Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
28. 11. 2023,
8.52

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

Natisni članek

UEFA Žan Vipotnik slovenska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024 Kvalifikacije za Euro 2024

Torek, 28. 11. 2023, 8.52

2 meseca, 3 tedne

Deset najlepših zadetkov v kvalifikacijah za Euro 2024

Evrogoli, da te kap! Uefa izpostavila tudi mojstrovino Slovenca.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91
Kazahstan Slovenija Žan Vipotnik | Žan Vipotnik je za prvi zadetek v reprezentančnem dresu potreboval le nekaj minut in Sloveniji s prekrasnim zadetkom v Astani zagotovil zmago z 2:1. | Foto Reuters

Žan Vipotnik je za prvi zadetek v reprezentančnem dresu potreboval le nekaj minut in Sloveniji s prekrasnim zadetkom v Astani zagotovil zmago z 2:1.

Foto: Reuters

V kvalifikacijskem ciklusu za Euro 2024 je sodelovalo 53 reprezentanc. Odigranih je bilo 230 tekem, na katerih je bilo doseženih kar 661 zadetkov. Evropska nogometna zveza (Uefa) je po koncu skupinskega dela izbrala deset najlepših. Izbor je bil zahteven, saj je mrgolelo atraktivnih in spektakularnih zadetkov, pravcatih evrogolov. Zato je lahko slovenski nogomet še toliko bolj ponosen na Žana Vipotnika, saj je Uefa njegov zlata vreden zadetek za zmago Slovenije v Kazahstanu (2:1) uvrstila med deset najlepših zadetkov kvalifikacij. Tako se je znašel med kandidati za najlepši gol celotnega ciklusa!

slovenska nogometna reprezentanca
Sportal Kekova četa bo prvo tekmo leta 2024 odigrala v ZDA

Za najlepši zadetek kvalifikacij za Euro 2024 lahko glasujete tukaj.

Leto 2023 bo v zgodovini slovenskega reprezentančnega nogometa zapisano z zlatimi črkami. Izbranci Matjaža Keka so v kvalifikacijski ciklus za Euro 2024 zgodaj spomladi vstopili v Astani. Ni se začelo najboljše za Kekovo četo. Kazahstan je povedel z 1:0, tako je ostalo tudi do konca prvega polčasa. Na začetku drugega polčasa pa je David Brekalo, trenutno poškodovani branilec norveškega Vikinga, s svojim prvim zadetkom v državnem dresu izenačil na 1:1, v 78. minuti pa je sledil čaroben trenutek Žana Vipotnika.

Stojanović imenitno podal, nato je sledila mojstrovina

Žan Vipotnik in Petar Stojanović se na igrišču odlično razumeta. | Foto: www.alesfevzer.com Žan Vipotnik in Petar Stojanović se na igrišču odlično razumeta. Foto: www.alesfevzer.com Mladi Štajerec je bil takrat v življenjski strelski formi. V 1. SNL je dosegal zadetke kot po tekočem traku, postal tako najboljši strelec kot tudi igralec Prve lige Telemach, saj mu je pripadlo prestižno priznanje za igralca sezone SPINS XI. V Astani je tudi debitiral za člansko reprezentanco. Matjaž Kek mu je zaupal, mladi Konjičan pa je le nekaj minut po vstopu v igro ob prvem dotiku z žogo poskrbel za popoln preobrat.

Izvrstno podajo Petra Stojanovića, za številne, med njih se prišteva tudi nekdanji slovenski reprezentant in član zlate Katančeve generacije Marinko Galić, kar najboljši igralec Slovenije v nedavno končanem kvalifikacijskem ciklusu, je z izjemnim odzivom, natančnim strelom s prve z levo nogo, pretopil v zadetek. Zadetek za vodstvo Slovenije z 2:1, končno zmago, sanjski debi Štajerca in ogromno nagrado za trud, s katero so si Kekovi varovanci na začetku ciklusa učvrstili samozavest.

Nadaljevanje kvalifikacij je postreglo s slabšim junijskim izkupičkom, po katerem pa je sledil zlati jesenski niz, štiri zaporedne zmage in izkoriščena druga zaključna žogica za Euro 2024. In to prav proti Kazahstanu, s katerim je Slovenija vstopila v letošnji kvalifikacijski ciklus in ga po zaslugi mladega debitanta tudi premagala. Z 2:1 je bila boljša tudi v rekordno obiskanih Stožicah, tokrat je zmagoviti zadetek prispeval Benjamin Verbič, ki je v začetku tedna dopolnil okroglih 30 let, Slovenija pa se je prvič po letu 2010 uvrstila na veliko tekmovanje.

Najboljši strelci Slovenije v kvalifikacijah za Euro 2024:

5 – Benjamin Šeško
3 – Andraž Šporar
2 – Erik Janža, Žan Vipotnik
1 – David Brekalo, Adam Gnezda Čerin, Žan Karničnik, Sandi Lovrić, Jan Mlakar, Benjamin Verbič

* Jonny Evans (Severna Irska) in Roberto di Maio (San Marino) sta na tekmah proti Sloveniji dosegla avtogola.

Tehnična komisija Uefe je tako Vipotnika uvrstila na seznam desetih najlepših zadetkov. Mojstrovina zdajšnjega napadalca Bordeauxa jih je tako navdušila, da jo je med več kot 600 doseženimi zadetki v kvalifikacijah izpostavila do te mere, da kandidira za nagrado najlepšega zadetka razburljivega kvalifikacijskega ciklusa, v katerem si je nastop na Euru 2024 zagotovilo 20 reprezentanc in se na seznamu udeleženk pridružilo gostiteljici Nemčiji.

Vsi kandidati za najlepši zadetek kvalifikacij za Euro 2024:

Kdo se je poleg 21-letnega slovenskega napadalca še znašel v izboru Uefe?

Kylian Mbappe je proti Gibraltarju dosegel tri zadetke, enega z zelo velike razdalje. | Foto: Reuters Kylian Mbappe je proti Gibraltarju dosegel tri zadetke, enega z zelo velike razdalje. Foto: Reuters Med preostalimi devetimi kandidati sta kar dva albanska reprezentanta. Albanec Kristjan Asllani je na gostovanju pri Ferskih otokih zablestel z izjemnim strelom z razdalje, podobno velja za Askhata Tagybergna, ki je popeljal Kazahstan do senzacionalnega preobrata in domače zmage nad Dansko (3:2), francoski velezvezdnik Kylian Mbappe je nase opozoril s fantastičnim lobom ob rekordno visoki zmagi s 14:0 nad Gibraltarjem, po kateri je nekdanji nogometni as Christophe Dugarry govoril poniževalno o mnogih reprezentancah, tudi Sloveniji. Reprezentant Lihtenštajna Sandro Wolfinger, ki igra za švicarskega četrtoligaša Balzers, se je podpisal pod nepozaben volej proti Bosni in Hercegovini, Emin Makhmudov si je z drznim in navdihnjenim lobom z ogromne razdalje privoščil obrambo Švedske, enega največjih razočaranj kvalifikacij za Euro 2024, Belgijec Leandro Trossard je zatresel mrežo Estonije z neubranljivim, kirurško natančnim strelom, Turek Yunus Akgün si je dvignil žogo, nato pa jo z genialnim volejem spravil v mrežo Latvije, Albanec Jasir Asani je z neverjetnim strelom prispeval pomemben delež k domačemu uspehu nad Poljsko, Anglež Bukayo Saka pa se je poigral z obrambo Severne Makedonije in pomagal trem levom do pravljičnih 7:0 proti Severni Makedoniji.

Jasir Asani je eden izmed dveh albanskih nogometašev, ki sta poskrbela za enega izmed desetih najlepših zadetkov kvalifikacijskega ciklusa. | Foto: Guliverimage Jasir Asani je eden izmed dveh albanskih nogometašev, ki sta poskrbela za enega izmed desetih najlepših zadetkov kvalifikacijskega ciklusa. Foto: Guliverimage

Med kandidati za najlepši zadetek kvalifikacijskega ciklusa se jih je večina uvrstila na Euro 2024, Kazahstan bo svojo priložnost iskal v dodatnih kvalifikacijah, Azerbajdžan in Lihtenštajn pa sta ostala brez vseh možnosti. Udeleženci Eura, med njimi bo tudi Slovenija, bodo 2. decembra v Hamburgu izvedeli imena tekmecev v skupinskem delu evropskega prvenstva v Nemčiji.

Benjamin Šeško
Sportal Jan Oblak končno dobil svojega "Zlatka Zahovića"
Luka Modrić
Sportal Odkar je razpadla Jugoslavija, se kaj takega še ni pripetilo
Euro 2024 splošna
Sportal V Nyonu zaplesale kroglice za play-off Euro 2024
slovenska nogometna reprezentanca
Sportal Slovenski navijači, pozor!
Matjaž Kek
Sportal Dokaz več, kako Hrvati spoštujejo Matjaža Keka
Christophe Dugarry
Sportal Legendarni Francoz poniževalno o slovenski reprezentanci
Žan Karničnik Slovenija Kazahstan
Sportal Ko je v šoli gledal prvo Kekovo pravljico, si ni mislil, da bo nekega dne to doživel tudi on
Ermin Šiljak
Sportal Slovenec, ki se je čudežno vrnil in šokiral zdravnike
Erling Haaland
Sportal Vredni več kot pol milijarde evrov, a se jim je v nasprotju s Slovenijo zalomilo
Ne spreglejte