Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2024,
17.25

Osveženo pred

1 ura, 29 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Natisni članek

Vitoria Guimaraes Matjaž Rozman Albert Riera konferenčna liga konferenčna liga NK Celje

Torek, 1. 10. 2024, 17.25

1 ura, 29 minut

Iz tabora NK Celje pred gostovanjem na Portugalskem

Albert Riera verjame v novo senzacijo: Iz te ekipe želim narediti stroj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
NK Celje Albert Riera | Albert Riera se bo v sredo vpisal v zgodovino kot prvi strateg, ki je vodil Celje v glavnem delu evropskega klubskega tekmovanja. | Foto Boštjan Podlogar/STA

Albert Riera se bo v sredo vpisal v zgodovino kot prvi strateg, ki je vodil Celje v glavnem delu evropskega klubskega tekmovanja.

Foto: Boštjan Podlogar/STA

Nogometaše Celja v sredo ob 16.30 čaka uvodna tekma ligaškega dela konferenčne lige. V gosteh se bodo pomerili s portugalsko Vitorio iz Guimaraesa, ki so ji prekrižali načrte lani in jo izločili v kvalifikacijah za konferenčno ligo. V celjskem taboru Portugalcem znova priznavajo vlogo favorita, čeprav verjamejo, da jih lahko presenetijo.

Marcel Ratnik
Sportal Nepremagljiva Olimpija sporoča Nemcem: Prihajamo po zmago

Celjani bodo v sredo pisali zgodovino, saj bodo prvič nastopili v glavnem delu evropskega tekmovanja. V celjskem taboru tekmece dobro poznajo, saj so jih lani v kvalifikacijah za omenjeno tekmovanje že izločili. Tega se zaveda tudi domači strateg Albert Riera, a priznava, da v nogometu pretekli uspehi ne štejejo veliko.

Vitoria je lani v Celju zmagala s 4:3, a so nato izbranci Alberta Riere vrnili udarec na Portugalskem. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Vitoria je lani v Celju zmagala s 4:3, a so nato izbranci Alberta Riere vrnili udarec na Portugalskem. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Zdaj imajo nekoliko drugačen slog igre in tudi drugega trenerja. Želijo imeti terensko premoč in več posesti žoge kot nasprotnik. Mislim, da smo jih dobro analizirali in pripravili ustrezen načrt, s katerim se jim nameravamo zoperstaviti. Mislim, da lahko več pridobimo in izgubimo. S takšnimi občutki se odpravljamo na Portugalsko," je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedal Riera, ki se je dan pozneje z izbranci odpravil v Guimaraes.

Rozman: Morda so nas lani malce podcenjevali

Matjaž Rozman je lani v Guimaraesu zaklenil celjska vrata in postal velik junak napredovanja slovenskega kluba. | Foto: R. P. Matjaž Rozman je lani v Guimaraesu zaklenil celjska vrata in postal velik junak napredovanja slovenskega kluba. Foto: R. P. Z dobrimi občutki se na Portugalsko odpravlja tudi celjski vratar Matjaž Rozman. "Tam smo že doživeli zgodovinsko zmago, ki bo vselej ostala v mojem spominu. Morda so nas lani malce podcenjevali. Mislim, da bodo letos še nekoliko bolj motivirani, a to ni razlog, da jih ne bi še enkrat poskušali presenetiti," pred sredinim dvobojem razmišlja Rozman in dodaja, da si skupaj s soigralci v konferenčni ligi ne želi zgolj sodelovati, temveč tudi tekmovati. Celjani so lani izločili Portugalce v kvalifikacijah po izvajanju 11-metrovk v Guimaraesu, kjer je bil njihov velik junak prav izkušeni čuvaj mreže s Štajerske.

Vitoria je v letošnji sezoni portugalskega prvenstva zabeležila štiri zmage, remi in dva poraza, kar jo trenutno uvršča na sedmo mesto. V moštvu statistično najbolj izstopa Nelson Oliviera, ki je dosegel gol in dve podaji, medtem ko je najvrednejši igralec v ekipi Tomas Händel, katerega tržna vrednost po Transfermarktu znaša dobrih sedem milijonov evrov. Vrednost ekipe, ki jo vodi Rui Borges, sicer skupaj znaša 41 milijonov evrov, medtem ko so Celjani vredni slabih 27 milijonov manj, njihov najvrednejši igralec pa je z dvema milijonoma evrov Svit Sešlar.

NK Celje Valerij Kolotilo
Sportal Predsednik Celja ne skriva navdušenja: Kot da bi zadel na loteriji

Riera: To se mora v naslednji sezoni spremeniti

"Letošnje leto bo za moje igralce v znamenju nabiranja izkušenj, a to jih bo naredilo še močnejše. Iz te ekipe želim narediti stroj," napoveduje Riera. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com "Letošnje leto bo za moje igralce v znamenju nabiranja izkušenj, a to jih bo naredilo še močnejše. Iz te ekipe želim narediti stroj," napoveduje Riera. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Riera posameznih igralcev nasprotnika ni želel posebej izpostaviti, saj vsako ekipo vedno gleda kot celoto. "Vselej analiziram kolektiv, zato nerad govorim o posameznikih. Vem, katerega svojega igralca postaviti pred nasprotnikovega, kar določim glede na to, ali je boljši z levo ali z desno nogo. Seveda pa se z nogometaši pogovorim o igralcih, ki na igrišču določene stvari delajo drugače od večine," je dejal Riera.

Ob tem je izpostavil še, da je v taktični pripravi največ pozornosti posvetil napadanju in branjenju. Slednje je bilo po njegovem mnenju ob porazu v Stožicah proti Bravu z 2:3 na nižji ravni od želene. "Če želiš biti zares vrhunska ekipa, moraš dobro igrati tudi brez žoge," o rezervah svoje ekipe razmišlja Riera.

V celjskem moštvu je sicer kar nekaj igralcev, ki še nimajo omembe vrednih evropskih izkušenj, a je to lahko zgolj dodaten izziv. "Letošnje leto bo za moje igralce v znamenju nabiranja izkušenj, a to jih bo naredilo še močnejše. Iz te ekipe želim narediti stroj. Ko sem prevzel ekipo, sem dobil občutek, da ni najbolje pripravljena za nastope v Evropi, kar se mora v naslednji sezoni spremeniti. Čakajo nas težke tekme, na katere smo pripravljeni," je sklenil Riera.

Aktualni slovenski državni prvaki imajo trenutno nekaj težav s poškodbami, zaradi katerih bosta zagotovo odsotna Žan Karničnik in Mark Zabukovnik, medtem ko bo zaradi rdečega kartona na zadnji evropski tekmi proti Pjuniku manjkal še Mario Kvesić.

Spored tekem Celja in Olimpije v konferenčni ligi:

1. krog:
2. oktober:

16.30 Vitoria Guimaraes (Por) – Celje

3. oktober:
18.45 Heidenheim (Nem) – Olimpija

2. krog:
24. oktober:

18.45 Celje – Istanbul Basaksehir (Tur)
21.00 Olimpija – LASK Linz (Avt)

3. krog:
7. november:

18.45 HJK Helsinki (Fin) – Olimpija
21.00 Betis (Špa) – Celje

4. krog:
28. november:

18.45 Celje – Jagiellonia Bialystok (Pol)
21.00 Olimpija – Larne (SIr)

5. krog:
12. december:

18.45 Olimpija – Cercle Brugge (Bel)
21.00 Pafos (Cip) – Celje

6. krog:
19. december:

21.00 Jagiellonia Bialystok (Pol) – Olimpija
21.00 Celje – The New Saints (Wal)

NK Celje
Sportal Celjane bodo izzvali petoligaši, Mariborčane četrtoligaši, Olimpijo pa prvoligaš
Maribor Mbina
Sportal Mariborčani še poglobili krizo Domžal in se vrnili na drugo mesto
 
Ne spreglejte