Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
24. 10. 2024,
22.00

Osveženo pred

2 dneva, 21 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

Natisni članek

Liga Europa Liga Europa UEFA liga prvakov UEFA liga prvakov Zoran Zeljković Darko Milanič Albert Riera Ante Šimundža NK Olimpija NK Olimpija NK Mura NK Maribor NK Maribor NK Celje konferenčna liga konferenčna liga

Četrtek, 24. 10. 2024, 22.00

2 dneva, 21 ur

Nov rekord slovenskega klubskega nogometa

Fantastični Celjani popravili 12 let star rekord Maribora

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,89
NK Celje | Celjani so si v 2. krogu konferenčne lige privoščili goste iz Turčije. Med strelce se je vpisal tudi Ivan Brnić, ki je prispeval tudi podajo. | Foto Jure Banfi

Celjani so si v 2. krogu konferenčne lige privoščili goste iz Turčije. Med strelce se je vpisal tudi Ivan Brnić, ki je prispeval tudi podajo.

Foto: Jure Banfi

Po Mariboru, Muri in Olimpiji je zmago v glavnem delu evropskega klubskega tekmovanja dočakalo še Celje. In to kakšno! Izbranci Alberta Riere so v knežjem mestu odpihnili goste iz Istanbula, v turško mrežo odvrgli petardo (5:1) in poskrbeli za rekord. Slovenski nogomet tako visoke zmage, ko je govora o nastopih v skupinskem oziroma ligaškem delu evropskega tekmovanja, ne pomni.

Matevž Vidovšek
Sportal Avstrijce pičil škorpijon, čudežna obramba Vidovška odmeva po svetu!

Slovenski klubski nogomet je prvo zmago v glavnem delu tekmovanja dočakal pred 25 leti. Ante Šimundža je v Kijevu pod taktirko Bojana Prašnikarja popeljal Maribor do sladke zmage v ligi prvakov, kjer so zbrani najmočnejši tekmeci v Evropi. Pozneje je najtrofejnejši slovenski klub v elitnem tekmovanju zaigral še dvakrat (2014 in 2017), a ni več dočakal zmage. To je bil še razlog več, s kako neugodnimi tekmeci iz kakovostnih lig je imel opravka.

Mariborčani so leta 2012 v Ljudskem vrtu nadigrali Panathinaikos kar s 3:0. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mariborčani so leta 2012 v Ljudskem vrtu nadigrali Panathinaikos kar s 3:0. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Je pa Maribor začel nabirati zmage tudi v skupinskem delu lige Europa, drugem najmočnejšem tekmovanju. Tudi tam je nastopil za zdaj kot edini slovenski predstavnik, saj ni še nihče ponovil njegovega podviga. Maribor je tako pod vodstvom Darka Milaniča v evropski ligi pred 12 leti nadigral grškega velikana Panathinaikos kar s 3:0. V polno so zadeli Robert Berić, Agim Ibraimi in Marcos Tavares, to pa je bilo vse do 24. oktobra in pravljične zmage Celjanov nad Istanbulom BB, rekordno visoka zmaga slovenskega kluba.

NK Olimpija : Lask
Sportal Sanjski evropski dan za slovenski nogomet: po Celjanih slavila še Olimpija!

Leto pozneje je Maribor v evropski ligi, takrat je na vročem trenerskem stolu sedel Ante Šimundža, ugnal še Zulte Waregem (3:1 v gosteh) in Wigan (2:1 doma), nato pa je Slovenija do nove zmage klubskega predstavnika v skupinskem delu evropskega tekmovanja čakala vse do leta 2021.

Mura je leta 2021 senzacionalno premagala Tottenham, ki je dve leti pred tem igral v finalu lige prvakov. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Mura je leta 2021 senzacionalno premagala Tottenham, ki je dve leti pred tem igral v finalu lige prvakov. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Tudi takrat je bila zmaga povezana za Mariborom, saj jo je srčna Mura pod vodstvom Anteja Šimundže dosegla v Ljudskem vrtu, kjer je presenetila Tottenham (2:1). Dve leti pozneje se je na seznam slovenskih klubov, ki so zaigrali v glavnem delu evropskega tekmovanja, priključila še Olimpija. Najprej je premagala KI Klaksvik (2:0), pod zgodovinsko zmago za zeleno-bele se je podpisal Zoran Zeljković, nato še v gosteh Slovan iz Bratislave (2:1).

Danes pa se je na seznamu znašlo še Celje. In to kako! Pravijo, da se prve ne pozabi nikoli, o tej zmagi, ki so jo dosegli slovenski prvaki proti Istanbulu BB, pred štirimi leti tudi turškemu prvaku, pa se bo govorilo še dolgo. V knežjem mestu je počila celjska petarda (5:1).

Sešlar: Lepšega izida si ne bi mogli želeti

"Za prvo evropsko tekmo v Celju mislim, da ni lepšega izida, kot to, da smo zmagali s 5:1. Navijačem smo dali to, po kar so prišli. Sicer pa so bili tekmeci odprti, bilo je veliko prostora, imeli smo veliko priložnosti, lahko bi bilo 10:1, če bi vse zadeli. Odigrali smo res dobro tekmo. Vedeli smo, da ko izgubijo žogo, da so odprti po bočnih položajih. To smo izkoriščali vsako minuto tekme in tako smo dosegli tudi vseh pet zadetkov. Vitoria je bila res boljša od nas na prvi tekmi, ampak danes smo pokazali, da smo lahko tudi mi boljši, da lahko igramo z vsakim in bomo še osvajali točke," je po veliki zmagi dejal Sešlar.

Vir: STA

Celjani so v 2. krogu konferenčne lige prišli do prvih točk v ligaškem delu in popravili slovenski rekord, kar se tiče najvišjih zmag v tem delu tekmovanj. | Foto: Jure Banfi Celjani so v 2. krogu konferenčne lige prišli do prvih točk v ligaškem delu in popravili slovenski rekord, kar se tiče najvišjih zmag v tem delu tekmovanj. Foto: Jure Banfi

Celjani so tako popravili 12 let star rekord Maribora in poskrbeli za najvišjo zmago slovenskega kluba v glavnem delu evropskega tekmovanja. V desetem slovensko-turškem dvoboju v Evropi so se zmage končno veselili udeleženci 1. SNL, Albert Riera pa je postal prvi tuji strateg, ki je slovenski klub popeljal do tako odmevne evropske zmage.

Že čez nekaj ur se mu je na seznamu pridružil njegov rojak Victor Sanchez, ki je Olimpijo popeljal do zmage nad Laskom iz LInza (2:0) in zadržal imeniten niz na domačih evropskih tekmah v tej sezoni. Odigral jih je štiri, od tega tri v kvalifikacijah, zmaji pa so se vse dobili prej prejetega zadetka. Skupna razlika zeleno-belih znaša kar 12:0!

Olimpija je prvo zmago v ligaškem delu konferenčne lige dočakala proti Lasku iz Linza. | Foto: Aleš Fevžer Olimpija je prvo zmago v ligaškem delu konferenčne lige dočakala proti Lasku iz Linza. Foto: Aleš Fevžer

Najvišje (vse) zmage slovenskih klubov v skupinskem in ligaškem delu:

Celje : Istanbul Basaksehir 5:1 (2024 - konferenčna liga)
Maribor : Panathinaikos 3:0 (2012 - liga Europa)
Zulte Waregem : Maribor 1:3 (2013 - liga Europa)
Olimpija : Klaksvik 2:0 (2023 - konferenčna liga)
Olimpija : LASK Linz 2:0 (2024 - konferenčna liga)
Maribor : Wigan 2:1 (2013 - liga Europa)
Mura : Tottenham 2:1 (2021 - konferenčna liga) 
Slovan Bratislava : Olimpija 1:2 (2023 - konferenčna liga)
Dinamo Kijev : Maribor 0:1 (1999 - liga prvakov) 

NK Bravo : NK Maribor, Boštjan Cesar
Sportal Boštjan Cesar zmago posvetil mestu Maribor, občinski derbi suvereno Radomljam
Maribor Fenerbahče
Sportal Turki povzročajo slovenskim klubom pravcati glavobol
NK Olimpija : Ludogorec Mustafa Nukić
Sportal "Vsaka zgodba se enkrat konča – žal ne vedno tako, kot bi si želeli in zaslužili"
Milenko Ačimović
Sportal Ni bilo prijetno, Milenko Ačimović se je vračal s solznimi očmi
 
Ne spreglejte