Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 7. 2023,
22.10

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02

Natisni članek

Matej Poplatnik Nik Omladič Arnel Jakupović NK Radomlje NK Domžale Joao Henriques Damir Krznar Albert Riera NŠ Mura NK Rogaška NK Aluminij NK Celje FC Koper NK Maribor NK Maribor NK Bravo NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telemach 1. SNL

Nedelja, 23. 7. 2023, 22.10

8 mesecev, 3 tedne

1. SNL, 1. krog

Maribor našel novega golgeterja, poraz Olimpije, Celjane rešil Bobičanec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02
prva liga NK Aluminij NK Celje Luka Bobičanec ALbert Riera | Luka Bobičanec je v 88. minuti rešil Celje, da ne debiju Alberta Riere ni izgubilo. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Luka Bobičanec je v 88. minuti rešil Celje, da ne debiju Alberta Riere ni izgubilo.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Najuspešnejši klub v državi Maribor je v prvem krogu 33. sezone prve slovenske lige s 4:0 nadigral Radomlje. S hat-trickom je navdušil Arnel Jakupović. Povratnik v ligo Aluminij je namučil zvezdniško Celje z novim trenerjem Albertom Riero (2:2). Domžale so po preobratu s 3:2 premagale Muro, pri kateri se je poškodoval Kai Cipot, vratar Klemen Mihelak pa je dosegel avtogol. Bravo je bil doma z 2:0 boljši od novinca v ligi Rogaške, Olimpija pa je branjenje dvojne krone začela s premešano postavo in porazom v Kopru (2:1).

1. SNL, 1. krog:

Sobota, 21. julij:

Nedelja, 22. julij:

trenerji prve lige
Sportal Trenerji pred prvim krogom previdni, Riera pravi, da bo manj govoril #video

Radomlje in Maribor iščejo novega golgeterja

Damir Krznar | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Damir Krznar Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V nedeljo popoldne se je prvi krog 33. sezone prve slovenske nogometne lige nadaljeval v Domžalah, kjer je pri Radomljah gostoval Maribor. Oliver Bogatinov je spomladi prerodil ekipo, ki je izgubila samo enkrat, je pa ostala brez Esterja Soklerja, ki je po desetih doseženih golih prestopil v Aberdeen. Damir Krznar pa je ostal brez prvega podajalca ekipe in z 20 goli prvega strelca lige (to sta bila Marko Tolić in Žan Vipotnik).

Arnel Jakupović je že v prvem polčasu prve tekme sezone zabil dva gola. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Arnel Jakupović je že v prvem polčasu prve tekme sezone zabil dva gola. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Očitno pa novega golgeterja v Mariboru že imajo. Arnel Jakupović je zadel na četrtkovi evropski tekmi, v Radomljah pa v prvem polčasu kar dvakrat. Vijoličasti so imeli izrazito premoč, v okvir gola so streljali sedemkrat in na odmor odšli s prednostjo 2:0. Ko je v 61. minuti Maribor dobil še 11-metrovko (po ogledu z VAR), je nekdanji nogometaš Domžal zadel še tretjič in prve tri točke Štajercev v sezoni so bile tako rekoč zagotovljene. V zaključku tekme je za končni izid 4:0 zadel še en nekdanji član Domžal Jan Repas.

trenerji prve lige Damir Krznar
Sportal Olimpija in Celje? Kaznuje te lahko vsak, svari trener Maribora.

Celjani dvakrat zaostajali, odnesli vsaj točko

Nova podoba Celja | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Nova podoba Celja Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Najtežje smo v prvem krogu čakali zadnjo tekmo: v nedeljo zvečer je v Kidričevo prišlo Celje. Novi trener Celjanov Albert Riera je imel za pripravo ekipe vsega dva dneva, nasproti pa mu je stal vselej samozavestni Robert Pevnik. Oba sta nekdanja trenerja Olimpije. Španec je lani iz Olimpije v kratkem času naredil šampionsko ekipo, bo zdaj tako še v Celju? Poimensko ima še boljšo ekipo, če izpostavimo samo dva nekdanja zmaja Aljošo Matka in Maria Kvesića, reprezentanta Žana Karničnika in Nina Kouterja, pa še dva nekdanja igralca Mure Luko Bobičanca in Matka Obradovića. Tukaj je še Matic Vrbanec, ki si je ime zgradil prav pri tokratnem nasprotniku Aluminiju.

Povedel je Aluminij. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Povedel je Aluminij. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Kapetan Celja Denis Popović je zaradi lažje poškodbe izpustil prvo tekmo prvenstva, je pa Riera takoj v prvo postavo uvrstil Kvesića. Poznata se že iz Olimpije. Prvi gol na tekmi smo videli že v tretji minuti. Dva nogometaša Celja sta naredila napako v obrambi, po strelu Sandra Jovanovića pa je slabo posredoval še Obradović in z golom nekdanjega člana velenjskega Rudarja je Aluminij povedel z 1:0. Še en udarec za novega trenerja Celja je sledil v 12. minuti, ko se je poškodoval 20-letni Nejc Ajhmajer. Prisiljen je bil v zamenjavo in v igro poslal izkušenega Karničnika, ki je presenetljivo začel na klopi. Gostje so imeli žogo več časa, dve lepi priložnosti je imel Matko, a mu ni uspelo premagati Tiborja Banića. Je bil pa sredi prvega polčasa drugič premagan Obradović. Po lepem protinapadu je žogo na robu kazenskega prostora dobil 19-letni Hrvat Marko Brkljača. Vratarja Celja je rešila prečka, a čez nekaj sekund se je oglasila VAR-soba. Je žoga, potem ko se je odbila od prečke navzdol, vendarle prečkala golovo črto? Iz enega posnetka se je zdelo, da je, a so sodniki po ogledu vseh posnetkov odločili, da gol ne velja. 

Fotogalerija
1 / 10

Aljoša Matko | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Aljoša Matko Foto: Blaž Weindorfer/Sportida V drugem polčasu je Aluminij vidno padel v napadalnem delu igre. A čeprav so se nekoliko zaprli, so Celjani prebili zid in prek Matka v 59. minuti izenačili na 1:1. Deset minut pred koncem tekme pa vendarle poskus tudi za domače. S kakšnih 25 metrov je neubranljivo streljal še en mlad Hrvat pri Aluminiju Jakov Katuša in zadel za 2:1. S še bolj atraktivnim strelom z razdalje je vsaj točko favoriziranih Celjanov rešil Bobičanec (2:2). To je njegov sploh prvi gol za Celje, potem ko je v knežje mesto pozimi prišel iz Fazanerije.

Nova imena v Kopru priigrala zmago nad prvaki

Henriques želi zmage in lovorike, a je za zdaj v napovedih previden. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Henriques želi zmage in lovorike, a je za zdaj v napovedih previden. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V večerni sobotni tekmi je na Bonifiki pri razočaranju drugega dela zadnjega prvenstva gostovala prvakinja. Olimpija je ostala brez Alberta Riere in Maria Kvesića, kar 11 nogometašev pa je zapustilo slačilnico Kopra. Lahko pa trener Zoran Zeljković računa na tri povratnike (Jan Koprivec, Enej Marsetič in Nardin Mulahusejnović). Veliko bo odvisno, ali se bo po težki poškodbi v staro formo vrnil Max Barišić. Med novinci je še eno znano ime: Nik Omladić. Nekdanji nogometaš Olimpije se je v prvo slovensko ligo vrnil po osmih letih. Novi trener zmajev Joao Henriques je dejal, da bo kljub evropskim tekmam v prvo postavo uvrstil 11 najboljših. A so na klopi za rezerviste ostali slovenski nogometaši Timi Max Elšnik, Mustafa Nukić in Svit Sešlar. Kapetanski trak je nosil Marcel Ratnik.

Povratnik na Bonifkiki Nardin Mulahusejnović je zabil za vodstvo z 1:0. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Povratnik na Bonifkiki Nardin Mulahusejnović je zabil za vodstvo z 1:0. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Je pa začel novinec v zelenem dresu, tokrat sicer v črnem, Nemanja Motika, ki je veliko preigraval. Tudi sicer je imela Olimpija več žogo, a se je kar malo preveč poigravala z žogo in premalokrat streljala na gol. Po izvrstni dvojni podaji je imel najlepšo priložnost Josip Posavec (40. minuta), a je Koprivec branil. Pri Kopru je vso tekmo izstopal Omladić, v 58. minuti je poslal lep predložek iz kota, ki ga je z visokim skokom z glavo v gol Matevža Vidovška poslal Mulahusejnović. Henriques je reagiral in namesto novincev Motike, Raula Florucza in Saarja Fadide v igro poslal Ruija Pedra, Elšnika in Sešlarja. A proti zaprti postavitvi Kopra so imeli Ljubljančani vse več težav. Je pa zadel rezervist Kopra, Francoz Timothee Nkada. Njegov prvi gol za rumene z obale in zasluženo vodstvo domačih z 2:0. Zelo motivirani Sešlar, ki pred tremi leti pri Zeljkoviću v Krškem ni dobil veliko priložnosti za igro, je v sodnikovem dodatku zgolj ublažil poraz prvakov.

Mura že v 24. minuti povedla z 2:0, nato pa ...

Muraši so na začetku tekme povedli z 2:0, na koncu pa izgubili. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Muraši so na začetku tekme povedli z 2:0, na koncu pa izgubili. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida V soboto sta igrala Mura in Domžale. Ekipa Dejana Grabića je doživela precej kadrovskih sprememb, od prekmurske ravnice se je poslovil tudi najboljši strelec Mirlind Daku. Kot zadnji je odšel Mihael Klepač, Gregor Balažic pa je sklenil igralsko kariero. Med novinci velja izpostaviti Gabra Dobrovoljca, ki je dolgo nosil dres Domžal, ter Almina Kurtovića, ki je znova združil moči s trenerjem Grabićem. Domov se je vrnil Amadej Maroša. Precej spremenjena je tudi ekipa Simona Rožmana, ki je sredi tedna neslavno izpadla v kvalifikacijah za konferenčno ligo. Jim je pa uspelo zadržati Franka Kovačevića, ki je bil v prejšnji sezoni z 12 goli njihov prvi strelec, a na prvi tekmi lige ni igral.

Domžale so po pol ure igre v Fazaneriji znižale na 1:2. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Domžale so po pol ure igre v Fazaneriji znižale na 1:2. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Uvodne minute so bile v Fazaneriji zelo zanimive, domače navijače so dvignile na noge: po izjemni podaji Maroše je za 1:0 zadel Dardan Shabanhaxhaj, na 2:0 pa je povišal nekdanji član Domžal Emir Saitoski. Svoj prvi gol v prvi ligi je za znižanje na 1:2 sredi polčasa zabil Edin Julardžija. Pred koncem pa šok za Murine navijače, saj se je poškodoval Kai Cipot in moral predčasno v slačilnico. Zamenjal ga je Dobrovoljc.

Pred koncem prvega polčasa se je poškodoval Kai Cipot. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Pred koncem prvega polčasa se je poškodoval Kai Cipot. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Zmaga po preobratu. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Zmaga po preobratu. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Drugi polčas so morali zaradi močnega dežja in posledične teme sodniki za nekaj minut prekiniti, da so prižgali reflektorje. V 78. minuti smo nato videli najlepšo Murino akcijo polčasa, a je Maroša streljal preslabo in je žogo zaustavil Gašper Tratnik. Kdor ne da, dobi, pravijo in to se je zgodilo že v naslednjem napadu. Gašper Černe je na svoji peti prvoligaški tekmi dosegel prvi gol. In na semaforju je bilo 2:2. Domžale so v zadnjih minutah še bolj odločno napadle in zgodil se je še en šok za Muraše: po izvajanju kota je vratar črno-belih Klemen Mihelak skušal izboksati žogo, a je bila ta tako spolzka, da jo je poslal v lastno mrežo. In Mura je izgubila z 2:3.

NK Mura NK Domžale
Sportal Kako resno se je poškodoval Kai Cipot

Prvi gol sezone v prvi minuti zabil Štor

Luka Štor je prvi gol sezone zabil že v prvi minuti tekme. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Luka Štor je prvi gol sezone zabil že v prvi minuti tekme. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ob isti uri se je v soboto v ljubljanski Šiški začela tekma med Bravom in Rogaško, kjer smo videli tudi prvi gol sezone. Že v prvi minuti je za vodstvo Ljubljančanov zadel Luka Štor. Na 2:0 je v 73. minuti povišal izkušeni Matej Poplatnik, lani še tretjič najboljši strelec druge lige (Ilirija). Med elito je že igral za Triglav, vmes je bil tudi v Indiji. To je bil tudi končni izid tekme.

Mladi trener Brava Aleš Arnol se je moral pred sezono posloviti od nekaj ključnih igralcev, ob Kurtoviću še od Martina Kramariča, Žana Trontlja in Nemanje Jakšića. Rogaška se je v prvo ligo vrnila po treh desetletjih, vodi pa jo Oskar Drobne, ki ima z njo že izkušnje, nedavno je vodil Aluminij. Dve najzanimivejši novi imeni pri Slatinčanih sta vratar Rok Vodišek, nekoč up Olimpije, in Žan Benedičič, ki je bil eden ključnih mož šampionske ekipe Celja izpred nekaj let.

Kralj strelcev druge lige Matej Poplatnik po novem zabija v prvi ligi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kralj strelcev druge lige Matej Poplatnik po novem zabija v prvi ligi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

1. SNL, 1. krog:

Sobota, 21. julij:

Nedelja, 22. julij:

Lestvica:

Albert Riera
Sportal Popoldne ga še nismo dočakali, zvečer Riera potrjen za trenerja Celja #video
Ne spreglejte