Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
24. 7. 2023,
13.15

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

Natisni članek

NŠ Mura Vitoria Guimaraes NK Aluminij Albert Riera Mario Kvesić NK Olimpija NK Olimpija NK Celje Prva liga Telemach 1. SNL

Ponedeljek, 24. 7. 2023, 13.15

9 mesecev, 1 teden

Novi trener NK Celje

Riera iskreno o prelomljeni obljubi: Nikogar nisem izdal, oni me niso želeli

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86
trenerji prve lige Albert Riera | Riera je v petek obljubil, da bo v ponedeljek pripravljen na 200 vprašanj. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Riera je v petek obljubil, da bo v ponedeljek pripravljen na 200 vprašanj.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Novi trener Celja Albert Riera je na petkovi novinarski konferenci pred začetkom 33. sezone prve lige dejal, da bo letos manj govoril, a obenem obljubil, da bo v ponedeljek pripravljen na 200 vprašanj. Tudi na komentar svojih besed izpred dveh mesecev, ko je dejal, da v Sloveniji razen Olimpije ne bo vodil nobenega drugega kluba. "Takrat sem to res čutil. Vedno rečem, kar čutim. Takrat sem bil srečen v Olimpiji." Želel si je ostati, a ga vodstvo Olimpije ni želelo: "Prisiljen sem bil oditi."

trenerji prve lige
Sportal Trenerji pred prvim krogom previdni, Riera pravi, da bo manj govoril #video

Španski trener Albert Riera je Olimpijo popeljal do dvojne krone. Navijači iz prestolnice so ga vzeli za svojega. Še bolj se jim je prikupil, ko je v pogovoru za Sportal 16. maja dejal: "V Sloveniji nikoli ne bom trener kluba, ki ni Olimpija. Dajem častno besedo, ki pri meni nekaj velja. Ne vem, v kakšni vlogi bi se takrat vrnil v slovenski nogomet, a zame kot trenerja pride v poštev samo Olimpija." A nato z vodstvom Olimpije ni našel skupnega jezika o novi pogodbi in kljub naslovu državnega prvaka je odšel iz Ljubljane. Na proslavi dvojne krone na Kongresnem trgu so navijači vzklikali njegovo ime. Dobra dva meseca pozneje je prelomil besede in postal trener NK Celje. Predvsem Green Dragons so besni. Za konec avgusta, ko Celje gostuje v Stožicah, mu pripravljajo vse prej kot prijazen sprejem.

"Bil sem šokiran, ko sem slišal, da sem izdal klub"

Albert Riera | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Albert Riera Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Na petkovi novinarski konferenci Nogometne zveze Slovenije pred začetkom prve lige Riera o tem ni hotel govoriti. A zdaj so v Celju pripravili še svojo novinarsko konferenco, po uvodni tekmi lige z Aluminijem in pred dvema domačima tekmama ta teden. V četrtek bodo odigrali prvo tekmo drugega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo z Vitorio Guimaraes (20.00), v nedeljo pa igrali proti Muri v drugem krogu slovenskega prvenstva (20.15). "Nazaj v Sloveniji, ki mi je dala veliko. Veliko spoštovanje do projekta tu v Celju. Ta klub je zelo ambiciozen." 

Vprašanja sploh niso bila potrebna, saj je sam vse o slovesu od Olimpije in prelomljeni obljubi pojasnil že v uvodnem nagovoru. "Ne boste slišali nobene slabe besede o mojem nekdanjem klubu. Olimpija mi je prva dala priložnost, da sem bil glavni trener. Čutim spoštovanje do kluba z dolgo tradicijo in dobrimi navijači. Brez navijačev nogomet ne bi bil enak. Bil sem šokiran, ko sem slišal, da sem izdal klub. Res sem rekel, da ne bom vodil nobenega kluba v Sloveniji. Takrat sem to res čutil. Vedno rečem, kar čutim. Takrat sem bil srečen v Olimpiji. A stvari se spreminjajo, iz več razlogov."

"Prisiljen sem bil oditi"

V Ljubljani ni bil več zaželen. | Foto: Grega Valančič/Sportida V Ljubljani ni bil več zaželen. Foto: Grega Valančič/Sportida "Vsi veste, da sem Olimpijo čakal do zadnjega dne. Olimpija se je odločila, da ne bo nadaljevala z mano. Hvala za priložnost. Odločili so se, da gremo narazen. Ne morem nadzorovati tistega, kar ni v mojih rokah. Odločili so se za drugačen način, za drugega trenerja. In jaz moram to sprejeti. Prisiljen sem bil oditi. In šel sem domov. Jaz nisem nikogar izdal. Šel sem na počitnice, takrat se nisem pogovarjal s Celjem. Čez dva meseca me je poklical predsednik Celja. Tega nisem načrtoval. Bil sem prisiljen oditi, zato sem presenečen nad odzivom. Sodite me po tem, kar sem delal kot trener. Nikogar nisem izdal. Ko sem izrekel besede, da ne bom treniral drugega kluba, sem bil zaljubljen. Takrat sem to čutil in govoril iz dna srca. Tako bo morda tudi tu. Ko sem srečen, dam od sebe vse, za klub, za igralce. Potreboval sem čas. Od ene žene do druge ne greš čez noč. Nikogar nisem izdal, oni me niso želeli."

Imel je še druge ponudbe, a ...

Po izvrstni sezoni smo vsi menili, da ga bo v svoje vrste zvabil kakšen od klubov v močnejših evropskih ligah. Imel je še druge ponudbe, veliko ponudb, priznava. "A ker se odločam glede na čustva, srečo, me niso zadovoljile. Tukaj v Sloveniji smo vsi trenerji zelo mladi. Vsi se moramo izboljšati, vsi moramo napredovati. Enako velja za igralce, za ligo."

Predsednik Celja Valerij Kolotilo je prejšnji teden malo v šali, malo zares dejal, da je izbral Riero, ker kot Španec ve, kako premagati Portugalce. In prvi nasprotnik v kvalifikacijah za konferenčno ligo je portugalska ekipa. "Najpomembneje je, da vem, kako premagati slovenske ekipe, ne posamezne trenerje," v smehu odgovarja Riera. Je pa res, da ima zdaj portugalskega trenerja tudi Olimpija. "A če premagamo samo Olimpijo, imamo samo 12 točk. Moramo se naučiti, kako premagati vse nasprotnike."

prva liga NK Aluminij NK Celje Luka Bobičanec ALbert Riera
Sportal Maribor našel novega golgeterja, poraz Olimpije, Celjane rešil Bobičanec
Albert Riera
Sportal Popoldne ga še nismo dočakali, zvečer Riera potrjen za trenerja Celja #video

"V Celju imamo samo en cilj - biti prvi"

Tekma v Kidričevem je bila polna drame. Celje je dvakrat zaostajalo, sodnik tudi po ogledu z VAR ni priznal mejnega gola, na koncu je Luka Bobičanec s svojim prvencem v dresu Celja poskrbel za delitev točk (2:2). Tudi druge tekme v prvem krogu so pretekli konec tedna potrdile, kako nepredvidljiva je slovenska liga. "Pred nami je zanimiva sezona. Veliko klubov ima visoke cilje. V Celju imamo samo en cilj - biti prvi. Vsaj poskušali bomo. To miselnost si želim v tem klubu. To miselnost čutim od vodstva kluba in to želim predati tudi igralcem."

1. krog NK Aluminij NK Celje Albert Riera | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Prvo soočenje z Olimpijo ga čaka konec avgusta. "Res nisem preveril koledarja. Šele včeraj sem dodal v rokovnik naslednje tekme. Ta tekma ni bolj pomembna. Tekma z Olimpijo je enako pomembna, kot je bila tekma z Aluminijem. Na vsaki se igra za tri točke. Tudi na tekmi Olimpija - Maribor se ne igra za štiri točke. Tudi nad Aluminijem sem si želel zmagati. Zelo pomembno je, kako začneš sezono," poudarja 41-letni trener z Majorke, ki se je v času počitnic na tej družil tudi s Pepom Guardiolo in Mikelom Arteto. Njegov pomočnik pri Olimpiji in zdaj tudi pri Celju Pablo Remon Arteta je Mikelov bratranec, a o slovenski ligi se niso pogovarjali.

Do konca prestopnega roka bo še skrčil seznam igralcev

prva liga NK Aluminij NK Celje Aljoša Matko | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Priprav z ekipo ni opravil, a ima trenutno v njej kar 31 igralcev. "Vsem ne moreš dati ljubezni. Morajo pa čutiti, da so pomembni. Če niso srečni, ne dajo vsega. Želim srečno ekipo. Idealno število je torej 20, 21 igralcev in vratarji. Najprej bi rad vse videl, da bom pošten do vseh, nato se bomo odločili. Zdaj je še prezgodaj." Skupaj so namreč od petka imeli samo štiri treninge. Največje vprašanje je, kaj bo z napadalcem Charlesom Ikwuemesijem, ki je že bil tik pred odhodom, a za zdaj ostaja. "Velika ljubezen. Mora začutiti, da ga želimo. Jaz ga želim. Mi želimo, da je osredotočen na našo ekipo. Če bo srečen, bo dal vse od sebe."

Kapetan Denis Popović za četrtkovo evropsko tekmo zaradi lažje poškodbe še ne bo na voljo. "Težka ekipa. So zelo tekmovalni, a mi želimo tekmovati z njimi."

Albert Riera
Sportal Albert Riera brez dlake na jeziku: Zdaj razumem navijače Olimpije
NK Olimpija prvak
Sportal Kako so šampioni zeleni zatresli Ljubljano #video
Ne spreglejte