Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 10. 2024,
22.53

Osveženo pred

2 dneva, 23 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,45

Natisni članek

Natisni članek

Dušan Stojinović Vid Belec Aleks Pihler Gregor Bajde Sandi Ogrinec Andraž Šporar Victor Sanchez del Amo NK Celje Albert Riera NK Olimpija NK Olimpija konferenčna liga konferenčna liga

Četrtek, 24. 10. 2024, 22.53

2 dneva, 23 ur

Konferenčna liga, ligaški del (2. krog)

Sanjski evropski dan za slovenski nogomet: po Celjanih slavila še Olimpija!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,45
NK Celje : Istanbul Basaksehir | Celjani so nadigrali Istanbul Basaksehir in vknjižili premierno zmago v konferenčni ligi. | Foto Jure Banfi

Celjani so nadigrali Istanbul Basaksehir in vknjižili premierno zmago v konferenčni ligi.

Foto: Jure Banfi

Zgodovinska sezona konferenčne lige, v kateri nastopata kar dva slovenska predstavnika, je danes slovenskim ljubiteljem nogometa ponudila veliko razlogov za zadovoljstvo. Najprej so Celjani gostili prvo tekmo konferenčne lige, na kateri so za zgodovinsko prvo zmago v tekmovanju nadigrali turški Istanbul Basaksehir. Na semaforju je po koncu srečanja pisalo 5:1. Nato je svoje delo zmagovito opravila še Olimpija, ki je za prve točke z 2:0 premagala Lask iz Linza, ob zmagi se je z izjemno obrambo izkazal Matevž Vidovšek. Glavni kandidat za lovoriko Chelsea je s 4:1 slavil pri "slovenskem" Panathinaikosu.

Matevž Vidovšek
Sportal Avstrijce pičil škorpijon, čudežna obramba Vidovška odmeva po svetu!
NK Celje
Sportal Fantastični Celjani popravili 12 let star rekord Maribora

Četrtek, 24. oktober:

V knežjem mestu so bili priča zgodovinski prvi domači tekmi konferenčne lige, po kateri se je smejalo varovancem Alberta Riere, ki so povsem nadigrali bogatejšega turškega tekmeca Istanbul BB. Ta je pred štirimi leti postal turški prvak, nato pa ohranil status kluba, ki redno nastopa v Evropi.

Albert Riera je Celjane popeljal do prvih točk v konferenčni ligi. | Foto: Jure Banfi Albert Riera je Celjane popeljal do prvih točk v konferenčni ligi. Foto: Jure Banfi Tribune na stadionu Z'dežele so pravo eksplozijo doživele že v peti minuti, ko je mrežo tekmecev načel Tamar Svetlin. Sprva je streljal Svit Sešlar, vratar je njegov poskus odbil, Svetlinu pa odbitka ni bilo težko pospraviti v skoraj prazen gol. Sešlar je v 20. minuti poskušal s strelom izven kazenskega prostora, a je njegov strel zletel mimo gola.

Deset minut pozneje pa je sledil sijajen protinapad Celjanov, Armandas Kučys je žogo v kazenskem prostoru prenesel z desne strani pred gol, kjer je do nje prišel Ivan Brnić, na katerega je gostujoča obramba povsem pozabila, in zadel za 2:0. Le štiri minute pozneje je bil čas za novo veselje domačih, Aljoša Matko je lepo našel Sešlarja, ki je z bližine ustrelil, žoga je oplazila enega od turških igralcev in končala za hrbtom 19-letnega Deniza Dilmena. Celjani so ob polčasu vodili s 3:0, kaj hitro na začetku drugega polčasa pa že zvišali prednost.

Navijači Celja so imeli ogromno razlogov za veselje. | Foto: Jure Banfi Navijači Celja so imeli ogromno razlogov za veselje. Foto: Jure Banfi V 51. minuti so ušli v protinapad, gostujoča obramba je znova zatajila, Brnić je podal do Sešlarja, ta žogo spravil do Kučysa, ta pa mimo nemočnega Dilmena za 4:0. Gostje so v 75. minuti dosegli častni zadetek, po zmedi pred celjskimi vrati je Matjaža Rozmana z bližine premagal Dimitrios Pelkas. A le dve minuti pozneje sta sledila nov celjski protinapad in zvišanje na končnih 5:1. Izpeljala sta ga Brnić in Kučys. Pod drugi gol na obračunu se je podpisal Litovec, ki na naslednji tekmi zaradi novega rumenega kartona ne bo smel igrati. Do konca srečanja se rezultat ni več spremenil, je pa rdeči karton prejel gostujoči trener Cagdas Atan.

Celjani so postali prvi slovenski klub, ki je v evropskem tekmovanju premagal tekmeca iz Turčije, na predhodnih devetih srečanjih slovenske zmage v Evropi ni bilo. 

Olimpija je doma premagala Lask. | Foto: Aleš Fevžer Olimpija je doma premagala Lask. Foto: Aleš Fevžer

Olimpija ugnala Lask, Vidovšek z izjemno obrambo

Po Celju se je pozornost slovenske nogometne javnosti preselila v Stožice, kjer je pri Olimpiji gostoval avstrijski prvoligaš LASK Linz, ki je prav tako moral priznati premoč slovenskemu predstavniku. Zmaji so do zmage prišli s taktično zrelo igro, posest so prepustili tekmecem, sami pa bili nevarni v protinapadih.

Matevž Vidovšek se je izkazal z izjemno obrambo in v prvem polčasu preprečil izenačenje. | Foto: Aleš Fevžer Matevž Vidovšek se je izkazal z izjemno obrambo in v prvem polčasu preprečil izenačenje. Foto: Aleš Fevžer Tako kot Celjani so tudi oni hitro prišli do vodstva, v 13. minuti sta lepo akcijo izpeljala Raul Florucz - Alex Blanco. Prvi je z leve strani mojstrsko podal žogo v sredino, kjer se je odlično znašel Blanco in ugnal Jorga Siebenhandla. V 32. minuti je do lepe priložnosti prišel Pedro Lucas Schwaizer, meril v desni zgornji kot, a je Siebenhandl njegov strel odbil prek vrat. Že v naslednji akciji pa nora obramba Matevža Vidovška, ki je po strelu Roberta Zulja v skoku s stopalom z zadnjimi močmi ubranil strel. Do konca polčasa je ohranil mrežo nedotaknjeno, tako da so gostitelji na odmor odšli s tesnim vodstvom. 

Prvo priložnost v drugem delu je imel za Ljubljančane David Sualehe, a so njegov strel z leve strani kazenskega prostora so Avstrijci blokirali. Gostje pa so imeli svojo priložnost v 66. minuti, ko je Vidovšek strel Maximiliana Entrupa odbil, a le do Marina Ljubičića, toda tudi ta ljubljanskega vratarja iz neposredne bližine ni znal premagati.

Kazen je sledila v 81. minuti, ko je Sualehe izvedel prosti strel z leve strani, Marko Ristić je v skoku z nogo podal žogo na drugo vratnico, tam pa je Lucasu ni bilo težko potisniti v mrežo za končnih 2:0.

Končnih 2:0 je postavil Pedro Lucas. | Foto: Aleš Fevžer Končnih 2:0 je postavil Pedro Lucas. Foto: Aleš Fevžer

V naslednjem krogu bo Olimpija, ki je danes še dvakrat zadela okvir vrat, gostovala v Helsinkih, tekma bo 7. novembra.

Chelsea do zanesljive zmage v grškem kotlu pri "slovenskem" Panathinaikosu

V konferenčni ligi so bili na delu tudi klubi slovenskih legionarjev. "Slovenski" Panathinaikos, katerega člani so Adam Gnezda Čerin, Andraž Šporar in Benjamin Verbič – ta ni prijavljen za Evropo, v zimskem prestopnem roku pa bi lahko zamenjal klubsko okolje –, je z 1:4 izgubil proti atraktivnemu tekmecu Chelseaju. Bogati angleški klub je tudi največji favorit za osvojitev lovorike. Gnezda Čerin je igral vso tekmo, Šporar pa je v igro vstopil v 71. minuti.

Panathinaikos, za katerega Adam Gnezda Čerin igra od prve minute, je z 1:4 izgubil proti glavnemu favoritu za osvojitev konferenčne lige Chelseaju. | Foto: Guliverimage Panathinaikos, za katerega Adam Gnezda Čerin igra od prve minute, je z 1:4 izgubil proti glavnemu favoritu za osvojitev konferenčne lige Chelseaju. Foto: Guliverimage

Na Cipru je APOEL, pri katerem brani in nosi kapetanski trak Vid Belec, gostil Borac iz Banjaluke in izgubil z 0:1, edini zadetek je prispeval Stefan Savić. Sandi Ogrinec je ob zmagi igral celotno srečanje, Aleks Pihler je vstopil v 81. minuti, Gregor Bajde pa je dogajanje pospremil na klopi za rezervne igralce.

Odlično nadaljuje tudi poljski prvak Jagiellonia Bialystok, ki se bo jeseni pomeril z obema slovenskima predstavnikoma, zanj pa nastopa tudi nekdanji kapetan Celja Dušan Stojinović. Vknjižil je drugo zmago, z 2:0 je premagal Petrocub iz Moldavije. Stojinović je odigral celoten dvoboj.

Ob Jagiellonii in Chelseaju so stoodstotni še Fiorentina, ki je s 4:2 v gosteh ugnala St. Gallen, Jonathan Ikone je dosegel dva zadetka, Vitoria Guimaraes, ki je po Celju v uvodnem krogu tokrat v gosteh ugnala Djurgarden z 2:1, Hearts, ki so z 2:0 odpravili Omonio, dunajski Rapid, ki je z 1:0 ugnal Noah, Legia, ki je s 3:0 v gosteh ugnala Bačko Topolo, Lugano, ki je tudi v gosteh z 1:0 odpravil Mlado Boleslav, in Heidenheim, ki je tudi z 1:0 v gosteh ugnal Pafos.

Konferenčna liga, ligaški del (2. krog):

Sreda, 24. oktober:

Lestvica:

Spored tekem Celja in Olimpije v konferenčni ligi:

1. krog:
2. oktober:

Vitoria Guimaraes (Por) : Celje 3:1 (2:0)

3. oktober:
Heidenheim (Nem) : Olimpija 2:1 (1:0)

2. krog:
24. oktober:

Celje : Istanbul Basaksehir (Tur) 5:1 (3:0)
 Olimpija : LASK Linz (Avt) 2:0 (1:0)

3. krog:
7. november:

18.45 HJK Helsinki (Fin) – Olimpija
21.00 Betis (Špa) – Celje

4. krog:
28. november:

18.45 Celje – Jagiellonia Bialystok (Pol)
21.00 Olimpija – Larne (SIr)

5. krog:
12. december:

18.45 Olimpija – Cercle Brugge (Bel)
21.00 Pafos (Cip) – Celje

6. krog:
19. december:

21.00 Jagiellonia Bialystok (Pol) – Olimpija
21.00 Celje – The New Saints (Wal)

Žiga Lipušček, RSF
Sportal Brez presenečenja Lipuščkovih, Man Utd remiziral pri Fenerbahčeju, Tottenham do zmage
Salzburg Dinamo
Sportal Neverjetno, Dinamo izgubil z 2:9, a je zdaj pred Bayernom!
Benjamin Šeško RB Leipzig : Liverpool
Sportal Šeško zapravljal priložnosti, zaušnica za Oblaka, Barca odčitala lekcijo Bayernu
Vinicius Junior, Real Madrid - Borussia Dortmund
Sportal Popoln preobrat Reala na krilih Viniciusa Juniorja, polom Zvezde v Monaku

Ne spreglejte