Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 8. 2024,
22.10

Osveženo pred

1 ura, 55 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,22
NŠ Mura FC Koper Haris Vučkić NK Primorje NK Nafta Lendava NK Radomlje NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor NK Domžale NK Celje NK Bravo Prva liga Telemach 1. SNL

Natisni članek

Nedelja, 18. 8. 2024, 22.10

1 ura, 55 minut

1. SNL, 5. krog

Olimpiji zagodli okvir gola in nekdanja člana, Jakupović zapravil 11-m za zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,22
prva liga NK Olimpija | Olimpija je na derbiju petega kroga proti Celju povedla že v tretji minuti. | Foto www.alesfevzer.com

Olimpija je na derbiju petega kroga proti Celju povedla že v tretji minuti.

Foto: www.alesfevzer.com

Peti krog prve lige se je sklenil z remijem 2:2 na derbiju Olimpija - Celje. Domači so dvakrat povedli, gostje obakrat izenačili, za končni izid je zadel nekdanji zmaj Luka Menalo. Nedeljski spored so odprli nogometaši Radomelj in Maribora ter s razšli z remijem 1:1. Arnel Jakupović je po svojem petem golu sezone ob koncu zapravil 11-metrovko. Nogometaši Brava so v uvodni sobotni tekmi v gosteh ugnali Muro (3:2) in ji pokvarili praznik ob 100-letnici kluba. Koper je na Bonifiki v drugem polčasu nadigral Nafto (3:0). Primorje je v petek po preobratu ugnalo zadnjeuvrščene Domžale z 2:1.

1. SNL, 5. krog:

Petek, 16. avgust:

Sobota, 17. avgust:

Nedelja, 18. avgust:

Haris Vučkić Slovenija Latvija
Sportal Čudežni deček slovenskega nogometa, rojen pod nesrečno zvezdo, po 15 letih spet doma

Remi na derbiju na prvem soočenju španskih trenerjev

Victor Sanchez in Albert Riera | Foto: www.alesfevzer.com Victor Sanchez in Albert Riera Foto: www.alesfevzer.com Če je Olimpija pod vodstvom novega trenerja Victorja Sancheza v sezono vstopila imenitno, zmage niza v Sloveniji in Evropi, mreža Matevža Vidovška pa se trese zelo redko, pa se Celjanom po menjavi Damirja KrznarjaAlbertom Riero vse podira. Izpadli so v kvalifikacijah za ligo prvakov in evropsko ligo, španski trener pa se je še odkrižal ljubljenca občinstva Denisa Popovića, ki je kot kapetan držal ekipo skupaj. Po vsem tem burnem dogajanju v Celju je bilo kar slutiti, da se jim bo zalomilo tudi v Stožicah. In res je Portugalec Diogo Pinto po podaji Avstrijca Raula Florucza že v tretji minuti poskrbel za vodstvo Olimpije. 

Matevž Vidovšek je prejel šele prvi gol v letošnji ligi. | Foto: www.alesfevzer.com Matevž Vidovšek je prejel šele prvi gol v letošnji ligi. Foto: www.alesfevzer.com Domači so igrali s precej več energije, pri gostih so nove težave sledile v 10. minuti, ko je moral Armandas Kucys zaradi poškodbe iz igre. Zamenjal ga je Edmilson. A naj bo še toliko težav v celjski slačilnici, o individualni kvaliteti njihovih igralcev ne gre dvomiti. In tako je Mario Kvesić, nekdanji član Olimpije, priigral gol za 1:1. Po njegovi podaji je v 21 minuti zadel Edmilson. Sredi polčasa je približno 3.000 navijačev v Stožicah že videli gol za 2:1, a je po izvrstni podaji v kazenski prostor Nemanja Motika po atraktivnem strelu zatresel samo zunanji del mreže. V drugi polovici polčasa so se priložnosti sledile na obeh straneh. Najbližje golu je bil Florucz, ki je dobro streljal z roba kazenskega prostora, Lovro Štubljar pa se je ravno toliko dotaknil s prsti žoge, da je zletela v vratnico in od te nazaj v igrišče. V strelih znotraj okvira vrat je bilo ob polčasu 5:2.

Luka Menalo je zadel za 2:2. | Foto: www.alesfevzer.com Luka Menalo je zadel za 2:2. Foto: www.alesfevzer.com Tudi drugi polčas je Olimpija začela bolje. Iz uigrane akcije je prišla do vodstva z 2:1. Iz kota je podal Florucz, iz drugega plana je v kazenski prostor vtekel Pedro Lucas in s pike za 11-metrovke udaril iz prve ter premagal Štubljarja. Še en nekdanji nogometaš Olimpije, Luka Menalo, je v 78. minuti zadel za novo izenačenje (2:2). Žogo je dobil na glavo med dvema branilcema manj kot pet metrov pred Vidovškom. Pred koncem tekme je vratnica še enkrat preprečila vodstvo Olimpije. Na potezi sta bila rezervista. V kazenski prostor je podal Marko Brest, z glavo streljal Ivan Durdov, a mu je torej veselje preprečil okvir gola. Olimpija je imela več strelov (9:4), Celje pa več žogo v svoji posesti in derbi, ki je bil pravi derbi, se je končal z delitvijo točk (2:2).

Denis Popović
Sportal Odpisani kapetan: zadnji Celjan zapustil celjsko barko

Jakupović po petem golu zapravil 11-metrovko in zmago

Arnel Jakupović je dosegel še peti zadetek v tej sezoni slovenskega prvenstva. | Foto: www.alesfevzer.com Arnel Jakupović je dosegel še peti zadetek v tej sezoni slovenskega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com

NK Maribor | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com V nedeljo so igrali vsi trije slovenski klubi, ki še vztrajajo v Evropi. Maribor je zaradi ritma dveh tekem na teden premešal postavo, a bil proti Radomljam vseeno favorit. Evropsko napredovanje je terjalo davek, saj je Josip Iličić po poškodbi odšepal z igrišča še pred koncem prvega polčasa, tako da ga proti Radomljam ni bilo v postavi. V začetni enajsterici so bili v primerjavi z Vojvodino le trije isti igralci, ob vratarju Ažbetu Jugu še Sven Šoštarič Karič in Etienne Beugre. Med osmimi spremembami znova od prve minute tudi Niko Grlić, ki je v petek dopolnil 18 let. Ob Iličiću je zaradi poškodbe manjkal še Martin Milec, zaradi bolezni pa Andraž Žinič.

NK Maribor | Foto: www.alesfevzer.com Foto: www.alesfevzer.com Pri vijolicah je v 1. SNL v imenitni strelski formi Arnel Jakupović, ki kot nekdanji napadalec Domžal odlično pozna stadion ob Kamniški Bistrici. S štirimi zadetki je bil z naskokom prvi strelec prvenstva. Število zadetkov pa je povišal že v 29. minuti, ko je po asistenci Šoštariča Kariča zadel za vodstvo z 1:0 in postavil izid prvega polčasa. S svojim drugim golom v sezoni je za izenačenje na 1:1 poskrbel Matej Malenšek. Po slabem posredovanju dveh branilcem Maribora je v 61. minuti premagal Juga. Gostje so imeli pred tem sicer priložnost za povišanje vodstva na 2:0, a je Francoz Redwan Bourles zatresel okvir vrat. 

Ante Šimundža je moral reagirati in je 25 minut pred koncem v igro postal Jana Repasa in Hilala Soudanija. Makedonec Behar Feta je šest minut pred koncem podal v kazenski prostor, žoga pa je nesrečno zadela v roko Gabra Dobrovoljca. In Maribor je dobil priložnost za vodstvo in zmago z bele pike. A je precej lahkoten strel Jakupovića branil 18-letni Jakob Kobal. Že v naslednjem napadu pa je bila žoga v mariborski mreži. Zadel je Nino Kukovec, a gol ni veljal zaradi prepovedanega položaja. V sodnikovem dodatku je imel Jakupović še priložnost iz prostega strela, a je Kobal žogo odbil v kot. Rezultat se ni več spremenil in ekipi sta osvojili vsak po eno točko (1:1).

Naslednjo nedeljo sledi veliki derbi Maribor – Olimpija.

Shamrock Rovers - Celje, kvalifikacije za evropsko ligo
Sportal Celjani v Dublinu klonili po podaljšku

Bravo do nedelje na vrhu razpredelnice

Bravo je v gosteh s 3:2 ugnal Muro. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Bravo je v gosteh s 3:2 ugnal Muro. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Mladi ljubljanski klub Bravo ostaja trn v peti slovenskim prvoligašem tudi to sezono. Po bolečem izpadu iz Evrope je spravil v slabo voljo Maribor v Ljudskem vrtu (1:1), nato srečno v Stožicah odpravil Koper (1:0), v soboto pa zmagal še pri Muri (3:2). S tem se je povzpel najmanj do nedelje na prvo mesto, kar je eden izmed bolj zvenečih dosežkov, ki jih v zadnjih letih kratke klubske zgodovine, ko vodi Šiškarje Aleš Arnol, ne manjka. 

Aleš Arnol je v prejšnji sezoni popeljal Bravo do četrtega mesta in poskrbel za rekord kluba. Zdaj je z njim še višje! | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Aleš Arnol je v prejšnji sezoni popeljal Bravo do četrtega mesta in poskrbel za rekord kluba. Zdaj je z njim še višje! Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Sprva je bolje kazalo Muri. Vratar Brava Matija Orbanić je v 10. minuti izpustil žogo iz rok, pri njem je bil Almin Kurtović, ki pa ga je Murin čuvaj mreže podrl, tako da je sledila enajstmetrovka. To je z nizkim, močnim strelom zanesljivo izvedel Amadej Maroša.

Veselje gostiteljev pa je trajalo le minuto. Začele so se minute gostov, ki so popeljale Bravo do veličastnega preobrata. Gašper Jovan je v 13. minuti z leve strani podal v osrčje kazenskega prostora, tam pa je imel Jakoslav Stanković dovolj časa, da je s strelom po tleh matiral Florijana Raduho. Matic Ivanšek je v 22. minuti prodrl po desni strani v kazenski prostor in zadel ob bližnji vratnici za vodstvo Brava, nato pa je Stanković v 26. minuti, podajo je prispeval Milan Tučić, z drugim zadetkom na tekmi povečal prednost na 3:1.

Bravo je v drugem polčasu zadržal prednost in se razveselil velike zmage v Murski Soboti. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Bravo je v drugem polčasu zadržal prednost in se razveselil velike zmage v Murski Soboti. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Gostitelji so se skušali v drugem polčasu vrniti v igro, a se jim namera ni posrečila. V izdihljajih so prek Srđana Spiridonovića po Maroševi podaji postavili končni rezultat (2:3), za kaj več pa jim je zmanjkalo časa.

Koprčani v drugem polčasu nadigrali Nafto

Koper in Nafta sta se pomerila za točke prvič po šestih letih. | Foto: www.alesfevzer.com Koper in Nafta sta se pomerila za točke prvič po šestih letih. Foto: www.alesfevzer.com Nogometaši Kopra so v soboto zvečer izkoristili prednost domačega igrišča in na Bonifiki premagali Nafto (3:0). To je bila prva tekma med Koprčani in Lendavčani po letu 2018, ko so se potegovali še za drugoligaške točke. Nafta se je odpravila na najdaljše gostovanje v 1. SNL, z avtobusom je prepotovala več kot 300 kilometrov. Po prvem polčasu so bili lahko gostje še zadovoljni z rezultatom, saj sta ostali mreži ostali nedotaknjeni (0:0), v nadaljevanju pa so varovanci Oliverja Bogatinova nadzorovali dogajanje in zanesljivo ugnali predzadnjo ekipo lige.

Koprčani, ki bodo v prihodnje igrali brez Timotheja Nkade in Ahmeda Ankraha, saj se selita v tujino, so prvič zadeli v polno v 51. minuti. Po podaji Omarja El Manssourija z desne strani je iz osrčja kazenskega prostora zadel Veljko Mijailović, ki je v prvem polčasu zamenjal Pabaija.

V 55. minuti je koprsko vodstvo podvojila še ena menjava. Petar Petriško je namreč zadel le nekaj sekund po vstopu v igro, potem ko je prišel do žoge v kazenskem prostoru na levi strani, prodrl v sredino in matiral Naftinega čuvaja mreže.

Končni rezultat je v 77. minuti postavil nekdanji slovenski reprezentant Nik Omladič. | Foto: www.alesfevzer.com Končni rezultat je v 77. minuti postavil nekdanji slovenski reprezentant Nik Omladič. Foto: www.alesfevzer.com

Petriško je malce pozneje meril premalo natančno, je pa imel Koper pozneje vse pod nadzorom. V 77. minuti je dosegel še tretji gol, iz bližine je zadel Nik Omladič, potem ko je naprej Zsombor Senko obranil prvi koprski strel, drugi, Wisdoma Suleja, je zletel v prečko, tretji, Omladičev, pa je bil dovolj natančen za 3:0 ter potrditev skoka Kopra na začasno tretje mesto.

Druga zmaga za Primorje, Domžale ostajajo brez

Haris Vučkić je nekdanji slovenski reprezentant. Na 12 tekmah je dosegel pet zadetkov. V 1. SNL, kjer je kot najstnik odigral pet srečanj, še čaka na strelski prvenec. | Foto: NK Domžale Haris Vučkić je nekdanji slovenski reprezentant. Na 12 tekmah je dosegel pet zadetkov. V 1. SNL, kjer je kot najstnik odigral pet srečanj, še čaka na strelski prvenec. Foto: NK Domžale Prvoligaška nogometna karavana se je v petek zvečer ustavila v Novi Gorici, kjer do nadaljnjega domače tekme igra Primorje. Ajdovci so v prejšnjem krogu nadigrali Nafto (3:0) in osvojili prve točke po vrnitvi v prvo ligo. Zdaj so v mesto vrtnic prišli Domžalčani, ki so v sezono vstopili s tremi porazi, a z remijem z Olimpijo (0:0) nakazali, da bi se lahko rezultatska krivulja obrnila navzgor. K temu bi lahko pripomogle tudi izkušnje povratnika Harisa Vučkića, ki se je po poldrugem desetletju vrnil k rumeni družini. Nekdanji čudežni deček slovenskega nogometa je tudi rekorder 1. SNL, saj je v njej debitiral še pred 16. rojstnim dnem. Zdaj je star 31 let in bi rad dokazal, da v vrhunskem nogometu še vedno ni rekel zadnje. Ob vrnitvi iz Tajske, kjer je zadnje leto in pol igral za Buriram United, ni v najboljši formi, tako da je tekmo začel med rezervisti.

So pa Domžalčani proti novi ekipi svojega nekdanjega kapetana Tilna Klemenčiča precej odločnejše krenili v napad in po podaji Nicka Perca je Danijel Šturm že v osmi minuti tekme zadel za vodstvo z 1:0. Zaključek polčasa je pripadel Ajdovcem, po zmedi v kazenskem prostoru pred Ajdinom Mulalićem je v sodnikovem dodatku s svojim desetim golom v prvi ligi za izenačenje na 1:1 poskrbel Semir Smajlagić.

Veselje po golu Primorja za 1:1 | Foto: www.alesfevzer.com Veselje po golu Primorja za 1:1 Foto: www.alesfevzer.com

Precej zanimivejši je bil začetek drugega polčasa, le zadetek je manjkal. Najlepšo priložnost je imel v 51. minuti Dario Kolobarić. Šest minut pozneje so se Domžalčani veselili, a le za nekaj trenutkov. Po prostem strelu je z glavo izvrstno streljal Abraham Nwankwo, a je stranski sodnik dvignil zastavico zaradi prepovedanega položaja. Sledil je preobrat. Žan Bešir je izsilil povsem nepotreben prekršek Šturma v kazenskem prostoru, Mark Gulič pa je z bele pike zadel za vodstvo Primorja z 2:1. Domžalčani so do konca močno pritiskali na ajdovski gol, a svojega nekdanjega vratarja Gašperja Tratnika niso mogli premagati.

NK Maribor Ažbe Jug
Sportal Olimpija brez težav do obračuna z Rijeko, Ažbe Jug junak Maribora

1. SNL, 5. krog:

Petek, 16. avgust:

Sobota, 17. avgust:

Nedelja, 18. avgust:

Lestvica:

Najboljši strelci:

5 - Jakupović (Maribor)
2 - Curcio (Koper), Durdov (Olimpija), Gulič (Primorje), Klausz (Nafta), Kučys (Celje), Pečar (Bravo), Stanković (Bravo)

Maribor - Mura, 1. SNL
Sportal Jakupović za preobrat, Olimpija prekinila niz, nesrečen poraz Kopra
Maribor Navijači Viole
Sportal Maribor zaradi nešportnega vedenja navijačev ob 2100 evrov
Drkušić thumb
Sportal Vanja Drkušić podpisal za Zenit, Denis Popović ni več član Celja
Ne spreglejte