec Uroš Planinšič. Prvi je po klubski sezoni prestal operacijo komolca, se avgusta pridružil pripravam, na pripravljalni tekmi si je poškodoval gleženj in na evropsko prvenstvo sprva ni potoval. Selektor Gheorghe Cretu je namreč ocenil, da njegovo telo ne bi zdržalo naporov prvenstva. A po Ropretovi poškodbi ni okleval, reprezentanci se je priključil tik pred zadnjim obračunom in ji, čeprav ni optimalno pripravljen, izdatno pomagal do brona. Po tekmi je iskreno priznal, da še ni na želeni ravni. 

Na seznamu potnikov so še sprejemalci Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Rok Možič, Žiga Štern in Rok Bračko, korektor Nik Mujanović, srednji blokerji Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Sašo Štalekar in Danijel Koncilja ter prosta igralca Jani Kovačič in Urban Toman.

Slovenci že celotno sezono ne morejo računati na prvega korektorja Tončka Šterna, ki še okreva po operaciji kolka.

Trije turnirji, šest vstopnic

Slovenci, ki se še nikoli niso uvrstili na olimpijske igre, bodo tako želeno vstopnico med 30. septembrom in 8. oktobrom lovili v Tokiu. Tako se bodo še tretjič v nekaj mesecih odpravili v Azijo. Čaka jih sedem tekem v devetih dneh, na papirju najzahtevnejši obračuni prihajajo ob koncu. Merili se bodo s Tunizijo, Turčijo, Finsko, Egiptom, ZDA, Japonsko in Srbijo. Mesto na olimpijskih igrah si bosta zagotovili po dve najboljši reprezentanci z vsakega od treh kvalifikacijskih turnirjev. Ob Tokiu turnir gostita še brazilski Rio de Janeiro in kitajski Xi'an.

Varovanci Gheorgheja Cretuja bodo olimpijske kvalifikacije odprli s petkovo tekmo proti Tuniziji. | Foto: CEV Varovanci Gheorgheja Cretuja bodo olimpijske kvalifikacije odprli s petkovo tekmo proti Tuniziji. Foto: CEV

Od preostalih šestih mest na olimpijskem turnirju v Parizu bo eno pripadlo gostiteljici Franciji, preostalih pet vozovnic pa bo podeljenih na podlagi razvrstitve na svetovni jakostni lestvici, in sicer po koncu prvega dela Lige narodov leta 2024. Če katera izmed celin mesta za svojega predstavnika še ne bo imela zagotovljenega, bo prva vozovnica pripadla temu, naslednje pa glede na razvrstitev na jakostni lestvici.

S kom in kdaj bo Slovenija igrala olimpijske kvalifikacije na Japonskem?

Sobota, 30. september

3.00, Slovenija – Tunizija

Nedelja, 1. oktober

3.00, Slovenija – Turčija

Torek, 3. oktober

3.00, Slovenija – Finska

Sreda, 4. oktober

3.00, Slovenija – Egipt

Petek, 6. oktober

9.00, Slovenija – ZDA

Sobota, 7. oktober

12.25, Slovenija – Japonska

Nedelja, 8. oktober

9.00, Slovenija – Srbija

slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, evropsko prvenstvo 2023, Klemen Čebulj
Sportal Po velikanskem uspehu Slovenije priznal: "Takšnih jih še nisem videl"

Preberite še:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, evropsko prvenstvo 2023
Sportal Niti za trenutek ni pomislil, da ne bi prišel pomagat: Ta bron sije kot zlato #video
slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, evropsko prvenstvo 2023
Sportal Slovenci po pravi drami do brona, Poljaki razžalostili domačine
Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Tvorec bronastega uspeha ostal brez besed #video
slovenska odbojkarska reprezentanca : Francija, evropsko prvenstvo 2023, Klemen Čebulj
Sportal Po velikanskem uspehu Slovenije priznal: "Takšnih jih še nisem videl"
Ne spreglejte