Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 8. 2024,
20.40

Osveženo pred

2 uri, 24 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20
Dejan Petrović NK Celje NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija konferenčna liga konferenčna liga

Natisni članek

Torek, 20. 8. 2024, 20.40

2 uri, 24 minut

Konferenčna liga, kvalifikacije, play-off (prve tekme)

Diši po evropski pravljici, o kakršni je lahko Slovenija včasih le sanjala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20
Olimpija Navijači | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski nogometni klubi so v dobrih treh desetletjih, odkar nastopajo v tekmovanjih pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa), že večkrat izkusili dolgo jesen. To je uspelo Mariboru (šestkrat), Muri in Olimpiji (enkrat). Ni se pa še nikoli zgodilo, da bi Slovenija tako dolgo na delu v Evropi istočasno spremljala več njenih predstavnikov. V tej sezoni bi bilo lahko marsikaj drugače. Celje, Maribor in Olimpija ta in naslednji četrtek izzivajo podvig vseh podvigov, saj bi se lahko Slovenija v idealnem scenariju pohvalila s kar tremi udeleženci glavnega dela konferenčne lige!

Dinamo Zagreb
Sportal Kdo v ligo prvakov? Dinamo Zagreb navdušil, Elšnik z Zvezdo izgubil na Norveškem.

Torek, 20. avgust:

Odkar je Uefa prižgala zeleno luč še tretjemu klubskemu tekmovanju, konferenčni ligi, imajo številne države, ki so bile pred tem obsojene na hitre izpade svojih predstavnikov, veliko večje možnosti, da spremljajo svoje klube na evropskih zelenicah tudi v bolj mrzlih jesenskih mesecih. Na svoj račun so prišle tudi države, ki so lahko o tem prej le sanjale. Denimo Ferski otoki, Kosovo, Lihtenštajn, Latvija, Litva in Islandija, če jih naštejemo le nekaj. Več možnosti za uspešno in daljšo evropsko sezono pa imajo tudi slovenski klubi.

Olimpija je v prejšnji sezoni prvič nastopila v glavnem delu evropskega tekmovanja. V konferenčni ligi je osvojila šest točk. Doma je ugnala Klaksvik, v gosteh pa Slovan. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Olimpija je v prejšnji sezoni prvič nastopila v glavnem delu evropskega tekmovanja. V konferenčni ligi je osvojila šest točk. Doma je ugnala Klaksvik, v gosteh pa Slovan. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

V tej sezoni so na dobri poti, da pripravijo največji skupinski podvig, odkar nastopajo v Evropi. Prvič se je namreč zgodilo, da so se v play-off kvalifikacij za konferenčno ligo uvrstili kar trije klubi. K temu je pripomogel tudi razvejan sistem evropskih tekmovanj, ki mnogim poražencem omogoča tolažilne nagrade in popravne izpite. Tako je Celje v kvalifikacijah že dvakrat priznalo premoč tekmecu, izpadlo proti Slovanu (2. krog za ligo prvakov) in Shamrock Rovers (3. krog za ligo Europa), a še ostaja v igri za konferenčno ligo. Podobno velja za Maribor, ki je v 1. krogu kvalifikacij za evropsko ligo ostal praznih rok proti Botevu.

Olimpija proti Hrvatom, ki obožujejo Keka in Fegica

Matjaž Kek je popeljal Rijeko do največjega uspeha v zgodovini kluba. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kek je popeljal Rijeko do največjega uspeha v zgodovini kluba. Foto: Vid Ponikvar Ljubljanska Olimpija si za razliko od štajerskega dvojca ni smela privoščiti izpada, saj je pot v Evropi začela v kvalifikacijah za konferenčno ligo. Tu pa ji gre tako dobro, da pod vodstvom Victorja Sancheza niza zgolj zmage. Dvakrat je premagala Polissjo iz Ukrajine, dvakrat pa še Šerif iz Moldavije. Zato so lahko v taboru trenutno vodilnega slovenskega prvoligaša, ki pod taktirko nekdanjega nogometaša madridskega Reala in Deportiva ne pozna poraza, upravičeno samozavestni in optimistični, kar zadeva nastope v odločilnem krogu kvalifikacij.

Na tribunah bo na sosedskih obračunih zelo vroče, Rujevica in Stožice bi bile lahko še kako polne, za dodaten naboj, a tudi previdnost, saj bosta to tekmi visokega tveganja, bodo poskrbeli manj prijateljski odnosi med navijači Olimpije in Rijeke. Zmaji bodo imeli opravka z drugim najboljšim hrvaškim klubom, ki ima v svojih vrstah tudi slovenskega legionarja Dejana Petroviča, v preteklosti pa je zanj zelo uspešno nastopalo ogromno Slovencev, največji pečat sta pustila Adriano Fegic, ki je v času nekdanje Jugoslavije na nepozabni domači tekmi proti madridskemu Realu dosegel kar dva zadetka, in zdajšnji slovenski selektor Matjaž Kek. Rečane je leta 2017 popeljal do zgodovinske dvojne hrvaške krone, večkrat pa tudi v skupinski del evropske lige.

Udarec za Maribor, na Švedsko brez Soudanija

Izkušeni Hilal Soudani v četrtek ne bo mogel pomagati vijolicam. | Foto: www.alesfevzer.com Izkušeni Hilal Soudani v četrtek ne bo mogel pomagati vijolicam. Foto: www.alesfevzer.com Olimpija je zadnji slovenski klub, ki mu je v Evropi uspelo vztrajati na zelenicah do zime. V prejšnji sezoni je zaigral v skupinskem delu konferenčne lige. Z dolgimi evropskimi sezonami ima največ izkušenj Maribor, ki pa na omenjeno priložnost, s katero si je vztrajno polnil klubsko blagajno, čaka že sedem let. Če bodo vijolice v play-offu izločile Djurgarden, bo Ljudski vrt prvič po letu 2021, takrat je nudil prizorišče za domače tekme Mure v konferenčni ligi, priča jesenskim tekmam v Evropi. Trener Ante Šimundža bo poskušal prekrižati načrte Skandinavcem, na pot v Stockholm pa se bo odpravil brez poškodovanega Hilala Soudanija. Njegov vrstnik Josip Iličić po poškodbi v Srbiji že trenira z ekipo in bi bil lahko nared za nastop.

Kar nekaj zdravstvenih težav pa imajo tudi Celjani, ki bodo v četrtek izmed slovenske trojice na delu kot prvi. Gostovanje v Erevanu se bo začelo ob 18. uri po slovenskem času. Na njem bo povratnik na trenerski stolček Celja Albert Riera poskušal prvič v tej sezoni ostati neporažen na gostovanju v Evropi. Čaka ga obračun s 16-kratnimi armenskimi prvaki, pri katerih ne manjka tujih nogometašev, prevladujejo zlasti Brazilci.

Bo Albertu Rieri uspelo v tretje in bo končno letos ostal neporažen na gostovanju v Evropi s Celjem? | Foto: www.alesfevzer.com Bo Albertu Rieri uspelo v tretje in bo končno letos ostal neporažen na gostovanju v Evropi s Celjem? Foto: www.alesfevzer.com

V play-offu kvalifikacij za konferenčno ligo bodo nastopili tudi številni slovenski legionarji. To so Adam Gnezda Čerin, Andraž Šporar in Benjamin Verbič (vsi Panathinaikos), Blaž Kramer (Legia), Matija Boben (Cluj) in Mario Jurčević (Partizan).

Začelo se je s torkovim spopadom med armenskim Noahom in slovaškim Ružemberokom, kluboma, ki sta v 3. krogu kvalifikacij presenetila favorita iz Grčije in Hrvaške, AEK Atene in Hajduk Split. Noah je pred največjim uspehom v zgodovini kluba, saj je doma zmagal kar s 3:0. 

Nadaljevalo se bo v sredo v Guimaraesu, kjer se bosta spopadla Vitoria, ki so jo lani v Evropi presenetili Celjani, in Zrinjski, evropski krvnik Brava.

Konferenčna liga, kvalifikacije, 3. krog (povratne tekme):

Torek, 20. avgust:

Sreda, 21. avgust:

Četrtek, 22. avgust:

NK Maribor Ažbe Jug
Sportal Olimpija brez težav do obračuna z Rijeko, Ažbe Jug junak Maribora
Shamrock Rovers - Celje, kvalifikacije za evropsko ligo
Sportal Celjani v Dublinu klonili po podaljšku
Denis Popović
Sportal Odpisani kapetan: zadnji Celjan zapustil celjsko barko
prva liga Olimpija Celje Luka Menalo
Sportal Olimpiji zagodli okvir gola in nekdanja člana, Jakupović zapravil 11-metrovko za zmago
Olimpija Celje
Sportal Čudovita reklama za nogomet. Rieri uspelo, kar ni še nobenemu!
 
Ne spreglejte