Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
21. 7. 2023,
4.00

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

Natisni članek

Planinski dom pri Krnskih jezerih Posočje Soča nasvet za izlet v hribe pohodništvo

Petek, 21. 7. 2023, 4.00

9 mesecev, 1 teden

NASVET ZA IZLET V HRIBE (24)

Krajša in senčna tura za te vroče poletni dni – na Krnsko jezero

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52
Krnsko jezero | Pohod do Krnskega jezera je lep družinski izlet. | Foto Matej Podgoršek

Pohod do Krnskega jezera je lep družinski izlet.

Foto: Matej Podgoršek

Naš tokratni nasvet za izlet v hribe je pohod do največjega visokogorskega jezera v Sloveniji, do Krnskega jezera. V dneh, ko razgreto ozračje grozi s popoldanskimi nevihtami, o hribih pa razmišljajo tudi manj izkušeni planinci, smo namerno izbrali lažjo, krajšo in senčno turo v osrčju Julijskih Alp.

Peca
Sportal Pohod na Peco, najvišji vrh v deželi kralja Matjaža in Tine Maze #video

Članek začenjamo malo drugače: ponovimo najprej nekaj osnovnih nasvetov, kako poleti v gore. Že dan prej preverimo vremensko napoved, saj so popoldanske nevihte (v zadnjih dneh smo bili priča tudi neurjem) precej verjetne. Ta konec tedna bo tako boljša izbira nedelja kot pa sobota. Sam ob napovedi agencije Arso vselej preverim še napoved na aplikaciji bergfex, ki je specializirana za hribe in smučišča po celotnem alpskem svetu. Zaradi zadnjih neurij je pametno preveriti, ali je kakšna pot ali cesta do izhodišča zaprta. Zaradi polomljenega drevja (sredino neurje) so zaprli cesto v dolinah Kot in Krma (ta je ena od najbolj priljubljenih izhodišč za koče Planika, Kredarica in za na Triglav), zaradi vetroloma je zaprta tudi pot na Jerebikovec nad Mojstrano. O vseh zaprtih planinskih poteh ažurno obvešča Planinska zveza Slovenije. Pomembno je, da pohod začnemo zgodaj zjutraj, od petih, vsaj ob šestih, da smo na vrhu še pred večjo toplotno obremenitvijo in v dolini že sredi dneva, še preden se razvijejo nevihtni oblaki. Dva, trije ali več litrov vode v nahrbtniku tudi ne smejo manjkati.  

Pohodniške ideje Mateja Podgorška lahko na Siol.net spremljate vsak petek.
Upamo, da najdete tudi nekaj zase. 
Mateja lahko spremljate tudi na Instagramu 
Instagram.com/matejtravels, naročite pa se še na njegov kanal na YouTubu.

Pogled na Krn | Foto: Matej Podgoršek Pogled na Krn Foto: Matej Podgoršek Krnsko jezero (1.391 m) in bližnji Planinski dom pri Krnskih jezerih (zraven njega je še manjše Dupeljsko jezero) ležita v dolini severno od mogočnega Krna oziroma med Velikim Lemežem in Veliko Babo. Gre za največje slovensko visokogorsko jezero, ki je dolgo 390 metrov in široko do 150 metrov. Obstaja pa še tretje krnsko jezero – Jezero v Lužnici, ki pa leži na drugi strani Krna (nad planino Kuhinja). Planinski dom, ki je poleti odprt vsak dan (maja in oktobra pa ob koncih tedna), so odprli leta 1984. Ima več stavb, v njem lahko prenoči 110 ljudi, ima večjo jedilnico ter številne mize in klopi pred njim.

jezero Ledvica
Sportal Ali veste, zakaj je kopanje v visokogorskih jezerih strogo prepovedano?

Glasujte za naj planinsko kočo 2023.

Vzpon po mulatjeri | Foto: Matej Podgoršek Vzpon po mulatjeri Foto: Matej Podgoršek Najbolj priljubljeno izhodišče za pohod do Krnskega jezera je Dom Klementa Juga na koncu doline Lepena. Gre za stransko dolino ledeniške doline Soče. Šestkilometrska cesta po Lepeni je asfaltirana, pri domu je tudi dovolj prostora za parkiranje. Se je pa v juliju in avgustu v Lepeno z vidika trajne mobilnosti moč zapeljati tudi z javnim prevozom. Je pa res, da prvi avtobus z začetka doline (Kamp Klin) pelje šele ob 7.22, kar je z vidika zgoraj opisane vročine in nevarnosti neviht prepozno.

Pešpot na Krnsko jezero se začne nekaj metrov za domom. Po desetih minutah hoje se razcepi – leva pot je strmejša, desna položnejša. Zadnja poteka po vojaški mulatjeri iz prve svetovne vojne in se zložno vzpenja cikcak na pobočje. Nekajkrat se nam odpre pogled na Lepeno, sicer pa do zgornje postaje tovorne žičnice, ki jo dosežemo po približno uri in 40 minutah, hodimo po senčnem gozdu. Strmina res ni pretirana (pot je sicer precej monotona), zato je pohod primeren tudi za družine z otroki.

Mimo planine proti planinskemu domu in Krnskemu jezeru. | Foto: Matej Podgoršek Mimo planine proti planinskemu domu in Krnskemu jezeru. Foto: Matej Podgoršek Pri zgornji postaji tovorne žičnice se pot položi in nas po makadamski cesti pelje po dolini proti planinskemu domu in obema jezeroma. Do doma je še 15 minut, nekaj več pa do Krnskega jezera. Levo nad nami se dviga Velika Baba. Gremo tudi mimo točke, kjer aprila merijo višino snežne odeje (leta 2009 ga je bilo 240 centimetrov), malo pred domom pa je tudi pašna planina. Včasih krave zaidejo vse do Krnskega jezera. Kopanje v jezeru je seveda prepovedano. Se pa na obali lahko usedemo in uživamo v razgledu navzgor proti Krnu.

Do jezera se rade sprehodijo tudi krave z bližnje planine. | Foto: Matej Podgoršek Do jezera se rade sprehodijo tudi krave z bližnje planine. Foto: Matej Podgoršek

Planinski dom pri Krnskih jezerih
Sportal Planinski dom pri Krnskih jezerih (1385 m)
Krnsko jezero (1.391 m)

Izhodišče:
Dom v Lepeni (700 m)
Višinska razlika po poti: 750 metrov
Čas za vzpon: dve uri
Zahtevnost: tehnično in kondicijsko nezahtevno

Velika korita Soče | Foto: Matej Podgoršek Velika korita Soče Foto: Matej Podgoršek Pohod lahko podaljšate še na bližnjo Planino na Polju. Najprej krenemo po levi strani mimo jezera, nato sledi krajši vzpon prek melišča. Tukaj je nekoliko strmeje, potrebne je nekaj previdnosti. V slabe pol ure smo na ovčarski planini. 

Sestopimo po isti poti nazaj v Lepeno. Izlet lahko podaljšamo s sprehodom po Šunikovem vodnem gaju (v Lepeni), z ogledom Velikih korit Soče in pa se osvežimo v hladni biserni reki Soči.

Sprehod po Šunikovem vodnem gaju | Foto: Matej Podgoršek Sprehod po Šunikovem vodnem gaju Foto: Matej Podgoršek

Poiščite še več nasvetov za izlet v hribe:

Storžič
Sportal Krožna pot na Storžič, gor čez Kališče, dol mimo Javornika #video
Zavetišče pod Špičkom
Sportal Zavetišče pod Špičkom, eden najlepših razgledov, ki ga ne pozna vsak #video
krožna pot Tre Cime Croda dei Toni
Sportal Najlepša krožna pot v Dolomitih: Tre Cime iz doline #video
Dolkova špica pohod
Sportal Pohod na deseti najvišji vrh v Sloveniji, Dolkovo špico #video
Grüner See Messnerin
Sportal Skriti smaragdni biser je izhodišče za pohod na Messnerin #video
Jezersko Goli vrh
Sportal Brez strahu na goro z malo strašljivim imenom #video
Savinjske planine
Sportal Krožna pot po savinjskih planinah, ki je lahko še mnogo več #video
Teichalm Hochlantsch
Sportal Pohod na Hochlantsch − v družbi kozorogov #video #foto
Ne spreglejte