Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 9. 2023,
22.40

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

Natisni članek

Petar Stojanović Andraž Šporar Francoska nogometna reprezentanca Benjamin Šeško Benjamin Šeško Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca Kvalifikacije za Euro 2024

Četrtek, 7. 9. 2023, 22.40

2 meseca, 2 tedna

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024, 5. KROG (ČETRTEK)

Nor večer v Stožicah, toliko golov Slovenija ni dala že dve leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95
Slovenija Severna Irska kvalifikacije 2024 Andraž Šporar | Andraž Šporar je po podaji Benjamina Šeška zadel že v tretji minuti tekme. | Foto www.alesfevzer.com

Andraž Šporar je po podaji Benjamina Šeška zadel že v tretji minuti tekme.

Foto: www.alesfevzer.com

Po treh mesecih se s petim krogom nadaljujejo kvalifikacije za EP 2024. Slovenija je v skupini H v polnih Stožicah s 4:2 premagala Severno Irsko in dosegla tretjo zmago. Zadeli so Andraž Šporar (dvakrat), Petar Stojanović in Benjamin Šeško. Danska je San Marino premagala s 4:0, v Kazahstanu pa so Finci z zmago 1:0 skočili na prvo mesto. V skupini B soFrancozi podaljšali stoodstotni niz, 2:0 proti irski.

Kvalifikacije za Euro 2024, 5. krog:

Četrtek, 7. september:

Slovenija Sv Irska kvalifikacije 2024 Benjamin Šeško
Sportal Sanjsko, takšne rapsodije Šeška in Šporarja pa še ne
Slovenija Severna Irska Jan Oblak
Sportal Jan Oblak: Za mano so bili težki meseci, zdaj sem vesel in zadovoljen

Prvi gol v tretji minuti, v prvem polčasu trije

Petar Stojanović je vzel žogo nasprotniku in sam zaključil akcijo za vodstvo z 2:0. | Foto: www.alesfevzer.com Petar Stojanović je vzel žogo nasprotniku in sam zaključil akcijo za vodstvo z 2:0. Foto: www.alesfevzer.com Matjaž Kek je v prvo postavo uvrstil istih deset kot junija ob remiju z Dansko: Karničnik, Bijol, Janža, Brekalo, Stojanović, Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar, Šeško in Šporar. V gol pa se je vrnil spomladi poškodovan Jan Oblak.

Polne Stožice so bile na nogah že v tretji minuti. Gostje so izgubili žogo, Benjamin Šeško je v razredčeni obrambi izvrstno podal Andražu Šporarju in temu ena na ena z vratarjem Baileyjem Peacock-Farrellom ni bilo težko zadeti. A le dobre tri minute pozneje so Severni Irci izenačili. Njihov prvi poizkus je Oblak še branil, a je Isaac Price odbitek pospravil v slovenski gol. Če se Petar Stojanović ob izenačenju ni najbolj izkazal, pa se je odkupil 10 minut pozneje. Vzel je žogo nasprotniku in sam zaključil za vodstvo z 2:1. V 36. minuti je padel že tretji gol Slovenije, a ta zaradi prepovedanega položaja ni veljal (Šeško). A brez skrbi mladenič je zadel! Šest minut pozneje se je na robu kazenskega prostora zavrtel za 180-stopinj in povišal na 3:1. Nazadnje je dala Slovenija tri gole ali več oktobra 2021 (Malta). Zdaj tri samo v prvem polčasu.

Benjamin Šeško je zadel drugič v teh kvalifikacijah. Za 3:1. | Foto: www.alesfevzer.com Benjamin Šeško je zadel drugič v teh kvalifikacijah. Za 3:1. Foto: www.alesfevzer.com

Šporar z desetim reprezentančnim golom za 4:2

Andraž Šporar je za člansko reprezentanco zabil že 10 golov. | Foto: www.alesfevzer.com Andraž Šporar je za člansko reprezentanco zabil že 10 golov. Foto: www.alesfevzer.com Golijada se je nadaljevala tudi v drugem polčasu. Najprej so Slovenci prepoceni dobili gol za znižanje na 2:3. Zadel je prvi zvezdnik Severne Irske izkušeni Jonny Evans, sicer nogometaš Manchestra Uniteda. A to ni vneslo nemira v slovensko igro, le tri minute pozneje je po podaji Šeška še drugič zabil Šporar (4:2). Njegov deseti gol za člansko reprezentanco. Do konca se rezultat ni več spremenil. Slovenija je po tretji zmagi pri 10 točkah in zaostaja samo za Finsko.

Oliver Antman | Foto: Reuters Oliver Antman Foto: Reuters Dogajanje v skupini H se je začelo že v četrtek popoldne, ko sta v neposrednem obračunu za prvo mesto igrala Kazahstan in Finska. Pri gostiteljih je na klopi za rezerve tekmo začel novopečeni član Kopra Ramazan Orazov in dobil priložnost za igro v 67. minuti. Za četrto zaporedno zmago Finske in vodstvo v skupini je v 78. minuti zadel Oliver Antman.

Nič manj učinkovita kot Slovenija ni bila Danska. Tri gole je San Marinu zabila že v prvem polčasu, Yussuf Poulsen pa v sodnikovem dodatku za končni izid 4:0. Tudi Danci imajo 10 točk.

Jubilejna tekma Francozov

Svetovni podprvaki Francozi so želeli nadaljevati sanjski niz. Na prvih štirih tekmah so štirikrat zmagali, gol razlika pa je znašala 9:0. Zdaj so gostili Irsko, ki so jo letos že premagali v Dublinu. To je bila  jubilejna 900. tekma galskih petelinov. Aurelien Tchouameni je za 1:0 zabil na začetku prvega polčasa, Marcus Thuram pa za 2:0 na samem začetku drugega. Rezultat se ni več spremenil, Francozi imajo torej 15 točk, gola pa sploh še niso dobili.

Orli niso olepšali sanjske tedne srbskega športa

Srbija Madžarska kvalifikacije 2024 | Foto: Reuters Foto: Reuters V derbiju skupine G sta igrali sosedi Srbija in Madžarska. Srbski nogometaši so želeli še olepšati pravljične tedne srbskega športa. Odbojkarice so osvojile drugo mesto na evropskem prvenstvu, košarkarji so se uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva (in na OI 2024 v Parizu), teniški as Novak Đoković v polfinale US Opna, atletinja Ivana Vuleta je bila svetovna prvakinja v skoku v daljino.  "To nas motivira, zdaj smo na vrsti še mi, želimo osrečiti našo državo," je dejal kapetan Dušan Tadić, ki je nedavno s Fenerbahčejem gostoval v Mariboru, zdaj pa je vpisal 99. nastop za orle. 

A jim ni uspelo. Izgubili so z 1:2. Gola pravzaprav niso dali, saj je svojega vratarja premagal Attila Szalai. Nato pa sta veliko zmago Madžarske potrdila Barnabas Varga in Willi Orban.

Lionel Messi
Sportal Messi obnorel Argentino z novo mojstrovino

Kvalifikacije za Euro 2024, 5. krog:

Četrtek, 7. september:

Petek, 8. september:

Sobota, 9. september:

Lestvice:

Zoran Pavlović
Sportal Legendarni slovenski nogometaš, ki ne more iz svoje kože
slovenska nogometna reprezentanca, trening, Matjaž Kek
Sportal Kek naredil spremembo: Namesto poškodovanega Zajca Matko
Benjamin Šeško
Sportal Nasmeh Šeška, ki pove več kot tisoč besed
slovenska nogometna reprezentanca
Sportal Navijači želijo šest točk. "To pomeni, da nam zaupajo."
 
Ne spreglejte