Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 8. 2022,
8.08

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

2

Natisni članek

varno v gore voda pohodništvo Naj planinska koča

Sobota, 27. 8. 2022, 8.08

1 leto, 8 mesecev

Težave z vodo tudi v visokogorju

Težave: na Kredarici vode samo še za deset dni, tudi oskrbniki le redko pod prho

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

2

Triglavski dom Kredarica | Na Kredarici imajo vode samo še za deset dni, zato ima oskrbnik Herman Uranič posebno prošnjo za obiskovalce.  | Foto Ana Kovač

Na Kredarici imajo vode samo še za deset dni, zato ima oskrbnik Herman Uranič posebno prošnjo za obiskovalce.

Foto: Ana Kovač

Zaradi pomanjkanja padavin imajo težave z zagotavljanjem vode tudi slovenske visokogorske planinske koče, med drugim na najvišje ležeči postojanki pod Triglavom. Kot pravi oskrbnik Triglavskega doma na Kredarici Herman Uranič, imajo vode le še za približno deset dni. Že nekaj časa imajo tudi omejeno število mest, ki jih je mogoče rezervirati.

Na Kredarici lahko namreč sprejmejo več kot 300 gostov, a so zaradi pomanjkanja vode nastanitvene kapacitete začeli omejevati na približno polovico. Ob tem planince pozivajo, naj brez rezervacij ne hodijo v kočo oziroma da se še isti dan vrnejo v dolino, če se le lahko. "Ne zato, ker ne bi bili zaželeni, ampak zato, ker nimamo vode," je v izjavi za medije v četrtek dejal Uranič.

Oskrbniki pod prho le vsakih deset dni

Z vodo, ki jo planinci prinesejo s seboj, namreč ni mogoče rešiti pomanjkanja vode, ki jo potrebujejo za pomivanje posode in čiščenje kuhinje. Zdaj že uporabljajo kartonaste kozarčke, če bo treba, bodo tudi papirnate krožnike. Z vodo varčujejo tudi oskrbniki, ki se prhajo na približno deset dni.

Nazadnje je na Kredarici deževalo približno pred tednom. "Takrat se je nateklo od tri do štiri kubike vode. Gledal sem v žlebove, kako teče, in se smejal," je povedal Uranič.

Triglavski dom Kredarica | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Dobrovlje Zelena trasnevrzala
Sportal 10 idej za obisk gora, kjer se ne boste spotikali ob druge planince

Kot žafran drag prevoz vode do koče

Če vode zmanjka, jo sicer lahko pripeljejo, a gre za zelo visok strošek. Po besedah Uraniča prevoz treh kubikov vode, kar zadostuje za en dan, stane pet tisoč evrov.

Koča je običajno odprta od sredine junija pa do konca septembra. Obisk v letošnji sezoni je zelo dober, beležijo med 20 do 30 odstotki več obiskovalcev kot lani, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa beležijo skoraj 200 tisoč evrov več prometa.

Triglavski dom na Kredarici Jošt Gantar | Foto:

Na Kredarici se večinoma ustavijo tujci, kot opaža Uranič, jih je okoli 75 odstotkov. Prevladujejo Poljaki, Čehi, Nemci, Avstrijci in Francozi. Slovenci se na Triglav najraje povzpnejo ob koncih tedna.

Glede zalog vode so razmere kritične tudi v drugih planinskih kočah v bližnji okolici Triglava: v Domu Planika in Koči na Doliču, ugotavlja Planinska zveza Slovenije.

Triglavski dom Kredarica | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Na Planinski zvezi Slovenije obiskovalce planinskih koč pozivajo, naj pri obisku upoštevajo izredne razmere in varčujejo z vodo ter razumejo trenutne razmere:
  • Obiskovalci gora se moramo zavedati, da nismo zadnji obiskovalci na koči. Zato v gorah za osebno higieno poskrbimo le toliko, da zadostimo najnujnejšim potrebam. Če pa v koči ni vode za osebno higieno, to sprejmimo z razumevanjem in strpnostjo.
  • Priporočamo, da so vlažilni robčki v teh sušnih razmerah del osnovne planinske opreme. Ob tem pa velja pravilo, da smeti odnesemo s seboj v dolino!
  • Z vodo ravnajmo premišljeno in se na pot iz doline podajmo s kakšnim litrom vode več, v kočah pa porabimo kakšnega manj.
  • Prhamo se v dolini! Odpadne vode od tuširanja so onesnažene z milom in drugimi čistili pa tudi z ostanki sončne kreme. Vse to predstavlja vir onesnaženja okolice in okoliških podzemnih voda.
  • Z željo zmanjšanja obremenilnega vpliva na okolje PZS priporoča, da obiskovalci za prenočevanje v planinskih kočah uporabljamo svojo posteljnino, ki jo prinesemo s seboj.
  • V nahrbtnik lahko pospravimo navadno rjuho ali pa priročno spalno rjuho. Tako še dodatno zmanjšamo potrebe po pranju posteljnine v kočah ali transportu v in iz doline.

V Sloveniji je sicer 161 planinskih koč, od katerih jih po podatkih zveze uporablja kapnico 55. Od teh jih dobrih deset dodatno dovaža vodo s cisternami, kjer je to zaradi dostopa možno. Največ koč ima urejen lastni izvir, približno 45 odstotkov, nekatere od njih kombinirajo tudi še s kapnico. Dobra petina koč pa je priključenih na javno vodovodno omrežje.

Preberite še:

krožna pot Tre Cime Croda dei Toni
Sportal Najlepša krožna pot v Dolomitih: Tre Cime iz doline #video
Zavetišče pod Špičkom
Sportal Zavetišče pod Špičkom, eden najlepših razgledov, ki ga ne pozna vsak #video
Novice Zalog vode le še za deset dni: "Prosim, ne hodite gor, če nimate rezervacije" #video
Triglavski dom na Kredarici Jošt Gantar
Sportal Na Kredarici imajo posebno prošnjo: Svetujemo uporabo higienskih robčkov
Vogel reševanje
Novice Zaradi izgubljenih tujcev pod Voglom iz Googla izbrisali pohodniško pot
Planinski dom na kmetiji Kumer
Sportal Marko Kumer nadaljuje očetovo poslanstvo: brunarica pod Peco je postala planinski dom
hribi pohod Vrtaško sleme
Sportal Po strmini z "legendarnim slovesom" na Vrtaško Sleme
Matjaž Šerkezi
Sportal Kljub kopici obvestil in napotkov v slovenskih gorah vse več bizarnih prizorov

 

Ne spreglejte