Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
14. 6. 2018,
11.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22

Natisni članek

FIFA SP 2018

Četrtek, 14. 6. 2018, 11.00

5 let, 10 mesecev

Zgodovina SP (2014 – Brazilija)

SP 2014: Brazilci izkusili ponižanje vseh ponižanj

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22
Nemčija 2014 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na zadnjem svetovnem prvenstvu - bilo je jubilejno dvajseto po vrsti, potekalo pa leta 2014 v Braziliji - se je najbolj izkazala Nemčija. Postala je svetovna prvakinja, v finalu pokvarila načrte Argentini, v polfinalu pa prizadejala gostiteljem najhujši poraz v zgodovini (7:1). Slovenija se ni uvrstila na SP 2014. V kvalifikacijah, kjer sta jo vodila dva selektorja, je zaostala za Švico in Islandijo.

Brazilija, domovina sambe in strasti do nogometa, je na svetovnem prvenstvu 2014 doživela dva šoka. Leto prej je osvojila pokal konfederacij, generalko za svetovno prvenstvo, in pokala po šivih od optimizma. Nato je napočil čas za tekmovanje, ki je prineslo dva krizna trenutka. Prvi se je zgodil v četrtfinalu ob poškodbi najboljšega igralca Neymarja, ki je bil v odlični formi, nato pa po grobem štartu Kolumbijca Juana Zunige skoraj postal invalid. Ni mogel nadaljevati nastopov, brez njega pa je bilo domačinom v polfinalu proti Nemcem veliko težje.

Štirje nemški goli v šestih minutah

Brazilija Nemčija 2014 | Foto: Reuters Foto: Reuters Navijači so vseeno verjeli v zmago, v napredovanje, v lovoriko. Doma so hoteli osvojiti tako želen naslov svetovnih prvakov, ki jim je izpuhtel iz rok leta 1950. Takrat jih je v veliko žalost pahnil poraz na Maracani proti Urugvaju, po katerem so sledili dnevi žalovanja, depresije, obtoževanj, celo samomorov. Brazilci si niso niti v nočnih morah predstavljali, da bodo morali še kdaj podoživljali tak pekel. Oziroma še hujši. In to leta 2014! A se je zgodil.

Brazilija se je v polfinalu naivno pod vodstvom Luiza Felipeja Scolarija spustila v odprt boj s taktično brezhibnim nemškim strojem. To je bila samomorilska napaka Big Phila, kot so pozneje ugotovili brazilski analitiki. Zalomilo se je. Bolečina Maracanaza je oživela, ponos petkratnih svetovnih prvakov je bil sesut. Nemci so že po pol ure vodili s 5:0. Kar štiri gole so dosegli v šestih minutah. Selektor Joachim Löw je pozneje priznal, da so se ob polčasu dogovorili, da zaradi spoštovanja do gostiteljev ne bodo več tako močno pritiskali na vrata, kot bi sicer.

Vseeno so vodili že s 7:0, a pri tem po zadetkih niso pretiravali pri slavju. Niso si hoteli privoščiti domačinov in jim dodatno parati živcev. Selecao je dosegel le še častni gol za 1:7. Brez Neymarja in kapetana Thiaga Silve, ki je manjkal zaradi kartonov, se je nastop povsem ponesrečil.

Po Macaranazu še Mineirazo

Brazilija Nemčija 2014 | Foto: Reuters Foto: Reuters Elf je dosegel rekord svetovnih prvenstev, tako visoke zmage v polfinalu še ni bilo. Nemci so postali prvi na svetu, ki so se v finale uvrstili že osemkrat, napadalec Miroslav Klose pa je na srečanju dosegel že 16. gol na svetovnem prvenstvu in na večni lestvici strelcev prehitel domačega junaka Ronalda (15). Brazilija je prekinila niz 62 zaporednih domačih tekem uradnega tekmovalnega značaja brez poraza. Trajal je 39 let. To je bila popolna sramota, ponižanje, igralci so bili glasno izžvižgani, ko je sodnik označil konec srečanja.

Poraz je pridobil vzdevek. Postal je Mineirazo, ker se je igral na štadionu Mineirao v Belo Horizonteju. Brazilci se več niso pobrali.

Brazilija Nemčija 2014 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Izgubili so še obračun za tretje mesto z Nizozemsko (0:3) in ostali brez odličja. To jih je peklo, saj so na domačih tleh pričakovali naslov prvaka. Šok je bil ogromen, solze so tekle v potokih. To je bil največji poraz Brazilije vseh časov. S šestimi goli razlike so izgubili le še enkrat, leta 1920 proti Urugvaju (0:6). To je bil tudi najvišji domači poraz gostiteljev SP vseh časov.

Nemci so šli do konca, Messi brez naslova

Brazilija Nemčija 2014 | Foto: Reuters Foto: Reuters Neymar je dvoboj spremljal doma, po tekmi v šoku hitro ugasnil televizor in odšel igrat poker. Selektor Scolari je opisal tekmo kot najhujši brazilski poraz vseh časov, večer pa označil za svoj najhujši dan v življenju. Po prvenstvu je odstopil. Kaj pa njegov stanovski kolega Löw? "Nismo proslavljali. Smo veseli, a nas čaka še delo," je odgovoril v tipičnem nemškem slogu.

Vedel je, da mora varčevati z energijo in močmi za sklepno dejanje. Šli so naprej, v veliki finale, kjer so prekrižali načrte še drugemu velikemu južnoameriškemu tekmecu, Argentini. Gavčem, pri katerih je bil Lionel Messi lačen zmage, naslova, s katerim bi lahko končno zaprl usta vsem kritikom, ki so mu pod nos molili podatek, da v nasprotju z Diegom Armandom Maradono, s katerim ga še danes tako radi primerjajo, še ni osvojil svetovnega prvenstva.

Messi 2014 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Gavči so v polfinalu po izvajanju kazenskih strelov s 4:2 spravili v slabo voljo Nizozemsko, nato pa se 13. julija 2014 na Maracani v Riu de Janeiru pomerili z Nemci. Tekma je bila previdna, ekipi sta si sicer priigrali nekaj priložnosti, a zadetkov ni bilo. Pri Južnoameričanih sta imela najlepše priložnosti Gonzalo Higuain in Messi, pri Nemcih pa je branilec Benedikt Höwedes zadel okvir vrat.

Igrali so podaljške, nato pa je v 113. minuti zlati rezervist Mario Götze dosegel zadetek, s katerim je uresničil sanje. Podal mu je Andre Schürrle. Letos na svetovnem prvenstvu ne bo ne prvega ne drugega, kar zgovorno priča o moči Nemčije. Pokal je dvignil v zrak kapetan Phillipp Lahm, ki je medtem že prenehal igrati nogomet.

Mario Götze | Foto: Reuters Foto: Reuters

Evropska predstavnica je tretjič zapored postala svetovni prvak, kar se še ni zgodilo. Povedla je z 11:9 v naslovih proti Južni Ameriki. Prvič je postala prvak na južnoameriških tleh.

Stojanović se je poslovil le z eno zmago ...

Slaviša Stojanović je kot selektor v kvalifikacijah za SP 2014 debitiral na domači tekmi proti Švici, ki jo je vodil sloviti strateg Ottmar Hitzfeld. | Foto: Reuters Slaviša Stojanović je kot selektor v kvalifikacijah za SP 2014 debitiral na domači tekmi proti Švici, ki jo je vodil sloviti strateg Ottmar Hitzfeld. Foto: Reuters Slovenija je dobila na papirju zelo ugodno skupino s Švico, Islandijo, Norveško, Albanijo in Ciprom. To je bil prvi ciklus za selektorja Slavišo Stojanovića, ki ga je začel z domačim porazom proti Švici, prvim favoritom skupine. Menjava generacij je naredila svoje, v napadu ni bilo več Milivoja Novakovića.

Na drugi tekmi v Oslu je kazalo, da gre na bolje. Marko Šuler je hitro popeljal Slovenijo v vodstvo, v vratih pa je debitiral mladi 19-letni Jan Oblak, ki mu je Stojanović dal prednost pred Jasminom Handanovićem, a je sledil preobrat. Norvežani so zmagali z 2:1, zmagoviti gol je padel v zadnjih sekundah z bele točke.

Po zmagi nad Ciprom je Slovenija ujela priključek s sredino, a ga je ponovno izgubila po porazu v hudem vremenu v Albaniji. Napočil je čas za spremembo, Stojanović je zapustil stolček, tedanji predsednik NZS Aleksander Čeferin pa je kmalu ponosno predstavil naslednika. To je bil Srečko Katanec.

... Katancu bi skoraj uspel podvig

Milivoje Novaković je Norvežanom zabil kar tri zadetke. | Foto: Vid Ponikvar Milivoje Novaković je Norvežanom zabil kar tri zadetke. Foto: Vid Ponikvar Po 11 letih se je vrnil na slovenski selektorski stolček. Navijači so bili optimisti, a je hitro sledila hladna prha. Domač poraz proti Islandiji, ki so jo takrat mnogi podcenjevali. Katanec pa je opozarjal, kaj zmore. Dobro jo je preučil in nato v gosteh premagal kar s 4:2.

Sledili so boljši časi. Domača zmaga nad Albanijo z mojstrovino Kevina Kampla, v gosteh je padel Ciper z 2:0, zgodovinska zmaga, prva nad skandinavsko ekipo, nad Norveško v Ljudskem vrtu, vse tri gole za 3:0 je dal povratnik Novaković. Slovenija si je odprla možnosti za dodatne kvalifikacije. Potrebovala je še zmago nad Švico v Bernu, a v kakovostnem srečanju, polnem priložnosti na obeh straneh, nesrečno izgubila. Tekmo je odločil Granit Xhaka v 74. minuti. Samir Handanović je bil premagan, sanj o Braziliji je bilo konec. Slovenija je osvojila tretje mesto in za Islandijo zaostala dve točki.

Sanje Slovenije o nastopu v Braziliji so se končale v Bernu. | Foto: Vid Ponikvar Sanje Slovenije o nastopu v Braziliji so se končale v Bernu. Foto: Vid Ponikvar

Novaković je bil s petimi goli prvi strelec kvalifikacijske skupine. Švicarji in Islandci bodo nastopili tudi letos v Rusiji, pred tem so bili tudi na EP 2016. Na SP 2014 ni bilo Islandije, v dodatnih kvalifikacijah jo je premagala Hrvaška.

Kaj se je še dogajalo na SP 2014?

Na uvodni tekmi SP 2014 je Brazilija premagala Hrvaško s 3:1, selektor Niko Kovač, novi trener Bayerna, pa je po dvoboju izpostavil slabo sojenje v korist gostiteljem. | Foto: Reuters Na uvodni tekmi SP 2014 je Brazilija premagala Hrvaško s 3:1, selektor Niko Kovač, novi trener Bayerna, pa je po dvoboju izpostavil slabo sojenje v korist gostiteljem. Foto: Reuters

Kolumbijec James Rodriguez je s šestimi goli postal prvi strelec tekmovanja. Dosegel je nekaj zelo atraktivnih zadetkov, po prvenstvu pa se iz Monaca preselil k madridskemu Realu, kjer ni igral toliko, kot je pričakoval. | Foto: Reuters Kolumbijec James Rodriguez je s šestimi goli postal prvi strelec tekmovanja. Dosegel je nekaj zelo atraktivnih zadetkov, po prvenstvu pa se iz Monaca preselil k madridskemu Realu, kjer ni igral toliko, kot je pričakoval. Foto: Reuters

Edina novinka v elitni druščini na velikem tekmovanju v Braziliji je bila Bosna in Hercegovina. Izpadla je že po skupinskem delu, kjer sta jo prehiteli (ter premagali) Argentina in Nigerija. | Foto: Reuters Edina novinka v elitni druščini na velikem tekmovanju v Braziliji je bila Bosna in Hercegovina. Izpadla je že po skupinskem delu, kjer sta jo prehiteli (ter premagali) Argentina in Nigerija. Foto: Reuters

Na prvem svetovnem prvenstvu, kjer se je uporabljala tehnologija na golovi črti, so sodniki predstavili veliko novost. Ob prostih strelih in odrejanju mesta, kjer naj stoji živi zid, so začeli uporabljati poseben sprej, razpršilno peno, ki kmalu izgine. | Foto: Reuters Na prvem svetovnem prvenstvu, kjer se je uporabljala tehnologija na golovi črti, so sodniki predstavili veliko novost. Ob prostih strelih in odrejanju mesta, kjer naj stoji živi zid, so začeli uporabljati poseben sprej, razpršilno peno, ki kmalu izgine. Foto: Reuters

V kvalifikacijah za SP 2014 se ni zalomilo nobenemu nekdanjemu svetovnemu prvaku. Drugače je bilo v skupinskem delu. Branilci naslova Španci so presenetljivo izpadli, razočarali so tudi Angleži in Italijani. | Foto: Reuters V kvalifikacijah za SP 2014 se ni zalomilo nobenemu nekdanjemu svetovnemu prvaku. Drugače je bilo v skupinskem delu. Branilci naslova Španci so presenetljivo izpadli, razočarali so tudi Angleži in Italijani. Foto: Reuters

Za enega večjih škandalov je poskrbel Luis Suarez. Zvezdnik Barcelone je na tekmi z Italijo ugriznil v ramo Giorgia Chielllinija. Urugvajskega napadalca, za katerega to ni bil niti približno prvi tovrsten napad, je čakala huda kazen. Končal je tekmovanje. | Foto: Reuters Za enega večjih škandalov je poskrbel Luis Suarez. Zvezdnik Barcelone je na tekmi z Italijo ugriznil v ramo Giorgia Chielllinija. Urugvajskega napadalca, za katerega to ni bil niti približno prvi tovrsten napad, je čakala huda kazen. Končal je tekmovanje. Foto: Reuters

Portugalska je kljub pomoči Cristiana Ronalda izpadla že v skupini. Najprej so jo Nemci ponižali s 4:0 in nakazali, da bi lahko bilo to njihovo prvenstvo. V osmini finala so težje od pričakovanega po podaljških izločili Alžirijo (2:1). | Foto: Reuters Portugalska je kljub pomoči Cristiana Ronalda izpadla že v skupini. Najprej so jo Nemci ponižali s 4:0 in nakazali, da bi lahko bilo to njihovo prvenstvo. V osmini finala so težje od pričakovanega po podaljških izločili Alžirijo (2:1). Foto: Reuters

V osmini finala je bilo zelo tesno tudi na srečanju med Argentino in Švico. Zmagovalca je v 118. minuti odločil Angel Di Maria, gavči so vendarle preskočili slovenskega krvnika v kvalifikacijah. | Foto: Reuters V osmini finala je bilo zelo tesno tudi na srečanju med Argentino in Švico. Zmagovalca je v 118. minuti odločil Angel Di Maria, gavči so vendarle preskočili slovenskega krvnika v kvalifikacijah. Foto: Reuters

Belgija je v osmini finala premagala ZDA z 2:1, vratar Američanov Tim Howard pa je ubranil kar 16 strelov, ki so romali v okvir vrat, in postavil rekord svetovnih prvenstev. | Foto: Reuters Belgija je v osmini finala premagala ZDA z 2:1, vratar Američanov Tim Howard pa je ubranil kar 16 strelov, ki so romali v okvir vrat, in postavil rekord svetovnih prvenstev. Foto: Reuters

Brazilija se je v osmini finala tresla proti Čilu. Bilo je 1:1, v zadnji minuti podaljška pa je Čilenec Mauricio Pinilla stresel okvir vrat. Na koncu so Brazilci dobili južnoameriško loterijo po strelih z bele točke s 5:4, navijači pa so poveličevali vratarja Julia Cesarja. | Foto: Reuters Brazilija se je v osmini finala tresla proti Čilu. Bilo je 1:1, v zadnji minuti podaljška pa je Čilenec Mauricio Pinilla stresel okvir vrat. Na koncu so Brazilci dobili južnoameriško loterijo po strelih z bele točke s 5:4, navijači pa so poveličevali vratarja Julia Cesarja. Foto: Reuters

Kostarika je v osmini finala SP 2014 izločila Grčijo. | Foto: Reuters Kostarika je v osmini finala SP 2014 izločila Grčijo. Foto: Reuters

Franciji je šlo odlično vse do četrtfinala, ko je potegnila krajšo proti sosedom Nemcem (0:1). Zmagovalca je odločil Mats Hummels. Argentina je bila z istim rezultatom boljša od Belgije, ki je tako ostala brez tako želenega preboja med najboljše štiri. | Foto: Reuters Franciji je šlo odlično vse do četrtfinala, ko je potegnila krajšo proti sosedom Nemcem (0:1). Zmagovalca je odločil Mats Hummels. Argentina je bila z istim rezultatom boljša od Belgije, ki je tako ostala brez tako želenega preboja med najboljše štiri. Foto: Reuters

Nizozemci so na SP 2014 osvojili tretje mesto. Naslednji dve veliki tekmovanji (EP 2016 in SP 2018) so izpustili. | Foto: Reuters Nizozemci so na SP 2014 osvojili tretje mesto. Naslednji dve veliki tekmovanji (EP 2016 in SP 2018) so izpustili. Foto: Reuters

Alžirija Slovenija 2010
Sportal SP 2010: Matjaž Kek potožil: Naj gre vse skupaj k vragu
Italija Francija Zidane Materazzi SP 2006
Sportal SP 2006: Odvrnil mu je, da bi raje njegovo sestro, nato prejel udarec stoletja
SP 2002
Sportal SP 2002: Slovenija na svetovnih naslovnicah, a z nič kaj prijetno novico
SP 1998 Francija
Sportal SP 1998: Hrvaška pravljica in bolezen Ronalda, ovita v skrivnost
SP 1994 ZDA
Sportal SP 1994: Nogomet izgubil smisel, avtogol plačal z življenjem
Nemčija 1990
Sportal SP 1990: Najprej pokvarili večer Katancu, na koncu spravili v jok Maradono
SP Mehika 1986
Sportal SP 1986: Če bi to naredil danes, bi šel v zapor
SP 1982 Španija
Sportal SP 1982: Italija vstala od mrtvih, svet zasovražil nemškega vratarja
SP 1978 Argentina
Sportal SP 1978: Kontroverzno, da bolj ne bi moglo biti
Branko Oblak
Sportal SP 1974: Nepozaben dan za Slovenijo: Oblak navdušil svet, a je idilo prekinila stavka
SP 1970 Mehika
Sportal SP 1970: Italijan se je motil, Pele ni iz kosti in kože
SP 1966 Anglija
Sportal SP 1966: Ena od najbolj spornih odločitev v zgodovini nogometa
SP 1962 Čile
Sportal SP 1962: Po najhujšem potresu v zgodovini se je plesala samba
Brazilija 1958 Švedska
Sportal SP 1958: Izpolnil, kar je kot deček obljubil objokanemu očetu
SP 1954 Švica
Sportal SP 1954: Mit o čudežu, ki je povojno Nemčijo dvignil na noge
SP 1950 Brazilija
Sportal SP 1950: Praznik, ki se je sprevrgel v neverjetno tragedijo
SP 1938 Francija
Sportal SP 1938: Francozi izžvižgali prvake, nato je svet prekrila krvava zavesa
Italija 1934 nogomet SP
Sportal SP 1934: Na srečo niso nikoli izvedeli, ali bi Mussolini uresničil grožnje
SP 1930 Urugvaj
Sportal SP 1930: Ni manjkalo veliko, pa bi Slovenija imela prvega že desetletja pred Oblakom

SP v Braziliji

Leto: 2014
Gostitelj: Brazilija
Zmagovalec: Nemčija
Finale: Nemčija : Argentina 1:0 po podaljšku (0:0)
Povprečje doseženih zadetkov: 2,67
Povprečni obisk gledalcev: 53.592
Najboljši strelci: James Rodriguez (Kolumbija) - 6 zadetkov
Uvrstitev Slovenije: izpadla v kvalifikacijah

Tekma za 3. mesto:
Brasilia:
Brazilija : Nizozemska 0:3 (0:2)
Van Persie 3./11-m, Blind 17., Wijnaldum 90. 

Finale:
Rio de Janeiro, štadion Maracana, 74.738 gledalcev

Nemčija : Argentina 1:0 po podaljšku (0:0, 0:0, 0:0)

Nemčija: Neuer, Höwedes, Hummels, Boateng, Lahm, Schweinsteiger, Kramer (od 31. Schürrle), Özil (od 120. Mertesacker), Kroos, Müller, Klose (od 88. Götze); selektor Joachim Löw;

Argentina: Romero, Zabaleta, Rojo, Demichelis, Garay, Mascherano, Biglia, Perez (od 86. Gago), Lavezzi (od 46. Agüero), Messi, Higuain (od 78. Palacio); selektor Alejandro Sabella.

Zgodovina svetovnih prvenstev: 

Leto Gostitelj Svetovni prvak
1930 Urugvaj Urugvaj
1934 Italija Italija
1938 Francija Italija
1950 Brazilija Urugvaj
1954 Švica ZRN
1958 Švedska Brazilija
1962 Čile Brazilija
1966 Anglija Anglija
1970 Mehika Brazilija
1974 ZRN ZRN
1978 Argentina Argentina
1982 Španija Italija
1986 Mehika Argentina
1990 Italija ZRN
1994 ZDA Brazilija
1998 Francija Francija
2002 Južna Koreja in Japonska Brazilija
2006 Nemčija Italija
2010 Južna Afrika Španija
2014 Brazilija Nemčija
2018 Rusija ?

Naslovi svetovnih prvakov:

5 – Brazilija
4 – Italija, Nemčija (ZRN)
2 – Argentina, Urugvaj
1 – Anglija, Francija, Španija 

 

Ne spreglejte