Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 10. 2024,
23.14

Osveženo pred

14 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,67

Natisni članek

Natisni članek

Bayern München Liverpool Real Madrid Arjan Malić Tomi Horvat Jon Gorenc Stanković Sturm Graz Kevin Kampl Juventus RB Leipzig Benjamin Šeško Benjamin Šeško Atletico Madrid Benfica Lizbona Jan Oblak Jan Oblak UEFA liga prvakov UEFA liga prvakov

Sreda, 2. 10. 2024, 23.14

14 minut

Liga prvakov, ligaški del (2. krog – sreda)

Fantastični Šeško zadel dvakrat, a je Juventusu uspel čudež. Katastrofa Oblakovih.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,67
Benjamin Šeško | Benjamin Šeško je z Leipzigom gostil Juventus, ki ni v šestih krogih v serie A prejel niti enega zadetka. Slovenski napadalec je zadnjo vrsto črno-belih najprej matiral v 30. minuti, nato je zatresel mrežo italijanskega velikana še v drugem polčasu z bele točke. Na koncu ni to zadoščali niti za točko. | Foto Reuters

Benjamin Šeško je z Leipzigom gostil Juventus, ki ni v šestih krogih v serie A prejel niti enega zadetka. Slovenski napadalec je zadnjo vrsto črno-belih najprej matiral v 30. minuti, nato je zatresel mrežo italijanskega velikana še v drugem polčasu z bele točke. Na koncu ni to zadoščali niti za točko.

Foto: Reuters

V sredo sta Benjamin Šeško in Jan Oblak, slovenska nogometaša z največjo tržno vrednostjo in prepoznavnostjo v svetu, v 2. krogu ligaškega dela lige prvakov ostala brez točk. Prvi je izgubil po neverjetni drami, na kateri je zablestel z dvema zadetkoma, a je Juventus po junaškem preobratu na krilih Dušana Vlahovića v Leipzigu zmagal s 3:2, drugi pa je z Atleticom izkusil katastrofo pri nekdanjem klubu Benfici (0:4). To je bil večer številnih presenečenj. Branilec naslova Real je tako izgubil v Lillu, Bayern pa je ostal brez točk pri Aston Villi in prekinil rekordni niz.

Albert Riera
Sportal Celjani niso ponovili lanskoletne senzacije, Matko se je zapisal v zgodovino

Liga prvakov, ligaški del (2. krog):

Sreda, 2. oktober:

Trener Juventusa Thiago Motta je moral v uvodnih 12 minutah zamenjati kar dva poškodovanega igralca. | Foto: Reuters Trener Juventusa Thiago Motta je moral v uvodnih 12 minutah zamenjati kar dva poškodovanega igralca. Foto: Reuters O dvoboju med Lepzigom in Juventusom, ki je ponudil vse, kar obožujejo nogometni sladokusci, z dramatičnim dogajanjem v drugem polčasu pa poskrbel za prvovrsten užitek, se bo še dolgo govorilo. To je bil dvoboj, ki bi ga lahko zaznamoval Benjamin Šeško, saj je prvič v zgodovini na tekmi lige prvakov dosegel dva zadetka. Rdeči biki so imeli vse v svojih rokah. Vodili so z 2:1, imeli igralca več in prednost domačega igrišča ...

Nato pa so nepopustljivi gostje na krilih Dušana Vlahovića najprej vrnili udarec, nato pa prek Portugalca Francisca Conceicaa zapečatili večer z enim najbolj neverjetnih in junaških preobratov na tej ravni. Kaj vse se je dogajalo?

Gostje iz Torina so na začetku utrpeli neverjetno smolo. V uvodnih 12 minutah sta se poškodovala kar dva nogometaša Juventusa, tako da je moral trener Thiago Motta že v začetku srečanja opraviti dve menjavi. Najprej je Federico Gatti v 6. minuti zamenjal poškodovanega kapetana Gleisona Bremerja, šest minut pozneje pa je nesrečnega Argentinca Nicolasa Gonzaleza zamenjal Francisco Conceicao.

Benjamin Šeško je v izjemni strelski formi. Po koncu Eura 2024 je dosegel kar deset zadetkov. Štiri za slovensko reprezentanco v ligi narodov, tri za Leipzig v ligi prvakov, dva v nemški bundesligi in enega v nemškem pokalu. | Foto: Reuters Benjamin Šeško je v izjemni strelski formi. Po koncu Eura 2024 je dosegel kar deset zadetkov. Štiri za slovensko reprezentanco v ligi narodov, tri za Leipzig v ligi prvakov, dva v nemški bundesligi in enega v nemškem pokalu. Foto: Reuters

Previdno tekmo v Leipzigu, na kateri si obe ekipi v uvodni tretjini nista priigrali večje priložnosti, je nato prekinil izjemen protinapad gostiteljev. Belgijec Lois Openda je vrhunsko opazil prodirajočega Benjamina Šeška, ki je ušel obrambi Juventusa in nato prefinjeno, ko je nogometnemu svetu s trenutkom genialnosti predstavil še enkrat več izjemne fizične predizpozicije, spretno zaustavil žogo z desno iztegnjeno nogo, nato pa s silovitim strelom z levico premagal vratarja Juventusa.

Žoga se je od prečke odbila v gol, 21-letni Slovenec se je razveselil novega zadetka v tej sezoni in poskrbel za spletno senzacijo, saj je velemojstrski zadetek kmalu zaokrožil po socialnih medijih. Tako se je Šeško na seznam strelcev v ligi prvakov vpisal še drugič zapored. Leipzig je zadržal prednost do konca prvega polčasa in odšel na odmor s prednostjo 1:0.

Šeško, Vlahović, Šeško, Vlahović ...

Juventus je bolje vstopil v drugi polčas. Najprej je Teun Koopmeiners zatresel vratnico, nato pa je pritisk Juventusa le obrodil sadove, saj se je izkazal Dušan Vlahović in v 50. minuti izenačil na 1:1. Ni manjkalo veliko, pa bi veselje gostov trajalo zelo kratko, saj je Lois Openda kaj kmalu zatresel okvir vrat gostov. To pa je bil le uvod v pestro dogajanje, prvovrstni nogometni užitek in dramatično pašo za oči.

Tako je Benjamin Šeško prevaral Mattio Perina in žogo z bele točke zanesljivo poslal v nebranjen del vrat. | Foto: Reuters Tako je Benjamin Šeško prevaral Mattio Perina in žogo z bele točke zanesljivo poslal v nebranjen del vrat. Foto: Reuters

Juventus je najprej zaradi igranja vratarja Micheleja Di Gregoria z roko izven kazenskega prostora ostal z igralcem manj. Čuvaj mreže Juventusa je prejel rdeči karton, prosti strel je izvedel Xavi Simons, Brazilec Douglas Luiz, ki je vstopil v igro le nekaj minut pred tem, pa je nepsretno igral v svojem kazenskem prostoru z roko. Sledila je 11-metrovka.

Sprva je bil pri žogi Openda, ki pa je v tej sezoni že zapravil najstrožjo kazen v bundesligi. Žogo je prepustil samozavestnemu Šešku, ta pa je zanesljivo premagal rezervnega vratarja stare dame Mattie Perina. Šeško je tako prvič v karieri na tekmi lige prvakov dosegel dva zadetka na eni tekmi, Leipzig pa je povedel z 2:1. Nasmihala se mu je prva zmaga v tej sezoni.

Dušan Vlahović je z izjemnim strelom z razdalje v 68. minuti izenačil rezultat na 2:2. | Foto: Reuters Dušan Vlahović je z izjemnim strelom z razdalje v 68. minuti izenačil rezultat na 2:2. Foto: Reuters

Juventus pa se ni predal, še zdaleč ne. Junaško je z igralcem manj krenil odločno po izenačenje in ga z evrogolom Dušana Vlahovića, ta je navdušil z neubranljivim strelom z roba kazenskega prostora, tudi dočakal.

Srbski as je še drugič na tekmi izenačil rezultat, v norih minutah, ki so sledile, pa so le centimetri ločili gostitelje od novega vodstva. Openda je namreč zatresel vratnico. V 82. minuti pa je sledil popoln preobrat Juventusa. Italijanski velikan, ki ga je na tekmi spremljala velika smola, saj so se hitro poškodovali nekateri izmed najboljših igralcev, nato pa je bil izključen še njegov vratar, je prišel do mogočne zmage. V polno je zadel Francisco Conceição, pred tem mojstrsko preigral Davida Rauma, in popeljal goste na prag veličastnega uspeha. 

Portugalski reprezentant Francisco Conceição je v 82. minuti popeljal Juventus do velike zmage v Nemčiji. | Foto: Reuters Portugalski reprezentant Francisco Conceição je v 82. minuti popeljal Juventus do velike zmage v Nemčiji. Foto: Reuters

Gostiteljem ni preostalo nič drugega, kot da se z vsemi razpoložljivimi silami preselijo v napad. Priigrali so si ogromno priložnosti, eno izmed njih je zapravil tudi Šeško, rezervni vratar Perin pa je preprečil izenačenje Leipziga. Ostalo je pri 2:3, rdeči biki so tako še drugič v tej sezoni, čeprav so na obeh tekmah vodili, ostali praznih rok. In vselej je vse zadetke za njih dosegel Šeško, ki je že pri treh zadetkih, tako da je visoko tudi na lestvici najboljših strelcev tekmovanja.

Bo pa moral z Leipzigom v nadaljevanju ligaškega dela začeti zbirati točke, sploh če še želi razmišljati o uvrstitvi med osem najboljših, ki se jim po dveh zaporednih porazih pošteno izmika. Nekdanji slovenski reprezentant Kevin Kampl tokrat zaradi poškodbe mečne mišice ni kandidiral za nastop.

Najboljši strelci lige prvakov:

4 – Kane (Bayern)
3 – Adeyemi (Borussia), Guirassy (Borussia), Sima (Brest), Šeško (Leipzig)

Večer presenečenj, Benfica prerešetala Oblakovo mrežo

Kako pa je bilo v sredo na drugih tekmah? Zgodilo se je nemalo presenečenj. Madridski Real, ki brani naslov, je doživel prvi poraz v tej sezoni. Izgubil je na gostovanju v Lillu. Brez vsega je ostal tudi Bayern München in prekinil rekordni niz neporaženosti v glavnem delu lige prvakov (skupinski oziroma ligaški del). Bavarce je premagala Aston Villa.

Turek Kerem Aktürkoglu je v 13. minuti spravil žogo med nogama Jana Oblaka v mrežo Atletica in popeljal Benfico v vodstvo. Lizbončani so bolje začeli tudi drugi polčas, Angel di Maria je v 52. minuti z najstrožje kazni premagal kapetan slovenske reprezentance in podvojil prednost na 2:0. Benfica je prevladovala tudi v nadaljevanju in na koncu odpravila nemočno Simeonejevo četo kar s 4:0! | Foto: Reuters Turek Kerem Aktürkoglu je v 13. minuti spravil žogo med nogama Jana Oblaka v mrežo Atletica in popeljal Benfico v vodstvo. Lizbončani so bolje začeli tudi drugi polčas, Angel di Maria je v 52. minuti z najstrožje kazni premagal kapetan slovenske reprezentance in podvojil prednost na 2:0. Benfica je prevladovala tudi v nadaljevanju in na koncu odpravila nemočno Simeonejevo četo kar s 4:0! Foto: Reuters

Najvišje zmage večera se je presenetljivo veselila Benfica, ki je na stadionu Luz prizadejala Atleticu sramoten poraz, saj se je mreža Jana Oblaka zatresla kar štirikrat, nemoč španskega velikana pa je bila tolikšna, da ni usmeril niti enega strela v okvir vrat. Benfica jih je na Oblakova vrata kar 11. Škofjeločan je zbral sedem obramb, štirikrat pa je bil nemočen. Poleg Oblaka sta visok poraz proti nekdanjemu klubu v dresu Atletica doživela tudi Axel Witsel in Reinildo.

Napadalec Lilla iz Kanade Jonathan David je v izdihljajih prvega polčasa z bele točke premagal Andrija Lunina, ki je med vratnicama madridskega Reala nadomestil poškodovanega Thibauta Courtoisa. Beli baletniki so skušali izenačiti, a je ostala mreža gostiteljev, ki so lani v konferenčni ligi dvakrat premagali Olimpijo, nedotaknjena. | Foto: Reuters Napadalec Lilla iz Kanade Jonathan David je v izdihljajih prvega polčasa z bele točke premagal Andrija Lunina, ki je med vratnicama madridskega Reala nadomestil poškodovanega Thibauta Courtoisa. Beli baletniki so skušali izenačiti, a je ostala mreža gostiteljev, ki so lani v konferenčni ligi dvakrat premagali Olimpijo, nedotaknjena. Foto: Reuters

Petar Sučić je v sodnikovem podaljšku prvega polčasa poskrbel za delirij navijačev zagrebškega Dinama, saj so hrvaški prvaki v deževnem vremenu povedli proti Monacu. Ko je Martin Baturina v 66. minuti podvojil prednost, je zadišalo po presenetljivi zmagi. Gostje iz kneževine so se v nadaljevanju le prebudili in v Zagrebu po zadetku Denisa Zakarie z bele točke v zadnji minuti rednega dela le osvojili točko (2:2). Novi trener Dinama Nenad Bjelica je tako pustil bistveno boljši vtis kot njegov predhodnik Sergej Jakirović po rekordno visokem porazu v Münchnu (2:9). | Foto: Reuters Petar Sučić je v sodnikovem podaljšku prvega polčasa poskrbel za delirij navijačev zagrebškega Dinama, saj so hrvaški prvaki v deževnem vremenu povedli proti Monacu. Ko je Martin Baturina v 66. minuti podvojil prednost, je zadišalo po presenetljivi zmagi. Gostje iz kneževine so se v nadaljevanju le prebudili in v Zagrebu po zadetku Denisa Zakarie z bele točke v zadnji minuti rednega dela le osvojili točko (2:2). Novi trener Dinama Nenad Bjelica je tako pustil bistveno boljši vtis kot njegov predhodnik Sergej Jakirović po rekordno visokem porazu v Münchnu (2:9). Foto: Reuters

Jhon Duran je popeljal Aston Villo do velike zmage nad Bayernom z 1:0. V Birminghamu se je igrala tako pomembna evropska tekma prvič po letu 1983. Aston Villa je v zadnjem evropskem finalu leta 1982 v Rotterdamu premagala prav Bavarce, z zmago v sredo pa je prekinila niz neporaženosti Bayerna v glavnem delu lige prvakov, ki je trajal kar 41 tekem. Pred tem je nazadnje Bayern izgubil leta 2017 proti PSG. | Foto: Reuters Jhon Duran je popeljal Aston Villo do velike zmage nad Bayernom z 1:0. V Birminghamu se je igrala tako pomembna evropska tekma prvič po letu 1983. Aston Villa je v zadnjem evropskem finalu leta 1982 v Rotterdamu premagala prav Bavarce, z zmago v sredo pa je prekinila niz neporaženosti Bayerna v glavnem delu lige prvakov, ki je trajal kar 41 tekem. Pred tem je nazadnje Bayern izgubil leta 2017 proti PSG. Foto: Reuters

Argentinec Alexis Mac Allister je mrežo Bologne na Anfieldu zatresel že v 11. minuti, nato pa je Liverpoolu pot do zanesljive zmage omogočil prvi zvezdnik Mohamed Salah. Končni rezultat je postavil v 75. minuti, pred tem pa je prispeval podajo pri zadetku Mac Allisterja. Rdečim je bila naklonjena tudi sreča, saj je Bologna v prvem polčasu dvakrat zatresla okvir vrat. | Foto: Reuters Argentinec Alexis Mac Allister je mrežo Bologne na Anfieldu zatresel že v 11. minuti, nato pa je Liverpoolu pot do zanesljive zmage omogočil prvi zvezdnik Mohamed Salah. Končni rezultat je postavil v 75. minuti, pred tem pa je prispeval podajo pri zadetku Mac Allisterja. Rdečim je bila naklonjena tudi sreča, saj je Bologna v prvem polčasu dvakrat zatresla okvir vrat. Foto: Reuters

Christos Tzolis je v Celovcu utišal navijače Sturma in popeljal Club Brugge do zmage z 1:0. Tomi Horvat je vstopil v igro v 66. minuti, Arjan Malić je ostal na klopi, Jon Gorenc Stanković pa zaradi poškodbe ni kandidiral za srečanje. | Foto: Reuters Christos Tzolis je v Celovcu utišal navijače Sturma in popeljal Club Brugge do zmage z 1:0. Tomi Horvat je vstopil v igro v 66. minuti, Arjan Malić je ostal na klopi, Jon Gorenc Stanković pa zaradi poškodbe ni kandidiral za srečanje. Foto: Reuters

Feyenoord in dež pokvarila praznik v Gironi

Sredin spored v ligi prvakov se je začel ob 18.45 s tekmama v Gelsenkirchnu in Gironi. Šahtar v tej sezoni gosti tekmece v ligi prvakov v Nemčiji, Girona, novinec v ligi prvakov, pa je z izjemnim uspehom v prejšnji sezoni španskega prvenstva poskrbela, da je himna lige prvakov prvič odmevala na stadionu Municipal de Montilivi.

V Gironi je prvič odmevala himna lige prvakov. Nogometni praznik v katalonskem mestu je najprej skazilo deževno vreme, nato pa so gostiteljem pokvarili načrte še nogometaši Feyenoorda.  | Foto: Reuters V Gironi je prvič odmevala himna lige prvakov. Nogometni praznik v katalonskem mestu je najprej skazilo deževno vreme, nato pa so gostiteljem pokvarili načrte še nogometaši Feyenoorda. Foto: Reuters

Ta sprejme okrog 15 tisoč gledalcev, a ni bil povsem poln, saj je nogometni praznik pokvarilo slabo vreme. Feyenoord je prišel do zmage s 3:2 v 79. minuti, ko je lastno mrežo zatresel Čeh Ladislav Krejči. To je bil že drugi avtogol Girone na tekmi, saj je pred tem lastnega vratarja premagal tudi Yangel Herrera. 

Pri gostiteljih je bil osmoljenec tudi Makedonec Bojan Miovski, ki je sredi drugega polčasa zapravil najstrožjo kazen, a ni bil prvi na tekmi, ki mu je to uspelo. V prvem polčasu je namreč 11-metrovko pri gostih zapravil Japonec Ayase Ueda. Girona pa je po dveh nastopih v ligi prvakov dosegla že tri avtogole in s tem izenačila rekord tekmovanja, ki ga je v sezoni 2007/08 postavil Fenerbahče.

Atalanta, ki je v prejšnji sezoni osvojila evropsko ligo, je zlahka odpravila ukrajinskega prvaka. Blestel je zlasti Ademola Lookman, ki je prispeval gol in podajo. | Foto: Reuters Atalanta, ki je v prejšnji sezoni osvojila evropsko ligo, je zlahka odpravila ukrajinskega prvaka. Blestel je zlasti Ademola Lookman, ki je prispeval gol in podajo. Foto: Reuters

V Gelsenkichnu je potekal dvoboj med mačko in mišjo. Atalanta je povsem nadigrala ukrajinskega prvaka, ki ni usmeril niti enega strela v okvir vrat moštva iz Bergama. Končno razmerje strelov na gol je bilo 17:4 za goste iz Italije, od tega 5:0 v strelih v okvir vrat.

Jan Oblak
Sportal Jan Oblak po kaosu: Žalostno je, da se moramo pogovarjati o tem

Liga prvakov, ligaški del (2. krog):

Torek, 1. oktober:

Sreda, 2. oktober:

Lestvica:

Borussia Dortmund
Sportal Rapsodija strelcev v ligi prvakov, najbolj noro je bilo v Dortmundu!
Borussia Dortmund Celtic
Sportal Navijači Borussie poslali sporočilo Uefi, ki ne bo všeč Čeferinu
NK Celje Albert Riera
Sportal Albert Riera verjame v novo senzacijo: Iz te ekipe želim narediti stroj
Marcel Ratnik
Sportal Nepremagljiva Olimpija sporoča Nemcem: Prihajamo po zmago

 

Ne spreglejte