Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 10. 2024,
19.00

Osveženo pred

1 ura, 39 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,64

Natisni članek

Natisni članek

Heidenheim Vitoria Guimaraes Aleks Pihler Sandi Ogrinec Gregor Bajde Adam Gnezda Čerin Andraž Šporar Benjamin Verbič Vid Belec Dušan Stojinović Jagiellonia Bialystok APOEL Nikozija Panathinaikos Borac Banjaluka NK Celje NK Olimpija NK Olimpija konferenčna liga konferenčna liga

Sreda, 2. 10. 2024, 19.00

1 ura, 39 minut

Konferenčna liga, ligaški del (1. krog - sreda)

Celjani niso ponovili lanskoletne senzacije, Matko se je zapisal v zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,64
Albert Riera | Albert Riera je doživel čast in postal prvi trener, ki je klub iz knežjega mesta vodil v glavnem delu evropskega tekmovanja. Na Portugalskem so Celjani doživeli poraz z 1:3. | Foto Jure Banfi

Albert Riera je doživel čast in postal prvi trener, ki je klub iz knežjega mesta vodil v glavnem delu evropskega tekmovanja. Na Portugalskem so Celjani doživeli poraz z 1:3.

Foto: Jure Banfi

Še nikoli v zgodovini državne samostojnosti nista v isti sezoni v glavnem delu evropskega tekmovanja nastopila dva slovenska nogometna kluba. Celje in Olimpija letos pišeta zgodovino, saj sta udeleženca 36-članske konferenčne lige. Izbranci Alberta Riere so v pestro evropsko nogometno jesen vstopili v sredo, kjer so na deževnem Portugalskem izgubili proti Vitorii z 1:3. Častni zadetek za Celje je dosegel Aljoša Matko. Zmaje iz Ljubljane čaka v četrtek ob 18.45 atraktivno gostovanje v nemškem Heidenheimu. Isti dan se obeta tudi slovensko obarvan spektakel v Banjaluki.

Marcel Ratnik
Sportal Nepremagljiva Olimpija sporoča Nemcem: Prihajamo po zmago

Sreda, 2. oktober:

Danes sta bili odigrani uvodni tekmi ligaškega dela konferenčne lige v Istanbulu in Guimaraesu, žreb pa je poskrbel, da je bil del zgodovinskega uvoda v novo sezono tudi slovenski prvak Celje. Izbranci Alberta Riere so gostovali pri Vitorii, ki so jo lani v kvalifikacijah za konferenčno ligo izločili, letos pa niso bili tako uspešni.

Mreža Celjanov se je zatresla že po prvem resnejšem napadu gostiteljev. Kaio Cesar je v 7. minuti prodrl po levi strani, streljal na celjska vrata, a je Matjaž Rozman ubranil njegov strel. Odbil je žogo, a le do Samuja, ki ga je nato premagal s strelom po tleh. Portugalski nogometaš Fábio Samuel Amorim Silva, v nogometnih krogih bolj poznan kot Samu, se je tako vpisal v zgodovino kot prvi strelec v ligaškem delu konferenčne lige.

Prvo priložnost, po kateri je vsaj malo zadišalo po izenačenju, so si Celjani pripravili v 33. minuti, a je Aljoša Matko iz zahtevnega položaja, podajo je prispeval Juanjo Nieto, meril mimo vrat. Kaj kmalu so gostitelji še enkrat ujeli na "spanju" celjsko obrambo. V polno je zadel Gustavo Da Silva Cunha, podajo je prispeval Bruno Gaspar.

V 62. minuti je bilo že 3:0 za domače, Vitoria je izvedla hiter protinapad, v polno pa je zadel Tiago Silva. V nadaljevanju je vratar Celja Rozman preprečil slovenskim prvakom še težji poraz, varovanci Riere pa Portugalske vendarle niso zapustili brez doseženega zadetka. V drugi minuti sodnikovega dodatka ga je  z diagonalnim strelom z desne strani dosegel Aljoša Matko in se tako vpisal v zgodovino NK Celje kot strelec prvega zadetka v glavnem delu evropskega tekmovanja. 

Vitoria Guimaraes : Celje 3:1 (2:0)

Stadion D. Afonso Henriques, sodniki: D'hondt, Devillers, Claes (vsi Belgija).

Strelci: 1:0 Samu (7.), 2:0 Da Silva Cunha (36.), 3:0 Tiago Silva (62.), 3:1 Matko (90+2.).

Vitoria: Bruno Varela, Joao Mendes, Villanueva, Borevković, Gaspar, Samu (od 76. Saraiva), Händel (od 76. Manu), Tiago Silva (od 67. Jose Carlos), Kaio Cesar, Da Silva Cunha (od 67. Nuno Santos), Nelson Oliveira (od 67. Jesus Ramirez).

Celje: Rozman, Nieto (od 46. Brnić), Vuklišević, Nemanič, Zec, Svetlin, Dulca (od 63. Kouter), Sešlar, Bobičanec (od 63. Lhernault), Matko, Kučys (od 73. Edmilson).

Rumena kartona: Kučys, Edmilson.
Rdeči karton: /.

Podobno kot liga prvakov in liga Europa je tako v novem tekmovalnem formatu v sezono 2024/25 vstopila tudi konferenčna liga. Sprememb je resda nekoliko manj kot pri največjih dveh tekmovanjih, saj bodo udeleženci še naprej odigrali šest tekem. Je pa tudi v konferenčni ligi obveljal ligaški del, tako da čakajo klube tekme s šestimi različnimi tekmeci, lestvica pa je skupna.

Riera je pogrešal Karničnika, Zabukovnika in Kvesića

Žan Karničnik še ne more pomagati soigralcem. | Foto: Guliverimage Žan Karničnik še ne more pomagati soigralcem. Foto: Guliverimage Ko so Celjani lani gostovali v Guimaraesu, se je izkazal zlasti vratar Matjaž Rozman, slovenski predstavnik pa je senzacionalno izločil portugalskega. S tem se je končal črni niz slovenskih klubov proti klubom iz Portugalske, proti katerim so pred tem doživljali večinoma neuspehe (Izola leta 1992 proti Benfici, Maribor leta 2011 proti Bragi in Olimpija leta 2021 proti Santa Clari), vijolice pa so pred desetimi leti v Ljudskem vrtu osvojile dragoceno točko proti Sportingu (1:1), ki je bil nato v Lizboni boljši z 2:1. 

Zanimivo je, da si je tekmo takrat v živo ogledal tudi nekdanji nogometni reprezentant Aleksander Knavs, za katerim se je nato skrivnostno zabrisala sled in se ne pojavlja več v javnem življenju.

Celjani zaradi poškodb niso mogli računati na Žana Karničnika in Marka Zabukovnika, zaradi rdečega kartona na zadnji evropski tekmi proti Pjuniku ni bilo Maria Kvesića, je pa za Celjane v Evropi debitiralo kar nekaj igralcev, med njimi tudi mladi slovenski reprezentant Svit Sešlar. Vitoria Guimaraes je sicer prvi tuji klub v bogati karieri slovenskega nogometnega velikana Zlatka Zahovića.

Olimpija odhaja v Nemčijo po zmago

Victor Sanchez z Olimpijo še ni izgubil. Če bo ostalo tako tudi v četrtek, bodo zmaji priredili presenečenje v Nemčiji in ostali neporaženi proti bundesligašu. | Foto: www.alesfevzer.com Victor Sanchez z Olimpijo še ni izgubil. Če bo ostalo tako tudi v četrtek, bodo zmaji priredili presenečenje v Nemčiji in ostali neporaženi proti bundesligašu. Foto: www.alesfevzer.com Drugi slovenski predstavnik v konferenčni ligi, Olimpija, bo na delu v četrtek. Zmajem je uspelo doseči zgodovinski podvig. Postali so prvi slovenski klub, ki si je zagotovil nastop v glavnem delu evropskega tekmovanja skozi kvalifikacijsko sito, čeprav v Evropo ni vstopil kot državni prvak.

Trener Victor Sanchez z zeleno-belimi sploh še ni izgubil. Neporažen je že na 17 uradnih tekmah, s čimer je popravil klubski rekord, tokrat pa ga čaka najtežji izpit v tej sezoni, saj se bo mudil pri v prejšnji sezoni osmouvrščenem klubu močne nemške bundeslige Heidenheimu. Obračun, na katerem ne bo manjkalo navijačev Olimpije, teh naj bi se zbralo v Nemčiji več kot 600, se bo začel ob 18.45.

V Banjaluki ne bo manjkalo Slovencev

Adam Gnezda Čerin je nedavno podaljšal sodelovanje s Panathinaikosom. | Foto: Guliverimage Adam Gnezda Čerin je nedavno podaljšal sodelovanje s Panathinaikosom. Foto: Guliverimage Četrtek bo v konferenčni ligi zelo slovensko obarvan tudi v Banjaluki. Borac, prvak Bosne in Hercegovine, računa na pomoč kar treh slovenskih legionarjev. To so Sandi Ogrinec, Gregor Bajde in Aleks Pihler. Zadnja dva imata že izkušnje z igranjem v ligi prvakov za Maribor. Borac, ki prvič nastopa v glavnem delu evropskega tekmovanja, bo za začetek gostil znamenitega gosta, grškega velikana Panathinaikos.

Pri njem se dokazujejo trije Slovenci, a bolj ali manj redno igra le Adam Gnezda Čerin. Med kandidati za nastop je tudi Andraž Šporar, Benjamina Verbiča, ki bo, kot kaže, v zimskem prestopnem roku zamenjal okolje, pa ni na seznamu za Evropo.

V konferenčni ligi igra tudi poljski prvak Jagielonnia Bialystok, pri kateri nastopa nekdanji kapetan Celja Dušan Stojinović. Jagielonnia se bo jeseni pomerila proti obema slovenskima predstavnikoma, v četrtek pa bo gostovala pri Köbenhavnu. Dejaven bo tudi APOEL iz Nikozije, pri katerem brani in nosi kapetanski trak Vid Belec. Za začetek bo gostoval na Irskem pri Shamrock Rovers, ki so v kvalifikacijah za ligo Europa spravili v slabo voljo Celje.

Vid Belec se bo s ciprskim prvakom mudil na Irskem. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vid Belec se bo s ciprskim prvakom mudil na Irskem. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prvi favorit za osvojitev naslova, angleški velikan Chelsea, bo gostil belgijski Gent, velike možnosti za odmeven uspeh se pripisujejo tudi Fiorentini in Betisu iz Seville. Finale bo 28. maja 2025 v Vroclavu na Poljskem.

Konferenčna liga, ligaški del (1. krog):

Sreda, 2. oktober:

Četrtek, 3. oktober:

Lestvica:

Spored tekem Celja in Olimpije v konferenčni ligi:

1. krog:
2. oktober:

Vitoria Guimaraes (Por) : Celje 3:1 (2:0)

3. oktober:
18.45 Heidenheim (Nem) – Olimpija

2. krog:
24. oktober:

18.45 Celje – Istanbul Basaksehir (Tur)
21.00 Olimpija – LASK Linz (Avt)

3. krog:
7. november:

18.45 HJK Helsinki (Fin) – Olimpija
21.00 Betis (Špa) – Celje

4. krog:
28. november:

18.45 Celje – Jagiellonia Bialystok (Pol)
21.00 Olimpija – Larne (SIr)

5. krog:
12. december:

18.45 Olimpija – Cercle Brugge (Bel)
21.00 Pafos (Cip) – Celje

6. krog:
19. december:

21.00 Jagiellonia Bialystok (Pol) – Olimpija
21.00 Celje – The New Saints (Wal)

Borussia Dortmund
Sportal Rapsodija strelcev v ligi prvakov, najbolj noro je bilo v Dortmundu!
Borussia Dortmund Celtic
Sportal Navijači Borussie poslali sporočilo Uefi, ki ne bo všeč Čeferinu
Pedro Lucas NK Olimpija
Sportal Sanjski niz Olimpije, Riera ujel zmagoviti ritem, Maribor blestel na krilih najstnikov
Maribor Mbina
Sportal Mariborčani še poglobili krizo Domžal in se vrnili na drugo mesto
NK Celje
Sportal Celjane bodo izzvali petoligaši, Mariborčane četrtoligaši, Olimpijo pa prvoligaš
Valerij Kolotilo
Sportal Predsednik Celja ne skriva navdušenja: Kot da bi zadel na loteriji
ŽNK Mura Nona
Sportal Nikoli si ni mislil, da bo opravljal to delo
Peter Agba
Sportal Agba podaljšal z Olimpijo, Vrbanec prišel v Muro

 

Ne spreglejte